2007-05-28

Tureborg


Andreas H frågar om Tureborg:

Hur ser ägarförhållandena ut för borgen Tureborg?
Har det någon gång diskuterats att rusta borgen till ursprungligt skick?
Finns det information om varför detta inte gjorts?

Svar: Tureborg, liksom marken runt omkring ägs av Uddevalla kommun. Jag har genom åren fått en del frågor från personer som just upptäckt borgen och tyckt att man skulle göra någonting åt den stora ruinen. Jag tror dock att det skulle vara övermäktigt. Man skall ha klart för sig att Ture Malmgrens satsning på borgen var den rike mannens sätt att göra av med delar av sin stora förmögenhet-en fantasiskapelse om man så vill. Det var säkerligen oerhört dyrt att bygga borgen, det kan man förstå bara av att se bilder på den.
Det blev aldrig den succé som Ture hade hoppats på. Avsaknaden av vatten var naturligtvis en bidragande orsak. Det var inte många fester som hölls där uppe och varje gång fick man med häst dra tunga lass med vattentunnor etc. Tures fru Hilma satte väl knappast sin fot där. I vart fall inte efter hans död 1922.


I juli 1932 höll Bondeförbundet i Bohusläns sin stora årsstämma intill Tureborg.
Och den 9 mars 1937 skriver Kuriren att verkstadsskolorna kan beredas arbetstillfällen genom att reparera borgen. Det hela rann dock ut i sanden.

1942 dog Hilma och två år senare köpte godsägare A Löfgren hela Tureborsgområdet med borgen och Villa Älvkullen. Priset var 25 000 kr.
1949 blev området kring borgen ett fritidsreservat. Borgen hade länge vandaliserats och man trodde att genom den åtgärden så skulle det upphöra. Senare samma år uppges ingenjör Kjell Stolt från Borås vara ägare till hela området.
Den 26 november 1950 förstördes det som var kvar av borgen genom en omfattande brand. Det var en väldigt dimmig kväll och det hann brinna länge innan branden upptäcktes. Då var det för sent. Bara att ta sig upp till borgen med släckutrustning var ett helt företag. Man lät det brinna.
Jag har hört att det var några småpojkar som skulle ha lekt med eld i borgen och jag har till och med ett namn på en av dem. Han är fortfarande i livet.
Det märkliga var att bara några dagar efter branden presenterade markägaren Stolt planer på byggandet av 400 lägenheter på området. Stolt sålde emellertid området till Uddevalla stad 1955 och tjänade en förmögenhet. Stadens planer var att bygga dubbelt så många lägenheter
Och så blev det. Den enorma bostadsbristen, som till största delen berodde på att Uddevallavarvet växte så det knakade, pressade fram lägenheterna på Tureborg.
Det största tornet står stabilt kvar däruppe på bergskrönet än i dag och det är fortfarande en mycket fascinerande plats. Dock skulle det kosta en förmögenhet att bygga upp borgen igen, så det tror jag aldrig att vi kommer att få uppleva.//

4 kommentarer:

  1. Spännande läsning, men jag har många gånger fått tanken att kommunken kunde städa av området, och skapa bättre förutsättningar för ruinen som ett turistmål (papperskorgar, grillplatser med sittstockar osv) och man kan röja bort mycket sly och träd som växt in. kanske en friluftsteater med ARN-tema vore något?

    SvaraRadera
  2. Jag besökte Tureborg förra helgen och jag blev väldigt imponerad över borgen som ligger där uppe i skogen.
    Kan berätta att det ligger en geocach i borgen där av mitt besök.

    SvaraRadera
  3. Jag bodde på Garvarmyren så Borgen var en plats som vi ofta besökte bl:a så fanns en kille som gjorde värnplikten och var vakt när I17 hade ansvaret för Borgen han hette Folke och var från Göteborg, vi sprang ärenden för honom och bl:a köpte Ciggaretter, därför hade vi tillgång att komma in vi kände till undergjordiska gångarna och vägen upp till rummen som gick genom garderoberna, Den som påstås ha tänt på lever ej längre jag var även med vid släckningen av brande 1950.

    SvaraRadera
  4. Finns det ritningar som man kan bygga upp det igen.

    SvaraRadera