2011-01-09

Finns det för många ambulanser i Bohuslän?

Ambulanssituationen i Lilla Edet är inte bra varnar fackliga representanter för ambulansen i Tvåstadsområdet enligt ttela.se. De menar att framkörningstiderna till Lilla Edet är alldeles för långa, särskilt kvällar, nätter och helger, då två ambulanser skall räcka till för 68 000 invånare.

NU-sjukvårdens ordförande Peter Spjuth (V), som själv bor i Lilla Edet, lovar att se över ambulansens organisation. Han sitter också i kommunstyrelsen i Lilla Edet och menar enligt artikeln att det nu kan vara dags att diskutera frågan kommunalt. Han skall ta upp frågan direkt.

I Lilla Edet med 12 500 invånare jämför man sig med Munkedal, som bara har 10 000 invånare men som har en egen ambulans. Att ambulansorganisationen ser ut som den gör beror på Vård 2010 då Uddevalla sjukhus förlorade sin akutmottagning. Då förstärktes ambulansen i Bohuslän och Dal för att kompensera detta.

Till ttela.se säger Spjuth:

- Visar det sig att vi är felorganiserade och att vi har för mycket kraft i Bohuslän, då kan vi omorganisera ambulansen och frigöra resurser. Då kan vi få till en snabb förändring, förhoppningsvis någon gång under första kvartalet i år. Men visar det sig att vi inte äger frågan själva, att det inte går att frigöra resurser, då blir det betydligt krångligare och det kommer att ta längre tid.

I artikeln nämns inte ett ord om den Gyllene timmen, som alltså är tiden från skadetillfället tills den skadade kommer under kvalificerad vård på ett akutsjukhus. I Lilla Edets fall finns det fyra (4) akutsjukhus inom den Gyllene timmen. I Norra Bohuslän och Dalsland inget. Lilla Edets jämförelse med Munkedal haltar alltså betydligt.

Bilden ovan visar en äldre dam som skadades på Norra Drottninggatan i somras. Hon blödde kraftigt och borde vara ett Prio 1-fall, och var det kanske också? Det fanns ingen ambulans tillgänglig i Uddevalla eller Munkedal heller för den delen meddelade SOS-Alarm till oss som ringde 112. Efter 40 minuter anlände så Orustambulansen och tog kvinnan till NÄL.

Vid den svåra olyckan på järnvägsstationen i Uddevalla då en norsk yngling klättrade upp på ett lok och kom för nära kontaktledningen och fick ström genom kroppen fanns heller ingen tillgänglig ambulans i Uddevalla eller Munkedal. Den gången kom det ambulanser från Trollhättan och Orust. Det finns säkert fler exempel.

Det skall bli intressant att följa kommunpolitiker Spjuths hantering av ambulansfrågan gentemot regionpolitiker Spjuth.

Läs artikeln i ttela.se, klicka HÄR!! //

4 kommentarer:

  1. Att utse fd vice ordf i NU-styrelsen, Peter Spjuth, var nog ett av regionpolitikens största hån mot Bohuslän. Han var i princip den enda som blev kvar av gänget som skapat Vård2010-kaoset.

    Nu fortsätter han på den inslagna vägen och plockar bort ambulanser från Bohuslän för att de skall komma till hans hemkommun och valkrets Lilla Edet...

    Det är nog inte bara Vård2010 som inte blev bra... hela regiontanken med kommunalpolitiker i regionkostym som styr över vård som de aldrig lärt sig - ja, verkligheten i Göteborg, Tvåstad och Bohuslän har visat att det blev fel.

    Man kan nog ha kvar regioner/ länstyrelser som lokala kontrollfunktioner, men på sikt måste den politiska nivån "Region/ Landsting" bort. Det är för mycket amatörernas julafton och det räcker med 3 valbara nivåer - EU, Stat och Kommun. Låt istället staten styra hela vården, infrastrukturen och räddningstjänst/ krisberedskap och låt kommunerna istället representeras av en regional råd. Äldrevård och allmän vård kan skötas av kommuner ev. i samverkan med grannkommunen.

    Det är mycket bättre än den icke lokalt förankrade politikern som inte styrs av verksamhetens behov utan kommunalpolitikerns främsta särintresse - nämligen att bli omvald i sin egen valkrets oavsett om han skapar kaos i en annan del av den stora regionen.

    Dessutom skulle vården kunna kopplas bättre till utveckling och forskning än den vård vi har idag som har fokus på kortsiktig populism som skall stödja omval. Så kan man inte planera sjukvård.

    SvaraRadera
  2. Hur kan de läkare, tjänstemän och chefer som varit med och gjort Vård2010 sitta kvar? De har skapat kaos och nu skall de fixa det? Hur då? Har de saknat kompetens då lär de göra det nu.

    Peter S sade i media nyligen att kompetensen är god ...

    Tjena !

    SvaraRadera
  3. fd Politiker i Bohuslanstinget2011-01-10 08:30

    Tyvärr är det så att man inte kan jämföra antalet ambulanser i Älvsborgs platta landskap med ett kuperat fjordlandskap i Bohuslän. Framkörningstiderna för ambulans är mkt större i Bohuslän, dvs du måste ha betydligt fler ambulanser i Bohuslän än övriga delar av landskapet.

    Det är också därför NÄL som akutsjukhus är felplacerat - Uddevalla sjukhus är närmare till de bofasta och på sommaren är ökningen i Bohuslän extrem. Och ambulansen har ansvar även för detta.

    Bristerna i ambulansen är bara ännu ett symtom på en helt fel planering av vården i Bohuslän. Enda vägen ut är att öppna akuten i Uddevalla igen (nu dock politiskt avlövad på både trauma och infektion).... men det kommer aldrig ske om oförstånd som hos nuvarande och dåvarande Nu-styrelsen får fortsätta att styra tillsammans med JA-sägarna i tjänstemannaleden.

    - Varför då - människor lider ju, frågar du.

    - Prestige är svaret. Prestige går före ditt lidande och ditt liv. Prestige genomsyrar NU-sjukvården allt sedan PO Blom började göra NÄL till ett akutsjukhus det aldrig varit - och inte är. Ty akutsjukhus tar hand om patienter akut ....

    SvaraRadera
  4. NÄL ligger rätt - för Blom, Gert Inge och Spjuths valkretsar.... vi andra får hålla tillgodo med väntan på ambulans...

    SvaraRadera