2010-10-16

Napoleon Solomon - lägg det namnet på minnet

(Supertalangen Napoleon Solomon, Fredrikshofs IF)

I dag var det kval till Nordiska mästerskapen i terränglöpning på Samneröd. Det betydde att det var Sverigeeliten som var på plats och fajtades om en plats i landslaget till nästa helgs tävlingar i Trondheim.

Klasserna var Flickor 19 år, Pojkar 19 år, Män och Kvinnor. Man sprang en 1500 meters bana i olika antal varv.

Störst intresse för publiken var förstås hemmasonen Mustafa Mohameds start i herrklassen. Och det var väl också dagens överlägsnaste segrare.

För mig var det dock blott 16-årige Napoleon Solomons start i P 19 år, som intresserade mest. Napoleon var på träningsläger i Uddevalla förra sommaren tillsammans med sin klubb Fredrikshofs IF. Laget bodde då på Gustafsbergs vandrarhem.

"Nappe" var både minst och yngst i dagens tävling men visade ingen respekt för de äldre löparna. Alldeles efter starten trampade han snett och haltade uppför första backen och då tänkte jag att nu är det kört. När han sedan kom in för varvning märktes inget av skadan.

Tvärtom var han framme i täten och drog hela tiden. På bilden här intill ses han tillsammans med slutsegraren nr 230 Staffan Ek, Björnstorps IF.

"Nappe" sprang dock in på en hedrande andraplats, bara 4 sekunder efter segraren.

De tre bästa i P 19 år var:

1. Staffan Ek, Björntorps IF. 20,03
2. Napoleon Solomon, Fredrikshofs IF. 20,07
3. Johan Rogestedt, Stenungsund Friidrott. 20,27

Napoleons tränare är Mårten Westberg, som var lumparkompis med Frank Andersson 1981-1982 på I 17:s idrottspluton. Mårten och jag har inte sett varandra sedan dess, dvs 28 år sedan, så det blev även denna gången ett glatt återseende.

Mårten var själv en långdistanslöpare av yppersta klass. Efter MUCK från regementets idrottspluton bar det av till USA för träning och universitetsstudier.

Och som sagt minns namnet Napoleon Solomon! Jag är säker på att han låter tala om sig framöver. Säkert är han tillbaka i Uddevalla redan nästa höst då Nordiska Mästerskapen går på samma bana som man sprang på i dag. //