2012-10-31

Var ligger fotbollsplanen?

Vid kvällens berättarafton var det den här bilden som blev kvällens snackis. Ingen i en åter fullsatt hörsal kunde berätta om var den här fotbollsplanen ligger. Därför frågar jag Uddevallabloggens läsare. Känner du igen fotbollsplanen? Någon trodde att det ljusa huset är en banvaktsstuga.  //

2012-10-30

Bohusläns museums arkeologer undersökte Bäveåns botten



I dag dök Bohusläns museums marinarkeologer i Bäveån mellan Västerbron och Järnbron. När Uddevallabloggen var på plats var det Thomas Bergstrand som befann sig nere i det kalla och strömmande vattnet. Assisterade gjorde Matthew Gainsford och Delia Ni Chiobhain. De båda sistnämnda avlöste senare Thomas i tur och ordning och fortsatte undersöka bottnen i kanalen som här är 3-4 meter djup.

Den arkeologista undersökningen är en beställning från Uddevalla kommun som vill förstärka kajerna och då är man skyldigt att försäkra sig om att inget av det medeltida Uddevalla går förlorat i det arbetet. Centrala staden utgör en fast fornlämning.

Senare i veckan skall man dyka uppströms vid Träbron, där är det inte lika djupt och kanske större chans att hitta några fynd.
Thomas Bergstrand får hjälp upp i båten av den irländska arkeologen Delia Ni Chiobhain, som förresten är från Dingle. Dingle på Irland förstås.
Thomas Bergstrand pustar ut efter ett väl förrättat värv i det våta. Det gäller att systematiskt söka av kanalens botten och man kunde följa hur han rörde sig genom att iaktta luftbubblorna han andades ut. Han kunde rapportera sådant som man kan förvänta sig i kanalen, cyklar och annat skräp.  //

2012-10-29

Dags för berättarafton onsdag 31 oktober

(Foto förra berättaraftonen den 26 september.)

Så var det dags igen för en berättarafton. Förra gången var vi 160 personer enligt Bohusläns museum och vi tittade på många fina bilder. Och det finns nu en uppsjö av bilder i mitt digitala arkiv och en del av dem skall vi titta på på onsdag.

En "gubbe" vi gick bet på förra gången är gentlemannen på bilden här nedan. Vet någon vem han var?

Hjärtligt välkomna på onsdag kl 18.30 i Hörsalen på Bohusläns museum!

2012-10-28

Havsöringslek 2012



Insänt av Tom Gustavsen:

Hej Gunnar!
Jag har varit ute och spanat lite havsöringslek i vårt område. Sedan man införde fiskrestriktioner som en del av projektet 8 fjordar har fisket stadigt blivit bättre, leken likaså!


Kommande tisdag kommer jag guida intresserade vid några fina bäckar i området. Roligt att skåda dessa vackra skapelser i en sådan känslig del av cykeln!

Har klippt ihop en liten film från några besök under hösten.
Kanske något för din blogg?


Annars finns jag här www.tomgustavsen.se

Ha en fin höst!
MVH Tom Gustavsen

Några pågående husbyggen

Nytt äldreboende i kvarteren Rud och Kagg.
Stålhall vid Göteborgsvägen
Lindebergska huset

2012-10-27

Kynningsruds jubileumsmiddag på Carlia

Kynningsruds 15-årsfirande fortsatte med jubileumsmiddag på Carlia på kvällen. 
Kynningsrud Prefabs VD I Uddevalla Joachim Lindroth hälsade välkommen till bords.
Toastmaster med sedvanlig ackuratess var Uddevalla Energis VD Roger Johansson.
VD:n och ägaren av Kynningsrudkoncernen Harald Kynningsrud tackade alla för ett gott samarbete.
 Förre VD:n Tommy Sigurdsson.
Kommunalrådet Magnus Jacobsson.
Kommunfullmäktiges ordförande Ralph Steen.
 

Stort intresse för Kynningsruds öppet hus på lördagen



Inte mindre än 700 personer hittade till gamla varvsområdet för att ta en titt på 15-årsjubilerande Kynningsrud Prefab AB. Besökarna blev guidade runt i grupper av fabrikens personal och fick se många olika moment av produktionen.

Kynningsrud Prefab gör många olika produkter. Den gemensamma nämnaren är betongelement förstås. De prefabricerade betongelementen har många fördelar, En av dem är att de levereras monteringsklara direkt från fabrik, vilket underlättar arbetet på byggplatsen.
Blandarstationen är hjärtat i produktionen. Det är här massan tillverkas som sedan blir till betongelement.
Nöjda besökare fick efter rundvandringen njuta av Rybergs korv i det fina vädret.  //

2012-10-26

Arbetarna vid Junohus

Den här fina bilden har jag fått av Arne Kardbom. Du känner säkert igen byggnaden med markiserna. Den finns fortfarande vid Junogatan, men har byggts ut sedan bilden togs.

Arne berättar följande om bilden:

"Några kommentarer om den bild som jag skickade dig. Passade på att intervjua min svärfar, Harald Gistedt, förra helgen för att få lite fler fakta kring bilden och dess bakgrund. Harald (född 1918) började arbeta på Junohus hösten 1939, ganska snart efter avslutad 6 månaders militärtjänst. Bilden visar personalen samlad utanför entrén till företagets område, förmodligen efter avslutad arbetsdag. Skuggornas längd bekräftar att det är sent på eftermiddagen. Harald säger sig fortfarande minnas tillfället när alla uppmanades att ställa upp. Årtalet är inte helt säkert, kanske 1940 (kanske senare)? Antalet arbetare (> 100) borde kunna vara en ledtråd om man känner företagets utveckling mer i detalj. Bilen i bakgrunden ser ut att vara försedd med gengasaggregat. Byggnaden i bakgrunden finns kvar, om än kraftigt utbyggd åt höger. Vi passade på att göra ett besök på plats och kunde konstatera att det är mycket lätt känna igen detaljer på byggnaden (fönster, dörrar mm). Järnvägsspåret som passerar genom folksamlingen finns inte kvar. Bifogade bild visar huset som det ser ut idag.
 
Uppgifter om fotograf saknas tyvärr. Bildens format är ca 17x23 cm, monterad i en passepartout, som inte innehåller någon information.
 
Jag är djupt imponerad av Haralds goda minne av så många detaljer från svunna tider, själv tycker jag att minnet sviker för det mesta. Han är född i Tossene, började arbeta i stenbrott tillsammans med sin far, hamnade så småningom i Uddevalla och fick arbete på Junohus. Han bodde fram till för några år sedan på Göteborgsvägen 24 så han hade inte lång väg till jobbet, inte heller sedan han började arbeta på Mobil Oils anläggning, där han var kvar fram till sin pensionering. På ”fritiden” arbetade han i Folkets Park och kan berätta om hur nöjeslivet såg ut förr i tiden. Idag bor han på Parkgatan.
Hälsningar
Arne"

Dykande arkeologer i Bäveån nästa vecka

Måndag 29 oktober startar en marinarkeologisk undersökning. Det är första gången som Bäveåns bottenyta genomsöks.
 
Anledningen är att Uddevalla kommun ska genomföra förstärkningsarbeten kring Bäveån. Marinarkeologen kommer att gå igenom botten och leta efter tecken som tyder på brokonstruktioner, bryggor och rester av vardagsföremål som stjälpts ned som avfall i vattnet.
 
Denna typ av vatten är svåra att undersöka. Väder, nedsatt sikt och stundtals starkt strömmande vatten påverkar undersökningen. Om förutsättningar finns kommer det att göras provgropar.
 
Dykningarna planeras pågå under veckan.
 
Mer information finns på utgångspunkten.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster  //

Kynningsrud Prefab bygger parkeringshus med fantasifull fasad i Göteborg.

 
 
 
 
 
PRESSINFORMATION:
 
”Kynningsrud Prefab har av Skanska Sverige AB fått i uppdrag att uppföra en 10 000 m² stor parkeringsanläggning i Göteborg.
 
- Det här blir lite annorlunda jämfört med många andra parkeringshus, berättar Carl-Johan Appelberg, marknadschef på Kynningsrud Prefab i Uddevalla.
 
- Väggarna kommer att tillverkas i vit betong och med en stor del graphic concrete. Tack vare vår nya blandarstation har vi nu ännu större möjligheter att utföra den här typen av uppdrag.
 
Parkeringshuset kommer att uppföras i anslutning till en ny kontorsfastighet, kallad ÅF-huset, i stadsdelen Kallebäck.
 
Kynningsrud Prefabs åtagande omfattar såväl projektering och tillverkning som montage av en prefabstomme innehållande pelare, balkar, bjälklag och väggar. Montagestart är planerad till mitten av mars 2013 och arbetet beräknas pågå i 12 veckor.
 
Det totala ordervärdet för företaget uppgår till närmare 18 miljoner kronor”.  //


2012-10-25

Ring R III höstterminen 1930

Ännu en av Ivar Kristianssons bilder. Detta är Ring R III, Uddevalla Högre Allmänna Läroverk, höstterminen 1930. Lärare är Valter Fischer (stående närmast tavlan) och sittande Gustav Ekeroth i katedern. Men känner du igen någon av de andra på bilden?   //

Det Lindebergska husbygget idag

Nu har den här stora vepan kommit upp vid det Lindebergska husbygget. Ett insynsskydd om man så vill? Men Uddevallabloggen kommer att fortsätta att följa bygget.  //

2012-10-24

Duo Carr Quennerstedt lördag 27 oktober


Vartannat år hålls en riksomfattande tävling för unga kammarmusiker i Sverige.
Det senaste året vann Duo Carr Quennerstedt och nu kommer de till Uddevalla!

Så här skriver Kultur i Väst på sin hemsida:
 
Denna kritikerrosade duo utsågs till vinnare vid Kammarmusikbiennalen Ung & Lovande 2011.
Juryns motivering: ”Ett övertygande och moget musicerande, både kraftfullt och nyanserat
kombinerat med en fin och avspänd publikkontakt.”
 
Violinisten Elna Carr och pianisten Håkan Quennerstedt träffades vid Musikkonservatoriet i Falun 2005 och har spelat tillsammans sedan dess.

Man förstår varför – den här duon verkar utgöra den perfekta musikaliska symbiosen!  //

2012-10-23

Uddevalla kommun köper rivningstomterna i kvarteren Sundberg och Åberg

En politikerpanel deltog i kvällens diskussion om Uddevalla Centrum. Från vänster Zeidi Ström (M), Marie Henriksen (KD), Ingemar Samuelsson (S), Essam El Naggar (FP), Elving Andersson (C) och Gunilla Magnusson (MP).

Ikväll tillkännagav Tekniska nämndens ordförande Zeidi Ström (M) att kommunen köper Erik Hembergs tomter i kvarteren Sundberg och Åberg. Där skall byggas bostäder och affärslokaler. Hemberg erbjuds i stället mark på Kampenhof. Beskedet möttes med applåder av publiken på Frideborg där Uddevalla Centrumutveckling bjudit in politiker, affärsinnehavare och andra intresserade för att diskutera centrum.
Moderator var Erland Holmdahl.
Zeidi Ström (M) Tekniska nämndens ordförande.
Marie Henriksen (KD)
Ingemar Samuelsson (S)
Essam El Naggar (FP)
Elving Andersson (C)
Gunilla Magnusson (MP)
Ann-Charlott Gustavsson, ordf Uddevalla Centrumförening
Det var ett stort intresse för centrumfrågorna på Frideborg.
Martin Hollertz, chef för Gatu- och Parkavd berättade om pågående och kommande åtgärder för att förbättra centrum.  //

SUBWAY® växer i Uddevalla

PRESSMEDDELANDE:

Subway planerar att öppna 240 restauranger före 2015 års utgång, vilket kommer att generera 1600-1700 nya arbetstillfällen och göra Subway till Sveriges största restaurangkedja. Nu presenterar företaget orterna för de 130 kommande restaurangerna. I Uddevalla planerar Subway att öppna ytterligare en restaurang och nu letar företaget efter lokaler och franchisetagare.

För att nå expansionsmålet om 240 restauranger före 2015 års utgång ska i snitt tre restauranger öppnas i månaden de kommande tre och halvt åren. Expansionen kommer att resultera i 1600-1700 nya arbetstillfällen, jobb som i huvudsak kommer att gå till yngre människor.

Uddevalla är en av orterna som ingår i Subways satsning.
– Vi söker bra lokaler i rätt affärslägen i centrala Uddevalla. Men en lika viktig utmaning är att hitta rätt franchisetagare, säger Subways etableringsansvarige Ricky Simonsson som ansvarar för Subways expansion i västra Sverige.

Subway har i dagsläget 108 restauranger i Sverige. Det betyder att Subway är större än både Max och Burger King. Förra året gick Subway om McDonald´s och blev världens största restaurangkedja. I dag har Subway 37 900 restauranger i 100 länder.

– Vi vill göra Sveriges fastighetsägare medvetna om hur flexibelt vårt koncept är. Vi kan flytta in i nästan vilken lokal som helst utan att behöva göra några större ingrepp. Eftersom vi inte tillagar maten på plats använder vi inget fullskaligt restaurangkök, vilket gör oss till en smidig hyresgäst, avslutar Ricky Simonsson.

För ytterligare information, vänligen kontakta:Subways etableringsansvarige Ricky Simonsson, 070 510 7107, simonsson_r@subway.com.
Presskontakt Jonatan Fast, 076 000 1448, jonatan@careofhaus.se.
Subways pressrum på Mynewsdesk: http://www.mynewsdesk.com/se/pressroom/subway.

2012-10-22

Löddriga båtar i hamnkanalen

Det är mycket vatten i våra vattendrag just nu. Ja, förresten även där det normalt inte är något vatten. Och det vilt forsande vattnet löddrar rejält som synes.  //

Älgjakt pågår

Insänt av Åke Andersson:

"Vad är nu detta? Efter en lång promenad på två timmar möter jag denna skylt slutligen.
Under dessa timmar har jag varit utsatt för älgjägarnas eventuella gevärsskott. Ser de inte skillnad
på älg och människa och därför denna varningsskylt? Ja man blir livrädd att ge sig ut i skog
och mark för en avkopplande promenad med fullt med skjutglada älgjägare som lossar av en
salva bara det rör sig någonting mellan träden. Det är ju inte alltid man följer stigarna.
Skylten står på parkeringsplatsen längst upp på Tureborg där motionsslingan mot Bratteröd
börjar och slutar.
 
Åke Andersson"  // 

2012-10-21

Kynnigsrud fyller 15 år-öppet hus lördag 27 oktober

Den 27 oktober håller Kynningsrud Prefab öppet hus kl. 10-14 på fabriken i Uddevalla. Du är välkommen!
 
I samband med att företaget nu varit verksamt på Uddevallavarvets gamla område i 15 år, har företaget valt att fira detta stort.
 
- Som en av Uddevallas störst privata arbetsgivare är det viktigt att synas ordentligt och vi vill nu profileras oss i samband med jubileet, säger VD Joachim Lindroth.
 
Öppet hus 27 oktober

Den 27 oktober kommer Kynningsrud Prefab att hålla öppet hus till fabriken i Uddevalla mellan kl 10,00-14,00 och bjuder in allmänheten till att titta på verksamheten som bedrivs.
Guidade turer både i och utanför fabriken kommer att hållas. Viss produktion och även montage av betongelement kommer att förekomma för att tydligt visa vad vi gör.
Det kommer även att finnas aktiviteter för barn i alla åldrar och företaget bjuder på både korv med bröd och fika efter rundvandring.

Tipspromenad med fina vinster.

- Vi hoppas på stort uppslutning till denna dag då vi vet att många är nyfikna på företaget, säger Joachim Lindroth. //