2007-05-29

Thorburnska villan vid Hermansbukten/Rörviksbukten



Jag får en fråga om Thorburns hus vid Hermansbukten. Hermansbukten ligger mellan Fröland och Sunningen.


Dessa Thorburnar! De spred sig överallt längs Byfjordens stränder. Det började som jag redan skrivit om 1823 och sedan utvidgas släkten Thorburn - Macfie allt eftersom. En av dem, konsul Charles Thorburn som var son till William F Thorburn, letade 1916 efter ett eget sommarställe till sin unga familj. Han letade vid Byfjordens norra strand och där hade en fiskaränka vid Rörvik just dött och hennes lilla stuga med fem hektars mark köpte Charles. På en bergkulle vid sjön byggde Charles sedan huset Rörvik (på bilden). Han hade instruerat arkitekten (troligen inte släktingen Eugene Thorburn) att han om möjligt ville ha det så högt att man därifrån skulle kunna se ända ut till Hafstensfjorden och således inte bara över Byfjorden.

Huset byggdes som en sommarvilla 1917-1918 i två våningar med vind och högst upp det torn vi ser på bilden. Det var därifrån han ville se Hafstensfjorden. Dock kom så småningom skogen västerut att växa sig så hög att utsikten gick förlorad.

Den vintern var mycket kall varför timret till huset transporterades med häst och vagn på isen från Uddevalla till Rörvik. Det blev ett stort och rymligt hus med 12 rum och då har jag inte räknat kök, hallar, verandor eller vindar.

Det nya huset möblerades med nyinköpta, enkla möbler men också med en del gamla saker. Där fanns också två, ca 60 cm långa, järnkanoner s k nickhakar. Dessa kom troligen från ett av familjen Thorburns många segelfartyg.

På Rörvik fanns det också en en meter lång tubkikare som förstorade 16 gånger. Den kom ursprungligen från systrarna Nonnens Liseberg. Charles hade fått den av systrarna som tack för hjälpen med flera boutredningar. Tubkikaren stod alltid uppställd på Rörviks veranda så att man snabbt kunde ta en titt på förbipasserande båtar.

Charles Thorburn var i närmare 40 år chef för rederiet Bohuslänska kusten och var mycket intresserad av all båttrafik som passerade Rörvik. Det var vanligt att kaptenerna på Bohusläns kustens båtar, som en hälsning till sin chef, tutade med ångvisslan tre gånger då de passerade Rörvik. Om Thorburn själv var med ombord hände det att båten släppte av honom vid Rörviks brygga.

Under 1960- och 1970-talen blev Rörvik sommarstället nr 1 för Charles M Thorburn och hans familj. I en artikel i Släktföreningen Thorburn-Macfies "Släktkrönikan" från 1979 läser jag att man beskriver att den tidgare relativt ödsliga omgivningen nu har blivit förändrad genom att sommarstugor breder ut sig väster om huset. Man avslutar denna 28 år gammal artikel med:"En utomstående som idag ser huset på Rörvik skulle troligen beskriva det som ett över 60 år gammalt, litet slitet, omodernt, hjättestort sommarhus med enj av tidens tand märkt trädgård. För oss är det däremot och kommer alltid att förbli något helt annat - vår barndoms sommarparadis".

Såvitt jag vet är alla Charles Thorburns barn döda. Jag hade dock förmånen att någon gång runt 1990 (?) vara bjuden till Rörvik där syskonen Ronald och Agnes Thorburn tog emot mig och visade runt i huset. De berättade livfullt om alla sina barndomsminnen som de var glada åt. Mindre glada var de för att de nu hade måst fatta beslut om att sälja Rörvik. När vi skildes åt såg jag dem stå kvar vid grinden i trädallén utanför huset och vinkade.

Huset bytte ägare och för några år sedan blev jag uppringd av stadsingenjören som berättade att nu skulle hela Rörviks egendom bli ett villaområde. Man ville dock på något sätt försöka bevara minnet över den Thorburnska eran genom att döpa allén som gick fram till huset efter familjen. Det fanns nämligen ingen gata i Uddevalla, märkligt nog, med namnet Thorburn i. Jag tillstyrkte givetvis.

Idag kan man knappt hitta fram till huset där det ligger inklämt mellan alla nya villor i "Sunningeviken". Ett husföretag som exploaterar marken på Rörvik har helt sonika döpt om hela villaområdet till Sunningeviken.

Vattnet utanför villaområdet heter Hermansbukten eller Rörviksbukten. På de flesta kartor är det Hermansbukten. I ortnamnsboken läser jag: "Hermansbukten, även kallad Rörviksbukten, är troligen uppkallad efter en fiskare Herrman som drunknat där".

Om det är detta som är upphovet till namnet kan det låta lite märkligt men inte helt osannolikt. Det finns många ortnamn idag som har uppkommit genom att man i folkmun har kallat en plats för ett visst namn och rätt vad det är så är det en sanning.

Jag är övertygad om att bukten snart kommer att heta "Sunningeviken" efter husföretaget.//


När inte Charles Thorburn med familj bodde på Rörvik så var det villan på Lagerbergsgatan 27 som var familjens hem under flera år.

2 kommentarer:

  1. Jag var 1987 i detta då vackra hus som var till salu. Huset var i ett stort behov av renovering så det blev tyvärr ingen affär. Allén fram till huset var sagolikt vacker trots eller kanske just för att den inte var så prydlig. Jag glömmer aldrig känslan av att gå i denna trädgård och i huset.

    SvaraRadera
  2. Namnet på gatan blev Thorburns väg då alle’ns träd hamnade på tomtmark och togs ner av husägarna. Området heter åter Hermansbukten.

    SvaraRadera