2008-02-29

Ny simförening född


Uddevalla Simförening beslutade vid sitt årsmöte i kväll att upplösa föreningen och överlåta verksamheten till den nybildade föreningen Uddevalla Sim. Därmed togs det avgörande steget mot en sammanslagning av simningen i Uddevalla till en förening.
Det blev inte ens votering då årsmötet beslutade att ställa sig bakom styrelsens förslag. Tvärtom möttes beslutet i stället av applåder från de närvarande! Det var mer än jag hade förväntat.
Därmed kan ett flera decennier långt trauma mellan de båda föreningarna begravas och simningen i Uddevalla kan få arbetsro. Formellt sett återstår nu att Skäret SS fattar samma beslut nästa torsdag. Skäret SS bildades 1950 som en utbrytning ur Uddevalla Simförening av Britta Nilsson.
Jätteroligt för simningen och inte minst för alla ungdomar som länge velat ha en enda förening.//

Sture Svennberg efterträder Cronholm


Precis som jag tippade i föregående inlägg blir det Sture Svennberg som tar över som nytt kommunalråd efter Staffan Cronholm.

På bilden här ses han vid Uddevalla Energis 150-årsjubileumsfest 2007.//

Staffan Cronholm avgår


(Bild Uddevalla kommuns hemsida)
Kommunalrådet och kommunstyrelsens ordförande Staffan Cronholm (m) avgår efter moget övervägande meddelar han i ett pressmeddelande. Han lämnar alla sina politiska uppdrag. Hans efterträdare presenteras i dag.
Det var en rejäl överraskning, i vart fall för mig. Och då börjar genast spekulationerna om vem som blir hans efterträdare.
Jag har svårt att tänka mig att moderaterna lämnar ifrån sig uppdraget så därför bör efterträdaren sökas bland de moderater som i dag sitter i kommunstyrelsen.
De är Gunila Jivén, Johan Wiktorsson och Sture Svennberg. Ersättare är Christer Hasslebäck. För att undvika kritiken om att det är gubbar som styr så borde det bli Gunila Jivén. Frågan är dock om hon är tillräckligt intresserad för att jobba med det breda spektrum av frågor som kommunstyrelseordföranden gör.
Johan Wiktorsson med sina 36 år är nog för ung. Jag håller därför en slant på doldisen, den 66-årige Sture Svennberg.
Jag återkommer givetvis under dagen med besked om vem det blir.//

2008-02-28

Sanningens minut för simningen i Uddevalla


Sanningens minut närmar sig. I morgon fredag kl 1830 äger Uddevalla Simförenings årsmöte rum. Styrelsens förslag till årsmötet är att lägga ner föreningen och, under förutsättning att Skäret SS fattar ett likadant beslut, föra över alla medlemmar, verksamhet och föreningslokalen till Uddevalla Sim.
Jag skrev om detta på Uddevallabloggen http://uddevallare.blogspot.com/search?q=Gamla+hajar i oktober 2007. Så plötsligt den 5 februari i år bröt det ut en debatt i kommentarerna till det blogginlägget. Irene Börjesson och Maggan (som jag inte är helt säker på vem det är) började ifrågasätta mina motiv till inlägget i oktober. Jag förstod, precis som jag trott hela tiden, att frågan fortfarande är en het potatis.
I mitt förra inlägg beskrev jag situationen 1983 då vi hade samma ambitioner. Jag var sekreterare i Skäret SS. Styrelserna i de båda simföreningarna förberedde en sammanlagning och det hela gick i stöpet genom att f d USF:are kort tid före den föreningens årsmöte gick in som nya medlemmar och lyckades därmed rösta ned förslaget. Styrelserna i de båda föreningarna togs helt på sängen av detta i vårt tycke oetiska och omoraliska agerande. Resultatet blev att flera av USF:s lovande simmare i besvikelse gick över till Skäret.
Nu har vi läst att flera centralfigurer i Skäret SS gått in som medlemmar i USF och tänker gå på den föreningens årsmöte och, får man förmoda, rösta för att lägga ned USF. Bohusläningens sportchef Karin Carlsson fördömde deras agerande i sin spalt häromdagen. Vad hon glömde, eller möjligen inte kände till, var de gamla USF:arnas beteende för 25 år sedan. Sett mot den bakgrunden kan jag förstå Skäretledarnas agerande denna gången.
Skäret SS har sitt årsmöte näste torsdag och det vore närmast en sensation om inte det årsmötet skulle rösta för sin styrelses förslag som är i stort sett identiskt med USF:s.
Nej, det är i morgon det gäller! Skall det lyckas att slå ihop simföreningarna denna gången? Jag är tveksam. Jag räknar med att få information om hur det gått kort tid efter årsmötet och skriver då om det här på Uddevallabloggen.//

Om Uddevallabloggen

Just nu har jag många obesvarade frågor i min e-postbrevlåda. Det är naturligtvis inte bra men har sin förklaring. Inte minst beror det på att jag sedan årsskiftet har två arbetsgivare, Bohusläns museum och Gustafsbergsstiftelsen. Det kommer dock att lätta efter denna veckans utgång då jag fr o m 1 mars lämnar ansvaret för den interna servicen på Bohusläns museum. Min kollega Mari Trollvik tar över den delen av min tjänst.

Jag kommer att jobba halvtid med personalfrågor på museet i fortsättningen. Den senaste tidens händelser med museifastigheten har dock inneburit mycket jobb och bekymmer. Som grädde på moset har det börjat läcka in vatten genom konsthallens tak. Vi har ännu inte hittat läckan.

En del av de frågor jag ännu inte haft tid att ta mig an kräver en hel del arbete varför de fått vänta. Andra går lättare och därmed snabbare att svara på och då har de gått före. Dessutom försöker jag vara dagsaktuell och då blir en del inlägg av nyhetskaraktär.

Antalet besökare på bloggen har ökat mycket. Jag skriver upp mätarställningen efter kl 22 varje kväll och det senaste dygnet innebar en toppnotering, över 820 besök. Ökningen innebär också mer mejlfrågor.

Jag tar tacksamt emot förslag och insändare till bloggen. Jag har fått en del sådant redan men det finns utrymme för fler. Så vill du debattera ett visst ämne eller förmedla en historia av vad slag de vara må så är du välkommen.

Och apropå debattera. Jag har förstått att alla har inte upptäckt möjligheten att kommentera blogginläggen. Under varje inlägg står det när jag lagt upp det mm. Och så står det "0 kommentarer" . Står det en annan siffra än 0 så innebär det att det redan finns kommentarer. Klicka där då kan du skriva en egen kommentar till inlägget. Siffran 0 ändras för varje inlägg till det antal kommentarer som är gjorda.

Sedan en tid har det dykt upp Googleannonser på bloggen. Det är främst beroende på att jag snart har utnyttjat gratisutrymmet och måste köpa mer utrymme för att kunna fortsätta med Uddevallabloggen. Annonserna ger mig vissa inkomster som kanske motsvarar kostnaderna för det utökade utrymmet. Jag vet faktiskt inte hur mycket inkomster det blir, antagligen inte så mycket. Annonserna skall ha viss bäring på innehållet i bloggen men jag tycker att i vissa fall är det tveksamt. Dejtingannonser känns ju inte särkilt relevanta exempelvis.

Lite roligt tyckte jag det var häromdagen då jag skrev om Hotel Royal som låg i kvarteret Sundberg. Strax dök det upp en annons för Hotell Royal bland annonserna.

Nu måste jag sluta för i dag skall jag ha en heldag i Gustafsbergsstiftelsens skogar. Jag skall få lära mig allt om skogarna av vår konsult Rolf Carlsson. Stiftelsen har förstås skog i direkt anslutning till Gustafsberg men också i Skredsvik och Hogstorp. Skälet till det är att Anders Knape köpte Gullmarsbergs säteri några år före sin död 1786. Säteriets marker var omfattande.//

2008-02-27

Bildgåtan löst











Snabba svar fick jag från Carl-Magnus Norrman, Jan Aronsson och Martin Hultgren som samtliga överbevisade mig om var bilden var tagen. På väg till jobbet i morse tog jag därför bilden till höger. Bilden togs alltså mittemot Stadshotellet där nuvarande Kochska gränden möter Kungsgatan.
Både Martin Hultgren och Jan Aronsson skickade mig sedan den här bilden av yngre datum än den första. Tack till alla som hörde av sig!//

Redan glömt?



Nu på morgonen stiger vattnet igen och det verkar som man redan glömt fredagens översvämning. Fullt med bilar på Kampenhofsparkeringen.//

2008-02-26

Bildgåta


Bohusläns museum behöver hjälp med att identifiera den här bilden. Jag kan för mitt liv inte räkna ut var bilden är tagen. Först tänkte jag att detta kan inte vara Uddevalla?
Men över annonstavlorna på väggen står det Hallmans bokhandel (den övre). På de nedre kan man ana att det står Bohusläningen till vänster, Kuriren i mitten och på den högra ser man alldeles tydligt att det står Bohus-Posten. Men vad är det för ett torn i bakgrunden och träväggen? Och tegelbyggnaden till höger? Jag visar bilden på Berättarafton i morgon. Kanske någon av er som läser Uddevallabloggen hinner identifiera den innan?//

Freden i Roskilde - 350 år sedan


I dag är det på dagen 350 år sedan Roskildefreden slöts. Det var alltså den freden som gjorde Bohuslän svenskt. Uddevalla hade då varit en norsk stad i 160 år.

På Bohusläns museum och runt om i landskapet föranleder minnet av Roskildefreden diverse programaktiviteter. På museet invigs i dag utställningen Roskildebroderiet som skildrar Bohusläns historia. 16 damer från Täcklebo Broderiakademi - lokalgrupp Bohuslän forskat i vår historia och berättar genom 24 broderade bilder om olika episoder i vårt landskap fram till freden i Roskilde 1658.
För hundra år sedan, den 26 februari 1908, invigdes Roskildestenen i Hasselbacken. Alla skolelever var ditkommenderade och vädret var uselt. Någon feststämning infann sig aldrig.//

Fel rubrik

I dagens Bohusläningen läser vi rubriken "Verksamheten i hamnen hot mot bostadsbyggande". Snälla Bohusläningen! Rubriken skulle naturligtvis istället vara "Bostadsbyggande hot mot verksamheten i hamnen!".

Nog är väl hamnverksamheten viktigare för Uddevalla än några skrytlägenheter på Oljeberget!//

(Detta var för övrigt mitt 500:ade inlägg på Uddevallabloggen)

Fredagens översvämning


Den här bilden har jag haft tidigare här på Uddevallabloggen. Så här skrev jag då:

"Scenariot på den här bilden är inte helt osannolikt. Det förutsätter att vattennivån har höjts med en meter, på grund av antagen växthuseffekt samt ett extremt högvatten (flod och kraftig syvästlig pålandsvind som övergår i nordvästlig).
Översvämningsområdet ligger då på + 2,7 meter och vi ser vilka stora områden som kommer att drabbas av översvämningarna. Inom översvämningsområdet ligger Bohusläns museum, Riverside och ett eventuellt nytt kulturhus".


Nu har vattennivån p g a växthuseffekten ännu inte stigit med en meter och ändå kunde vi i fredags konstatera att översvämningen nådde nästan samma omfattning som på bilden.

I går fick jag höra från arbetskamrater och andra hur långt vattnet nådde utanför själva hamnområdet. Exempelvis fick Göteborgsvägen stängas av redan vid den lilla rondellen vid infarten mot f d Folkets park. Och ICA Kvantum blev kringflutet av vatten. Västerlånggatan stängdes av och västra delen av Norra Hamngatan vattenfylldes etc etc.

I dagens Bohusläningen beskrivs situationen för några av de bilägare som fick sina bilar helt eller delvis förstörda av vattenmassorna.

Själv är jag lika förvånad varje gång då jag ser ett antal bilar stå kvar i vattnet på den stora Kampenhofsparkeringen. Lär vi människor oss aldrig? Är det inte välkänt att man skall låta bli att ställa bilen där vid stormvarning? Tydligen inte!

Och precis som flera gånger tidigare så kom till slut vattnet mycket hastigt. Några arbetskamrater satt och jobbade med utsikt över museets personalparkering. De kastade av och till ett öga mot parkeringen för att se om vattnet steg. Och plötsligt kom det. Man fick lämna vad man höll på med och rusa ut för att rädda sina bilar. Några beskrev hur de fick vada i vattnet.

På 10 minuter hade vattnet så att det var omöjligt att nå bilarna på Kampenhof. Och tog man ändå risken att vada i det stigande vattnet var det i flera fall försent för att kunna köra bilarna därifrån. Någon föreslår att en Hesa Fredrik skulle förvarna att vattnet stiger. Även om en sådan skulle finnas skulle man aldrig hinna till Kampenhof för att köra bort sin bil. Så snabbt går det.

Den här gången var det ändå stormvarning. Konstigare var det för något år sedan då det var absolut vindstilla i flera timmar. Bäveån låg spegelblank men ändå steg vattnet plötsligt och blev till en stor översvämning på en liten stund.//

2008-02-25

Berättarafton på onsdag


På onsdag är det dags för nästa berättarafton på Bohusläns museum. Och det här är en av bilderna vi skall berätta om då. Jag har själv tagit den och det var söndagen den 25 september 1988 och det är alltså Eskilstunaboden i hörnet Torggatan - Kungsgatan som rivs.
Det hela var lite onaturligt för bara hundra meter därifrån pågick ett program med sång och spel från en scen på Kungstorget. Scenuppträdandet ingick i något som kallades "Kul och sunt, Uddevalla runt". Samtidigt som folk stod framför scenen och lät sig underhållas hade grävskoporna huggit in på en del av Uddevallas historia.
Välkomna till Hörsalen på museet kl 1830 på onsdag! Himla kul brukar vi ha.//

Hotel Royal


I föregående inlägg om kvarteret Sundberg nämndes Hotel Royal. Den här bilden på hotellet när det var verksamt har jag påpassligt fått av Jan Aronsson.
Det finns inte mycket att hämta om Hotel Royal i arkiven. I tidningsarkivet hittar jag dock följande:
1921-02-19 Viken El AB har flyttat sin affär till Lagerbergsgatan 4 (mitt emot hotell Royal).
1922-07-31 Hotell Royal Uddevalla.
1923-09-29 Grillrum på hotell Royal öppnas 1 okt.
1925-07-13 40 år fyller källarmästare O.T. Blomstrand, Hotell Royal.//

2008-02-24

Kvarteret Sundberg


Kvarteret Sundberg som det såg ut 1988. Byggnaden närmast vid Lagerbergsgatan var en gång Hotell Royal och bakom hotellet låg Larssons bryggeri. Kvarteret var länge dödsdömt och långt innan branden, som definitivt satte punkt för det gamla kvarterets historia, fanns det planer på ett jättebygge i kvarteret.
På kvällen den 1 mars 1990 slog den röde hanen till. Brandorsaken blev väl aldrig riktigt klarlagd även om polisen trodde att uteliggare hade varit ovarsamma med brand. Egendomligt nog var en representant för Uddevalla Hembygdsförening där och filmade kvarteret några timmar innan branden.
Kvarteret har fått sitt namn efter den färgstarke ärkebiskopen Anton Niklas Sundberg från Uddevalla. Han var Sveriges ärkebiskop 1870 - 1900. Det är den av Sveriges biskopar som har suttit längst. Den frispråkige och duglige ärkebiskopen förtjänar ett eget kapitel och det kommer så småningom här på Uddevallabloggen.
Vid en sökning på kvarteret Sundberg i Tidningsarkivet får jag följande träfflista.
1946-06-27 Fastighetsaffär Axel Weifors å tomterna 5, 6, 8 i kvarteret Sundberg .
1976-12-23 Tusen per kvadratmeter tomtpris för kvarteret Sundberg. Fastighetsaffär.
1978-10-13 Segslitna förhandlingar om kvarteret Sundberg.
1980-08-22 Trähusen i kvarteret Sundberg vid Västerlånggatan rivs ej? Byggnad. Rivning.
1981-10-01 Om husen i kvarteret Sundberg. Hembygd.
1987-09-02 Jättebygge planeras i kvarteret Sundberg. Byggnad.
1987-11-11 Kvarteret Sundberg omkring 1940, rivs av Regnbågen. Rivning.
1988-01-14 Kvarteret Sundberg. Kvarteret omkring 1940. Av Sven Lidman.Hembygd.
1990-03-02 Kvarteret Sundberg vid Norra Drottninggatan helt ödelagt vid storbrand.
1990-03-10 Ny skrift berättar tryckerikvarteret Sundbergs historia. Tryckerier. Bild.
1990-03-15 Piffigt tryck kom fram vid dokumentation av kvarteret Sundbergs tryckerier. Bild.
1992-02-20 Rivningstomter förblir p-plats, kvarteret Sundberg. Bild.
1999-07-23 Grusöken förvandlas till bostäder? Gäller kvarteret Sundberg. Byggnad. Bild.
2002-03-07 Lägg lågprisbutiken här! (Kvarteret Sundberg, kvarteret Åberg eller Kungshuset). Köpmän vill ha dragplåster mer centralt. Affär. Bild.
2004-09-17 Fler centrala lägenheter. Uddevallahem en av värdarna i kvarteret Sundberg. (Mellan Lilla Norrgatan och Lagerbergsgatan.) Bostad.
2005-04-28 Bebyggelse i kvarteret Sundberg godkänns. ( Västerlångg. - Lagerbergsg. - N Drottningg. - Lilla Norrg.) Byggnad. Bild.//

Bo Foss minns Oddevallen

"Hej Gunnar!
Jag läste om Oddevallen och vill gärna berätta att jag har personligt minne av denna idrottsplats. Jag vet bestämt att jag var där vid åtminstone ett tillfälle. Det var en DM-final mellan Oddevold och Munkedals IF någon gång i början på 50-talet. Det enormt segertippade Oddevold förlorade dock, jag tror med 2-3, vilket naturligtvis gjorde oss tillresta munkedalsbor stora i korken. Numera är Munkedals IF degraderat till en gärdsgårdsserie men har en gång i tiden mött storheter som Örgryte, Gårda och IFK Göteborg. Oddevold har ju lyckats bättre.

Apropå Gustaf Thordén har jag minne av honom också. Så vitt jag vet var han född i just Munkedal vid hamnen. Han var lidelsefullt intresserad av fotboll och när varvet byggdes upp i Uddevalla rekryterades bl a folk från Göteborg och bland dem en del elitfotbollsspelare, t ex Sanny Jacobsson och Stig Andersson från GAIS och en finsk landslagsspelare, som jag just nu glömt namnet på (ev Wirhola). Varvet fick på det sättet ett bra korplag som i princip vann alla matcher mot seriespelande "riktiga" lag. Thordén var ofta med på matcherna.

Varvets IF var så bra att de också ville vara med i seriesystemet. Enligt uppgift blev de vägrade detta på grund av att klubben var ett korplag. Då tog de steget att gå med i klubben Oddevold IK, som på den tiden låg långt ner i seriesystemet. Detta innebar för nämnda klubb att de fick en massa elitspelare, vilka naturligtvis tog över A-laget. Oddevold klättrade sedan snabbt upp i serierna. Jag tror att detta är en korrekt beskrivning!
Hälsningar
Bo Foss
Nybro"


Tack Bo!

Det är sannolikt Jorma Vaihela du tänker på. Den finske landslagsmannen i fotboll värvades av Gustaf Thordén till Oddevold. Han var född 1925 och stannade kvar i Sverige efter fotbollskarriären. Sonen Seppo har låtit omtala sig i Idrottssverige. Bl a har han varit ordförande fär Svenska Bandyförbundet och klubbdirektör i Blåvitt.

Jorma Vaihela avled 2006 i Kungälvs kommun.//

2008-02-23

Kropps damer förlorade för första gången

Det blev inte 19:e raka segern för Kropps damer. Laget hade chansen att säkra kontraktet för spel i Elitserien vid dagens match mot Kärra på bortaplan.

Kropps hade ledningen i andra halvlek men Kärra vände och vann en gastkramande match med 32 - 28. Fortfarande leder dock Kropps serien med fyra poäng före just Kärra. Nästa möjlighet att säkra seriesegern är på hemmaplan mot Lysekil på lördag kl 1500.//

Oddevallen


Martin Johansson frågar:

"Jag har vid ett flertal tillfällen läst om Oddevallen som IK Oddevolds första hemmaplan. Det jag inte kunnat lista ut är var denna fotbollsplan låg. Vet du var Oddevallen låg, och syns det några spår av den idag?"

Mycket riktigt var Oddevallen IK Oddevolds hemmaplan. Gustaf Thordén finaniserade spelarköp och stöttade klubben ekonomiskt och på andra sätt. Han försökte att få in Oddevold på Rimnersvallen men det skulle betyda att en av de dåvarande klubbarna där, Svane, inte skulle få plats.

Till slut tröttnade Thordén och byggde en egen arena, Oddevallen, på varvets område strax öster om själva varvet.

På den ekonomiska kartan från 1937 fanns visserligen inte Oddevallen men jag har ringat in med rött platsen där den låg.

Thordén utlyste en namntävling och Oddevallen vann. Arenan invigdes den 5 augusti 1951 och alla grabbar upp till 14 år fick gratis inträde.

När Rimnersvallen byggdes om till VM-arena 1958 flyttade också Oddevold sina hemmamatcher dit. Och de tog med sig ståplatsläktaren, som nu ligger mitt emot huvudläktaren på Rimnersvallen.

Nej, det finns inga som helst spår efter Oddevallen i dag, om man inte räknar Oddevillan som låg strax bredvid och som fortfarande finns. Se särskild artikel om den.//

2008-02-22

Stora översvämningsskador vid Bohusläns museum


I förra inlägget skrev jag om översvämningen när den stod som högst vid 18-tiden. Jag var på väg till museet för att låsa och slå till inbrottslarmet. Det gick nu inte, jag kunde inte komma i närheten.

Jag fick även höra att personal hade fått ge sig iväg hals över huvud då vattnet steg. Några hade hittat stövlar men till ingen nytta då vattnet var för djupt.

Vid 21-tiden begav jag mig dit igen och nu gick det att ta sig fram till byggnaden. Fortfarande var det dock stora vattenmassor i områdena på och runt Kampenhof.

Och vad värre var! Det hade uppstått stora hål i marken på flera ställen runt museibyggnaden. Ännu har inte vattnet sjunkit undan så att man kan se ordentligt men det är ingen tvekan om att det kommer att kosta mycket pengar att åtgärda skadorna.

Och den här gången tror jag inte att det räcker med den typen av "kosmetiska" åtgärder som vi tidigare tvingats till av brist på pengar.

Vattnet i hålen på dessa bilder står lika högt som det gör inne under museibyggnaden så det är väl först sedan pumparna fått bort det mesta av vattnet som det går att se hur stora hålen är. Det är liknande hål som dessa på en fyra-fem ställen på den norra sidan av byggnaden. I morgon får jag i dagsljus inspektera skadorna och antagligen måste det i första hand spärras av så att inte folk trillar ner i hålen.
När jag lämnade området pågick fortfarande bärgningen av de 25-talet bilar som blivit stående i vattenmassorna. Ett par bärgningsbilar var på plats och forslade bort dem.//

Översvämning igen - aldrig sett så mycket vatten


Så var det dags igen. Stormen drog in över kusten under eftermiddagen. Jag befann mig i den stora stenbyggnaden, Skolhuset, på Gustafsberg och märkte inte så mycket av den inledningsvis. Men så hörde jag att det var 42 m/s på Uddevallabron och då tittade jag ut.

De vita gässen på Byfjorden var gigantiska och på håll såg jag att vattnet nere vid Vandrarhemmet gick upp på land innanför byggnaden.

Eftersom jag var tvungen att avsluta arbetsdagen på Bohusläns museum anade jag det värsta då jag närmade mig längs Göteborgsvägen.
Mycket riktigt, ena vägbanan var översvämmad fram till Idrottshallen. Vattnet stod högt i Teaterplantaget och sträckte sig ända fram till Simhallens entré.
Det gick inte att komma fram mot museet så jag gjorde omfattning höger och körde så småningom in i kastanjeallén vid Museiparken. Dit har vattnet aldrig nått tidigare, i vart fall som jag har sett, men så här såg det ut nu. Ingen chans att ta sig in på museet således och frågan är om det finns folk kvar där inne?
På Kampenhofs stora parkering stod det många bilar och flera av dem kommer att få in vatten genom dörrarna. Helt omöjligt att ta sig dit.
och titta på ljud- och bildklippet här.//


Upplageökning blev tårtkalas


Bohusläningen blev så här glada över sin upplageökning 2007 att man bjöd allmänhet och läsare på tårta i Hörsalen på Bohusläns museum vid lunchtid i dag. Tidningsupplagorna minskar totalt i Sverige men Bohusläningen går alltså mot strömmen.
Chefredaktör Anders Johansson skär upp en tårtbit till undertecknad medan VD Tommy Hermansson njuter av situationen.
Tommy är också VD för TT-Ela som dock visar en tydlig upplageminskning i stället. Men varför tänka på det en sådan här dag?//

2008-02-21

Söderängarna i dag











Med anledning av det föregående inlägget om Söderängarna har Jüri Kiviloo skickat mig dessa bilder.

Jüri skriver:
"Med anledning av dagens blog som visar Söderns ängar för länge sedan, kanjag kontra med foton från år 2005. Fotona är tagna från Skogtorpsvägensnorra ända. Förändringen är stor".//

2008-02-20

Söderängarna 1939-40


Bilden är tagen 1939-40 från ”Kräkekullen” (vändplanen på Skogstorpsvägen) in mot staden.
Vi ser Göteborgsvägen till vänster i bild och vi ser den nybyggda idrottshallen längst bort till vänster om vägen.
Vid Packhusgatan till höger om den skymtar Andelsmejeriet med sin skorsten.
Den vita byggnaden hitom är Skapi, dvs Skandinaviska Pipfabriken, som etablerades 1936 av Max Schwab.
En sökning på Göteborgsvägen i Tidningsarkivet ger förljande träfflista:
1936-10-31 Göteborgsvägen skall få en ny sträckning över södra ängarna, ett halvmiljonbygge. Vägarbeten.
1937-03-04 Inga "huvudleder" inom stadsplanen, men utom Strömstadsvägen och Göteborgsvägen. Vägarbeten.
1937-11-13 Göteborgsvägen ombygges. Staden får 90 % i bidrag. Vägarbeten.
1938-05-18 Miljonarbeten beslutades igår i Uddevalla. Göteborgsvägen färdig om 2 år. Vägarbeten.
1938-07-26 Nya Göteborgsvägen färdig redan under nästa år? Arbetet skrider framåt med stora steg. Vägarbeten.
1938-09-06 Strejkvarsel vid Göteborgsvägen. Vägarbeten.
1939-11-01 Arbetet med nya Göteborgsvägen är snart färdigt. Stensättningen kan börja. Vägarbeten.
1940-06-04 Bild på den nya idrottshallen Göteborgsvägen. Byggnad.
1940-11-22 Göteborgsvägen klar, stensättning nästa år. Vägarbeten.
1941-08-14 Bilden för dagen: Göteborgsvägen byggs ut. Vägarbete. Bild.
1944-09-14 Vid Göteborgsvägen vid trähusfabriken har byggts 6 hus. På Vadbacken byggs nu två pensionärshem. Bostad. Bild.
1944-11-15 Schwartzmans barnkrubba färdig att öppna i hörnet av Göteborgsvägen- Södergatan. Social.
1944-11-24 Fordbolaget får stora moderna försäljningslokaler i Uddevalla vid hörnet av Tjärhovsgatan och Göteborgsvägen. Bild.
1945-08-25 Knut Larsson har öppnat Tapetserarverkstad å Göteborgsvägen 29. Affär. Annons.
1945-09-27 Miljonbygge på söder, vid hörnan av Göteborgsvägen och Tjärhovsgatan. Byggnad. Bostad.
1945-09-27 Ing Gunnar Carlsson bygger stenhus vid Göteborgsvägen i kvarteret Fregatten.
1947-01-31 Gulf, Trädgårdsgatan 8 upphör 2 febr 1947, från 3 febr Göteborgsvägen. Petroleum. 1947-02-13 Vi har flyttat våra kontor till Göteborgsvägen 8, AB Gunnar Gamelius Sv AB Tubus. 1947-06-04 Gulfs Nya Servicestation vid Göteborgsvägen är nu färdig. Petroleum.
1947-06-06 Ny tapp på Göteborgsvägen, Gulfs Nya Sevicestation. Petrolium.
1947-07-04 Trafikstörning på Göteborgsvägen sommartid. Trafik.
1947-07-19 Bilder över en ny lekplats på Göteborgsvägen. Bild.
1947-08-08 Där det nya söder växer fram, bilder på byggnader vid Göteborgsvägen.
1947-08-19 Nya lekplatser vid Lancasterskolan och Göteborgsvägen. Parker.
1947-09-27 Korsningen Södergatan-Göteborgsvägen har blivit en mycket farlig trafikfälla. Fordon.
1948-12-23 Magasinsbyggnad mellan Idrottshallen- och Göteborgsvägen 8. Rivning eller avvakta.
1951-02-15 Volvo-skylten på plats på den nya byggnaden på Göteborgsvägen. Byggnad.
1951-06-06 Nya finesser när Uddevalla bilbolag öppnar på Göteborgsvägen,"Ringklocka" och oljepumpprovare. Petroleum.
1953-09-02 Göteborgsvägen förses med gång- och cykelbaner. Trafik.
1956-03-02 Uddevalla Bil och Traktor, nya bilpalatset på Göteborgsvägen-Tjärhovsgatan. Invigning. Bild.
1956-04-28 Göteborgsvägen blir 40 meter. Ny bro planeras över Bäveån. Vägarbeten. Bro.
1956-05-28 10-åring sprang emot lastbil på Göteborgsvägen i Uddevalla och dödades. Olycka. Bild.
1956-08-06 Bilist körde mot träd på Göteborgsvägen. Två personer skadade. Olycka. Bild.
1961-05-16 Hemlighetsfullt kring stor fastighetsaffär i Uddevalla. Husen ligger vid Södra Hamngatan-Göteborgsvägen. Bild.
1967-06-14 Svängningsolycka på Göteborgsvägen. En 19 årig uddevallayngling lindrigt skadat. Olycka. Bild.
1977-09-28 Ombyggnad av Västerlånggatan och Göteborgsvägen får vänta på besked från vägverket. Vägarbeten.
1978-07-01 Ny etapp på nya genomfartsleden Göteborgsvägen är färdig och öppnas. Gatuarbete. Bild.
1981-03-18 Nedgrävd tank på Göteborgsvägen i Uddevalla läckte. Vem betalar skadorna? Petroleum. Olycka.
1982-05-07 På Göteborgsvägen plockas den sista gatstenen bort och stenvägvisare vid Gustafsberg uppe igen. Gatuarbete. Bild.
1982-07-27 60-årig norsk kvinna avled efter bilkrasch på Göteborgsvägen i Uddevalla. Olycka. Bild.
1990-03-09 Trubadurafton. Restaurang Mon Ami, Göteborgsvägen 11. Annons.
1992-10-29 I väntan på nybygget - teater och soppa i bilhallen, Göteborgsvägen.
1996-08-10 Björkarna på Göteborgsvägen mår dåligt. Parker.
1999-03-31 Kommunen bygger ny rondell i korsningen Göteborgsvägen-Parkgatan.
1999-06-23 I mitten av juli blir rondellen vid Göteborgsvägen-Parkgatan klar. Gatuarbete.
2001-12-31 Vattenläckor drabbade centrum. Översvämning på Göteborgsvägen. Ledningar. Bild.
2002-05-28 En skadad i våldsam krock på Göteborgsvägen i Uddevalla. Olycka. Bild.
2002-09-16 På Göteborgsvägen nedanför Bohusgården, finns det ett övergångställe som är mycket farligt placerat.
2003-12-02 Spelglädje i nya boulehallen på Göteborgsvägen. Sporten alla kan delta i lockar nya spelare. Idrott. Bild.
2004-04-27 Motionshuset tar över hela huset på Göteborgsvägen. Fastighetsaffär. Bild.
2005-02-22 Tjuvar körde in i affärsentrén på Ica Kvantum på Göteborgsvägen i Uddevalla. Vad bytet blev är ännu okänt. Polis.//

2008-02-19

15 000 000:e Volvon - en Uddevallabil


Nu har Volvo tillverkat 15 miljoner bilar sedan 1927. Och den 15 000 000:e Volvon är en C 70 som rullar ut från Pininfarinas fabrik i Uddevalla i morgon, den 20 februari.


Den allra första Volvon lämnade fabriken på Hisingen den 14 april 1927. Modellen hette Ö V4. Ö:et betydde att det var en öppen bil, dvs en cabriolet. Och den 15 000 000:e Volvon blir också en öppen, alltså en C 70.

Extra roligt tycker jag att man väljer att sprida lite glans över Uddevallafabriken.//

2008-02-18

Röda Kvarn


Ivar Kristiansson skriver:

"Hej ! Här kommer ett bidrag till Uddevallas biografhistoria.

I Din blogg 2007-11-16 om Grand/Röda Kvarn startar Du 1918 när biografen på Drottninggatan nyrestaurerats. Här är en sida ur ett programblad från en tidigare föreställning år 1917. Hela bladet är ett vikt A4-ark (ungefär), alltså fyra sidor. Detta är sida 2. Filmen 'Terje Vigen' hade haft premiär på den nya Stockholmsbiografen Röda Kvarn (med 1486 platser) bara två månader tidigare. Uddevalla kom inte långt efter! Nog är det imponerande med hela tre föreställningar per kväll".//

2008-02-17

Kosovo självständigt - även i Uddevalla



(Ljud- och videoklipp)

Precis samtidigt som premiärminister Thaçi kl 1530 läste upp Kosovos självständighetsförklaring i Pristina bröt jublet ut i Uddevalla. På långt håll hörde jag den här bilkaravanen närma sig och här passerar den rondellen vid Västerlånggatan på sin väg mot Kungstorget där självständigheten manifesterades.

Det var massor med bilar och ännu mer människor givetvis. Merparten var kosovoalbaner men det syntes också många svenskar ibland dem.


Och glädjen var total!

Det är inte utan att jag kommer att tänka på 1992. Den 30 juni det året avvecklades Bohusläns regemente och bara dagar därefter fylldes kasernerna med flyktingar ifrån kriget på Balkan. Huvuddelen av dem var kosovoalbaner och det spred sig snabbt rykten om att de stal i affärerna i Uddevalla. På hösten det året blev jag åsyna vittne till en polisjakt på en ung kosovoalban, kanske 16 år? Jag mötte honom i trappan i huset där jag bor och han hälsade artigt. När jag kom ut på gatan snurrade där flera polisbilar och de stängde av Skolgatan i båda ändar. I en av polisbilarna satt det en kvinna och jag fick för mig att hon hade utsatts för något våldsbrott.

Jag kontaktade polisen som sedan stormade in i min trappuppgång och uppigenom trapporna. Jag hörde hur poliserna träffade på ynglingen högst upp varvid flera slag hördes och poliserna skrek att ynglingen nu skulle skickas tillbaka till Kosovo.

Efter en stund kom de ned med sitt byte och ynglingen grät och tittade på mig som om han bad om hjälp. Jag tyckte inte synd om honom då, för den polisinsatsen var något av de större jag sett. Men när jag fick reda på att han stulit en chokladkaka på dåvarande livsmedelsaffären HP i Zachaus gränd fick jag dåligt samvete. Hade en dylik polisinsats dragits igång om det varit en svensk yngling? Knappast!

Jag har många gånger undrat om han finns kvar i Uddevalla? Och kanske han var med på Kungstorget i dag och firade självständigheten?//

2008-02-16

Skyltarna på Axel Lundqvists jernhandel


Martin Hultgren frågar om Lundqvists jernhandel:

"Anledningen att jag skriver är den att jag misstänker att under de vita plåtarna som sitter utmed husets fasad finns Lundqvists gamla affärsskyltar. Om jag inte minns fel var de gjorda i svart sten och de var ju gamla för det stod "Jernhandel" på dem. Om nu fastigheten ska rivas vore det ju trevligt om dessa kunde bevaras, t ex på Bohusläns museum eller på den nya fasaden. Saken borde ju undersökas i alla fall fast det kan ju vara så att skyltarna redan är avlägsnade".

Jag trodde precis som Martin att de fina svarta skyltarna med guldbokstäver var av sten, men nu är jag osäker. Det var inte lätt att hitta en gammal bild där man ser skyltarnas konstruktion. Den här bilden är det närmaste jag kan komma.

Det förefaller faktiskt som att skyltarna var av plåt från början och att dessa enbart numera är övermålade med vit färg. Titta noga på de båda bilderna och jämför. Man undrar i så fall varför de inte har rostat för de har ju suttit där i många år?

På den nedre bilden kan man se skyltarna som de en gång såg ut.//

18:e raka segern för Kropps damer


Kropps damer tog sin 18:e raka seger i handbollens division 1 Södra när laget besegrade Bjurslätt med 41 - 24 (21 - 14).

Kropps nyförvärv från Irsta i Västerås, Madelene Axelsson, presenterade sig för sin nya hemmapublik med en bra insats. Här på bilden blev det dock övertramp som synes.

Kropps ryckte omedelbart till sig initiativet och drog ifrån. Bjurslätt var helt enkelt storleken mindre. Bäst i Kropps och också bäst på plan var Lina Karlsson. Hon kommer att bli hur bra som helst och frågan är väl hur länge Kropps kommer att få behålla henne?

Nästa lördag kan Kropps ta steget upp i elitserien om det blir vinst över Kärra som ligger tvåa i tabellen. Buss avgår kl 1245 från Kropps kansli för den som vill åka med och stötta laget.//

2008-02-15

Långtradare och åter långtradare


I morse såg det ut så här på Oljehamnsvägen. Sju-åtta långtradare på rad och ytterligare en fem-sex utanför bild. Alla tycktes stå på kö för att komma fram till ExxonMobils smörjoljefabrik vid Lövåsberget. I några bilar verkade det som förarna fortfarande låg och sov, några lastbilar med motorerna på.

Var detta en vanlig morgon på Oljehamnsvägen? Om så är fallet blir jag bekymrad. Snart tänker Uddevalla kommun bebygga det s k Oljeberget i Skeppsviken till höger utanför bild och kommer de blivande hyresgästerna att gilla trafiken till smörjoljefabriken?//

2008-02-14

Olycksdrabbat fartyg i Uddevalla hamn


Tidigare har jag skrivit här på bloggen om systerfartygen Marvelous Ace och Luminous Ace.
I dag ligger ett tredje systerfartyg i hamnen och lastar de sedvanliga skrotbilarna med destination Sydamerika. Det är Cougar Ace som den 23 juli 2006 kapsejsade 230 sjömil utanför Alaskas kust.
Besättningen skulle justera ballasttankarna till havs och det misslyckades så att hela fartyget tippade över. Ombord fanns inte mindre än 4 700 Mazda personbilar.
I samband med att Cougar Ace tippade omkull föll en av de ombordvarande så olyckligt att han slog huvudet i ett järnföremål och avled. Resten av besättningen räddades av den amerikanska kustbevakningen. Märkligt nog sjönk inte fartyget utan började sakta att driva iväg in mot kusten. Så småningom sattes bogserbåtar in för att kunna få in det liggande fartyget till en lämplig plats där arbetet med att resa fartyget på rätt köl påbörjades.
Den här bilden är tagen omkring den 26 augusti, alltså mer än en månad efter händelsen och här har man efter stor möda lyckats få upp fartyget på rätt köl.
Sedan man försäkrat sig om att fartyget inte skulle välta på nytt bogserades hon till en hamn där arbetet med att ta ut de många Mazdabilarna påbörjades.
Nu ligger som sagt Cougar Ace i Uddevalla hamn och vi får hoppas att hon håller sig upprätt denna gången. Hon avgår i morgon fredag mot Sydamerika.

Bilder från från kantringen US Coast Guard.//

2008-02-13

Thordénska gravkoret


Nils-Göran Wennberg i Svanesund undrar var Gustaf Thordén ligger begravd?
Gustaf Birger Thordén föddes den 25 maj 1894. När andra världskriget bröt ut 1939 bodde han sedan länge på Brändö utanför Helsingfors i Finland. Där hade han byggt sitt arkitektritade rederikontor. Se tidigare inlägg 2007-08-02 Thordén lines rederibyggnader.
Redan under andra världskriget planerade han att återvända till hemstaden och vi vet att han så småningom byggde ett nytt rederikontor vid Strömstadsvägen. Men, det intressanta är att det första han gjorde i anslutning till sin återkomst var att bygga ett gravkor, det Thordénska gravkoret, på Herrestads kyrkogård.
Den 17 november 1943 skriver Bohusläningen att ett Thordéngravkor skall iordningställas på Herrestads kyrkogård. Och den 22 juni 1944 skriver tidningen att Thordénska mausoleet har invigts på Herrestads kyrkogård.
Gustaf Thordén förolyckades genom drunkning på Ramsviksfjorden den 30 juni 1963.//

2008-02-12

Badrestaurangens kök renoveras


Nu har arbetet med att åtgärda Gustafsbergsrestaurangens kök dragit igång. I dag har en hel del av den gamla träinredningen rivits ut av Gustafsbergsstiftelsens egen personal. På bilden Tony, Kjell, Claes-Göran och Kjell-Ove.
Och det fanns en hel del att ta tag i. Exempelvis fanns där gamla elledningar som inte längre var i bruk. Dessa har man tidigare kopplat bort men ändå låtit sitta kvar.
Arbetena med köket kommer att pågå under våren. Jag kan i dagsläget inte säga när det blir klart men vi jobbar så fort vi kan. Framförallt är det golv och väggar i köket som skall göras släta så de är lätta att rengöra. Ny köksinredning i form av rostfria bänkar, ugnar och spisar mm måste förstås också in.
Jag för samtal med några krögare som är intresserade av att ta över restaurangverksamheten och likaså står några cateringföretag i kö för att ta hand om de bokningar som den tidigare krögaren tagit emot. Så där känner jag mig väldigt trygg.
Samtidigt pågår för närvarande ett anbudsförfarande för relativt omfattande arbeten för att restaurera de gamla byggnaderna på Gustafsberg. I första etappen kommer badrestaurangen och de tre fristående paviljongerna bakom restaurangen att åtgärdas. Byggnaderna ingår i byggnadsminnet så det krävs särskild hänsyn.
Arbetena måste dessutom planeras så att de utlovade bokningarna i restaurangen skall kunna genomföras som planerat.//

2008-02-10

Hyresgästerna vräkta


Så här ser lindarna på södra sidan av Bäveån ut i dag. De hundratals kajor som bodde i träden har blivit vräkta. Möjligen har de fått ett tillfälligt hem i lindarna på andra sidan ån, men snart börjar nog även dessa att ansas.
Åren 1986-89 bodde jag i Grevinnans hus. Det är det gröna i bildens vänstra kant. Varje kväll var det ett himla liv på stadens kajor innan de hittade sin plats på den vanliga grenen. Sedan blev det knäpptyst om inte stadens bus skrämde upp dem med någon påsksmällare förstås.
Jag minns en kvällspromenad i 20 minusgrader då jag tittade upp på lindarna. Där satt de! Inne i grenverket och sökte skydd mot den kyliga västanvinden. Massor av kajor som såg ut som stora ljusgrå tennisbollar. Inte ett löv på träden och ändå satt de där.
Nu är de i alla fall borta men lindarna har beskurits många gånger och nya grenar kommer att växa ut.//

Willes armbandsur


Apropå det tidigare inlägget om Lindelöfs ur så har jag fått denna berättelse av Wille Ängermark:

"Hej, den här klockan köpte jag 1974 på Lindelövs av din far. Jag skulle få en klocka i present av min svärfar. Han lämnade mig 500 kr. Jag gick naturligtvis till Lindelövs och talade med din far som jag kände. (Om det har jag berättat tidigare). Han öppnade en låda och tog fram denna klockan och sa: "Denna skall du få för 500 kr, den är gammal och tjockare än de nya - guld på stål. Den är utmärkt och jag anser att urverket är mycket fint". Jag slog till och det har jag aldrig ångrat och egentligen kostade den mer. Jag bytte band på den härom året hos en urmakare i Vänersborg, och han visade mig en ny Seamaster och då kostade den 9000 kr".//

2008-02-09


En bild från ett vintrigt Uddevalla. Sådana här vinterbilder är sällsynta i våra dagar.

Fotografen står med ryggen mot Norra Drottninggatan och tar bilden längs Norra Hamngatan västerut. I höger bildkant ligger det Kochska huset och till vänster på andra sidan gatan ligger Uddevalla taxistation.
Taxibilen till vänster är försedd med gengasaggregat så bilden bör vara tagen under andra världskriget, dvs 1939-1945. Bensinbolaget Shell hade några bensinpumpar vid taxistationen men tillgången på bensin var säkerligen mycket knapp. Möjligen sålde Shell gengasved istället?//

Husen identifierade


Lars-Olof Jakobsson har identifierat det röda huset på bilden, liksom det ljusa som skymtar bakom.

Lars-Olof skriver så här:

"Den undre bilden, det röda huset med trappan, låg på Södra Vägen. Strax bakom det hus på Södra Drottninggatan som visades här på bloggen för ett par dagar sedan, det med texten Lange på gavlen. Nu är det parkering och Rakans Fritidsgård."

Javist, när jag tittar lite närmare på det vykort som Janne Aronsson skickade mig tidigare så är ju detta röda huset och det ljusa bakom på den bilden. Jag har ringat in dem med rött.//

Gösta Olsson 70 år


I dag fyller min gode vän och f.d. kollega Gösta Olsson 70 år. Gösta och jag jobbade ihop på I 17:s stabskompani under många år men det var på idrottsplutonen som vi kom varandra närmast.

Och det första året blev väldigt speciellt. Det har jag skrivit om tidigare http://uddevallare.blogspot.com/search?q=25+%C3%A5r+sedan+muck

När man tänker tillbaka så är det många minnen som dyker upp. Till exempel vårt möte med tjädertuppen http://uddevallare.blogspot.com/search?q=Tj%C3%A4dertuppen+-+ett+milit%C3%A4rminne

Ett annat minne var från fredagen den första veckan sedan den då dubble brottningsvärldsmästaren Frank Andersson ryckt in i lumpen. Gösta har i alla år vårdat sina skor väldigt ömt. Att säga att han är expert på skoputs är ingen överdrift.

Den här fredagen hade alltså nämnde soldat 0509 Andersson legat i lumpen en vecka och vi hade permissionsuppställning på eftermiddagen. Sedan vi beordrat "höger och vänster om marsch" rusade soldaterna i väg mot sin första helgpermission. Praktiskt taget helt slut efter en mycket intensiv vecka sjönk Gösta och jag ihop inne på vårt befälsrum.

Vi satt där en lång stund och småpratade om veckan som gått. När vi reste oss och kom ut i korridoren utanför fick vi till vår förvåning se en ensam soldat sitta kvar på en bänk ivrigt putsande sina marschskor. Det var 0509 Andersson som uttryckte sin beundran över Göstas skoputs och nu skulle han minsann fixa till en lika bra.

Han satt där och putsade en bra stund och sedan frågade han om han fick ta skorna med hem över helgen och putsa vidare? En sådant intresse kunde man ju inte kväsa så visst fick han det.

På måndag morgon stod Andersson uppställd med de övriga och hans skoputs var helt outstanding bland kamraterna. Sedan bar det ut på övning i terrängen och genom "ålning medelst hasning" och andra jordnära övningar så var Anderssons skoputs borta. Men inte Gösta Olssons, konstigt nog.

Vad Andersson och de andra soldaterna inte visste var att Gösta hade ett par marschskor som han använde i terrängen och ett annat par "finskor", som aldrig lämnade kaserngården. Om Andersson av någon outgrundlig anledning läser Uddevallabloggen så får han alltså här förklaringen till varför han inte kunde slå Göstas skoputs.

Bilden här ovan är tagen vid Svenska Brottningsförbundets träningsläger på I 17 hösten 1981. Gösta har fått in ett grepp som brottningsvärldsmästaren inte kunde freda sig emot utan han fick sig en rejäl åktur.

Det märkliga är att Gösta till synes inte har åldrats ett dugg sedan bilden togs, det är ändå 26 år sedan.

STORT GRATTIS PÅ FÖDELSEDAGEN GÖSTA!

2008-02-08

Vad föreställer bilderna?



Den här bilden hade jag på Uddevallabloggen för några dagar sedan, men jag fick inte någon klar uppfattning om vad det är för ett hus. De andra två som visades då identifierades.

Nu hoppas jag igen att Uddevallabloggens läsare skall lyckas identifiera det. Och det är alltså Bohusläns museum som vill veta.
Och här kommer ytterligare en bild. Jag tycker mig känna igen huset, men var?
Och är det inte huset på den övre bilden som skymtar till höger om det röda på den här bilden??//