2011-07-07

Vems fel är kaoset i NU-sjukvården?

De senaste dagarna har NU-styrelsen spelat ut kanske sitt sista kort i varför det är kaos på NÄL:

-Det är kommunernas fel.

Detta är ett klassiskt Svarte Petterspel i svensk sjukvård från 1984, 1992 och faktiskt 1600-talet: Dagmar, ÄDEL och stormaktstidens behov av styrning.

Få reformer, speciellt ÄDEL, har skapat så stora motsättningar mellan kommunal och regional vård som ÄDEL.

Men är den en ursäkt för kaos i akutvården i dagens NU-sjukvård? Knappast. Uddevallabloggen förklarar:

Alla människor blir gamla och det är kommunen som skall se till att det finns resurser att vi klarar oss i vår hemmiljö under ålderdomen. Men kommuner får ej bedriva vård och man får ej anställa läkare (förbjudet i lag, utom skolläkare).

Därför har man inrättat en "medicinsk ansvarig sjuksköterska" (MAS, ÄDEL reformen 1992). Om ni läser på MAS hemsida förstår ni att kraven, om de skall fullföljas fullt ut, är mycket stora.

http://www.mas-ccn.org/

Man skulle kunna tänka sig att "olydiga" landsting anlitade en läkare på fritiden, men enligt DAGMAR-reformen (1984) måste alla läkare fråga om lov hos sitt landsting om man skall jobba i sjukvård som beskattas av skattemedel. Den åldriga änkan med dålig pension har knappast råd med egen doktor och Landstingen vill heller ej ha "konkurrens".

ÄDELreformen har MYCKET stora konsekvenser på fördelningen mellan region och kommun. Läs mer om ÄDEL här: http://sv.wikipedia.org/wiki/Ädelreformen

ÄDEL gjorde att gamla mentalsjukhus stängdes och de patienter som bott där hela sitt liv fick en egen lägenhet - på gott och ont. Långvården togs bort - allt var nu kommunens ansvar. Patienterna var ju "färdigbehandlade" och mantalsskrivna på mentalsjukhus som Sala, St Jörgen, Frösön och Hälsinge sjukhus. Landstingen såg en chans att tjäna pengar eftersom patienterna ju var "färdigbehandlande". Men kommunen får ej bedriva vård.

När blir en hjärtsviktspatient med återkommande anfall färdigbehandlad? När blir en kroniskt svårt sjuk medmänniska med en psykiatrisk diagnos färdigbehandlad. Kan en multisjuk morfar anses vara "färdigbehandlad".

Som ni förstår är det springande punkten när en kroniskt sjuk människa slutar vara sjuk och "bara" blir kroniskt sjuk. Är det någon skillnad? Faktum är att i den pågående Almedalsveckan debatteras just "kronikernas" dilemma - 20 år efter ÄDEL-reformens genomförande - och i tider av kömiljarder och vårdgarantier.

http://www.dagensmedicin.se/nyheter/2011/07/06/kroniskt-sjuka-trangs-unda/index.xml

Detta är en paradox. Staten vill att kommunerna skall ta hand om vården av kanske vårdens svåraste och svagaste grupp där etiska dilemman hela tiden ställs mot varandra. Men man vill samtidigt inte att de som har ansvar (kommunerna) skall få anställa de som har högst medicinsk utbildning och erfarenhet (läkare) och rimligen kunde tillföra något till vården.

http://www.dagensmedicin.se/nyheter/2011/06/28/mer-hemsjukvard-till-kommu/index.xml

Man må tycka vad man vill om detta, men har en 20 år gammal reform bäring i ett sommarkaos som återkommer år efter år? Knappast!

Hur var det då med arvet från 1600-talet. Jo, det var statsbyggaren Axel Oxelstierna som under 1600-talet delade in den svenska stormakten i län och än idag är både Finland och Baltikum indelade på ett liknande sätt som Sverige.

Är det Axel Oxielstiernas fel att NU-sjukvården har akuta problem varje sommar? Knappast. Enklast vore kanske att ta bort Svarte Petterspelet mellan kommuner och landsting genom att helt enkelt klippa banden med Stormaktstiden - ta bort Regioner och Landsting!!  //

7 kommentarer:

  1. Jobbar inom NU2011-07-07 21:26

    Mycket bra kommentar Gunnar. Vi är många inom sjukvården som håller med dig att regioner och landsting måste bort! Det här är en stor skandal.
    Tack för ditt engagemang. Vi är många på golvet som känner oss bortglömda och förnedrade varje dag. Du är vår röst mot politikermaffian.

    SvaraRadera
  2. Var med på Bohusläntiden - ja, det var bättre förr !2011-07-08 07:31

    Håller med förra kommentaren. Att politiker och ledning inte kan sjukvård är klart, men det värsta är att de inte gör något åt det. Förtroendet är mycket lågt (noll?) och det gör att NU sjukvården kommer fortsätta sin kräftgång. Hittills har det kostat många miljoner som vi kunnat använda till vården istället för flyttat runt problemen. Nu sade någon man skulle bygga ett nytt sjukhus mellan Trollhättan och Uddevalla. Varför ännu ett till skogssjukhus? Lägg det CENTRALT i Fyrbodal nära en stad. Dvs Fyrbodals administrativa centrum - dvs Uddevalla.

    SvaraRadera
  3. Ta bort regioner och landsting! NÄL är hemskt nu.Varför ska vi lida så i detta rika land. Var tar pengarna vägen? Giriga stafettläkare ska ha mer pengar varje månad. Jag och många med mig mår väldigt dåligt pga det här kaoset. Varför lyssnar inte ledningen på anställda och patienter? Har det gått prestige i att ha rätt?
    Girigehet och högmod går före den lilla sjuka människan...

    SvaraRadera
  4. Signe Olsson2011-07-08 16:38

    Gunnar - detta förklarar mycket bra problemet med ÄDEL som jag inte tror folk är varse om. Det är olika kassor och ingen vill ta kostnaden. Mycket bra och kopplingen till AO är kul.

    Och samtidigt intressant. Sade inte han att all makt skall kontrolleras. I ÄDEL verkar man blanda ihop påsarna. Man trodde att landstingen och kommunerna skulle balansera detta (kontrollera) - men ingen av dem har ju en kontrollfunktion som myndighet (de är "utförare").

    Det är Socialstyrelsen som skall utöva kontroll - denna jätte på lerfötter !

    Ett tag trodde jag generaldirektören Holm skulle bli bra, men han är bara general i den Persiska armen - jätten som ej kunde besegra lilla Grekland.

    Vad som vi har för mycket av i vården är politiska nivåer - vad vi har för lite av är myndighetskontroll. Det svenska systemet fungerar i en expanderande ekonomi. Det har vi haft - därför har vi demonterat kontrollfunktionen.

    När så ekonomin skall stramas eller ligga på en nivå - då klarar landstingen inte av att prioritera. Man har ju bara sagt ja, ja, ja och aldrig, ALDRIG, reflekterat över något.

    Det ett tag en nämnd på Socialstyrelsen som skulle se över alla investeringar, NU-nämnden, sedemera i slang NO-nämnden. Det är ett exempel på hur en kontrollerande myndighet å andra sidan går för långt och säger nej (no) till allt. Frågan är om statens egen myndighet är rätt att kontrollera sin uppdragsgivare - tveksamt.

    Kanske skall vi inrätta Medicinalstyrelsen som var en del av det som blev Sos, men var helt fristående.... tål att tänkas på. Just nu har vi ingenting som kontrollerar den politiska makten i sjukvården. Socialstyrelsen är ej fri ty de får sina uppdrag från Riksdag och regering = landstingens partipolare.

    De må göras massor av utredningar men de är utvattnade och ingen tar notis av dem.

    Mindre politiska nivåer och fristående proffesionell granskning (media är sedan 3:e faktorn)

    SvaraRadera
  5. Centralt placerad2011-07-08 17:50

    Till Bosse.

    Hyrsjuksköterskor och hyrläkare är ofta bra, men vi märker att kvalitén sjönk dramatiskt ju längre Sten Axelsson fortsatte sin personalpolitik i Vård2010. Droppen var nog ortopedkaoset som ju var ett groteskt ärende. Lite känsla för hur det var ser ni på TTELA och DagensMedicins hemsida.

    Vi klarar oss inte utan dessa idag ty som du säkert sett har 111 läkare slutat och visst - det är en följd av Vård2010 och dess ledarskap. Ännu värre är det på IVA.

    Vi har nu ett dåligt förtroende hos personalen och vi ser inte hur vi direkt skall få tillbaka det. Positivt är att folk ändå vågar protestera, men .... vi har tyvärr många mil att återvinna.

    Ledningen är handlingsförlamad eftersom det inte finns några riktigt drivande spelare - det blir så när man odlar fram "JA-sägare".

    Man jobbar i "projekt" med "logistiker" istället för att vara läkare och ta tag i problemen.

    Släng ut alla dessa pseudopersoner - jobba i vården och besluten kommer följa behoven.

    ... och jag håller med - en "troende" regionledning är inte vad vi behöver. Vi behöver en regionledning - om den skall vara kvar oavsett partifärg - som inte baserar sin verklighet på "tro".

    Ett nytt dalauppror från Bohuslän - kanske ?

    SvaraRadera
  6. Jag har sagt det förr och säger det igen. Skrota Landstinget och sätt till kunnigt folk som kan och förstår problemen med sjukvården.
    Att bygga ut Uddevalla sjukhus vore nog en bra investering.
    Politikerna kunde praktisera en tid med att tömma bäcken m.m. så kanske de förstår hur det är på "golvet".
    Eivor

    SvaraRadera
  7. Ta bort regioner och landsting nu!!!
    Gunnar du borde gå in i politiken så att vi får lite förståndigt folk där. Jag och många med mig kommer att lägga vår röst på dig. Gunnars röst är folkets röst!

    SvaraRadera