2012-03-31

Rederiaktiebolaget Bäckeröd

Insänt av Janne Hermansson, Sveriges Sjömanshusmuseum:

"Hej!
Du hade lite om Rederi AB Bäckeröd på bloggen för ett tag sedan. Så här såg deras aktiebrev ut.
Bästa hälsningar 
Janne"  //

2012-03-30

Tommy Hermansson avtackad

(Ann-Marie Brockman, Bohusläns museum, uppvaktar här Tommy Hermansson på hans sista arbetsdag.)

I dag gjorde Tommy Hermansson sin sista arbetsdag och avtackades som sig bör i Bohusläningens redaktionshus. Det var en strid ström av Bohusläningar och även tillresta som kommit för att tacka Tommy för lång och trogen tjänst inom tidningskoncernen.

Han började som reporter på Bohusläningen för 30 år sedan och har sedan jobbat vidare inom företaget som redaktionschef, chefredaktör, tidningschef och slutligen till posten som VD för Västkustmedia där bl a Strömstads Tidning, TTELA och Bohusläningen ingår.

Tommy Hermansson har aldrig haft långt till skrattet, vilket bl a framgår på bilden ovan.

Läs mer om Tommy på Lasse Edwartz bildblogg
http://bohuslaningen.se/bloggar/1.1483418-lasses-bildblogg  //

Från redaktionsfönstret - ett vårtecken

Första fredagen med Löfgrens handelsträdgård på Kungstorget, ett vårtecken så gott som något.  //

2012-03-29

En animerad kortfilm, gjord av elever på Kulturskolan


Upplagd av Uddevalla TV-Förening. Vill du se fler filmer ur TV-föreningens arkiv så gå till YouTube och skriv i sökrutan: uddevallatvforening  //

Uddevalla Energi börjar sälja el igen

 I en intervju med Second Opinion Energi säger Uddevalla Energis VD Roger Johansson att elnätsbolaget skall börja sälja el igen.

Bakgrunden är att el-och energimarknaden står inför stora förändringar. En av dem är att elkunderna i framtiden skall få en faktura - och inte två som idag.

 Förändringen gör att elnätsföretaget Uddevalla Energi kommer att börja sälja el igen.
– Vi vill inte ta konsekvenserna av att tappa slutkundskontakten, säger företagets vd Roger Johansson i en intervju med Second Opinion Energi. Läs hela intervjun http://www.second-opinion.se/energi/view/2531  //

2012-03-28

Bohusläns museum fick en Vindö 22:a i gåva

I dag anlände Vindö 22:an Annova till Båthallen på Bohusläns museum och efter en stunds lirkande kom den på plats. Det är en gåva från familjen Engström i Partille och allt in i minsta detalj är original som den såg ut när de köpte den på Vindövarvet 1968. Det är ett glasfiberskrov med träöverbyggnad och aluminiummast och har haft samma ägare hela tiden.

Båten har skötts föredömligt alltsedan familjen Engström köpte den. Den har vinterförvarats inomhus vilket givetvis har lagt en bra grund till att den nu nästan ser ut som ny.

Det är således en riktig klenod museet nu fått, särskilt inför tillblivelsen av det fritidsbåtmuseum som museet planerar.  //

Från redaktionsfönstret - Passionsspelet närmar sig

Sedan igår pågår staplandet av lastpallar runt statyn på Kungstorget. Det är scenen till påskens Passionsspel som byggs upp.  Det går åt många nya lastpallar.  //

2012-03-27

Roger Johansson försvarar rivningsplanerna för Lilla Nygatan 1

Insänt av Roger Johansson, VD för Uddevalla Energi:

"Gunnar!
Läser de mer eller mindre upphetsade kommentarerna på Din blogg angående den planerade rivningen av gula villan mellan kyrkan och vårt kontor.

Huset har ägts av en privatperson och ett sedan många år oskiftat dödsbo. Huset saknar anslutning till vatten och avlopp. Det förfaller och underhåll har inte skett på många år. Sedan något år är det obebott.

Huset har varit till salu länge, men ingen privatperson har genomfört köpet. Förmodligen är det två väsentliga anledningar till det. Inget vatten och avlopp och oklara besked från kommunen om det går/är tillåtet med va-anslutning (senaste uppgift jag fått är att man inte kommer att medge anslutning). Huset står på "prickad" mark, dvs mark som inte får bebyggas. Det betyder att det inte får återuppföras efter t ex en brand.

Uddevalla Energi har förvärvat fastigheten för att räta upp markförhållandena (skredrisk) och ta bort de fallfärdiga husen. Tillgängligheten för utryckningsfordon till vårt kontor måste förbättras.

Eftersom marken inte får bebyggas återstår inte mycket annat än p-platser.
Har Du någon ide om vad som skall göras i stället och vem som ska betala lyssnar jag gärna. Ändring av detaljplanen lär bli både svårt och sannolikt inte gratis.
Hälsningar
Roger"  //

Systerfartyg möttes på var sin sida Korstensholmen

I dag, ungefär kl 16.45, möttes de båda systerfartygen Baltic Stream och Baltic Strait på var sin sida om Korstensholmen. Baltic Stream har legat i Uddevalla sedan 22 mars och kastade loss kl 16 medan Baltic Strait var anmäld ankomma kl 16.30.

Nedanstående bild på Baltic Stream togs av Jan Johansson vid ankomsten till Uddevalla.
Och samme fotograf fångade även Baltic Strait då hon anlöpte Uddevalla i dag.  //


"Sånt folk finns inte här - bohuslänsk kriminalhistoria från gångna tider"

Onsdag den 28 april kl 19 i Hörsalen på Bohusläns museum heter programpunkten: "Sånt folk finns inte här - bohuslänsk kriminalhistoria fråm gångna tider" Christian Persson berättar.

Det är alltså ingen vanlig berättarafton utan just ett föredrag av Christian Persson som kommer ut med en bok på temat. Jag vågar lova en intressant föreläsning.  Alla välkomna!  //

2012-03-26

Lilla Nygatan 1 rivs för parkeringsplatser

Jag är helt säker. Huset Lilla Nygatan 1 kommer att rivas. Visserligen har Bohusläns museum protesterat men planarkitekten Mats Windmark har meddelat Uddevalla Energi, som köpt tomten, att det inte är några problem med ett rivningslov. Windmark säger till Bohusläningen: "Då hade jag inte en tanke på att detta skulle kunna gå på remiss till museet. Då hade jag nog varit lite försiktigare i mina formuleringar".

Det är mycket illavarslande att en planarkitekt i Uddevalla kommun inte med automatik tänker tanken att gamla hus i Uddevalla kan vara bevarandevärda. Då är det sannerligen tur att byggnadsantikvarierna på Bohusläns museum kan påminna om det.

Men nu hjälper inte det i det här fallet. Omvägen över Miljö och Stadsbyggnadsnämnden är bara en formalitet. Nämnden kommer att anse att nya parkeringsplatser för Uddevalla Energi är långt viktigare än kulturmiljövård. Tragiskt är bara förnamnet!

2012-03-25

Aktuell flygbild över centrala Uddevalla

( Flygbilder tagna av Lennart Karlsson får laddas ned på den egna datorn och kan/får användas för privat bruk. Dock får bilderna inte användas för att göra papperskopior i mängd och /eller för kommersiellt syfte.)

Ytterligare en flygbild av Lennart Karlsson, Bromma. Fotograferad i maj 2010.  //

2012-03-24

Sveriges första permanenta utställning om resandefolket


I dag invigdes Sveriges första permanenta utställning om resandefolket - Möt resandefolket - på Bohusläns museum.

Här berättas om resandefolkets historia i Sverige, om att ha vägen som hem, om möten mellan minoritets- och majoritetsbefolkningen och om ömsesidigt beroende av varandra. Om hantverksskicklighet, om starka släktband och en levande berättartradition, men också om en historia med många mörka minnen av myndigheternas behandling av resandefolket.

I utställningen visas också fynden från museets utgrävningar av resandeboplatsen Snarsmon i norra Bohuslän. Utgrävningarna gjordes tillsammans med resande och lokalt engagerade personer och har gett en större medvetenhet och förståelse för resandefolkets historia och livsvillkor, som är en del av vår gemensamma kulturhistoria.

Möt resandefolket, lyssna till berättelserna, se hantverket och följ med på en resa genom vår kulturhistoria utifrån personliga minnen, möten och öden.
Det var ett digert invigningsprogram som projektledarna på Bohusläns museum med Kristina Lindholm i spetsen kunde presentera. Förutom de traditionella invigningstalen spelade Ralf Novak Rosengrens trio traditionell romsk musik. Och det var många resande som kommit till Uddevalla för att vara med och skriva historia.
I utställningen kan man bl a ta del av de arkeologiska utgrävningarna från de resandes boplats på Snarsmon intill gränsen mellan Sverige och Norge.
Museichefen Hans Kindgren, i mitten, får här lära sig lite om den traditionella konsten att tillverka föremål av ståltråd.
Författaren Bennie Åkerfeldt (bilden) och musikern Pelle Jageby tog oss med på Resandeblod - en färd genom resandefolkets historia i Sverige och en uppgörelse med den svenska rasismen. Det var en mycket tänkvärd föreställning som egentligen alla borde få se.

Alla som kommer till Bohusläns museum kan dock ta del av utställningen då den som sagt är permanent.  //

2012-03-23

Kålsby

Emmys fråga om Kålsby fick ett tämligen omedelbart svar av signaturen Per N:

"Hej
Det är den Ö Officersbaracken byggd i mitten av 1890-talet för förläggning av officerare. Såldes till Arvid Mellin från Fiskebäckskil 1916. Men varför den hamnade i Kolsby har jag inte reda på i detalj - möjligen kan Skredsviks hembygdsförening veta.

Den "Västra" hamnade på Hultsfreds slätt och finns kvar.

För mer detaljer om byggnaden hänvisas till Gabrielsson: Från Campementsplats till Militärt samhälle
MVH
Per N"

Bilderna här ovan är hämtade ur boken Backamo och Bohusläns regemente sid 103 av J O Rune Hasslöf och Per Norberg. Fotograf Per Norberg.

Tilläggas kan också att Kohlsby var ett hemman under Gullmarsberg sedan 1782 då Anders Knape köpte Gullmarsberg med alla sina underhemman för att stärka ekonomin för Gustafsbergs barnhus. På nedanstående karta ser vi Gustafsbergsstiftelsens domäner med Kohlsby och Öfre Kohlsby bl a. Under 1930- och 1940-talen sålde Gustafsbergsstiftelsen alla gårdarna men behöll skogsmarken.

2012-03-22

Kropps herr - IFK Ystad 35 - 27 ( 16 - 12 )

I 20 minuter hängde IFK Ystad med Kropps i kvällens match i Agnebergshallen. Sedan gled Kropps ifrån mer och mer och gick till halvtidsledning med 16 - 12. Petter Hansson i hemmamålet var planens gigant. Inte bara för att gjorde flera kvalificerade räddningar utan framförallt hur han dirigerade och eldade på utespelarna.

Kropps kom till spel utan målvakten Flamur Gerbeshi och mittsexan Eric Åberg, men när matchen kommit igång saknade man dem inte på planen. Fullgoda ersättare var som sagt Petter Hansson och Sebastian Jansson, som gjorde flera läckra mål från linjen. Det fanns egentligen ingen anledning att klaga på någon av Kroppsspelarna den här kvällen. Det var dessutom ovanligt få tekniska fel.

Om jag ändå skall nämna några av de övriga som gjorde bra ifrån sig så väljer jag Anders och Johan Svernling, Henrik Erlandsson och Jonathan Tygesen.

Segern innebar att Kropps bytte plats med Ystad och gick således upp på 11:e plats i tabellen. Nu  väntar kvalspel i april, men kvällens resultat är bra att ha med sig till dess.  //

2012-03-21

Gissa sambandet mellan Backamo och Kålsby i Skredsvik


Emmy skriver:

"Hej Gunnar

Jag har tyvärr inte ett klart svar på gåtan utan hoppas att kanske du kan veta eller efterlysa svar på bloggen.

Det är så att vi har flyttat in i den gamla byggnaden i Kolsby som är flyttat från Backamo med tåg och häst och vagn. Det sägs att det varit underofficersmäss eller möjligtvis underofficersbarack. Därefter var det ålderdomshem och några bilder från dess finns på muséet. Sedan var det finska män i huset. Jag har hört att de arbetade i skogen och när lönen kom gick den till sprit. Vissa kallar huset denna tid för alkoholisthem. Sedan har det också varit kooperativ förskola fram tills för några år sedan då det gick i konkurs.

Jag vill veta exakt vilken byggnad på Backamo det har varit tidigare. Jag söker bilder på huset och interiör. Det borde också finnas någon dokumentation av flytten tycker jag. Jag skulle tycka att det vore roligt att få kontakt med någon som minns huset från förr.

Nedan är huset så som det såg ut då vi köpte det. Efter detta har vi målat om fasad och lagt nytt tak.

Jag kan ge mer information och även ge länkar till muséets bildsamling av huset.
MVH Emmy"  //

2012-03-20

Uddevalla Scoutkårs Friluffare på Herrestadsfjället

Insänt av Erik Lindh:

"Hej Gunnar!
Här kommer ett par bilder från ett vackert Herrestadsfjäll där isen just nu håller på att gå upp.
Det är Uddevalla Scoutkårs Friluffare som har varit ute och vandrat och sovit över i Hällerstugan.
Hälsningar
Erik Lindh"

2012-03-19

Allra äldsta Uddevallabilden?

Nyligen hade jag här på Uddevallabloggen det som jag trodde var den allra äldsta fotografiska bilden från Uddevalla. Men nu har Göte Klingvall hittat en som troligen är ännu äldre. Göte skriver:

"Intressant med de gamla korten!
Tittade på det andra gamla kortet från Skansberget och såg när man tittar närmare att det är  två olika kort.
Det som jag bifogar borde vara äldre då Kampenhof inte är färdigbyggt i Södra delen.
Har skannat från ett brevkort, då blir det bättre upplösning än på Västarvet, som tyvärr verkar ha snålat med upplösningen. (Det kanske inte är meningen att man skall ladda hem korten.)"

Här rekommenderar jag att läsaren klickar på bilden så att den kommer upp i ett större format på dataskärmen. Då kan man se ännu fler detaljer.

Vi håller oss nog ändå till strax efter 1862 (Elementarläroverket). På dsen här bilden ser vi en hel del av Söder med Uddevalla teater allra längst ut i höger bildkant. Även teatern stod klar 1862. Vi ser Södergatan som ansluter bortifrån i bild till precis framför teatern.  //

World Wide Orchestra på Bohusläns museum 20 mars kl 19.00


De är mellan 17 och 22 år och fenomenala på att få publiken att hoppa upp ur stolarna och börja dansa! I morgon inleder World Wide Orchestra sin vårturné. Första anhalt är Bohusläns museum i Uddevalla.

World Wide Orchestra är en ungdomsorkester som Kultur i Väst driver, för att erbjuda nyfikna och musikaliska ungdomar i Västra Götaland en plats att upptäcka och spela musik från hela världen. I augusti varje år ges en sommarkurs som kan vara en väg in i bandet som åker på turné i mars nästföljande år.

Nu är det mars och alltså turnédags. World Wide Orchestra besöker både skolor och ger konserter för den ”vanliga” publiken. Alla lyssnare bjuds på en spännande resa genom många olika musikkulturer från olika håll i världen. Kanske kan man dessutom locka någon spelsugen ungdom att söka till World Wide Orchestra sommarkurs som äger rum i augusti i Uddevalla..?

Ledare på toppnivå
För World Wide Orchestras musikaliska ledning svarar två musiker på mycket hög nivå inom folk- och världsmusiken: Sten Källman och Erika Risinger, båda lärare vid Högskolan för Scen och Musik i Göteborg.

Sten Källman är en mångsidig musiker och pedagog som spelar saxofon, slagverk och sjunger, med haitisk och nordisk folkmusik som specialitet.
Erika Risinger blev riksspelman 2007 och bottnar i både Skånes och Dalarnas musiktraditioner, men spelar ofta även låtar från Västergötland och Balkan.

World Wide Orchestra – medlemmar
Albin Tveitan Käppi, gitarr, munspel (kommer från Olofstorp)
Anna Peterson, klarinett (Västra Frölunda)
Elise Malmström, cello, klarinett, sång, piano, elbas (Göteborg)
Hanna Boman, flöjt, sopransax (Väse)
Jakob Stenberg Kain, trumset/slagverk (Göteborg)
Joel Bille, saxofon, slagverk (Göteborg)
Jonn Gottfridsson, tenorsax (Göteborg)
Klara Bolin, fiol (Lidköping)
Klara Malmström, saxofon och elbas (Lidköping)
Noel Rivera, elbas (Göteborg)
Olof Kennemark, fiol, gitarr (Sandhem)
Oskar Lindström, piano, fiol, bas (Göteborg)
Sanna Asplund, tvärflöjt (Göteborg)
Tim Persson, trumpet (Tollered)
Frida Eriksson, fiol (Lidköping)

Turné
Tisdag 20 mars,19.00, Bohusläns museum, Uddevalla
Onsdag 21 mars, 12.00, Rydsbergsskolan, Lerum
Torsdag 22 mars, 19.00, Kulturbruket på Dal, Mellerud
Fredag 23 mars, 11.30, Dergårdsgymnasiet, foajén vid biblioteket, Lerum + workshop kl 13.00
Lördag 31 mars, 23.00 efterfest till Folk- och världsmusikgalan, Moriska Paviljongen, Malmö

Mer information
Torbjörn Eliasson, Kultur i Väst
Tel: 0703 49 21 67 begin_of_the_skype_highlighting 0703 49 21 67 end_of_the_skype_highlighting
E-post: torbjorn.eliasson@kulturivast.se

2012-03-18

Omnisbussen Syrsan

Den här bilden har jag fått av Sven Hergens. Det fina med Svens bild är att den är daterad till den 9/7 1864. Dessutom står namnen på passagerarna på baksidan. Bilden finns också på Bohusläns museum och finns med i Hugo Olssons bok Uddevalla förr - en bildbok. Hugo Olsson skriver om bilden:

"Innan Badö blev helt utbyggd för hamnverksamhet fanns där ute stadens badanläggningar för såväl herrar som damer. För att göra det lättare att komma dit ut startade Robert Macfie och handlande Lundbom en transportlinje som kallades Omnisbussen Syrsan. Den utgick från platsen vid Kampenhof och fraktade för en billig penning de badsugna Uddevallaborna ut till Sjukstuguholmen/Badö".

Här nedan ser vi baksidan av bilden. Flera är svårlästa men kanske någon av Uddevallabloggens läsare kan knäcka nöten?  //

Från redaktionsfönstret söndag morgon

Nu tycks våren vara här på allvar då UCK:s cyklister tagit fram cyklarna med de smala däcken och dessutom är de många fler än tidigare under vintern.  //

2012-03-17

Bohusläns museums konsthall fyller 10 år


I dag fyllde konsthallen på Bohusläns museum 10 år. Konsthallen tillkom efter en donation av Percy Barnevik. Arkitekt var Alexis Pontvik, Stockholm, som också var på plats idag.

Dagens vernissage var av utställningen Upp till ytan av konstnären Meta Isaeus Berlin. Virpi Pahkinen framförde en dansperformance. Kvällen avslutades med akrobatisk elddans med Magnus Bengtsson utanför museet.  //

Stadsmusikkårens vårkonsert 18 mars kl 15.00

2012-03-16

West of Eden - Safe Crossing 22 mars på Bohusläns museum

Dagen efter att West of Eden släpper sitt sjunde album 21 mars spelar de hos oss på Bohusläns museum. Det nya albumet har spelats in i Cornwall, England och man har bl a samarbetat med sångaren Christian Kjellvander, den irländska flöjtisten Steph Geremia samt The Celtic Brass Quartet.
Skivans tema är skepp som förlist utmed Cornwalls kust och vid Scilly-öarna, platser som tillhör de mest olycksdrabbade i marin historia. På vissa ställen kan man idag hitta skepp som ligger lager på lager i vattnet! West of Eden har låtit sig inspireras av alla dessa historier och myter och presenterar här mängder av fängslande berättelser och nyskrivna låtar. Entré 200:-, biljetter i museets reception, tel 0522-65 65 01.  //

2012-03-15

Äldsta Uddevallafotografiet

Det här fotografiet är det äldsta jag känner till. Det är en fantastisk bild som är tagen från Skansberget. Jag brukar roa mig att försöka datera gamla bilder med hjälp av när olika hus är byggda eller inte finns med alls. Låt oss försöka resonera oss fram till ett troligt årtal.

Till vänster om Klocktornet ser vi det nya Elementarläroverket för pojkar, äldsta delen av nuvarande Agnebergsgymnasiet. Läroverket invigdes 1862 och firar således 150-årsjubileum i år.

I vänster bildkant ser vi Kampenhofs bomullsspinneri och väveri och dess fabriksskorsten. I förgrunden ser vi ett två och en halvvåningshus med sex stora och två små fönster. Det huset flyttades efter att bilden togs och på den platsen byggdes Uddevallas första järnvägsstation. Det var stationshuset för Uddevalla-Vänersborg- Herrljunga Järnväg. Järnvägsstationen kom på plats 1864 så bilden är tagen någon gång mellan 1862 (Läroverket) och 1864 (stationshuset).

Stationshuset flyttades till andra änden av Kampenhof och blev tjänstebostäder för fabriken under namnet Bracka. Det fanns kvar långt in på 1900-talet.

Andra intressanta detaljer på bilden kan vara Stenbron, som fanns mellan 1810 och 1884 då den revs och ersattes med Järnbron. I förgrunden ser vi också ett skepp som lastas med något som faller ner från en kran med ett förmodat transportband. Jag har funderat över vad det kan vara som lastas och kommit fram till sannolikt är ballastsand. Kanske skeppet kommit till Uddevalla med bomull från Nordamerika och innan det kan avsegla igen måste det lastas med ballast. Lägg märke till hästen som står på bryggan strax till vänster om skeppet.

Bakom kranen skymtar vändbassängen och i den ligger vad jag tror är hjulångaren Uddewalla. När Uddewalla under sin jungfrutur anlände till sin nya hemmahamn konstaterades att hamnkanalen var alldeles för smal för att Uddewalla med lätthet skulle kunna vända. Hjulångarens skovelhjul var placerade utvändigt skrovet på båda sidor, vilken gjorde den extremt svårnavigerad i trånga farvatten. Därför grävde man helt enkelt ur en vändbassäng så att båten skulle kunna vändas runt.

Lägg också märke till de skoglösa bergen runt Uddevalla. Men ungefär vid den här tiden tog kloka människor initiativ till de kommande skogsodlingsprojekten runt Uddevalla. Och utan dessa kloka människor hade det i dag inte funnits så mycket skog runt Uddevalla.  //

Musikalisk salong den 17 mars

2012-03-13

Niovåningshus planeras vid Söderskolan - ett nytt Skeppsviken?

I kväll hade allmänheten möjlighet att ta del av planerna på en kommande bostadsbebyggelse i kvarteret Facklan, dvs f.d. Söderskolans tomt. Det var ett samrådsmöte som kommunen är skyldig att genomföra enligt Plan- och Bygglagen.
Intresset var stort måste jag säga och de som var där var i huvudsak boende från kvarteren runt den blivande bebyggelsen. Det var Mats Windmark och Hans Johansson från Miljö och Stadsbyggnad som höll i presentationen och med var också Ann Andersson från Rådhusets arkitekter och så Riksbyggen som kommer att bygga i kvarteret om en ny detaljplan för bostäder fastställs.

Varför man valt Riksbyggen, som ju bara bygger bostadsrätter, fick vi inget svar på då det är ett politiskt beslut taget i Tekniska nämnden och därifrån fanns ingen närvarande vid mötet. Och man kan verkligen undra. Det byggs för närvarande inga hyresrätter i Uddevalla. Samtidigt säger man från politiskt håll att det är det som behövs.

Frågan om det skall byggas hyresrätter eller bostadsrätter förefaller för övrigt avgöras på vilket byggföretag som är intresserat av ett visst område. Är det så samhällsplaneringen skall gå till?

Nej i Uddevalla byggs det bara bostadsrätter. Nyligen kunde nya bostadsrättsägare flytta in i kvarteren Rud och Kagg. På Östberget pågår byggandet av flera bostadsrättshus. Skolgatan 8 har nyligen tömts på sina hyresgäster för att byggas om till bostadsrätter så var skall det byggas hyresrätter? Både äldre personer och ungdomar, som inte har möjlighet att finansiera ett lägenhetsköp för att kunna flytta hemifrån, behöver hyresrättslägenheter.

Riksbyggen förklarade att deras huvudspår för närvarande är att bygga om Söderskolan, således inte riva och bygga nytt. Man planerar också att bygga ett niovåningshus i kvarteret. Det kommer i så fall att bli två våningar högre än den befintliga "skyskrapan" norr om Söderskolan.

Mot slutet av kvällens möte framkom också att det finns ett kompakt motstånd mot de nya planerna, särskilt från dem som bor i kvarteren söder och öster om den planerade bebyggelsen. För dem blir det naturligtvis en stor förändring av stadsbilden och man talade exempelvis om fallande villapriser.

I eftersnacket ute på gatan handlade det mycket om att överklaga planerna. Vem vet, vi kanske har ett nytt Skeppsviken på gång? Planchefen Hans Johansson uppmanade för övrigt alla att komma in med synpunkter på ärendet.  //

2012-03-12

Ny bildgåta


Här kommer en ny bildgåta signerad Jan Aronson. Känner du igen huset så skriv i kommentarsfältet.  //

2012-03-11

Kropps dam - VästeråsIrsta 16 - 16 ( 10 - 8 )

Timea Pap, målvakt i Kropps, var planens gigant.

Nej det blev ingen  duell mellan systrarna Lina och Sissi i VästeråsIrsta respektive Kropps dam i dag. Lina kom aldrig till start och Sissi kom aldrig in i Kropps mål eftersom ungerska Timea Pap var planens gigant och tog det mesta, bland annat alla fyra straffarna. Hon var sanlöst bra.

Annars var det ingen höjdarmatch. Båda lagen spelade under sin lägstanivå långa stunder men Kropps lyckades i alla fall dra ifrån och tio minuter in i andra halvlek ledde man med 13 - 9. Men som så många gånger förr drog Kropps på sig utvisningar och då hjälper det inte att ligga i ledning med fyra mål. På utvisningsbänken vinner man inga matcher. Johanna Söderqvist fick rött kort och det var nog bara domarna som såg vad hon gjorde för att drabbas på det viset.

Med Johanna borta hade Kropps ingen naturlig linjespelare kvar då Märta Hedenqvist satt på läktaren idag. Rebecka Sandberg fick istället ikläda sig rollen som mittsexa, men inte med något vidare bra resultat. Kropps arbetade sig emellertid ikapp och efter en timeout i slutet av matchen gick man ikapp till 16 - 16. I slutsekunderna hade VästeråsIrsta chansen att avgöra matchen men återigen stod Timea Pap ivägen. Och hon sköt direkt mot motståndarmålet där målvakten inte var på plats och hade matchen varat i två sekunder till hade Kropps vunnit då Timeas skott gick i mål.

Men så som matchen utvecklade sig får nog båda lagen vara nöjda med oavgjort resultat.

Matchfakta:

Domare: Mohamed Abdulkadir & Johan Gedda.

Utvisningar: Kropps: 4 x 2 min + 1 direkt rött kort (Johanna Söderqvist), VästeråsIrsta: 2 x 2 min.
HF Kroppskultur Dam - VästeråsIrsta HF 16-16 (10-8)

Målgörare:

HF Kroppskultur Dam: Maria Pettersson 5, Mathilda Jorfors 5, Lina Barksten 2, Caroline Aronsson 2, Frida Alm 1 (1), Maria Kröyer 1.

VästeråsIrsta HF: Fatima Malic 5, Gabriella Skogsberg 3, Emma Göransson 3, Annica Bernesund-Johnsson 2 (1), Sofia Hallin 1, Sara Lundqvist 1, Malin Lundqvist 1.

Pris till bästa spelare:

Timea Pap, HF Kroppskultur Dam
Martina Thörn, VästeråsIrsta HF, målvakt

Destination Uddevallas pris till bästa spelare i gästande Västerås gick till femmålsskytten Fatima Malic.

Publik: 263  //

2012-03-10

Lina Karlsson tillbaka i Agnebergshallen

På söndag kl 16.15 är det avkast i Kropps damers sista hemmamatch i Elitserien. Sedan väntar kval för att hålla sig kvar i Elitserien.

Kropps möter VästeråsIrsta HF med Lina Karlsson i laget. Lina är uppfostrad i Kropps och kommer att möta sin syster Sissi Karlsson i Kroppsmålet.

Lina är gästernas överlägset bästa målgörare med sina 114 mål. Totalt ligger hon på sjätte plats i Elitseriens skytteliga. Det är långt före en sådan storhet som Jenny Alm i Sävehof.

Kropps ligger 10 poäng efter VästeråsIrsta och har ingen chans att knappa in.

Det skall hur som helst bli kul att se systrarna Karlssons kamp på planen.  //

Från redaktionsfönstret lördag

Plötsligt blev det ett liv och ett kiv på Kungstorget. In vällde de här ungdomarna för fotografering med Bohusläningens fotograf och helgreporter i hälarna. På måndag får vi säkert svar på vad detta är.  //

2012-03-09

Ostindiefararen Götheborgs besök i Uddevalla 2007, del II


Nu visas del två av reportaget från ostindiefararen Götheborgs besök i Uddvalla sommaren 2007. Filmen handlar bland annat om kanonerna ombord och ett besök i kaptenens aktersalong. Programmet visas via You Tube på Uddevallabloggen och hemsidan för Uddevalla TV-förening.

Den första delen finns också att beskåda på samma plats.
Mvh Lars Hartelius  //

Iris Ace i Sörviksdockan

I morse kl 05 anlände Iris Ace till Sörviksdockan för att lasta "chassi". Avgång redan ikväll. Det är första besöket i Uddevalla hamn för Iris Ace som byggdes klar 2011.  //

2012-03-08

Rätt svar på bildgåtan

Det var mycket riktigt Kålgårdsbergsgatan 7 och 9 på Jan Aronssons bild. Det där lilla huset som är inklämt mellan 7:an och 9:an finns än i dag inte på stadskartan utan där är det ett mellanrum precis som 1912. Kanske detta rent av är ett svartbygge en gång i tiden?  //

Programtablå Lokal TV Uddevalla 8 mars t.v.

Programtablå för fredag 9 mars och tills vidare.
  
Lokal-TV Uddevalla.
Comhems analoga kabel-tv-nät. Frekvenskanal 5.
Webb-TV: www.lokaltvuddevalla.se
Kl 00.05, 01, 02, 03, 04, 05: Filmföreningen Fokus Kina-Falun Gong, 58 min.
Kl 06, 10, 14, 20, 23: Ungdomsfullmäktige i Uddevalla, Bohusläns museum, 1 tim. 3 min.
Kl 07.15, 11.15, 15.15, 19: TV Väst-Communityteater i Lövgärdet-Skam, 10 min.
Kl 08, 12, 16, 18, 22: Ny Glädje-Lisen Åberg sjunger, 58 min.
Kl 09, 13, 17, 21.15: Mitt i schack. Nya avsnitt varje vecka, 28 min.
Tv-slingan innehåller: Programtablå, musik, förenings-, kommun- samt allmän info.

2012-03-07

Bildgåta - var är detta?

Den här bildgåtan bidrar Jan Aronson med. Kortet är stämplat 21/7 1912, dvs för 100 år sedan. Vet du svaret så skriv i kommentarsfältet. //

2012-03-06

Nordiska mästerskapen på cykel 1951

I inlägget om Höjentorp skrev Olle Lundgren denna kommentaren:

"Järnvägsövergången som Gunnar berättar om har andra intressanta händelser att berätta om. Vid NM på cykel 1951 då man körde ett antal varv (18 tror jag) på Bohusrundan (upp genom Kapelle, förbi Höjentorp, gamla Göteborgsvägen, Bodelidbackarna och sedan in på Anders Knapes väg till start och mål vid gamla entren till parken) hände det sig att Johnny Wikström, som f.ö. var polioskadad och hade ena armen fastsatt vid styret, hade gjort en utbrytning och låg en bit före klungan och lyckades med att passera järnvägsövergången innan bommarna (eller om det bara var rödljus) gick ner medan klungan fick vänta till tåget hade passerat. Johnny fick ett försprång som inte klungan lyckades hinna upp och vann".

På bilden här ser vi Johnny Wikström från just den tävlingen. Lägg märke till hans polioskadade högerarm. Bilden visades vid en berättarafton för några år sedan och kommer från Bohuslän-Dals Idrottshistoriska förening.

Och trots att jag bara var sex år så minns jag tävlingen där jag stod vid målet på bilden nedan (bilden kommer från ABF Fotoklubbs kalender men ursprungligen från Uddevalla Cykelamatörer). Samma dag som jag föddes den 12 augusti så såg det nog ungefär likadant ut. Då var det också mål för en cykeltävling där. Min far var där och tittade istället för att vara med mig och min mor på Uddevalla BB. Något som han då och då genom livet fick höra.