2012-01-31

Tåg lockar läsare till Uddevallabloggen

(Avläst 2012-01-31 kl 20)

Att tåg lockar läsare till Uddevallabloggen har jag noterat förut. Det är tågintresserade personer som snabbt, vanligtvis efter tips från någon av Uddevallabloggens läsare, sprider en länk till uddevallabloggen.se.

Så skedde också igår vilket framgår av statistiken här ovan. Snittet unika läsare på bloggen ligger numera på ungefär 700/dygn. Fram till midnatt igår tog mätaren snabbt ett glädjeskutt till 1252 stycken. Nyheten spreds via Svenska Järnvägsklubbens forum Postvagnen http://www.postvagnen.com/forum/

Det finns också en hel del statistik om Uddevallabloggen som du själv kan ta del av. Gå in här http://www.sitemeter.com/?a=stats&s=sm1uck1um&r=15  //

2012-01-30

Specialtransport från Uddevalla hamn till England


I dag påbörjades lastningen av fem norska diesellok, Di08, vid Skeppsholmspiren i Uddevalla hamn. Loken anlände igår kväll dragna av ett sjätte likadant ( möjligen lite modernare ) lok. Det är norska CargoNet som har sålt loken till England där destinationen är Middlesbrough.

De över 80 ton tunga loken lyftes över till till det nederländska fartyget Schokland av en mobilkran.
Fartyget beräknas avgå imorgon.

Här nedan följer ytterligare bilder från lastningen:

2012-01-29

Kropps dam - Lugi 19 - 23 (10-13)

Målvakten Sissi Karlsson var bäst på plan då Kropps hedersamt förlorade mot tabelltrean Lugi. Lundalaget kom till Uddevalla och tänkte ta en lätt seger men de fick verkligen kriga varje minut mot ett taggat Kropps som inte vek ner sig.

Det var riktigt härligt att se Frida Alm, Lina Barksten och Matilda Jorfors kriga mot Sabine Jacobsen, Nathalie Hagman m fl kända Lugispelare.

Med lite tur hade det kunna gå ännu bättre, men starkt jobbat inför en publik på 315 personer.

Matchfakta

HF Kroppskultur Dam - Lugi HF 19-23 (10-13)

Målgörare:

HF Kroppskultur Dam: Caroline Aronsson 5 (1), Maria Pettersson 3, Rebecka Sandberg 3, Frida Alm 3, Lina Barksten 3, Johanna Söderqvist 1, Märta Hedenquist 1.

Lugi HF: Nathalie Hagman 5 (4), Linn Larsson 4, Maria Adler 4, Sabina Jacobsen 3 (1), Therese Wallter 3, Anna Lagerquist 2, Amanda Åkerman 1, Petra Skogsberg 1.

Pris till bästa spelare:
Sissi Karlsson, HF Kroppskultur Dam
Therese Wallter, Lugi HF  //

2012-01-28

Kropps herr - Djurgården 28 - 28 (13-16)

Målvaktsveteranen Petter Hansson tillbaka i Kropps utgjorde skillnaden mellan storstryk och oavgjort i dagens match i Agnebergshallen. Petter kom in i målet fem minuter in i andra halvlek och med facit i hand tycker jag att han borde ha stått från början av matchen. Han tillförde en ny energi i laget plus att han tog några "omöjliga" skott.

Annars var Djurgården i ledning ända fram till slutminuten då Kropps kvitterade till 28-28. Och domarna fick användning för sina visselpipor. Utvisningarna haglade matchen igenom och mest drabbade det Djurgården. En spelare i vardera laget fick rött kort i och med sin tredje utvisning. I Kropps drabbade det Anders Henriksson.

Att Kroppsspelarna tog det oavgjorda resultatet som en seger kunde ingen ta miste på. Djurgårdsspelarna däremot hade anledning att vara missnöjda med matchen, som de som mest ledde med sex mål.  //

2012-01-27

Konstvärk - en vernissage 2007


En film av Uddevalla TV-Förening. Vill du se fler filmer ur föreningens arkiv? Gå då till YouTube och sök på: uddevallatvforening  //

Mr Pinkerton slutar - men fortsätter på bloggen

Mr Pinkerton, alias Gunnar Johansson, har i många år underhållit oss med sina underfundiga och roliga kåserier i Bohusläningen. Nu aviserar han på Facebook (bilden) att han slutar.

Men hav tröst! Han fortsätter på sin blogg http://pinkertonkaseri.blogspot.com/  //

2012-01-26

Lasse Peterson -- I 17-kapten i Mexiko

För en liten tid sedan kom det en kommentar på Uddevallabloggen från den f.d. kaptenen Lasse Peterson. Han befinner sig i Mexiko.

Någon dag senare fick jag ett mejl från Lasse där han berättar om hur han hamnat i Mexiko. Här följer ett utdrag:

"Hej Gunnar,

Som jag skrev, som hastgast, kikar jag in på din blogg då och då för att läsa om Ua ochde inlägg som handlar om regementet.

Det är kul att se bilder på gamla I 17-kollegor samtidigt som det känns lite märkligt att läsa om de som gått bort. Man känner sig ju inte gammal själv men det är ju faktiskt 20 år sedan regementet försvann så konstigt är det ju egentligen inte att det tunnas ut i leden.

Jag har som du förstår hamnat rätt långt bort, i den lilla staden Barra de Navidad i delstaten Jalisco på Mexiko’s västkust. Jag tillbringar i nuläget större delen av vinterhalvåret här men kommer när gumman pensioneras flytta hit permanent. Vissa delar av bohaget är redan här och vi äger en fastighet som ännu så länge är långt från färdigbyggd. Just nu en stortomt, halvvägs färdigplanerad och en stor amerikansk husvagn med vatten, el ochavlopp anslutet.

Hur vi hamnade här är en lång historia. Kortfattad var det så att gumman jobbar som personlig assistent till en mexikanska som är gift med en svensk och för fem år sedan åkte gumman  med henne till Mexico City för att hälsa på släktingar, i tjänsten så att säga. Undertecknad följde då med, mest för at det kunde vara kul att få se landet.

Väl där, fastnade vi båda för detta otroliga land, ett land som förvisso har problem, men vilket land har inte det. Problemen här är dessutom ohyggligt överdrivna i svensk media, Mexico är ett land som jag tycker motsvarar Sverigepå 60-talet, full fart framåt, en växande social trygghet och framför allt människor som är otroligt vänliga och hjälpsamma. Att kostnaderna är under 50 % mot de svenska gör heller inte saken sämre.

Alltnog så bestämde vi oss för att hitta ett ställe här dit vi kunde dra oss tillbaka vid pensioneringen och efter lite letande hittade vi till Barra de Navidad, ett litet samhälle med dryga 4 000 invånare, härligt befriat från allakommersiella, amerikaniserade jippon, urmexikanskt. Köpte en tomt och på den vägen är det.

Jag har skrivit mer utförligt på min hemsida, samt lagt in foton om du vill se mer detaljer. Gå in på www.trestad2.suntuubi.se och titta (Lasse finns även på Facebook, red. anm.). Skickar med lite pinfärska bilder från Barra.

Medvänlig hälsning
Lasse"

Så långt Lasse och här följer några bilder. När jag ser den stora väggen med skeppet kommer jag ihåg Lasses stora intresse av fartyg och han tecknade sådana var helst han kom åt. Intresset har följt med till Mexiko.

Nye S-ledaren saknar mustasch

Förra året då kommunfullmäktige sammanträdde för första gången efter att Socialdemokraterna valt Håkan Juholt till ny partiordförande lär S-gruppen i fullmäktige mangrant ha uppträtt i lösmustasch. Uddevallabloggen ser därför fram emot nästa kommunfullmäktige med stor nyfikenhet. Hur kommer S-gruppen då att se ut?  //

2012-01-25

Västgöta-Sigge - förspel Galenskaparna


Här får vi två godbitar samtidigt ur Uddevalla TV-förenings filmarkiv. Först Galenskaparna och sedan huvudfilmen om den legendariske musikanten Västgöta-Sigge.

Vill du se fler av TV-föreningens filmer, så gå in på YouTube och sök på: uddevallatvforening  //

2012-01-24

Årets första berättarafton onsdag 25 januari

Då drar vi igång årets säson med den första berättaraftonen i morgon onsdag kl 18.30 på Bohusläns museum. Det blir en hel del bilder fraån Jan Aronsons nya CD-skiva Uddevalla Förr och nu, del 2. För den som undrar hur Jan ser ut så är det han som sitter närmast och längst till höger på ovanstående bild.

Alla är hjärtligt välkomna till Hörsalen!  //

2012-01-23

Kronolotsen snart inflyttningsklart - visning på lördag

I dag hade Uddevallabloggen förmånen att få en visning av de nya lägenheterna i bostadsrättsföreningen Kronolotsen i kvarteren Rud och Kagg. Det är HSB som bygger och på lördag kan den intresserade stilla sin nyfikenhet för då blir det visning. Fem lägenheter är fortfarande till salu.
Roger Johansson är VD för Uddevalla Energi, som sköter renhållningen i kommunen. Han talade i lyriska ordalag om placeringen av miljörummet (dvs soprummet) i kvarteret. Redan på planeringsstadiet har man tänkt på hur renhållningsfordonen skall kunna komma intill för att hämta sorterade sopor. Roger skall för övrigt själv flytta in i Kronolotsen i mars.
VD:n för Uddevallahem, Per-Henrik Hartmann (till vänster) pratar med VD:n för HSB Ove Lislerud.
Kommunens finansråd var inbjudna till dagens förhandstitt och blev förtjusta i det de fick se.
I februari skall denna lägenhet vara inflyttningsklar.
Garaget i källaren skall garanterat vara översvämningssäkert.

FAKTA
45 lägenheter fördelade på 2-4 rum och kök
Hiss tillgaraget i källaren där parkeringen är välbelyst och har ljus ytor.
Rymlig gemensamhetslokal 60 kvm i källarplan med möjlighet till övernattning, sammankomster och föreningsgemenskap. I lokalen finns pentry, dusch och toalett.
Husen har fyra våningar utom den sektion som finns i korsningen Asplundsgatan - Södra Drottninggatan som har fem våningar.
Gemensam tvättstuga finns men varje lägenhet är också utrustad med tvättmaskin och torktumlare.
Lägenhetsförråd finns till varje lägenhet.
Cykelrum/barnvagnsrum finns i källaren.  //

2012-01-22

2012-01-21


Insänt av Daniel Hansson:

"Hej Gunnar.

Jag är en av dem som arbetar med att syresätta Byfjorden tillsammans med Anders Stigebrandt, som du skrivit om tidigare på Uddevallabloggen. Kanske är det dags att skriva något om det igen, för vi har goda nyheter.

Ett stort inflöde av nytt vatten började strax innan jul. Det intressanta är att det faktiskt fortfarande pågår, en månad senare! Vi vet inte riktigt när det skall sluta. Vid varje tidvattensmaxima kommer nya skvättar in från Havstensfjorden till Byfjorden. HELA vattenmassan under tröskeldjup har bytts ut och syrenivåerna är betydligt högre än de någonsin varit.

Vi var senast ute i onsdags och tog vattenprover. Då var syrehalterna över definitionen på syrebrist, så fjorden lider alltså inte av någon syrebrist längre. All svavelväte var borta. Svavelväte är ett nervgift, som produceras naturligt i syrefria havsmiljöer. Det är lika giftigt som cyanid och innan vi började pumpa fanns det över 100 ton svavelväte i fjorden (högst uppmätta mängden är 300 ton). Man känner lätt lukten av svavelväte då det liknar ruttet ägg. Men detta är nu helt borta tack vare att syret vi tillfört oxiderat det.

Det är goda nyheter för hela ekosystemet. På ekolodet ser vi tydliga tecken på att biologin i den fria vattenmassan (alltså räkor - som det finns mycket av - och fisk) sakta börjar återvända. Inget liv har ännu återvänt till bottnarna dock. Efter att ha varit syrefria i tusentals år får vi räkna med att det tar några år innan maskar och skaldjur etablerar sig där. Det beror också på utgången av projektet. När vi avslutar forskningen senare i år kommer fjorden återgå till sitt gamla stadie inom ett år eller två, om ingen övertar syresättningen så klart. Fjorden är ju dessvärre "död" naturligt.

Trots att inflödet pågått i en månad finns det fortfarande mycket stor potential för fler inflöden. Salthalten i djupvattnet är nu 3 saltenheter (tidigare promille) lägre än vad den var sommaren 2010 när vi påbörjade pumpandet. Eftersom vi inte gjort något med vattnet i Havstensfjorden är det alltså rimligt att anta att Byfjorden kommer fortsätta få nytt vatten tills dess att salthalten återvänt till de gamla nivåerna igen.

Våra instrument, som sitter ute i fjorden dygnet runt året om, sänder data och plottar upp situationen i fjorden på en hemsida som hittas här:http://www.marsys.se/lang/se/byfjorden/temperature-salinity-and-oxygen-measurements/
I graferna är all syre över 2,8 mg/l bra (alltså ingen syrebrist). Normalt ligger också salthalten på lite drygt 30 i djupvattnet.

Det är intressant hur pumpningen påverkat fjorden. Byfjorden, som normalt bara får nytt vatten en gång vart tredje år, har sedan vi påbörjade pumpa fått nytt vatten fyra gånger på 1,5 år. Vi har sett en tendens till nyetablering av arter från Havstensfjorden strax under tröskeldjup. Vi har sett att vårt försök inte påverkar algblomningar eller att miljögifter släpps ut. Faktum är att Byfjordens vatten i många fall innehåller mindre miljögifter än Havstensfjorden eller Gullmarsfjorden, även om skillnaderna är utomordentligt små.

Även om det tog lång tid att komma igång med projektet, på grund av att det aldrig har gjorts något liknande förr och att teknik i havsmiljö är väldigt svårt, så kan vi bara konstatera slutresultatet varit lyckat.

Med vänligaste hälsningar,
Daniel Hansson"

Strax efter att jag fick detta mejlet fick jag ett nytt mejl i samma ämne från Peder Grahn:

"Hej Gunnar !
För ngt år se´n länkade Du på U-abloggen till denna sida
http://www.marsys.se/lang/se/byfjorden/temperature-salinity-and-oxygen-measurements/ som givetvis storligen intresserade en gammal "vattensork" som undertecknad !! Jag kollar den så gott som dagligen och just nu noteras ett större inflöde av ganska hyfsat syresatt vatten till Byfjorden !! Intressant/glädjande !! "Ny gälar.." kanske firrarna säger !!  !!
(Ett litet tips om Du själv inte kollat ovan länkade hemsida nyss !!)
Mvh
Peder Grahn"  //

2012-01-20

Annaa Mattsson död

Annaa Mattsson är död. Hon hittades död i tisdags i huset där hon bodde i Stockholm.  Nyheten om hennes död har redan spridits via internet, både på hennes Facebooksida och blogg.

Jag har sedan länge länkat till hennes blogg http://annaama.wordpress.com/

Annaa föddes i Uddevalla den 21 februari 1951 och för oss Uddevallabor är hon nog mest känd för sin tid som journalist på Bohusläningen.

Hon var en stor Uddevallakännare och var ibland inne på Uddevallabloggen och kommenterade eller skrev om hemstaden på sin egen blogg. Hon skrev där så sent som i söndags.

I Uddevalla hade Kilbäcksgatan 28 en särskild plats i hennes hjärta.

Hon efterlämnar tre barn i vuxen ålder.  //

Intressanta anlöp i Uddevalla hamn

Uddevalla hamn har nu ett par intressanta fartyg vid kaj. Ett ovanligt stort fartyg för att vara vid Badökajen är Ioannis K. från Limassol på Cypern. På fråga till Uddevalla Hamnterminals VD Ulf Stenberg berättar han:

"På Badö (vid silosarna) ligger, hela denna veckan, MV Ioannis K. och lastar havre till Houston, USA. Hon blir klar i eftermiddag och seglar i morgon förmiddag om väderleken tillåter. Hon lastar nära  30 000 ton och begränsar lastintaget efter djupgåendet. Det är 9 meter i bassängen och maxdjupet för båten skall vara 8,50m. Det var fem eller sex år sedan vi hade en havrebåt senast, det var en ganska känd företeelse med havre till USA från Uddevalla, som du säkert känner igen från förr?"

Jo minsann, havrexporten från Uddevalla var redan på 1800-talet omfattande och är faktiskt stor nu också. På Uddevallabloggen skrev jag för ett par år sedan om mitt besök på M/S Hellevik då också hon lastade havre. Min bil stod för övrigt alldeles för nära lastningen så när jag skulle åka därifrån var den täckt av havre.
Och tidigt i morse anlöpte Csav Rio Grande som kom direkt från Sydamerikas västkust via Panamakanalen. Ja, just precis! Hon skall lasta "new and used chassie" och avgår inom kort.  //

2012-01-19

Syskrinet förr och nu

Ingen som läser Bohusläningen eller Uddevalla-Posten har väl undgått att det är bildsamlaren Jan Aronson som förser tidningarna med gamla Uddevallabilderv i en aldrig sinande ström?

Nu har han satt ihop en ny CD-skiva med 230 bilder på temat "Förr och nu". Alltså en gammal bild och en nytagen på samma objekt.

De här två bilderna föreställer Syskrinet. Huset på den övre bilden ägdes av en kvinna med syateljé och troligen har namnet uppstått i folkmun. Där det huset låg byggde Uddevallahem sedan ett nytt Syskrinet. Så djupt rotat i medvetandet var namnet att det var lika bra att kalla det nya för Syskrinet det också. Och inte nog med det. Skolgatan 5, som är adressen, bildar ett eget kvarter som heter Syskrinet. Huset stod färdigt 1955 och skulle vara det första huset i sammanlagt fem likadana hus i en rad´bortemot kvarteret Örnen som skulle rivas. Så blev det alltså inte som vi vet.
Och passande nog ligger Strykjärnet (till höger) strax intill.  //

2012-01-18

Västtrafik hotar med inkasso direkt

Jag har ett Västtrafikkort med autoladdning. Autoladdningen gör att kortet alltid fylls på automatiskt då pengarna är slut. Det är kopplat till mitt VISA-kort. I söndags reste jag med tåg fram och tillbaka till Göteborg. På söndag kväll fick jag ett SMS som berättade att Västtrafik dragit 200 kr från kortet.

Nu hör det till saken att jag fick ett nytt VISA-kort i december så när ovanstående SMS kom idag förstod jag direkt vad problemet är. Uppgifterna på mitt nya VISA-kort stämmer inte med det som är kopplat till Västtrafikkortet. Självklart måste jag då registrera om mitt nya kort.

Så långt är jag med, men det som stör mig är att Västtrafik ger mig två dagar för att ordna detta annars blir det inkasso!! Förekommer det någon annanstans att man får två dagar på sig från betalningspåminnelse till inkasso? Jag tror inte det. Jag har då inte upplevt det.

Eftersom jag inte kom in på funktionen "Mina sidor" på Västtrafiks hemsida åkte jag till Tidpunkten på Kampenhof för att fylla på Västtrafikkortet kontant med 200 kr. Det går inte fick jag till svar. Det måste ske via hemsidan.

I kväll har jag åter brottats med "Mina sidor" hos Västtrafik utan att lyckas registrera om kortet.

Vad trött jag blir!!  //

Kammarmusik att räkna med på lördag

2012-01-17

Skogsavverkning på Gustafsberg

I går inleddes en skogsavverkning på Gustafsberg och i dag ser det ut så här. Jag fick ett telefonsamtal om detta i dag från boende i området som undrade om man fick avverka skog i Gustafsbergs naturreservat?

Jo, då det får man! Men förutsättningen är förstås att Gustafsbergsstiftelsen följer den uppgjorda skogsvårdsplanen och inhämtar nödvändiga tillstånd. Och det har vi gjort och sålt skogen har vi också gjort. Även skog i naturreservat måste således skötas. Efter avverkningen kommer återplantering att ske.

Genom det här området går det ett par promenadstigar och för den del även ridstigar. Jag såg en flicka på en häst som försökte komma fram där i dag men hon fick vända. Under en tid framöver kommer det inte att vara särskilt promenadvänligt men stigarna skall rensas och marken snyggas till.
Den gula nålen är ungefär mitt i avverkningsområdet.  //

Uddevalla Riksteaterförenings vårprogram 2012

Uddevalla Riksteaterförening är en ideell förening som arbetar med att ta bra och varierad kultur till Uddevalla.

Vårens program är klart och biljetterna är släppta, dem hittar man på Turistbyrån 0522 69 84 70 eller via ticnet.

Vill man under säsongen ha löpande information är det lätt att bli vän med oss på Facebook.
Medlem i föreningen blir man lättast via ett besök på Turistbyrån där de säljer medlemskapet.
Det kostar 120 kronor om året och genererar en hel del fördelar.

Förutom rabatter på föreställningar har föreningen ett mycket uppskattat årsmöte där vi senast var närmare 100 personer som efter sedvanliga förhandlingar åt en bit mat och därefter såg en föreställning.

Som medlem krävs inget arbete förutom att kanske gå på en föreställning då och då!

VÄL mött på en teater i år!
MVH Simone Olofsson
Orförande Uddevalla Riksteaterförening.  //

2012-01-15

Johan Birging prästvigd i dag

(Foto från Johans Facebookprofil)

I dag prästvigdes Uddevallabon Johan Birging i Göteborgs domkyrka. Johan är 54 år och arbetar på Uddevalla kommun, men kanske inte så länge till?

Uddevallabloggen gratulerar å det varmaste!!  //

2012-01-14

Fartygsanlöp Uddevalla hamn den närmsta tiden


Den närmsta tiden anlöper flera intressanta fartyg Uddevalla hamn. Tiderna är lite preliminära beroende på väder och vind mm.
                 
KAPITAN GLAZACHEV 2012-01-15 Lasta sågat virke 7- 8000 m3 till Alexandria

IOANNIS K 2012-01-15 Lasta spannmål 25000 ton till USA

DANZIGERGRACHT  2012-01-16 Lasta pappersmassa till Turkiet

AMKE 2012-01-17 Lossa Etibor

CSAV RIO GRANDE 2012-01-20  Lasta "new and used trucks" till Sydamerika

BALTIC STRAIT 2012-01-18 Lasta nitrat i "bigbags" till Peru

CROWN MARY 2012-01-27 Lasta timmer

DEBORA 2012-01-30 Lasta fragmenterat gummi

"TBN - PROJEKT 1 2012-01-30 Lossa 6 st vindkraftverk

"TBN - PROJEKT 2 2012-01-30 Lasta 5 st lokomotiv till Storbrittanien

"TBN - PERU 2012-02-01 Lasta nitrat i "bigbags" till Peru

WESTGATE 2012-02-01 Lossa 25000 ton crome Ore  //

2012-01-12

Kropps dam - Höörs HK H65 30 - 15 ( 13 - 9 )

Kropps målvakt, ungerskan Timea Pap, var bäst i hemmalaget.

Så fick man då äntligen gå från Agnebergshallen med en hemmaseger i bagaget. Den första kvarten var spelet ganska jämnt men sedan drog Kroppsdamerna ifrån mer och mer. Höörspelarna fick inte till det med undantag av Jasmina Dapanovic som stod för gästernas målproduktion i första halvleken. Sex av nio mål kom från henne.

I andra halvleken märktes klasskillnaden mellan lagen och slutresultatet blev 30 - 15. Det var nästan så man tyckte synd om motståndarlaget. Synd tyckte jag också det var att se en av Kroppsspelarna sitta och gråta efter matchen utan att ha fått spela en enda minut. Med den stora ledningen kunde gott Blomquist låtit fler spelare få speltid.
Foto Håkan Fredriksson.

Vid Kroppsdamernas hemmamatcher i år har jag haft nöjet att representera Destination Uddevalla och utse bäste spelare i gästande laget. I dag var det en lätt uppgift då Jasmina Dapanovic var outstanding. Bäste spelare får receptboken "Till Bords ombord på M/S Byfjorden". I boken ligger ett bevis på utnämningen med ett välkommen tillbaka till Uddevalla.

Matchfakta

HF Kroppskultur Dam - Höörs HK H 65 30-15 (13-9)

Målgörare:

HF Kroppskultur Dam: Rebecka Sandberg 6, Caroline Aronsson 6 (2), Maria Pettersson 4, Moa Fredriksson 3, Mathilda Jorfors 3, Maria Kröyer 3, Märta Hedenquist 2, Johanna Söderqvist 2, Lina Barksten 1.

Höörs HK H 65: Jasmina Dapanovic 7 (2), Frida Svensson 2, Amanda Andersson 2, Cecilia Dobak Ocsko 2, Annika Smidje 1, Sofi Ericsson 1.

Pris till bästa spelare:

Timea Pap, HF Kroppskultur Dam
Jasmina Djapanovic, Höörs HK H 65

Publik: 429  //

Rätt svar på bildgåtan

I föregående inlägg ställde jag frågan hur man kan se att bilden är tagen efter 2011-05-01 och rätt svar skall alltså vara att det Lindebergska huset, Lagerbergsgatan 33, inte längre finns på bilden. Det brann ned just den dagen.

Ett tips om man vill zoom in i bilden för att se tydligare är att ladda ned den på den egna datorn och sedan öppna den. Om man bara klickar på den här på bloggen får man inte upp den tillräckligt för att noga kunna studera detaljer.  //

2012-01-11

Uddevalla från ovan med den flygande fotografen

( Flygbild tagen av Lennart Karlsson får laddas ned på den egna datorn och kan/får användas för privat bruk. Dock får bilderna inte användas för att göra papperskopior i mängd och /eller för kommersiellt syfte.)

Den flygande fotografen Lennart Karlsson från Bromma har varit uppe i luften igen. En fråga till Uddevallabloggens läsare: Hur kan man se att bilden är tagen efter 2011-05-01?  //

Ingen byggnation i Skeppsviken


I en intervju med tidningen Uddevalla-Posten i dag berättar kommunstyrelsens ordförande Sture Svennberg (M) att Trafikverket fortsätter att motsätta sig byggnation på det s.k. Oljeberget i Skeppsviken. Han tror därför inte att byggnationen kommer att genomföras.

Trafikverkets skäl sägs vara att en bebyggelse negativt skulle påverka Uddevalla Hamnterminals verksamhet. Trafikverket har som uppgift att slå vakt om riksintressanta hamnar.

Just detta angav också Uddevalla Hembygdsförening i sitt remissyttrande som skäl till att motsätta sig en bebyggelse.  //

2012-01-10

Destination Uddevalla fick rätt i Förvaltningsrätten - Inga poliskostnader för Fjordfestivalen 2011



PRESSMEDDELANDE

2012-01-10 18:31

Destination Uddevalla överklagade Polismyndighetens beslut att belägga 2011 års Fjordfestival med extra kostnader på 136 000 kronor. Nu har domen kommit och Förvaltningsrätten ger Destination Uddevalla rätt:

Polismyndighetens beslut upphävs vilket innebär att det inte blir några extra kostnader för polisen vid 2011 års Fjordfestival.

- Det är utomordentligt tillfredsställande, sägerNils Carlsson, ordförande i Destination
Uddevalla. Det var inte bara viktigt för 2011 års Fjordfestival utan vi ser det som en principiell dom. Genom vårt överklagande har vi sannolikt också "räddat" liknande festivaler runt om i landet, avslutarNils Carlsson.

- Mot bakgrund av andra publika evenemang som genomförs i Uddevalla är domen mycket principiellt viktig för hela kommunen, säger Essam El-Naggar, kommunalråd och vice ordförande i Destination Uddevalla.

Förvaltningsrättens domskäl bygger på: "att Fjordfestivalen inta kan sägas vara av utpräglad kommersiell natur i det direkta syftet att generera intäkter till Destination Uddevalla. Festivalen framstår snarare som ett kulturarrangemang ägnat att utgöra ett festligt inslag för innevånarna i Uddevalla. Att detta syfte i förlängingen kan antas också främja det lokala näringslivet och således även medlemmar i Destination Uddevalla innebär inte att det finns ett vinstsyfte i ordningslagens mening. Nödvändiga förutsättningar för att ålägga Destination Uddevalla ersättningsskyldighet för polismyndighetens kostnader för ordningshållning föreligger därmed inte".

För ytterligare info:
Nils Carlsson070 5850387
Annelie Nithander 0733225550
Önskas kopia på domen vänligen maila annelie@destinationuddevalla.com
 www.destinationuddevalla.com
www.facebook.com/destination-uddevalla  //