2007-04-30

Svenska slag till Uddevalla






(Klicka på bilderna så blir de större)





Det här är ett kedjelod. Det finns i en utställningsmonter i Uddevallarummet på Bohusläns museum. Det kommer snart att spela en roll då Sveriges Televisions serie Svenska slag kommer till Uddevalla. Seriens producent och programledare Per Dahlberg (med Uddevallaanor för övrigt) kom till Bohusläns museum förra vintern för att se vad som fanns i museets samlingar från Gyldenlöwefejdens dagar på 1670-talet. Det var en hel del faktiskt. Mest lyrisk blev han över detta kedjelod som just restaurerats för att få en plats i den kommande Uddevallautställningen. Själv hade jag ingen aning om vad ett kedjelod är. Men det hade Per och vi fick oss en föreläsning om denna projektil som i sin mest jävulska användning sköts mot trupp. Det kan vara så att just detta har skett i Uddevalla eftersom det påträffades på 1920-talet i marken nedanför Håljuteberget.



Pers första besök följdes av en inspelningsdag i juni 2006 och det var en för mig mycket förvirrande tillställning och jag undrade då vad som skulle komma ut av detta? Nu är jag lite tryggare efter att ha sett de avsnitt av Svenska slag som sänts hittills. Per har koll på läget, helt klart!



Svenska slag sänds i SVT 1 på torsdagar kl 2030 och i det åttonde och sista programmet är Uddevalla med.

På bilden som är tagen av SVT på Skansberget ser du från vänster Anna-Lena Segestam Macfie, Bohusläns museum, Per Dahlberg, SVT och undertecknad.//







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar