2011-01-27

Om kraftverk och skredsäkring längs Bäveån

Insänt av Niklas Kristiansson:

"Vad har hänt med Bäveån nedanför S.t Annas ängar vid Ådalsgatan? Är åkanten förstärkt med stenutfyllnad? Kan inte minnas att det fanns en plan gräsmatta vid åkanten.

Jag tillbringade många somrar i min farmor & farfars härliga och spännande trädgård vid Ådalsgatan. Det vore intressant att få veta vad som gjorts med Bäveån.

Vad jag har kunnat läsa mig till finns det 5 mindre kraftverk längs ån. Se bifogad kartbild. Ger dom något mäkbart tillskott till vår energiförsörjning?

Med vänliga hälsningar
Niklas Kristiansson"
 
Det Niklas har sett vid åkanten nedanför sin farmor och farfars (Vera och Sten Kristiansson min anm.) är med all säkerhet en del av den skredsäkring som gjorts på senare tid längs Bäveån. Det finns många exempel på skred eller ras som inträffat i våra trakter, så man vill helt enkelt förhindra att det inträffar igen.
 
Så till frågan om kraftverken vid Bäveån. Uddevalla Energis VD, Roger Johansson, vet svaret:
 
"De fem kraftstationerna har tillsammans en effekt på 1,9 MW och ger ett ”normalår” en produktion på 6 GWh (sex miljoner kilowattimmar), ett bra vattenår upp till 8 GWh. Om man för enkelhetens skull antar att en eluppvärmd villa förbrukar 20 000 kilowattimmar på ett år räcker alltså energin till för 300 eluppvärmda villor eller behovet för stadens gatubelysning.
 
Hälsningar
Roger"  //

10 kommentarer:

  1. Använder man Bäveån för el till 300 villor.
    Låter inte mycket.
    Synd på ån som en gång var ett bra laxvatten o aldrig kommer bli det förrän kraftverken är borta..

    SvaraRadera
  2. Elektrisk ål?? Kan de va nåt?
    /M.

    SvaraRadera
  3. Uddevallare2011-01-28 18:04

    300 villor är väl bra? Lokalt producerad el är inte dåligt!

    Fiska kan man göra på andra ställen!
    Finns väl annan fisk i ån för övrigt?

    SvaraRadera
  4. Det finns faktiskt laxtrappor som byggdes på nittiotalet. Jag har själv sett stora laxar hoppa vid laxtrappan vid Strömberget (Hasselbacken) och t.o.m. varit med om att hjälpa en lax att komma upp då vattentillgången den gången var för dålig.

    SvaraRadera
  5. Eftersom Bäveån inte är reglerad är 6-8 GWh riktigt mycket för ett litet vattendrag som Bäveån. Det hjälper till att hålla eltaxorna nere för Uddevallaborna.

    SvaraRadera
  6. Anders jo trappan vid Hasselbacken funkar men de kommer inte upp till de lekplatser ovanför Älje som är så viktiga. Sen att inte Bäveån är reglerad är struntprat. Om man går ofta uppe vid Nissesväxter kan man se att vattenståndet kan skilja 1,5 på en vecka beroende på hur mycket de tappar från verken nedanför.Den sträckan fungerar som lagerdepå för vattnet under helgen o släpps på på måndagar oftast.

    SvaraRadera
  7. Vad jag menar med reglerad är att det skall finnas ett vattenmagasin att ta ur vid torra årstider. Som det nu är står turbinerna ofta stilla sommartid. Öresjö som är Bäveåns vattenmagasin är inte reglerad.

    SvaraRadera
  8. Det finns fördämningar vid varje kraftverk. De är till för att öka fallhöjden med några få meter så att turbinen kan arbeta effektivare. Men någon reglering är det inte. Turbinerna går endast efter vattentillgång vid nederbörd. Regnar det mycket rinner vattenöverskottet förbi kraftverken utan att utnyttjas.

    SvaraRadera
  9. Det som är genant är att det finns folk som tror att ett modernt vattenkraftverk med fungerande vandringsvägar (för olika fiskar och andra organismer) är det samma som att 300 villor blir utan el... :-)

    SvaraRadera
  10. Fakta är alltid bra.
    Uddevalla energis fem vattenkraftverk producerar tillsammans 4,5 GWh el per år. Det motsvarar 229 villors el. Visst låter det fantastiskt att Bäveåns fem kraftverk kan ge så mycket el!
    Men om man börjar titta på det så kanske en insikt börjar träda fram. Om vi tittar på 2013 års elproduktion i Sverige så motsvarar Bäveåns kraftverk 0,045 % av överskottet det året. Alltså överskottet av el i Sverige. Inte produktionen.
    Och tittar vi på 2012 (som gav lite mer överskott av el än genomsnittet) så motsvarar dessa fem kraftverk 0,023 % av överskottsproduktionen...
    Inte så imponerande siffror egentligen.
    Fakta är att Uddevalla energis fem kraftverk inte har någon betydelse för Sveriges elproduktion. Man kan snacka om vinsten av lokalt producerad el men vad det betyder är att man ser en fördel med att förstöra den lokala miljön utan att egentligen få något tillbaka. Lokalt producerad el betyder lokalt förstörd miljö. Så enkelt är det.
    Ok, vi kan se en fördel med att ha elproduktion i närområdet. Med tanke på katastroflägen i form av krig och annat. Jag gillar tanken. Då kan vi ta bort de fyra minsta kraftverken och miljöanpassa det kvarvarande (med en förlust av 3-7 procent av elproduktionen) och fortfarande ge el motsvarande 0,02 % av elöverskottet 2013.

    SvaraRadera