2013-01-29

NU-biblioteket läggs ner

Nu ger sig NU-sjukvårdens ledning på NU-biblioteket. Vid ett MBL-möte den 23 januari informerades facken om att NU-biblioteket skall läggas ner.

Att man av besparingsskäl lägger ner denna lilla och billiga men ack så viktiga verksamhet kan vara svårt att ta på allvar, men tyvärr är det sant. På Uddevalla sjukhus med planerad verksamhet där patienterna kan ligga kvar några dagar eller längre skall det alltså inte finnas ett bibliotek att gå till.

Av sjukhusdirektörens chefsbrev som Uddevallabloggen nyligen presenterade handlade ett avsnitt om E-bibliotek. Och det är nog där skon klämmer. Förmodligen tror man att ett e-bibliotek skall kunna överta bibliotekets alla funktioner.

På NU-biliotekets hemsida beskriver man sin verksamhet:


  • Vi är en del av NU-sjukvården och finns på Norra Älvsborgs länssjukhus och Uddevalla sjukhus
  • Vi finns till för NU-sjukvårdens personal, patienter och anhöriga
  • Vi söker, sållar, värderar,strukturerar och förmedlar kunskap, information och upplevelser i olika medieformer
  • Vi är tillgängliga dygnet runt via våra digitala tjänster
  • Vi erbjuder rum för möten och återhämtning
När Uddevallabloggen häromdagen åkte upp till Uddevalla sjukhus för att se hur det såg ut möttes jag av ett livaktigt och välbesökt bibliotek. Där satt folk och sökte information i böcker, tidskrifter och framför dataskärmar. Det var så många besökare att jag hade ett fullt sjå med att hitta en kameravinkel där jag inte fick med några av besökarna på bild. När jag stod där och tittade undrade jag hur man ens kan komma på tanken att avveckla en sådan verksamhet.

Sjukhusledningen har verkligen bottenskrapat för att hitta trovärdiga argument för avvecklingen. Men det ekar ihåligt. Här är några av argumenten:

  • Det är helt nödvändigt för att idag ser allt annorlunda ut jämfört med för bara några år sedan.
  • Risk för smittspridning genom böcker!!
  • Besparingskravet påskyndar utvecklingen av nya arbetssätt.
  • Man skall utveckla E-tjänsterna och avveckla det traditionella biblioteket. (det blir en besparing men inte så mycket, erkänner man)
  • Patienterna skall få trådlöst internet vid sjuksängarna
En ny gemensam E-baserad arkiv- och biblioteksservice byggs upp. Nuvarande bibliotekschefen blir chef för den. Det kommer att krävas informations- och biblioteksspecialister (kompetenser som antagligen den nuvarande personalen inte har). Huvuddelen av personalen varslas eller omplaceras enligt LAS.

Och detta anser man inte vara en nedrustning av biblioteksverksamheten, utan en upprustning!!! 

Man tar sig för pannan!

Och det finns ingen återvändo. Uddevallabloggen har fått uppgifter om att bibliotekets lokaler, som ligger mycket centralt i sjukhuset, redan planeras för en ny verksamhet.  //

8 kommentarer:

  1. Ett Lands (för)-fall inleds ofta av nedläggning av kultur och bibliotek
    Ett ytterligare scenario är ju Bok-bål - Gud förbjude
    "Vi måste tänka på tillväxten" ..... sade han Cyniskt

    SvaraRadera
  2. "Vi erbjuder rum för möten och återhämtning"

    En viktig punkt, komma bort från salar, korridorer
    och vit-rockar betyder mycket för hälsan.

    SvaraRadera
  3. Man kommer öppna ett bibliotek i NU sjukvården efter alla protester - på NÄL.

    Idag har man dragit ner så mycket platser och vård i Uddevalla att det räknas som ett av småsjukhusen nationellt.

    Det är konstigt eftersom den planerade vården är den stora delen i vården (även om NU har mer akut pga äldre + turister) ,,, och den planerade vården har långa vårdtider. Akuta fall övergår också i planerad eftervård efter några dagar.

    Planerad vård skall ske i Uddevalla, men man har i Vård2010 dragit ner mer än dubbelt så många vårdplatser i Uddevalla jfr med NÄL.

    Så det bibliotek som blir kvar ändå kommer ligga på NÄL. Samordning med forskning kommer det heta samt tillmötesgående av protester.....

    NU sjukvården styrs idag av NÄL folk och på sikt kommer Uddevalla läggas ner som sjukhus.

    "Tacka" Karin Engdahl och Socialdemokraterna (S) för det !!!

    Hon skrev nyligen i mer undanskymd media (de vågar ej länge skriva insändare i Bohusläningen... det blir lätt ett löjes skimmer över S förklaringar hur bra vården blivit) .. men hon skrev där just om hur bra det blivit.....

    Och just nu är det fortsatt kaos här på akuten på NÄL. Ja, vi har kaos mest hela tiden, men nu är det katastrofläge !

    SvaraRadera
  4. Tack för hjälpen Gunnar. Ledningen lyssnar inte på patienterna eller oss på golvet.

    SvaraRadera
  5. Våra gamla föräldrar som får sjukhusvård är ofta inte datoriserade. Hur ska de kunna ha glädje av trådlöst internet och e-böcker?

    Dåliga undanflykter gör inte saken bättre!

    SvaraRadera
  6. KULTURSKYMNING över NU-LEDNINGEN!
    Argumenten för besparingen är nog det mest utstuderade okunnigaste argument jag fått ta del av sen NU-sjukvården bildades!!
    E-böcker i all ära men de är ju inte gratis. De kommunala biblioteken får ju betala hutlösa priser för att förmedla en utlåning av en e-bok. Sätt någon på att göra en enkel kalkyl på om man skulle låna ut lika många e-böcker som vanliga böcker idag och lägg därtill en högre utlåningsfrekvens om det nu är så populärt och jämför sen med dagens kostnad för inköp av litteratur och forskningsmaterial, personalkostnader och lokalkostnader. Skillnaden kan ju bli att det blir dyrare. Lokalkostnaden är ju en internkostnad som dessutom finns kvar om man har andra verksamheter.
    Per Ekstedt
    f.d flitig gäst hos biblioteket, nu pensionär och hänvisad till det lokala biblioteket i kommuen Lysekil. Tyvärr har politikerna lika höga tankar om biblioteksverksamhet här så nu blir det nedläggning och flytt till gymnasieskolan och elevernas bibliotek. Förslaget är så dumt att vi nu är tvungna att bilda en förening "Bibliotekets vänner" för att strida om kulturens bevarande och kämpa mot politisk- och tjänstemanna-enfald.

    SvaraRadera
  7. Detta verkar var mer än kulturskymning,rena KULTURNATTEN !!
    Vad kan ersätta en god bok, när man inte kan företa sig så mycket mer?
    Visserligen kan man (och gör), ta med sig själv, men när det är en försumbar kostnad så varför denna "avrättning"?
    Talet om smittspridning verkar inte seriöst. Är det vetenskapligt belagt, eller är man kanske rädd för litterär "smitta", som kan ge argument mot oövertänkta beslut?
    C-M Norrman

    SvaraRadera
  8. Thomas Ericson2013-01-31 09:07

    Thomas Ericson:
    Biblioteket har varit en plats för kort återhämtning för personalen under en avkortad lunchrast med bra tillgång på färska tidningar. Här har våra patienter kunnat låna "riktiga böcker" vilket de flesta fortfarande föredrar. Äldre saknar många gånger den vana som digitala medier kräver.
    för min personliga del har jag konstaterat att våra böcker (medicinska sjukdomar och Klinisk mikrobiologi) tillhört de mest utlånade. Ingen god affär för mig men självfallet för de som lånat. Troligen mest studenter som poå detta sätt sparat några kronor.
    Att kalla detta för upprustning för ju tankarna till något som man i politiska sammanhang kan möta som ren desinformation.
    Stor tomhet och förlust när denna oas försvinner!!

    SvaraRadera