2009-05-31

Trädet står kvar framför reklamskylten


Enkäten om trädet framför reklamskylten vid Västerlånggatan är nu avslutad.
292 personer har röstat och 60 % har sagt att de tror att Gatukontoret (som egentligen heter Gatu- och parkavdelningen) kommer att fälla trädet som nu helt skymmer reklamskylten. Övriga, dvs ca 39 %, trodde att Gatukontoret inte skulle fälla trädet.

Här går möjligen åsikterna isär huruvida träd är viktiga för gatumiljön? Tore Lexby mejlade mig följande, apropå träd, bl a på Västerlånggatan:

"Omkring 1950 delade Vetlanda och Lysekil på stadsarkitekt. Vederbörande hette Birger Hammarén, var född i Uddevalla, blev bl a teknologie doktor vid Universitetet i Boston, U S A.

I Vetlanda fanns utmed stora gatan en trädrad, omkr. 30 cm utanför trottoarens kantsten. Mycket besvärande för alla bilister. Vederbörande myndighet beslutade därför att träden skulle tas bort och ordentliga platser anläggas.

Men Birger tänkte annat. Med oanad energi gick han igenom handlingarna. Vad fann han ? Jo som illustration fanns trädenangivna. Till verket: klaga. klaga. Och visst har det verkan. Även illustrationen utgjorde underlag för vad som fastställts.

Jag tänker nu på stadsarkitekt Bengt Kocken och hur han jobbade med Västerlånggatans försköning. Jag minns särskilt att han illustrerademed träd.

Tänk om en illustration kommer i vägen för en reklamtavla ?

Mvh Tore" //

2009-05-30

Gustafsbergare på Väderöarna


Idag hade jag nöjet att följa med Gustafsbergsföreningen på en sjöresa till Väderöarna. Föreningens medlemmar tillhör en grupp elever som bodde på Gustafsbergs skolhem som var verksamt mellan åren 1949 - 1976.

I år är det således 60 år sedan skolhemsverksamheten började och bland resenärerna till Väderöarna idag fanns det fem stycken som var med de första åren. Det var Lennart Berglund 1949-50, Erik Hansson 1949-55, Håkan Hellman 1949-52, Erik Kilhamn 1949-52 och Stig Sjöstrand 1949-57.

Arrangörerna av dagens resa hade verkligen beställt bästa möjliga väder. Varmt och strålande sol hela dagen.

Vi åkte med m/s Donalda från Tanumstrand kl 10. Framme på Väderöarna tog Karl-Allan Nordblom hand om oss och en bättre guide kunde vi inte ha fått. Karl-Allan är uppvuxen på Väderöarna som son till en lots och han tog med oss upp till lotsutkiken där han berättade många historier om hur det var att leva på öarna. Karl-Allan är också författare till tre böcker om Väderöarna.

Efter att ha njutit av utsikten och hans intressanta berättelser var det dags att klättra upp i lotsutkiken. Därifrån hade man förstås en fantastisk utsikt.

Mot norr såg man ända till Norge och i söder kunde man se vattentornet på Smögen och även Hållö fyr.

Sedan var det dags för lunch på Väderöarnas värdshus. Havets Wallenbergare (lax, sej och torsk) stod på menyn och det smakade ljuvligt.

Efter maten var det dags för lite egna strövtåg innan m/s Donalda förde oss tillbaka till Tanumstrand. På hemvägen passerade vi Lasse Schmidts ö Dannholmen, där flaggan var i topp och det såg väldigt trevligt ut.

En mycket lyckad dag var till ända och för mig var det första gången jag var iland på Väderöarna och det gav mersmak. Ett stort tack till arrangörerna! //

2009-05-29

Parken återställd


Så här såg det ut i onsdags. En avloppsledning hade gått sönder i parken på Gustafsberg. Det var bara några meter vid sidan av platsen där vi ifjol fick gräva upp en dagvattenledning och byta den.

Den gången anlitade vi, som brukligt är på Gustafsberg, Janne Grävare, och det gjorde vi den här gången också. Och precis som tidigare så fixade han problemet snabbt och lätt, och mycket bra!


I dag på eftermiddagen lade han och sönerna Mattias och Pontus (David var med igår) sista handen vid återställandet av marken ovanför ledningen som bytts ut. Till och med har de sått gräs och bara om ett litet tag kommer det knappt att märkas att det varit uppgrävt.

Och bäst av allt! Morgondagens studentbal kommer att kunna äga rum utan några som helst störningar av pågående markarbeten. Skönt! //

2009-05-28

Förfulning av stadskärnan



Niklas T skriver:

"Får det verkligen se ut som det gör på Lagerbergsgatan 15? Där påbörjades ett arbete i vintras men sedan har inget hänt."

Jag har också observerat detta och det är ju direkt en förfulning av stadskärnan. Jag inbillar mig att det finns regler för sådant här. Om inget händer snart borde Miljö och Stadsbyggnad reagera. Jag har skrivit om detta arbete här . //

Kastanjekläder?


I kastanjeallén vid Museiparken håller Lennart Andersson och Thomas Wall från Parkavdelningen på med att klä in de många kastanjerna (tror att jag en gång räknade till 110 st?) i något som ser ut som mattor av vass.
De berättar att många av dem som går förbi undrar varför de gör så? Svaret är för att skydda barken på kastanjerna som spricker på särskilt södra och västra sidan av stammen, dvs den sidan som är mest utsatt för väder och vind.
Varför de spricker är kanske lite oklart men man hoppas att med den här metoden skall man kunna motverka det hela. //

2009-05-27

Aldrig får man vara riktigt glad


Aldrig får man vara riktigt glad!

Precis i säsongsstarten hände det som inte fick hända. En avloppsledning i parken på Gustafsberg brast och dess vidriga innehåll bubblade upp ur marken på gräsmattan.

Med den sista studentbalen kommande lördag så var det definitivt fel timing. Tur i oturen var dock att vi snabbt fick dit Janne Grävare. Han är ett äss!
Efter att vi igår lokaliserat teleledningarna i backen började han gräva längs den trasiga avloppsledningen idag. Tyvärr har vi inte lyckats få dit någon som kan tala om för oss var elledningarna går. Det skulle ta en vecka och så länge kan vi inte vänta. Telia Soneras kabelutsättning däremot var blixtsnabba. Efter bara en timme var det en gubbe där och målade ut var ledningarna gick.
Och nu på eftermiddagen ser det ut så här. Det var ju inte konstigt att det hände egentligen. Rören består omväxlande av gjutjärn, betong i två olika dimensioner, tegel och plast. Och det var brott på ledningen på ett par ställen.
Får det nu bara vara uppehåll så tror jag att Janne Grävare fixar detta före studentbalen på lördag. Förra året hade han kvällen före den studentbalen grävt upp ett liknande krondike längs badrestaurangens framsida. Dagen efter gick det inte att se att det överhuvudtaget varit grävt där. //

2009-05-26

Mälleröd idag


Idag ser f.d. torpet Mälleröd ut så här. En större villa reser sig på platsen.
Mälleröd ligger snett emot Emaus vid Kapellevägen. Läs vad Ragnar Josefsson 2008-11-24 skrev om Mälleröd här . //

2009-05-25

Stadsvandring onsdag



(Photo Susann True Mountain)

Dags för årets första stadsvandring, i alla fall med mig som guide. Start vid Bohusläns museum nu på onsdag den 27 maj kl 1830. Och vädret kommer att bli kalas enligt http://www.yr.no/sted/Sverige/Västra_Götaland/Uddevalla_Kommun/ . Och ta med 20 spänn som ett litet bidrag till Uddevalla Hembygdsförening.

VÄLKOMNA!! //

Förlikning om det nedbrunna Backamo sjukhus

PRESSMEDDELANDE

Stiftelsen Backamo Lägerplats och Länsförsäkringar Halland i förlikning angående den nedbrunna sjukhusbyggnaden.

Idag måndagen den 25 maj klockan 09:30 skulle målet mellan Stiftelsen Backamo Lägerplats och Länsförsäkringar Halland avgöras i Halmstads tingsrätt.

Så blir nu ej fallet eftersom Stiftelsen sent i fredags eftermiddag erbjöds 2 miljoner kronor i ersättning, ett belopp man beslutat acceptera.

Enligt Stiftelsens ordförande Per Norberg var man från Stiftelsens sida helt inställd på rättegång eftersom motparten tidigare erbjudit ett försumbart belopp. Det erhållna beloppet är visserligen långt från vad man krävde men från Stiftelsens sida ser man det som en seger.

Ambitionen är alltjämt att sjukhusbyggnaden skall återuppbyggas – nu återstår att se hur långt det erhållna beloppet räcker.

Ytterliggare upplysningar ges av:
Stiftelsens ordförande Per Norberg tel 0520 88131
Advokat Lennart Borgland tel 0522 10190

2009-05-24

Blivande bilkyrkogård?


(Uppställningsplatsen idag)

Den 4 november skrev jag om att Uddevalla hamn blir centrum för bilhantering. Och på kort tid anlände den ena bilbåten efter den andra med tusentals bilar som ställdes upp på Pininfarinas område i närheten av hamnen.
Skälet till denna ovanliga åtgärd var förstås finanskrisen som slog hårt mot bilindustrin. Nyproducerade bilar, avsedda för den ryska marknaden, proppade igen hamnarna runt Finska viken eftersom de inte kom vidare till Ryssland.

Och när det blev fullt där behövde bilproducenterna andra hamnar att ställa upp sina bilar i. Vi skall komma ihåg att det tar en månad för en bilbåt att komma till vår del av världen. Och effekterna av finanskrisen slog till så snabbt mot bilmarknaden att man helt enkelt inte hann stoppa båtarna som redan var på väg.

Ingen visste hur länge bilarna skulle stå kvar i Uddevalla hamn. Det talades om två-tre månader till en början. Under de sju månader som gått sedan dess har något tusental bilar hämtats från Uddevalla, men det står fortfarande ett par tusen bilar kvar. Och nu går inte längre bilbåtarna (med undantag för Ace-båtarna som fraktar skrotbilar till Sydamerika). Nej istället ligger sedan en tid två av dem upplagda i Byfjorden. Och de kanske snart får sällskap av fler. Kom ihåg att Uddevallaborna är vana vid upplagda fartyg. Som mest har det varit ett drygt 20-tal samtidigt.

Och hur länge kan de under 2008 nyproducerade bilarna stå uppställda hos Pininfarina innan platsen betraktas som en bilkyrkogård? //

2009-05-23

Luften är full av det


Luften är full av det. De senaste veckorna har luften varit full av flygande dammtussar. Det har varit så mycket att man nästan fått tänka på att hålla munnen stängd.
Häromdagen då jag, som jag brukar, parkerade i Sparas (ICA-affären vid Edingsvägen) garage för att handla låg det drivor av det på golvet i garaget. Det såg ut som små drivor av is, innan jag förstod vad det var.
Och idag hittade jag dessa "snödrivor" under min cykeltur.
Men vad är det? På lokalradion häromdagen pratade man om det och sa att det var poppelpollen?
Jag har dock svårt att tro det för så mycket popplar finns det ju inte. Det måste komma från något annat trädslag. Någon som vet?
Jag har aldrig sett något liknande, vad det nu är. //

2009-05-22

Kö till fotografen före studentbalen


Idag var det dags för studentbal nr 2, Östrabo, med bortemot 300 studenter. Och det märktes tydligt att de var många fler idag. Inte minst var det en enorm kö till den fotografen som erbjöd sina tjänster i parken. //

2009-05-21

Paviljongerna på Gustafsberg restaureras


Byggnadsvården på Gustafsberg går nu vidare. Ifjol och i början av detta året har det varit badrestaurangen som har restaurerats och det återstår nu bara några få detaljer.

Och sedan en tid pågår arbetet med de tre paviljongerna i parken. Fönstren på två av dem är nu uttagna och restaureras. Dåligt virke skall bytas ut och paviljongerna skall målas om med linoljefärg. Det hela ingår i det projekt som Länsstyrelsen beviljat byggnadsvårdsmedel till.

Och det är förresten inte bara Gustafsbergsstiftelsen som vårdar sina byggnader. Huset i bakgrunden, Villa Åkermo, såldes i höstas och de nya ägarna är i full gång med en varsam restaurering av det. //

Vädret har blivit bättre och bättre.




Och nu är det riktigt härligt.

Och så blev det mat




Å vad det smakade gott med mat på hemvägen

Framme på Gullholmen




Gamle Uddevallabon Ulf Svensson mötte och guidade.

M/S Byfjorden fick vända




Sekreteraren L-O Hansson glömde sin portfölj på kajen då hembygdsföreningens resa inleddes idag. Båten fick vända och här har han lyckligen återförenats med väskan. Nu väntar vi bara på den utlovade solen.

2009-05-20

Första studentbalen



Precis som jag förmodade dök de festklädda studenterna upp i god tid. Huvuddelen kom med båt medan andra kom glidande i veteranbilar, typ limousine.


Det är fantastiskt att se vilken möda ungdomarna har lagt ned på att göra sig fina. Och fina var de!
Det var någonstans mellan 80 och 90 studenter som vid 19-tiden kunde sätta sig till bords i badrestaurangen.
Och för krögarparet Anna och Urban Nielanger kanske det var en lagom stor grupp att inleda säsongen med. På fredag och lördag är det nämligen dags för Östrabo respektive Agneberg, med vardera mer är tre gånger så många matgäster som idag. Det blir en tuff uppgift för restaurangpersonalen! //

2009-05-19

Bohusläns dragonregemente - De gröna dragonerna



(Uniform m/1779 för Bohusläns dragonregemente, t v officer och t h manskap)

Stefan frågar om Bohusläns dragonregemente:

"Varför i hela friden kallades de gröna dragoner?
nyfiken, Stefan"


Ja, det är en befogad fråga. Särskilt som det var det enda regementet i Sverige som hade gröna uniformer och man kämpade länge för att få behålla den gröna färgen. Alla andra regementen hade blå grundfärg, om än med olika färger i uppslag och andra detaljer, i sina uniformer.

Jag är rädd för att jag inte kan ge ett mer exakt svar på frågan. Antagligen hade den gröna uniformsfärgen sitt ursprung i de tyska dragoner som efter freden i Roskilde sattes in för att försvara landskapet mot en dansk återerövring.

I Nordisk familjebok, Uggleupplagan 1904 - 1926 kan man läsa:

"Bohus läns regemente (N:o 17) leder sina anor från en kavalleriafdelning och en dragonafdelning, hvilka uppsattes i Bohus län efter freden i Roskilde 1658. Den förra af dessa af delningar gaf upphof till det sedermera i södra Bohus län och Halland förlagda "änkedrottningens lifregemente till häst", den senare till det i norra Bohus län förlagda regementet "tyska dragoner" eller "gröna dragoner".

1720 sammanslogs det sistnämnda regementet med de 4 bohuslänskakompanierna af änkedrottningens lifregemente till ett regemente med namnet "Bohus läns gröna dragoner", hvilket formerades på 2 bataljoner, den norra och den södra. De 4 halländska kompanierna af änkedrottningens lifregemente öfverflyttades samtidigt till båtsmanshållet.

Åren 1777 och 1783 förändrades norra bataljonen af "Bohus läns gröna dragoner" till infanteri af rotehålls natur, och 1791 gick det sammaledes med södra bataljonen, hvarigenom "Bohus läns regemente" bildades med 842 nummer.

Sedan 1894 har regementet 913 nummer i Bohus län och 125 i Älfsborgs län. Det erhåller sitt värnpliktiga manskap från Göteborgs och Bohus län med staden Göteborg. Dess chefsstation är Uddevalla, dess öfningsplats Backamo, 7 km. från Ljungskile."

2009-05-18

Dags för årets studentbaler på Gustafsberg


(Arkivbild 2008)
Nu är det dags för årets studentbaler. Det är ju ett riktigt skådespel även för dem som inte har någon student i familjen. Och ni minns kanske att förra året hade Östrabo sin studentbal på Riverside. Nu är ordningen återställd och samtliga baler är på Gustafsbergs Badrestaurang. Och i år är restaurangen färdigrestaurerad och fin.
Det väntas mycket folk till Gustafsberg för att titta på fägringen. Därför ett gott tips: "Ställ bilen vid Landbadets parkering"! Det kommer att ta kortare tid att gå den sista biten än att sitta i bilkön.
Balerna äger rum enligt följande:
Onsdag den 20 maj - Margretegärde Öppna programmet
Fredag den 22 maj - Östrabo
Lördag den 23 maj - Agneberg
Lördag den 30 maj - Sinclair
På onsdag är supén beställd till kl 1900 och jag är ganska säker på att det även är ungefär den tiden för de övriga balerna. Och precis som i fjol så anländer säkert studenterna 2-3 timmar före. //

2009-05-17

17 mai i Uddevalla


Insänt av Christian Vestergaard:

"Försökte idag se om man i Uddevalla märkte av något av Norges nationaldag (då grannlandets grundlag underskrevs av den dåvarande kungen Christian Frederik "anno" 1814 enligt mina uppslagsböcker.) Jag kunde inte hitta något i majkalendern (som trycks upp av museet) för den här söndagen. Dock vajade fem vackra norska flaggor utanför i de friska vårvindarna som ni kan se på den bifogade bilden.
Mvh Christian Vestergaard"

Ja, det är inte så bevänt med firandet av Norges nationaldag i Uddevalla. Dock gläder det mig att Bohusläns museum flaggade helnorskt idag. En tradition som jag införde för en del år sedan. Uddevalla var ju en norsk stad i 160 år, dvs 1498 - 1658. Jag antar att det också vajade en norsk flagga, tillsammans med en svensk, framför Rådhuset?
I SVT:s Aktuellt visades 17 maj-firandet i Stockholm och på frågan till de i Sverige boende norrmännen om varför nationaldagsfirandet är just den 17 mai var de förvånansvärt okunniga.
Det var ju verkligen en historisk händelse som ägde rum just den 17:e mai 1814. Efter 450 år under dansk överhöghet förklarade norrmännen sig självständiga. Friheten blev dock kortvarig. Läs om fälttåget mot Norge här . //

2009-05-16

GRATULERER MED DAGEN NORGE!!!!


Alexander Rybak och Norge vann med låten Fairytale, Eurovision Song Contest i överlägsen stil.

Först vann han den norska finalen http://uddevallare.blogspot.com/2009/02/ratt-lat-vann-i-norge.html med 75 % av rösterna och nu vann hann med nästan dubbelt så många röster som tvåan Island fick. Vilken inledning på 17 mai!

GRATTIS NORGE!!! //

Bragdmännen - historisk teater på Studio 32


(Hans Fredriksson, Evelina Ivarsson, Matti Granström, Sofia Fredriksson, Thomas Börjesson och Ulf G Eriksson)

BRAGDMÄNNEN - en pjäs och lärostycke i det lilla formatet om en stor händelse i bohuslänsk historia.

Nämligen om fälttåget över Lilla och Stora Bält och freden i Roskilde. Pjäsen tar sin utgångspunkt i en historielektion som kommer att handla om två soldater. Dessa båda försöker med teaterns hjälp sätta sig in i hur den tidens makthavare tänkte. De som både blev belönade med bragdmedaljer och blev till statyer och målningar. Och detta tack vare det mänskliga lidande som är krigets pris.

Medverkar på scenen gör Sofia Fredriksson, Evelina Ivarsson, Thomas Börjesson och Hans Fredriksson.

Musiken är komponerad av Matti Granström söm även spelar den. Scenografi och kläder står Bibbi Jansson för och texten är skriven av Ulf G Eriksson.

Se föreställningen på Studio 32, Kungsgatan 32, i morgon söndag 17 maj kl 1400. //

Res med till Gullholmen på Kristi Himmelsfärdsdag

Uddevalla Hembygdsförening firar sitt 25-årsjubileum med en resa till Gullholmen med m/s Byfjorden Kristi Himmelsfärdsdag torsdagen den 21 maj..

Båten tar 148 personer och det finns platser kvar varför vi nu erbjuder även er som inte är medlemmar i föreningen att följa med till samma pris, 400 kr/person.

Vi lägger ut kl. 09.00 från Södra Hamnen och går genom en innerskärgård i skön vårskrud, Råberget i Nordströmmarna och Bassholmen passeras innan vi angör Gullholmen vid 12-tiden.

Under färden bjuds på kaffe/te och smörgås.

Under två timmars uppehåll på Gullholmen skall vi titta på de begivenheter som finns på ön. Lokalbefolkningen hjälper till.

Kl. 14.00 går återfärden genom Malö strömmar förbi bl.a. Flinks handelsbod.

Lunch serveras medan vi glider genom vårt vackra innerfjordslandskap, kött eller fiskalternativ måste förbeställas. Båten har fullständiga rättigheter, men dryckjom får var och en betala själva.

Kl. 17.00 beräknas vi lägga till vid Södra Hamnen igen.

Resa kaffe, mat och underhållning får vi till ett pris av 400 kr. per person.

Anmälan vill vi ha senast tisdag 19 maj. Anmälan görs till Lars-Olof Hansson på tel 0522-373 87. //

2009-05-15

Trägårn öppnar - sommaren är här


MattiasTrägårn skriver:

"Hej Gunnar. Tänkte jag skulle tipsa om att Trägårn har premiär nu på Lördag, Det brukar ju vara ett säkert sommartecken i Uddevalla.Visste du det att Trägårn fanns redan på 30-talet och måste väl räknas som Uddevallas äldsta nöje?Mvh Mattias // Trägårn ="

Jo mycket riktigt! Gästis Trädgård eller Trägårn har varit och är en institution sedan 30-talet. Den här gamla bilden från Trägårn har Jan Aronsson levererat.

Men Grands Trädgård var faktiskt äldre. Grand Hotell låg precis där Hotell Gyldenlöwe ligger just nu och hade en fantastisk trädgård.


Läs mer om dagens Trägårn http://www.tragarn.nu/index.html

I Tidningsarkivet sökte jag på Gästis Trädgård och fick följande träff:

1933-06-23 Gästis Trädgård. Sommarlunch 1:50. "Alex Harrys kapell spelar hela kvällen". Nöjen. Annons.
1934-05-25 Gästis trädgård öppnar, ett kärt tillhåll. Annons. Bild.
1936-06-03 Konsertsångerskan fröken Celka Hammar sjunger i afton i Gästis trädgård. Musik o sång.
1937-08-21 Kvartetten Synkopen underhöll i går kväll i Gästis Trädgård. Musik o sång. //

Mera Vera



Alltid påpasslige Jan Aronsson skickade mig det här vykortet. Som synes står Vera inte på någon av de platserna som hon gör på bilderna i det föregående inlägget. //

2009-05-14

Vera i Hasselbacken


Susann Sannefjäll har skickat mig den här bilden och frågar:
"Hej Gunnar!
Jag har funderat lite över den staty som finns i Hasselbacken, den står nästan direkt på vänster sida när du kommer från Träbron. Det är knappt man lägger märke till statyn då den står lite vid sidan av och intill ett par buskar.
Hur kommer det sig att den har hamnat på just den platsen? Finns det någon koppling till själva Hasselbacken?
Med vänliga hälsningar
Susann Sannefjäll"

Statyn heter Vera och konstnären som gjort den var Einar Luterkort. I Wikipedia står det om honom:
"Einar Luterkort, född 13 november 1905 i Stockholm, död 17 maj 1981 i Täby, Stockholms län, svensk konstnär, skulptör och tecknare. Luterkort studerade vid Konsthögskolan 1926-1929, Ecole des Beaux-Arts i Paris 1929, Accademia di Belle Arti i Rom 1930 och Akademie der Künste i München 1931. Bland hans offentliga arbeten märks Vera i Ludvika, Karl Erik och Vera i Mariestad och Pojken och guldgåsen i Varberg. Gift 1935-52 med Ingrid Luterkort."

Hans skulptur i Hasselbacken nämns inte i texten men jag tror att Vera fanns i ytterligare någon stad i Sverige.
Att den idag står i just Hasselbacken är nog en slump. För det kan väl inte vara så att Kultur och Fritid känner till att det var just där som den placerades vid invigningen i september 1949?
Just 1949 (60 år sedan således) invigdes flera skulpturer i Uddevalla. Gustaf Thordén skänkte tre stycken på våren 1949. Alla tre gjorda av den finske skulptören Matti Haupt, som Thordén kände till sedan sin tid i Finland. Den måhända mest kända är ju "Flicka med flätor" som jag tidigare skrivit om http://uddevallare.blogspot.com/2007/08/invigning-av-flicka-med-fltor-i.html
Huruvida Thordén även skänkte Luterkorts Vera till Uddevalla vill jag låta vara osagt, men omöjligt är det inte. Eller kanske var det så att stadens styrande tyckte att även staden själv skulle bekosta en skulptur?
I vart fall väckte utsmyckningarna av staden 1949 mångas intresse och de lockade stora folksamlingar till invigningarna. Och precis som Matti Haupt var närvarade vid invigningarna så var Einar Luterkort det.//

2009-05-13

De vill bli chef för Västarvet

Bland de sökande till tjänsten som chef för Västarvet har fem kandidater tagits ut till intervju. Några har intervjuats idag och övriga kommer att intervjuas på fredag.

Kandidaterna är:
  • Ann Strömberg, för närvarande chef för Göteborgs Naturhistoriska musem och Studio Västsvensk konservering. Båda institutionerna inom Västarvet.
  • Ann-Britt Dahl, VD för Mediapoolen
  • Graziella Belloni, t o m 2008 chef för Eskilstuna museum. Arbetar för närvarande i ett kulturprojekt i Italien och ett i Barcelona.
  • Nils Johansson, enhetschef vid Riksantikvarieämbetet/UV Väst.
  • Marianne Dahlqvist, administrativ chef och ställföreträdande överintendent för Statens museer för världskultur. //

Två arbetslösa bilbåtar nu upplagda i Byfjorden


Två bilbåtar är nu upplagda i Byfjorden på grund av "arbetsbrist". Båda ligger vid kaj. Sedan en tid ligger Traviata från Stockholm i Sörviksdockan och nu på morgonen vid nio-tiden anlände Isolde också från Stockholm. Isolde har bogserats in till Frölandskajen.

Det är Wallenius Wilhelmsenrederierna, som nu lägger upp båtarna i Byfjorden. Enligt Uddevalla Hamnterminals hemsida beräknas båtarna lämna Uddevalla den 1 november. Men det är nog bara ett fiktivt datum för avsegling. Ingen vet antagligen idag hur länge lågkonjunkturen håller i sig. Och det står fortfarande massor av osålda bilar inom Pininfarinas område.

Och det kan bli aktuellt med fler uppläggningar i fjorden. Preliminärt kan detta ske vid Stora Kärra holme och vid Rödöns insida. Enligt Robert Rydén vid Uddevalla Hamnterminal har man idag ingen ytterligare båt på väg mot uppläggning. //

uddevallabloggen.se


För en tid sedan uttryckte jag bekymmer över Uddevallabloggens fortlevnad då utrymmet i Blogger höll på att ta slut.
Sedan dess har jag fått flera råd och dåd från hjälpsamma personer och nu törs jag lova att hotet är undanröjt. Uddevallabloggen kommer att leva vidare.
För er som läser Uddevallabloggen finns det nu en enklare adress än http://uddevallare.blogspot.com/ . Den finns kvar men man kan också använda http://www.uddevallabloggen.se/ , eller bara uddevallabloggen.se (tack Bo Lennernäs!).
Den sistnämnda är en domän som pekar mot den förstnämnda så du behöver inte ändra på nånting om du redan har den förstnämnda som favorit i webbläsaren. Den nya adressen är förstås enklare att komma ihåg. Jag får ibland frågor om hur man hittar till Uddevallabloggen och nu kan jag alltså säga uddevallabloggen.se istället.
Och nu har jag också fått veta att jag kan köpa till utrymme i Picasa webbalbum, där alla mina bloggbilder hamnar. Och till sist så har jag då rensat i Picasa och det har i sig gjort att det är en bra bit kvar till 1 GB som är utrymmet man får gratis. //

2009-05-12

Min ringsignal gick vidare


Precis som vi hoppades så gick Malena och La Voix vidare till lördagens final i Eurovision Song Contest i Moskva.
Men där blir det tufft! Alexander Rybak från Norge går ju stensäkert också till final.
Och för övrigt var det ju väldigt skrikiga "programledare" i semifinalen. //

2009-05-11

Bohuslänguider på Gustafsberg


Under våren har föreningen Bohusläns guider förkovrat sig i Gustafsbergs historia och ikväll var det grande final. Och givetvis skedde det i form av guidning inom Gustafsbergsområdet.
Föreningen har vid ett antal sammankomster förkovrat sig i Gustafsbergs historia. Det har varit i grupp och enskilt som man arbetat med kunskapsinhämtning. Och jag har fått vara med på ett hörn.

Och dagen till ära hade man klätt upp sig i tidstypiska kläder, dvs från badsocietetens tid på Gustafsberg. Ja, till och med före den tiden för Anders Knape (1720 - 1786) i egen hög person var med och berättade om sig själv och tiden på Gustafsberg.

(Håkan Karlén som Anders Knape)

Guiderna hade fördjupat sig i varsin bit av Gustafsbergs historia och sammantaget när vi vandrade runt så blev det en väldigt fin helhet. Här fick man på en dryg timme det mesta av den spännande platsens historia.
Och de här två societetsdamerna (Eva Borge och Marianne Petersson) gjorde stor succé med sitt badortsskvaller.

Jag blev djupt imponerad av allt som guiderna hunnit gräva fram om Gustafsberg och inte minst sättet de förmedlade det på. Och den saken är klar, att Bohusläns guider skulle själva kunna arrangera en badortsdag.

Och vill någon nu ha en professionell guidning på Gustafsberg eller annorstädes, så är det bara att kontakta Bohusläns guider http://www.bohuslanguide.se/ //

Hedegärdebron avstängd


Hedegärdebron är sedan en tid avstängd för reparation. Beräknad tid för öppning igen är den 16 juli.

Men reparationerna har inte gått helt smärtfritt. Häromdagen knipsades en eller flera kablar av så att många blev utan både bredband och telefon. Reparationerna av kablarna pågick ännu i går kväll.


Det kan kanske vara på sin plats att påminna om den första Hedegärdebron som såg ut så här. Och som väl alla vet så går stadsmotorvägen där Herrljungabanan gick tidigare.

Lite historik om Hedegärdebron hittar vi i Tidningsarkivet:

1936-06-12 Reparation av bron över Herrljungabanan mellan Karlsruhe och Hedegärde, bilden för dagen.
1945-10-13 Bagare Harald Peterson bygger hus mittemot nya Hedegärdebron.
1948-05-20 Hedegärdebron höjes, tunnelsten till väg på banvall från Linnebyberget.
1949-04-23 En bild över Hedegärdebron.
1949-04-23 Barn i olika åldrar använder banvallen vid Hedegärdebron som lekplats. Järnväg.
1949-04-23 Farlig lek vid Hedegärdebron.
1949-10-06 Hedegärdebron borta på en dag.
1950-06-27 "Bron som aldrig blev färdig". (Hedegärde).
1972-02-23 Fyra broar och tunnel för östra genomfarten och gamla Hedegärdebron i Uddevalla försvinner. Bild.
1972-06-02 Gamla Hedegärdebron raseras. Ny bro klar redan före jul. Kommunikationer. Bild.
1972-12-04 Bild på den nya Hedegärdebron, som är trafikklar före jul.
1972-12-21 I dag kl 11 öppnas den nya Hedegärdebron. Bild. //

2009-05-10

Lillesjö - Sveriges vackraste kraftvärmeverk


Igår och idag var det Öppet hus på Lillesjöverket - Sveriges vackraste kraftvärmeverk som det kallas.

Det var första chansen för allmänheten att beskåda underverket. Och intresset var stort. Uddevallaborna och andra vallfärdade till kraftvärmeverket.

Och nog fick man sitt lystmäte på gigantiska mått. Allt var i storlek XXXL. Processen i Lillesjöverket går ut på att på ett miljöriktigt sätt omvandla sopor till värme och el. Sopor transporteras från när och fjärran och eldas i den stora pannan.

Jag gav mig i väg på rundvandringen utan att först ha sett den sex minuter långa filmen om processen. Det skulle jag inte ha gjort. Det hade varit lättare att förstå de olika momenten om jag sett filmen först.

Lite siffror om verket:
  • Tomtens yta är 82 000 kvm
  • Verket är 40 m högt - 20 m brett - 130 m långt
  • Väggarna är 70 cm tjocka
  • Skorstenen är 70 m hög och har en diameter på 3,7 m
  • Avfallsbunkerns invändiga yta är 940 kvm
  • Eldstaden har en yta på 45 kvm
  • Traversskopan tar 6 kbm i varje lyft
  • 1 kbm sopor väger ca 450 kg
  • Det eldas 11 ton avfall/timme vid full effekt
  • Ackumulatortanken rymmer 10 000 kbm fjärrvärmevatten, är 40 m hög och 18 m i diameter. Det innebär ett marktryck på 40 ton/kvm
  • Det har gått åt 20 000 kbm betong
  • Betongen i verket innehåller 1 700 ton armeringsjärn
  • Verket har 50 ton koppar inbyggt i huset främst som kabel, vattenrör och transformatorer
  • Kabel för ytterbelysningen runt om är 1 800 m
  • Kanalisationen utanför huset för el. tele, data är 1 mil lång.

Mer om Lillesjöverket kan du läsa här http://www.lillesjoverket.se/ //

Japanska lyktan åter på plats


Den 27 oktober invigdes den här nya japanska lyktan i Margretegärdeparken. Den togs bort strax därefter. Kanske, trodde jag, för att hitta en mindre riskabel plats (att den står framför Polishuset är ingen garanti). Den är en gåva från Uddevallas japanska vänort som tack för 40-års vänskap.

Nu är den emellertid åter på plats och den här gången har den fått belysning. Måtte den nu få vara i fred! //
Posted by Picasa

2009-05-09

Bohusläns hembygdsförbunds årsmöte


(Den nyvalda styrelsen i Bohusläns Hembygdsförbund. Foto Sven Hergens)
Ljungskileortens Hembygdsförening stod som värdar för Bohusläns Hembygdsförbunds årsstämma, som ägde rum idag.
Det var ett trevligt och välordnat arrangemang där själva årsmötesförhandlingarna ägde rum på Ljungskile Folkhögskola. Efter en delikat lunch bjöds det på tre olika utflykter. Själv deltog jag i den som gick till Backamo lägerplats.
Den nyvalda styrelsen ser ut som följer:
Ordförande
Jan Sjöberg, Hjärtum
Ledamöter
Christer Andersson, Tegneby
Ove Drejenstam, Västra Frölunda
Verna Rydén, Kungälv
Mabel Strivall, Jonsered
Ulla Swedberg, Strömstad
Hans Taremerk, Hönö
Mats Ekberg, Åstol
Lars-Olof Hansson, Uddevalla
Gunnar Malm, Uddevalla
Solveig Persson, Tjörn
Björn Jönsson, Hede

Ersättare
Ulla Grahm, Skredvik
Tony Börjesson, Mölndal
Ann-Sofie Bernhardsson, Mollösund
Bengt Johansson, Forshälla
Ingrid Kennborn, Ljungskile
Jan Ottosson, Ödsmål
Nils Andersson, Stenungsund
Gun Jarnedal, Brastad
Agneta Holm, Käringön
Ingemar Öxgård, Säve
Casper Ljungdahl, Hunnebostrand

Revisorer
Gösta Johansson, Stenungsund
J O Rune Hasslöf, Backamo
Ersättare för revisorerna
Gunvor Hultqvist, Koster
Arne Hagberg, Hede
Revisor för Stiftelsen Bohusläns museum
Gösta Johansson, Stenungsund
Ersättare för revisorn i Bohusläns Museum
JO Rune Hasslöf, Backamo
Revisorer för Platefonden
Gösta Johansson, Stenungsund
JO Rune Hasslöf, Backamo //

Ingalill Sundhage mötte personalen på Västerviks-Tidningen

Det blev förstås en hektisk dag för Bohusläningens nya chefredaktör Ingalill Sundhage igår. Först presentation för personalen på Bohusläningen vid lunchtid och sedan tillbaka till Västervik där hon mötte den överraskade personalen på Västerviks-Tidningen sent på eftermiddagen. Läs mer om det mötet här http://www.vt.se/nyheter/artikel.aspx?articleid=4868374 //

2009-05-08

Mediabesök på Uddevallabloggen idag

Idag har Uddevallabloggen haft ovanligt många besök från media. Men vad är Ortstidningar i Väst? Någon som vet?

2009-05-08 18:37:28 - Bohusläningen
2009-05-08 18:36:50 - Bohusläningen
2009-05-08 16:51:40 - Bohusläningen
2009-05-08 16:25:12 - Göteborgsposten
2009-05-08 16:19:19 - Ortstidningar i Väst AB
2009-05-08 16:19:15 - Ortstidningar i Väst AB
2009-05-08 16:19:06 - Ortstidningar i Väst AB
2009-05-08 16:19:04 - Ortstidningar i Väst AB
2009-05-08 16:18:48 - Ortstidningar i Väst AB
2009-05-08 16:14:53 - Ortstidningar i Väst AB
2009-05-08 16:06:42 - Bohusläningen
2009-05-08 16:05:31 - Bohusläningen
2009-05-08 16:04:43 - Bohusläningen
2009-05-08 16:04:22 - Bohusläningen
2009-05-08 16:04:19 - Bohusläningen
2009-05-08 16:04:03 - Bohusläningen
2009-05-08 16:03:29 - Bohusläningen
2009-05-08 16:03:14 - Göteborgsposten
2009-05-08 16:02:03 - Bohusläningen
2009-05-08 16:01:53 - Bohusläningen
2009-05-08 16:00:23 - Bohusläningen
2009-05-08 15:59:51 - Bohusläningen
2009-05-08 15:57:30 - Bohusläningen
2009-05-08 15:53:15 - Ortstidningar i Väst AB
2009-05-08 15:50:47 - Bohusläningen
2009-05-08 15:14:25 - Bohusläningen
2009-05-08 15:10:56 - Bohusläningen
2009-05-08 14:51:53 - Bohusläningen
2009-05-08 14:51:40 - Bohusläningen
2009-05-08 14:47:41 - Ortstidningar i Väst AB
2009-05-08 14:34:28 - Bohusläningen
2009-05-08 14:32:44 - Bohusläningen
2009-05-08 14:28:01 - Bohusläningen
2009-05-08 14:23:25 - Bohusläningen
2009-05-08 14:07:32 - Bohusläningen
2009-05-08 14:02:35 - Bohusläningen
2009-05-08 14:02:24 - Bohusläningen
2009-05-08 14:01:14 - Bohusläningen
2009-05-08 13:59:41 - Bohusläningen
2009-05-08 13:53:40 - Bohusläningen
2009-05-08 13:40:08 - Bohusläningen
2009-05-08 13:40:00 - Bohusläningen
2009-05-08 13:39:52 - Bohusläningen
2009-05-08 13:29:36 - Bohusläningen
2009-05-08 13:22:02 - Ortstidningar i Väst AB
2009-05-08 13:15:29 - Ortstidningar i Väst AB
2009-05-08 13:08:53 - Bohusläningen
2009-05-08 12:53:53 - Bohusläningen
2009-05-08 12:53:22 - Bohusläningen
2009-05-08 12:52:12 - Bohusläningen
2009-05-08 12:51:27 - Bohusläningen
2009-05-08 12:50:51 - Bohusläningen
2009-05-08 12:50:20 - Bohusläningen
2009-05-08 12:41:48 - Bohusläningen
2009-05-08 12:41:42 - Bohusläningen
2009-05-08 12:36:42 - Bohusläningen
2009-05-08 12:29:16 - Bohusläningen
2009-05-08 12:13:28 - Ortstidningar i Väst AB
2009-05-08 12:09:41 - Bohusläningen
2009-05-08 12:09:05 - Ortstidningar i Väst AB
2009-05-08 12:08:36 - Bohusläningen
2009-05-08 12:07:37 - Bohusläningen
2009-05-08 11:13:12 - Ortstidningar i Väst AB
2009-05-08 11:00:50 - Ortstidningar i Väst AB
2009-05-08 09:01:19 - Bohusläningen
2009-05-08 08:46:53 - Göteborgsposten
2009-05-08 07:33:32 - Radio och TV-Verket //

Ingalill Sundhage ny chefredaktör för Bohusläningen

Det blir den före detta tandhygienisten och tandsköterskan Ingalill Sundhage som blir ny chefredaktör för Bohusläningen. Hon är 55 år och bor i Västervik där hon sedan ett år varit chefredaktör för Västerviks tidning.

Efter 15 år inom tandvården beslutade hon sig att göra något nytt och i början av 90-talet utbildade hon sig till journalist.

Efter Journalisthögskolan blev det jobb på Ulricehamns Tidning och senare på Borås Tidning.
Hon har jobbat som lokalredaktör, kommunreporter och nyhetschef på länsredaktionen.

Hon motionerar och är hästintresserad. Och så har hon en lillasyster vid namn Pia Sundhage, inte helt okänd för den idrottsintresserade. Läs också http://www.vt.se/nyheter/artikel.aspx?articleid=4867100 //

Bohusläningen får ny chefredaktör


Idag vid 12-tiden presenteras Bohusläningens nye (nya?) chefredaktör för personalen på tidningen.
Vem det blir? Det får vi antagligen reda på under dagen. Man kan ju hoppas att den nya chefredaktören tar den gamla loggan till heders igen! //

Dags för hingstsläppet på Bassholmen





Det årliga skådespelet, hingstsläppet på Bassholmen, äger rum i morgon lördag. Har du inte upplevt detta tidigare så försök att ta dig dit.

Läs mer här http://bassholmen.com/ och här http://www.uddevalla.se/uddevalla/arkiv/nyhetsarkiv/nyheter2009/hingstslapp9maj.5.6f3a21fb118d12a0969800012390.html //