2008-06-30

Snäckan





Från L. får jag denna fråga:

"Hej Gunnar.

Var och tog en fika på cafe snäckan på Gustafsberg en dag. Vi kom att fundera på om det alltid varit cafe i det huset eller vad byggdes det till en gång. Det är så fin miljö där ute alltid något nytt man får se som stått i alla år men som man inte lagt märke till. Båten vid gamla badhuset förrästen skämmer kan ingen hos kommunen ta bort den.
Tack för din trevliga blogg alltid kul att läsa!"

Snäckan tillhör de byggnader som kallas Varvshusen . Det har alltså med det gamla skeppsvarvet som fanns i sluttningen väster om Snäckan att göra. Så sent som 1876 sjösattes där ett skepp.

Snäckan byggdes om till konditori 1970-72 och öppnade på försommaren 1972.

Den här teckningen av Bohusläningens kände tecknare Erik Wilhelm ritade han den 4 juni 1972 och visar det nyöppnade konditoriet. Teckningen hänger på mitt kontor på Gustafsberg.


Jag gjorde en sedvanlig sökning i Tidningsarkivet och nu på ordet Snäckan och fick denna träfflista:

1970-11-21 Charmiga Gustafsberg. "Snäckan" blir ombyggt till konditori. Byggnad. Bild.
1971-11-21 Charmiga Gustafsberg under förvandling "Snäckan" öppnas som kondis våren 1972. Byggnad. Kafè.
1972-05-12 Konditori skall öppna i kulturhuset Snäckan på Gustafsberg. Mat.
1981-10-01 Teaterpjäsen "Snäckan" ges i Järbo Allhem. Syftet är att nå ungdomen. Kultur.
2001-03-24 Konditori Snäckan, premiär-öppnar lördag. Kafé. Annons.//

2008-06-29

Uddevalla Grand Prix i motocross


Nästa helg går en av Sveriges största idrottstävlingar av stapeln - Uddevalla Grand Prix i motocross. Det väntas över 20 000 åskådare under lördag - söndag till Glimminge Motorstadion. Vid fint väder kanske det kommer bortemot 30 000 åskådare.

Och som vanligt är det nästan knäpptyst i medierna. Ändå kommer motocrossvänner från många länder att vallfärda till Uddevalla. Ja, i själva verket är Uddevalla genom motocrossen vida känt ute i Europa. Och som vanligt vet inte vi Uddevallabor hur det går i själva VM-tävlingarna.

Uddevalla GP är den nionde VM-deltävlingen. De tidigare deltävlingarna har gått av stapeln i Nedeländerna, Spanien, Portugal, Bulgarien, Italien, England, Frankrike och nu senast i Tyskland. Efter Uddevalla går motocrosscirkusen vidare till Sydafrika, Belgien, Tjeckien, Irland, Benelux och avslutas i Italien.

MX1-klassen leds av italienaren David Phillipaerts med 266 poäng. Men han har visat en vikande formkurva medan tvåan i sammandraget Joshua Coppins vann båda deltävlingarna nu senast i Tyskland och är bara fyra poäng efter. Det skulle förvåna mycket om inte nyazeeländaren Coppins går upp i sammanlagd ledning i Uddevalla.

(Bild Joshua Coppins på Glimmingen 2007)

I sammandraget är det ändå ganska jämnt. Belgarna Steve Ramon och Ken de Dycker ligger trea och fyra medan fransmannen Sebastien Pourcel ligger femma. Det är 35 poängs skillnad mellan ettan och femman och mycket kan hända på Glimmingen.

I MX2-klassen är det tre förare som slåss i täten. Leder gör sydafrikanen Tyla Rattray med 326 poäng, följd av engelsmannen Tommy Searle med 315 och italienaren Antonio Cairoli med 310 poäng. Dessa tre är långt före i sammandraget.

Tyvärr får vi inte se Elin Mann på Glimmingen eftersom damernas VM-tävling inte körs i Uddevalla i år.

Men spännade tävlingar väntas och enligt tradition sedan 1950-talet så kommer i vart fall jag att vara på plats - båda dagarna. Läs mer här http://www.uddevallagp.com/sv //

Viva España!!


Viva España!!
Alla jag pratat med inför kvällens fotbollsfinal har tippat Spanien, som segrare inklusive jag själv och därför är det så himla roligt att de spelade skjortan av Tyskland. Och Fernando Torres mål!! Ett riktigt cirkusnummer.
Grattis Spanien!//

Ormbilden var kraftigt förstorad


Hoppsan! Jag skrämde nog upp en och annan med ormbilden. Då vill jag säga att den bilden var starkt förstorad. Här är originalbilden, tagen på ca en och en halv meters avstånd (med raka armar). //

2008-06-28

Naturupplevelser


Vädret den här eftermiddagen skulle bli riktigt dåligt enligt SMHI, men det blev precis tvärtom. Vilken tur!

Cykeltur och promenad blev det istället. Vid Fossum låg den här huggormen i solgasset mitt på vägen. En riktig baddare var det och den stirrade ilsket på mig så det var bäst att hålla sig lite på avstånd.

Och några timmar senare tog jag båten till Gustafsberg och gick tillbaka tll staden. Alldeles i närheten av Sörkullen finns det en gigantisk ek, som antagligen är många hundra år gammal. På den sitter den här tickan, en riktig skönhet.
Lite senare på promenaden mötte jag en dam som berättade att det fanns två tickor på den stora eken, en på vardera sidan. Får ta mig en titt på den andra vad det lider.//

Välkommen till Uddevalla?



Agnetha Johansson och hennes personal lägger ner ett fantastiskt arbete för att försköna Uddevalla. Så här fint ser det ut framför bussterminalen på Kampenhof.


Men bara några meter därifrån ser det ut som på de nedre bilderna. Det allra första tillresande får se när de kliver av bussen vid Kampenhof är ett trasigt skyltskåp som Uddevalla näringsliv lät placera strax intill Thordénmonumentet för ett par år sedan. Jag har skrivit om det tidigare här på Uddevallabloggen. Som trasigt skyltskåp är det nu inne på tredje året! Bedrövligt är en underdrift!


Och på själva Thordénmonumentet saknas en del av sittbänken sedan länge.


Olika kommunala förvaltningar har sina ansvarsområden liksom olika intresseorganisationer. Men vem ansvarar för helheten?


Nej, det här duger inte! Nu får någon ta tag i detta och samordna sådana här saker så att de inte faller mellan stolarna och olika intressenter skyller på varandra.




Skall vi hoppas på den nya kommunchefen som tillträder i höst, eller tar någon ansvar innan dess?//

2008-06-27

Polisen lägger ned förundersökningen om branden på Sörkullen



I dag fick jag beskedet att polisen lägger ned förundersökningen om branden på Sörkullen den 12 april.



"BESLUTSMOTIVERING
Förundersökning nedlägges - Ej spaningsresultat
Polisen har gjort efterforskningar i ärendet. Dessa gav inga resultat. Det finns för närvarande inte några tips eller andra uppslag som gör att polisen på ett bra sätt kan arbeta med ärendet. Polisen avvaktar nu med aktiva spanings- och utredningsinsatser tills tips eller andra uppslag kommer till polisen kännedom. Om polisen börjar arbeta aktivt med ärendet, kommer Ni informeras.
Polisens beslut kan överprövas av åklagare"

Jag har genom åren fått många sådana här besked efter polisanmälningar vid Bohusläns museum, så jag är inte förvånad. Och polisens resurser är egentligen väldigt små. Jag vet inte hur många ärenden man har liggande i dag men för något år sedan hörde jag en polis nämna en siffra och min tanke då var: "Det ska fan vara polis!"

Du som har följt med på Uddevallabloggen vet att jag har namnet på en av de ungdomar som var på plats på Sörkullen på kvällen innan branden utbröt. Och som bevisligen har använt en engångsgrill, ställd på trägolvet i det gamla kallbadhuset. Den unga kvinnan i fråga fick möjlighet att själv kommentera det hela här på bloggen:

"Hej! Jag heter, som du kanske redan vet, M M. Genom en kompis fick jag reda på att du har publicerat ett inlägg på din blogg om mig & mina kompisar när vi grillade.
Det stämmer att vi grillade där, men en av oss släckte engångsgrillen med cider (som du också kan se på bilden) innan vi gick. Jag har också läst på din blogg att du har fått rapporter om att det pågick en grillfest vid Sörkullen samma kväll och att man hade använt sig av cementringen som finns på plats. Vi använde oss inte av den, vi gick ifrån Sörkullen runt 19.30 och vi var bara tre stycken.
Jag tycker också att det är tråkigt det som hände, och jag uppskattar verkligen att du gav oss en chans att förklara. Om jag kan vara till hjälp mer eller om det är något annat du undrar över, så får du gärna höra av dig.
Mvh M"


Jag vet inte om polisen har varit i kontakt med M, men har å andra sidan inte heller frågat mig om saken. Till detta skall tilläggas att jag häromdagen fick ytterligare en iakttagelse från den aktuella kvällen. En kvinna, som jag känner, passerade Sörkullen medan grillning pågick inne i kallbadhuset och förmanade då ungdomarna för att de använde grillen på det sätt som de gjorde.//

2008-06-26

Danskväll på badrestaurangen


Givetvis var jag tvungen att göra ett studiebesök på badrestaurangen där det ikväll var den första av sommarens tre danskvällar.

Och det var ett rejält tryck och väldigt mycket folk. Och redan på väg in blev jag uppbjuden till dans. Det var Uddevallagruppen Taste som spelade både högt och med stort tryck.

Det blev också den enda dansen för min del, men det var kul att se att det fungerade trots att krögarparet Anna och Urban hade det svettigt. Under tiden jag var därinne hann Spanien göra både 2-0 och 3-0 i semifinalen mot Ryssland.//

Semester - och båten till jobbet



Så har man då snart haft semester en vecka, från Bohusläns museum. I praktiken innebär det att jag nu kan jobba ännu mer på Gustafsberg.



Man borde ju inte ha det så här, men lite (!) vilseledd blev jag då jag fick frågan av kommunstyrelsens ordförande Staffan Cronholm om jag kunde tänka mig att bli förvaltande direktör för Gustafsbergsstiftelsen. Min fråga tillbaka var förstås: "Hur mycket jobb är det"? - "10 % på vintern och 50 % på sommaren, svarade Staffan.



Jag förmodar att han var helt okunnig om uppdragets omfattning. När jag träffade honom i samband med hans avgång som kommunstyrelsens ordförande sa jag att jag nog hade hört fel. "Du menade förstås 110 % på vintern och 150 % på sommaren?" Han log till svar.



Just nu är vi 15 anställda, varav åtta är säsongsanställda på badhotellet och vandrarhemmet. Mitt första halvår har varit intensivt minst sagt. Badrestaurangen har förstås varit det största arbetet. Restaureringar, ombyggnad av restaurangköket, ny krögare, dräneringsarbeten etc etc. Och så jobbet på museet därtill. Men då och då inträffar stunder då jag kan njuta av den fantastiska miljön och att allt nu är igång.




I dag tog jag båten till jobbet och det var härligt. Och ibland har jag cyklat strandpromenaden och det är också en höjdare. Alltför ofta har jag dock tvingats att ta bilen för att hinna förflytta mig mellan mina båda jobb.



På väg in mot Gustafsbergs brygga passerade vi Lillön. Den ser man ju för det mesta på långt håll så jag passade på att se lite extra.
Om man tittar på kartan, som jag publicerade i samband med dragningen av den blivande överföringsledningen, ser man att Lillön faktsikt är en liten bergstopp. Och inte så liten heller!

Väl framme gick jag direkt till badrestaurangen och åt lunch. Där satt jag och lyssnade på SR Västs Sommarradion med vår nye landshövding i direktsändning från Kungsgatan. Och det var mer än en gång som jag skrattade högt där jag satt, ensam vid bordet. De andra gästerna tittade på mig.

Om du missade sändningen så kan du 30 dagar framåt lyssna på den här http://www.sr.se/webbradio/webbradio.asp?type=broadcast&Id=1225279&BroadcastDate=&IsBlock=0

och här http://www.sr.se/webbradio/webbradio.asp?type=broadcast&Id=1225330&BroadcastDate=&IsBlock=0 //

2008-06-25

Inget fotbollsintresse här inte



Mitt under semifinalen i fotbolls-EM hördes det ett typiskt väsande ljud utanför vår balkong. Det var den här varmluftsballongen med en besättning som förstås inte har en aning om dramatiken i Basel. Förutom den på plan så slockande ju TV-bilderna och ljudet när det var som mest dramatiskt (3-2 till Tyskland mot Turkiet).

Tacka vet jag Radiosporten!//

Landshövdingen i radion och på webben

I morgon torsdag medverkar landshövding Lars Bäckström i Sommarradion som sänds i SR Väst kl 12.10-13.00. Det är direktsändning från Kungstorget i Uddevalla.
Jag kan också tipsa om att vår nye landshövding skriver krönikor med rubriken Lars krönika http://www.o.lst.se/o/Om_Lansstyrelsen/lansledningen/lars_kronika/
Det ligger även en länk här på Uddevallabloggen till krönikorna.//

2008-06-24

Blomsterkrokens grafiska museum slås igen


Bohusläningens AB gjorde en förtjänstfull insats för kulturvården då man köpte det rivningsfärdiga Blomsterkrokens hus, Norra Drottninggatan 18, och mot alla odds rustade upp huset med antikvariska metoder. Det nyinvigdes med pompa och ståt 1991.
Men nu tycks sagan vara all då huset skall säljas (eller möjligen redan är sålt?). Det betyder även slutet för Blomsterkrokens Grafiska Museum i gårdshuset, för jag har svårt att tänka mig att en ny ägare vill stödja museets fortlevnad. Nja, det skulle möjligen vara Stefan Hermansson som så fint restaurerade gamla Schwartzman & Nordströmhuset i korsningen Norra Drottninggatan - Lagerbergsgatan.//

2008-06-23

Förvirring om Folkets Park på Bohusgården











Knappt hade jag lagt ut inlägget om Folkets Park förrän fotografiet till höger damp ner i brevlådan. Det var givetvis vykortsamlaren Jan Aronsson som skickade bilden. Men om man jämför bilderna så ser man att det inte är samma festplats som avbildats.

På fotografiet står det Folkets Park men det är fel. Det är i stället Nationalgodtemplarordens nöjespark som låg alldeles i närheten. 1910 hade de börjat bygga en egen festplats, Sommarhemmet, som låg på andra sidan Bohusbanan alldeles intill ingången till Skeppsvikentunneln. Om man tittar noga på fotografiet ser man en liten bit av järnvägen. Emellertid började grannarna genast att klaga över att de blev störda och festplatsen Sommarhemmet fick läggas ned ganska snart. Det "riktiga" Folkets Park gick alltså segrande ur konkurrensstriden och blev kvar på platsen till 1917. Jag kan väl också tillägga att en provisorisk Folkets Park anordnades på Skansberget 1918-19.//

2008-06-22

Folkets park och Bohusgården



I ett par mail frågar Karin Görling om Folkets park och Bohusgården.


Bilden som är målad av konstnären Johnny Millar överensstämmer ganska väl med fotografier på det andra Folkets park vid Skeppsviken. Den första folkparken låg ute vid Nytorp vid Hässleröd 1908-1909.

Här i Skeppsviken låg Folkets park åren 1910 - 1917. Den exakta platsen är svår att identifiera men uppenbarligen låg den på kanten av berget i närheten av nuvarande Hotell Bohusgården. Det finns i dag inga hållpunkter i terrängen som kan vara till någon hjälp.


Den ekonomiska kartan från 1937 är heller inte till någon större hjälp. Folkparken vid Skeppsviken var ett ganska enkelt bygge och virke var det ont om så jag förmodar att allt återanvändes då man byggde det nya Folkets park mellan Anders Knapes väg och Göteborgsvägen.

På Skeppsvikenområdet invigdes 1939 semesterhemmet Bohusgården som senare får Föreningen Norden som ägare. Det gamla semesterhemmets byggnader finns för övrigt fortfarande kvar och hör nu till hotellet.

1953 beslutade Uddevalla stadsfullmäktige att bygga höga punkthus på Bohusgårdenområdet. Det hela föregicks av en märklig fastighetsaffär. Jag har intervjuat dåvarande kommunalrådet Otto Hermansson och kanslichefen Oskar Iwar om detta. Oskar Iwar berättade för mig att han skämdes då de båda mötte markägaren Göteborgs stift, dvs kyrkan, för att göra upp affären. Sedan tidigare fanns det byggplaner för en slags gräddhylla på området. Det var villor av den typen som ligger vid Lagerbergsgatan som planerades.

Vid diskussionerna med stiftet var det inte tal om att berätta för dess representanter att man i själva verket planerade höghusbebyggelse på området. Priset hade förstås då blivit mycket högre, utan det var först senare som stiftet förstod att man blivit dragna vid näsan. För detta skämdes alltså hedersmannen Oskar Iwar då jag intervjuade honom många år senare.

Att staden hade ändrat planerna för bebyggelse på Bohusgårdenområdet berodde naturligtvis på det snabbt växande behovet av bostäder för framförallt nya arbetare på Uddevallavarvet.

Jag har gjort en sökning på Bohusgården i det förträffliga Tidningsarkivet och redovisar en träfflista här:

1939-07-26 Semesterhemmet Bohusgården blir namnet på det nya semesterhemmet vid Skeppsviken.
1939-08-01 Landshövdingen invigde Bohusgården i går kväll. Invigning.
1939-08-01 Semesterhemmet Bohusgården i Skeppsviken invigt. Invigning. Hotell.
1939-08-28 En större turistkonferens med turistfolk från hela länet har hållits på Bohusgården.
1943-06-05 Nordens framtid, stor augustikurs på Bohusgården. Utbildning. Bild.
1943-08-10 Nordens enhet måste realiseras, uppmaning på Bohusgården-kurs. Historia. Bild.
1944-05-13 Föreningen Bohusgården en ståtlig gåva av Uddevalla stad till Föreningen Norden. Bild.
1944-06-13 Bohusgården en ståtlig gåva av Uddevalla stad till Föreningen Norden.
1944-08-05 Lyckad skolträff på Bohusgården. 40 år sedan folkskoletiden med magistern Carlings före detta elever. Bild.
1944-09-16 Föreningen Norden övertar semesterhemsanläggningen Bohusgården från 1 januari 1945. Fastighetsaffär. Hotell.
1944-09-22 DK tillstryker fullmäktige att inköpa Bohusgården av Uddevalla Semesterhemsförening för 125 000 kronor. Fastighetsaffär.
1944-11-02 Bohusgården har bytt ägare, föreningen Norden har tagit över.
1944-11-11 Föreningen Norden får Bohusgården som gåva av Uddevalla stad.
1945-06-22 Nordens nye ordf. stadsrådet Gjöres, invigde i går stiftelsen Bohusgården. Hotell. Förening.
1945-08-14 Konferens om nordisk samverkan i skolundervisning på Bohusgården.
1945-09-04 Norskor till Bohusgården. Ett 50-tal kvinnor och barn fick mat och husrum i 14 dagar.
1946-01-17 Stiftelsen Bohusgården har mottagit en förnämlig oljemålning av prins Eugen. Konst.
1946-03-11 Bohusgården har redan blivit nordiskt centrum.
1947-07-07 Släktmöte med Thorburn-Macfieska släktföreningen på Bohusgården. Bild.
1947-09-05 Proffessor Väinö Blomstedts vackra oljemålning "Olofsborg" överlämnat till stiftelsen Bohusgården. Konst.
1948-03-22 S.M.S. firade 70-årsjubileum på Bohusgården.
1948-06-28 Bohusgården utvidgar, två byggnader snart färdiga. Hotell.
1951-09-10 Bild på folkdansare på Bohusgården. Musik o sång.
1953-05-15 Punkthus skall byggas på Bohusgården. Byggnad. Bostad.
1955-02-09 Uddevalla stad får 100 insatslägenheter på Bohusgården. Byggnad.
1955-04-20 Europas framtid diskuteras på Bohusgården. Politik. Bild.
1956-01-17 Första hyresgästen på Bohusgården flyttar in. Bostad.
1956-01-17 Husen skjuter i höjden vid Bohusgården. Bostad. Bild.
1956-02-28 Fall från bygge vid Bohusgården ledde till döden. Olycka.
1956-05-31 Uddevallahems byggnader "Korven" vid Bohusgården snart inflyttningsklara. Bostad.
1956-09-03 Nordisk journalistkurs på Bohusgården. Utbildning. Bild.
1956-11-02 Kommunalt affärshus färdigt på Bohusgården. Byggnad. Affär. Bild.
1957-03-01 Ungern-lägret på Bohusgården bröts igår, fyra är utan bostad. Flykting. Bild.
1957-06-04 Sex landshövdingar deltog i företagarföreningarnas årsmöte på Bohusgården. Föreningar. Bild.
1957-06-25 Filmkurs på Bohusgården med nordiskt deltagande. Kultur. Bild.
1957-10-04 Föreningen Nordens stiftelse på Bohusgården fick fint solur av landstinget. Gåva. Föreningar. Bild.
1963-10-08 Bohusgården byggs ut. Statsbidrag med 620 000 kronor. Byggnad. Bild.
1964-03-06 "Nya" Bohusgården klar i sommar. Byggnad. Bild.
1965-05-19 Bohusgården har nu fått ökade resurser, samlingssal- och 33 rum i nytt annex. Byggnad. Bild.
1967-06-07 Bohusgården fick konstgåva Mexico-målning av Sjölander. Gåva. Bild.
1968-03-16 Föreningen "Bohusgården" byter ordf. Ture Andersson som avgår, ny blir Elle Linderoth. Utnämning.
1968-04-04 Rekordsäsong för Bohusgården. Utbyggnadsplaner för 400 000 kronor. Hotell.
1968-07-03 Pressande värme. Bohusgårdens parklek då man lät barnen leka i vatten. Parker. Bild.
1969-04-18 Det behövs ett turistråd i Uddevalla, det var alla överens om vid turistkonferens på Bohusgården.
1969-06-16 Släktträff på Bohusgården för 70 ättlingar Fröbergare. Bild.
1971-01-30 I fototävlingen "Uddevalla 1970" vann Rune Nilsson färgklassen med bild över Bohusgården.
1972-04-13 Vägverket bäddar för strid. Tunnel vid Bohusgården ställs mot Sunningeleden. Vägarbeten.
1973-12-11 Uddevalla konstförening har haft säsongsavslutning på Bohusgården med lotteri- och julsamkväm. Föreningar.
1974-08-27 Nordiska muséet har ordnat en bildkonferens på Bohusgården. Museum.
1974-08-31 Enkel dubblett på Bohusgården blir kungabostad i Uddevalla. Kungligt. Bild.
1981-02-14 Bohusgården i Uddevalla nordiskt centrum för utbildning av personal för dövblinda. Utbildning. Bild.
1981-03-03 Här handlar det bara om glass. Sveriges första glasskola på Bohusgården i Uddevalla. Utbildning. Mat. Bild.
1983-01-24 Groheds IF firade 50-årsjubileum på Bohusgården. Bild.
1986-11-19 Karin Blomberg visade slöjdsaker på utställning på Bohusgården.
1986-12-17 Okända konstskatter på hotell Bohusgården. Bild.
1986-12-23 Två Eugen-målningar gåva till hotell Bohusgården. Konst. Julbilaga. Bild.
1989-08-10 50-årskalas på Bohusgården. 500 konstverk pryder väggarna. Jubileum. Bild.
1989-08-15 Bohusgårdens 50-årsjubileum. Föreningar. Annons.
1989-09-27 Miljöforskaren Rutger Rosenberg och industribasen Ulf Laurin möttes på Hotell Bohusgården.
1992-02-06 Hälften får gå från hotell Bohusgården på grund av konkurs.
1993-09-21 Konferens på Bohusgården med ryska regeringsrepresentanter och affärsmän.
1997-03-07 Lars-Erik Larsson skall övertaga Hotel Bohusgården. Hotell.
1999-05-17 "Blå baskrar" som gjorde FN-tjänst i Gaza 1959 firade 40-årsjubileum på hotell Bohusgården. Regemente.
2000-02-29 Många förslag för Skeppsviken och Bohusgården. Byggnad.
2001-05-12 Protester mot hotellutbyggnad. Boende rasar mot Bohusgården. Natur. Bild.
2002-01-23 Bild på hotell Bohusgårdens planerade nybyggnation vid Hästpallarna, som nu skall ställas ut.
2002-09-16 På Göteborgsvägen nedanför Bohusgården, finns det ett övergångställe som är mycket farligt placerat.
2002-10-04 72 miljoner satsas i Uddevalla. Flera projekt ska locka turister. Bohusgården bygger klippkafé. Turist. Bild.
2003-01-10 Spolad isbana på Bohusgården. Föräldrar tog initiativet. Bild.
2003-04-19 Paradiset för ett stadsbarn. Harry Persson minns somrarna på Bohusgården. Farföräldrarnas hus från 1915 står ännu kvar. Bild.
2004-06-17 Konferenser och övernattning framtiden när Bohusgården växer på höjden. Hotell. Bild.
2004-10-11 Hotell Bohusgården nyinvigd efter ombyggnaden. Hotell. Invigning. Bild.
2004-12-07 "Hotellkungen" Lars-Eric Larsson säljer Bohusgården. För några veckor sedan sålde han Hotell Carlia. Fastighetsaffär. Bild.
2004-12-10 Nordens väg byggs om mellan januari och juni nästa år. Riksbyggen ska bygga bostäder på Södra Bohusgården. Gatuarbete. //

2008-06-21

Ryssland slog favoriterna


Ryssland var överlägsna och vann välförtjänt mot en av segerfavoriterna Holland. Holland bytte som ni vet ut nio man men vann ändå sin senaste match. Men visade det på en nonchalans från holländarna?

Möjligen kan spelarna ha trott, att de genom att ställa upp med sitt B-lag och ändå vinna, att de var oövervinnerliga?

Och de holländska spelarna hade all anledning att deppa efter den klara förlusten.

Hur som helst så var det en fröjd att se ryssarna spela och jag kan inte låta bli att tänka på Lars Lagerbäcks uttalande i Radiosporten efter förlusten mot Ryssland: "Nej ryssarna är definitivt i klass med oss, vilket dom visade i dag".....

HEJA SVERIGE!//

Demokratipriset allt konstigare

"Demokratipriset har spårat ur". Det sa initiativtagaren Kiomars Heydar i gårdagens Bohusläningen, och det är bara att hålla med. Det gjorde det redan 2004 då priset skulle delas ut för första gången. Den gången var det kommunfullmäktige som skulle utse pristagare.

Nominerade var de tre s-kvinnor som anklagade sin partikollega Helen Nordendorph för oegentligheter. Kommunfullmäktige kunde inte enas varför man beslutade ändra reglerna så att priset istället skulle delas ut av en jury.

Juryn utsågs och 2007 skulle så priset äntligen delas ut. Men en uppenbarligen odemokratisk jury delade ut priset till Brottsofferjouren som inte var nominerad, medan det fanns tio andra förslag.

I år upprepades fadäsen då Nattvandrarna fick priset. Till råga på allt var det en ledamot i demokratijuryn som själv tog emot priset för Nattvandrarnas räkning. Jag utgår ifrån att hon inte deltog i beslutet, men ändå!?

Ju mer man får reda på om Uddevalla kommuns demokratipris desto konstigare blir det. I reglerna för priset står det bl a ... "Juryn består av sju ej partipolitiskt aktiva personer från föreningslivet i Uddevalla.....

Men i juryn sitter enligt Uddevalla kommuns hemsida Hans Ofgfeldt för Bohusbuggarna. Men Ogfeldt är också partipolitiskt aktiv för Uddevallapartiet. Han är ersättare i Kultur och fritidsnämnden, ersättare i Miljö och stadsbyggnadsnämnden, nämndeman i Uddevalla domsaga och ledamot i Stiftelsen barnens dag. //

2008-06-20

Härligt midsommarfirande på Gustafsberg


Vadå dåligt väder? När jag kom till Gustafsberg vid 10-tiden spöregnade det men en timme före festligheterna början kl 12 sprack himlen upp och resten av dagen kunde inte vara bättre vad vädret anbelangar. Strålande solsken varvat med lite moln emellanåt. Och massor av folk.
KL 16 drog midsommarfirandet igång för allmänheten och det var spelemännen Lasse och Christer som ledde firandet och dansen.
Ta del av firandet i form av levande ljud och bild här nedan.

2008-06-19

Midsommarfirande på Gustafsberg

Jodå, det blir midsommarfirande för allmänheten på Gustafsberg på midsommarafton. Kl 16 börjar det och det blir dans kring majstången till levande musik.

VÄLKOMNA!

Och apropå fotboll....


Och apropå fotboll men i en helt annan division. När jag letade efter några andra bilder snubblade jag över dessa.
Det är spel på Rimnersvallens B-plan och antagligen ganska länge sedan? Fast jag vet inte säkert.

Men nog tycker jag mig känna igen domaren på den nedre bilden
och möjligen spelaren till höger på samma bild.
Jag är säker på att bland Uddevallabloggens läsare finns svaren. Skriv in dem i kommentarerna här under om du känner igen domaren/spelarna och kanske vilka lag det är som spelar?? //

2008-06-18

"Ryssarna är definitivt i klass med oss...."

När kvällens EM-match var slut intervjuades den svenske förbundskaptenen Lars Lagerbäck av Radiosporten. Han fick en fråga om det ryska laget och sa då att ryssarna hade fått ett oförtjänt dåligt omdöme efter förlustmatchen mot Spanien: "Nej ryssarna är definitivt i klass med oss, vilket dom visade i dag...."

För den som eventuellt inte lyssnade på eller såg matchen vann Ryssland i rena utklassningsstilen över Sverige med 2 - 0.//

En högtidsstund på varmbadhusets vind


I går hade jag möjlighet att undersöka vinden på det gamla varmbadhuset, numera vandrarhemmet. Det var en riktig högtidsstund.
Notera att den äldsta delen av varmbadhuset (den högra på bilden) alltså byggdes 1814. Tillbyggnaden gjordes i början av 1870-talet och då tillkom tornet med sitt stora träkar för varmvatten. Från karet gick det sedan ett stort antal rörledningar, en till varje badrum. Det blev förstås åtskilliga meter rör.

Väl uppkommen på vinden möter jag denna syn. Golvbräderna är inte i bästa skick överallt så en landgång att gå på är fastspikad på golvet.

Och där borta, högst upp, skymtar det gamla träkaret i tornet. På nära håll är det magnifikt, om än väldigt illa medfaret.


Jag tänker på den legendariske redaktören på Kuriren och Bohusläningen, Sven Lidman. Han var barnhuspojke på Gustafsberg och för att dryga ut veckopengen satt han ibland här uppe i tornet och öppnade kranarna när någon nere i ett badrum påkallade uppmärksamheten. Det var två kranar att öppna, en för varmt och en för kallt vatten.
Medan man satt här var det förstås mycket dödtid. Därför hade Sven med sig en bok och var djupt försjunken i den då någon ville ha påfyllning av badvattnet. Sven var så upptagen med sin bok att han förstrött vred på bara varmvattenkranen, med följden att ett det snart hördes ett illvrål nedifrån från någon som höll på att bli skållad.

På vinden står det en del gamla möbler och så den här "pallen" eller vad det är.

Är det någon som kan berätta vad detta är för något?//

2008-06-17

Stadsvandring onsdag


(Foto Susann Sannefjäll)
I morgon onsdag blir det säsongens sista stadsvandring, Start vid Bohusläns museum kl 1830. Den här gången går vi över till Södra Hamnen och går delvis upp mot Walkesborg. Vidare förbi idrottshallen och den Fridellska eken och så vidare upp mot Frankensberg. //

Fotbollen från VM-matchen på Rimnersvallen till salu



Den fotboll som användes vid VM-matchen på Rimnersvallen 1958 är nu till salu. Som bekant låg den tre gånger i Österrikes mål. Det är Jan Aronsson som har tipsat mig och det lär vara en person i Strömstad som säljer den. Utropspriset är 8000 kr. Vill man ha den får man skynda sig.

Läs mer här: http://www.tradera.com/VM_fotboll_1958_i_Uddevalla-auktion-66764325 //

2008-06-16

Sicken vägspärr!


Häromdagen letade jag efter den gamla kyrkvägen från Skaveröd, i närheten av Saltkällan, till Skredsviks kyrka. Jag minns den särskilt från en militär bataljonsövning då hela bataljonen med sina fordon gjorde en kringgående rörelse längs vägen.

Numera ser vägen ut så här då man kommer norrifrån och har passerat Bokeskogen - Storängen. Allt väl så långt.

Men när man kommit över krönet dyker plötsligt den här vägspärren upp. Inte en chans att komma förbi, annat än till fots.
Som synes består vägspärren av bl a två oljetankar varav den ena väl är en typisk villatank.
Vem som byggt den här spärren kan man ju fundera över, men en gissning är förstås att det är en irriterad markägare som vill stoppa all trafik på den gamla kyrkvägen. Frågan är väl om man får spärra av en väg så här och får man skräpa ned så i naturen?
Jag undrar?//

2008-06-15

Motorvägen förbi Munkedal invigd


Hundra år efter att vägen vid Hästepallarna invigdes så invigdes en ny motorvägsdel av E 6:an. Och i dag premiärkörde jag den nya vägen mellan kommungränsen mot Munkedal till Håby. På bilden här befinner jag mig mitt på bron över Örekilsälven.

Men känslan av att köra på en bro infann sig aldrig. Möjligen om man tittade åt sidorna.

Nej, skulle man få se bron fick man allt köra den gamla vägen.//

Tacka vet jag Radiosporten!

TV 4:s fotbollskommentatorer släng er i väggen! Ni har inte en chans mot Lasse Granqvist och Ralf Edström på Radiosporten. Analysen av matcherna är mitt i prick i radion. Att lyssna på herrar Granqvist och Edström i kvällens match där Turkiet genomförde en historisk spelvändning från underläge 0-2 till seger med 3-2 var hur spännande som helst.

Förr kunde man titta på TV:n och lyssna på radion samtidigt men det är svårt nu. Om man tittar på kabel-TV via Comhem och lyssnar på den analoga radion så släpar bilden, dvs radion hinner berätta vad som händer innan det sker på plan.

Försökte då lyssna på webbradion i stället samtidigt som jag tittade på TV:n. Webbradion var nog minuter efter TV-bilderna så det gick inte heller. Nej, det var bättre förr! Då kunde man lyssna till Hyland medan TV-bilderna rullade samtidigt. (Möjligen att snabbprataren Hyland ändå var före ibland.)//

Vägen vid Hästepallarna 100 år

Jag höll alldeles på att missa att det i dagarna är exakt 100 år sedan vägen vid Hästepallarna var färdigbyggd. Men som tur var fick jag ett mail från Svens Hergens:

"Här går vägen till Uddevalla"
Ja och det har den gjort i 100 år exakt men jag hittar inte någon som tagit hand om
Hästepallarna-vägens jubileum. Ordna ett långbord på vägens vackraste avsnitt under 2 timmar! Det ger bra publicitet att stänga av en väg! Har spanat i kalendarier lita här och var men inte hittat något.

Ska det här passera utan uppmärksamhet? Vilken dag var det invigdes 1908?

Ha de
Sven/ din personlige vägorist under korkeken"


Tack för det Sven! Ja, om vägens tillkomst har jag skrivit tidigare i två inlägg här på Uddevallabloggen. http://uddevallare.blogspot.com/2007/08/vgen-frbi-hstepallarna.html och så här http://uddevallare.blogspot.com/2007/08/det-var-han-som-sprngde-ut-vgen-vid.html


Som framgår av inläggen skulle vägen vara klar till 1 juni 1908. Och den högtidliga invigningen ägde rum den 13 juli. Och visst vore det kul om det kunde uppmärksammas på något sätt just den dagen, dessutom är det en söndag! Kanske veteranbilar kunde förgylla jubileet?

Så kära läsare kom med förslag, gärna sådana som inte kräver en för stor organisationsapparat! Att stänga vägen tror jag blir svårt och tiden är väl för kort för att hinna få Vägverkets medverkan? //

2008-06-12

Skamfilad båt på bästa hamnplats


Uddevalla hamn har de senaste dagarna fått ta emot den här skamfilade båten. Den ligger strax intill de vita båtarna och man undrar just hur länge den skall ligga där och förfula sin omgivning?//

Rördragningen klar



I dag har man färdigställt rördragningen under Bohusbanan på Skolgatan. Borren som drevs igenom i går användes i dag för att dra dessa två större rören. Det vänstra har lämnats tomt medan man i det högra har dragit igenom flera mindre rör som väl så småningom skall fyllas med kablar av olika slag.//

2008-06-11

Styrd borrning på Skolgatan


I dag har det genomförts "styrd borrning" på Skolgatan. En maskin stående uppe i Skolgatebacken har borrat ner i marken och styrt borren exakt dit man velat ha den, nämligen under Bohusbanan och fram till den grävda gropen nedanför järnvägsövergången.


Metoden bygger på att man arbetar från markytan och styr borren med hjälp av elektronik, styrsked och jetspolning.

Ja, det är inte klokt vad man kan nuförtiden.

På den nedre bilden ser vi hur två borrar kommit fram i gropen och där uppe i backen står den avancerade borrmaskinen.
Det är företaget Styrud http://www.styrud.se/ som borrar.

Det enda som tycktes otidsenligt var att det gula dieseldrivna elverket på nedre bilden stod och bullrade för att förse en container med elektrisk ström. Onödigt kan man tycka då kommunen borde ha släppt till elektrisk ström från något elskåp i närheten.
Jag hoppas att elverket inte stod och gick hela dagen.//

Pålitlig väckarklocka på Skolgatan


Det är ingen risk att man försover sig i dessa tider. Arbetena på Skolgatan gnisslar igång runt 0645 varje morgon. Det är förstås priset man får betala för förmånen att bo mitt i stan.
Lägg därtill att asfalten på Lagerbergsgatan några hundratal meter bort rivs upp av stora maskiner på nätterna.
Hur som helst så ser det ut så här på Skolgatan nu. Man har grävt ett antal stora gropar som nästan ser ut som ett fotavtryck från en jättekänguru eller något annat förhistoriskt djur.
Man skall ju trycka rör under jänvägen och jag gissar att maskinen i förgrunden har med det arbetsmomentet att göra. Men jag kan ha fel.//