2013-08-29

Skarp reaktion på Peter Götells ledare från i tisdags

Insänt av Bjarne Rehnberg:

I två ledare har tidningen Bohusläningens ledarskribent upprepat att han inte får någon reaktion från Folkpartiet på det massmediedrev som han startat mot Essam El Naggar. I går skickade jag in ett svar. I dag fick jag besked från Bohusläningen att de inte kunde ta in det för "det var för långt".

Så, en ledarskribent kan ägna två hela ledare åt att ta heder och ära av en medborgare, i det här fallet en politiker och lämnar sedan möjlighet att ge svar på 1.500 tecken. Oavsett sakfrågan tycker jag att alla borde reagera på det demokratiska- och yttrandefrihetsunderskottet.

Det här var insändaren:

"Det finns en regel för oss som då och då skriver i tidningar. Regeln säger; gå aldrig i polemik med en journalist och absolut inte med en ledarskribent. Det är det han som äger mediet, han har utbildningen och debatterfarenheten och av självklara skäl får han alltid sista ordet.

Nu är jag så gammal att ”bäst före datum” är passerat både avseende yrkeskarriär och politisk karriär och har därför inte så mycket att förlora, så jag bryter mot den regeln.

Genom åren är det mycket konstigt som kommit från Peter Götells penna, men hans ledare från i tisdags var verkligen något alldeles extra.

Vi är helt överens om att våld alltid skall undvikas i det längsta. Dialog och samtal är alltid bättre. Men ibland fungerar inte det och är våld i så fall ”nödvändigt” i extremsituationer?

Just nu höjs röster för att världen skall ingripa med våld i Syrien eftersom regimen Hassads våld mot befolkningen är vedervärdigt och för att ingen hittills har lyckats föra en dialog eller få till fred där med hjälp av samtal. Andra exempel, västvärlden svarade till slut med våld när serberna härjade alltför våldsamt i det forna Jugoslavien. Samtal o dialog hade misslyckats och utan denna våldsinsats hade vi troligtvis upplevt fler Srebrenica-massakrer.

Var det fel av vietnameserna att med våld gå in och avlägsna Pol Pots vansinnesregim, trots att de kanske mötte hårt motstånd från tungt beväpnade Röda Khmerer? Var det fel av de allierade att invadera Normandie och Sicilien för att, med våld, avlägsna nazistregimer i Europa. Var hela den ”arabiska våren” fel? Där avlägsnades diktatorer och despoter med långdraget och plågsamt våld?

Tydligen tyckte invånarna där att våldet var ”nödvändigt”. Alternativet var värre och dialog omöjlig.
Eller om vi vill ställa frågan ytterligare på sin spets. Hade det varit ett berättigat våld om någon 1935 med våld hade avlägsnat den, då faktiskt demokratiskt valde, Hitler, trots att detta, med all sannolikhet hade inneburit att ett stort antal övertygade nazister hade gjort motstånd och dödats, eller kan det i historiens ljus ses som ”nödvändigt”.


Är våld ibland nödvändigt? 

Ja tydligen tycker vi det eftersom vi så ofta tillämpar det och har gjort så genom vår moderna historia. I de flesta fall står vi svenskar bakom och applåderar, t.ex. en FN insats som genomförs med våld och tydligen är det så att ett visst våld är det enda som fungerar för att få stopp på ett ännu värre våld.

Samtal och dialog förutsätter att det åtminstone finns någon vilja till detta. Men hur för man samtal med människor som offrar sina liv i självmordsbombningar eller flyger flygplan in i skyskrapor. Och vad gör man om dessa människor, förskansar sig, tungt beväpnade, inne i huvudstadens centrum?

Tydligen vet Peter Götell vad som är rätt o fel i Egyptenkonflikten. Från sin kammare i Uddevalla har han bättre koll än en infödd Egyptier som var på plats under turbulensen.

Bjarne Rehnberg, Uddevalla"  //

20 kommentarer:

  1. Håller med och jag tänkte precis som Bjarne ovan, när jag läste Götells ledare.

    En sak som kan förklara Götells tankesätt är att väldigt få Svenskar har upplevt krig eller oroligheter av den sorten som just nu pågår i mellanöstern. Det är ju skönt men just därför, är det svårt för oss att sätta oss in i en situation som vi inte kan disskuteras oss ur.

    SvaraRadera
  2. Heja Bjarne! Journalisterna har en otrolig makt. De talar om för oss vad som är rätt och fel. Sätter dagordningen för politikerna. Vid varje val skrivs något parti upp eller ner. Det avgör valen. Vem granskar journalisterna??

    SvaraRadera
  3. Tur att redaktionen vid torget finns.. Nu slutar jag läsa Bohusläningen.

    SvaraRadera
  4. Bra Peter. Det är en skandal. Avgå nu Essam!

    SvaraRadera
  5. "De" borde i allafall läsa längre insändare för att avgöra värdet av publicering än att sätta en gräns för hur många tecken den får innehålla.
    Det är ju inte bara Bohusläningen som har dessa gränser skall sägas!
    I många fall är det långt under så många tecken som tillåts av olika orsaker!
    Detta sagt utan att ha åsikter om själva inlägget..

    SvaraRadera
  6. Detta var egentligen bara en av många bisarra ledare från Götell. Som Bjarne riktigt anmärker vet Götell (och förvisso några av hans damkollegor på blaskan) att dom alltid får sista ordet. Håller dom sig dessutom i den politiska korrekthetens mittfåra känner dom sig oangripbara.

    Fortsätt Bjarne!

    SvaraRadera
  7. Åsikter är verkligen olika hos oss människor!
    För egen del tycker jag att Götells ledare är det absolut BÄSTA i Bohusläningen.
    Jag tycker att han nästan alltid har bra åsikter.
    Detta gäller i allra högsta grad i de här omtalade artiklarna om Egypten!!

    SvaraRadera
  8. http://snaphanen.dk/2010/05/02/s%c3%b8ndagskronikken-kriget-mot-lasarna/

    Det är vist inrättat att Bohusläningen har hittat en så enorm kraft, som Peter Götell, som vet allt och kan allt bäst. Gör som jag säg upp blaskan!

    SvaraRadera
  9. Peter Götell är ovanlig som ledarskribent genom att han inte går i någons ledband utan intar en kritisk inställning till makten oavsett vilken partifärg den har. Sådana journalister behövs - inte minst i Uddevalla.

    I frågan om Egypten har han kritiserat att militären med vapenmakt har avsatt en demokratiskt vald regim. Att liberaler som Essam och Bjarne kan ifrågasätta denna demokratiska princip är uppseendeväckande. Att Bjarne inte ser skillnad mellan detta och folkligt uppror mot diktatorer är mycket märkligt. Det vore intressant att höra från Bjarne och Essam om det finns fler länder där militären har rätt att avsätta en folkvald regering.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har han skrivit ngt. negativt om Miljöpartiet?? Själv tycker jag att han är DRYG och FEG!! När han skriver om detta inlägg i sin ledare "Vad tycker Uddevallas liberaler" har han stängt kommentarsfältet!! Är han rädd för negativa kommentarer?? Nämn något land som har Islam i statsskicket som har fred!?

      http://snaphanen.dk/2010/05/02/s%C3%B8ndagskronikken-kriget-mot-lasarna/

      Radera
    2. Islam är väl en religion och inget statskick? Mursi i Egypten försökte smyga in lite Schöön diktatur och sharia lagar utan folkets och militärens stöd..och fick sedan sina fiskar varma. Bra! Hoppas nu att militären där släpper greppet och utlyser nyval.
      Det du menar Georg S är att man skulle sitta och snutta med med en kommande diktator som lovade demokrati och frihet som gjorde helt om utan folkets stöd? Det är inte striden om vem som skall leda kommunen i Uddevalla direkt utan lite mer "hard core".

      Radera
    3. Svar till anonym. Peter Götell har inte stängt av möjligheten att kommentera. Det har tidningens moderatorer gjort sedan de som kommenterat inte kunnat hålla sig till sajtens regler.

      Radera
    4. Det är nog som alltid ett svepskäl för att undkomma "felaktiga" kommentarer, som inte ingår i tidningens självutnämda uppdrag i att undervisa läsarna om vad de har rätt att tycka i frågan...

      Radera
    5. Att stänga kommentarsfältet helt är inte nödvändigt. Bohusläningen granskar och godkänner ju ändå kommentarerna innan de läggs ut. Det gör såvitt jag förstår Gunnar på Uddevallabloggen. Borde inte vara någon svårighet för Bohusläningen att underkänna den kommentar som inte följer sajtens regelverk och släppa igenom övriga.

      Radera
    6. Tidningen håller tydligen på att lägga ner sig själv med en chefredaktör och en ledarskribent som båda går i kollisionskurs med läsarna!!

      Radera
    7. Nu är det krig mot bohusläningen!! Var inte så fega!! Ni tappar snart alla läsare!!

      Radera
    8. Dom måste ju flytta till billigare lokaler, på Tiger, för att dom måste sälja bohusläningenhuset! Stampen går på kryckor! När skall dom förstå, varför???? Man kan ju inte föra krig mot läsarna !!!!

      Radera
  10. Den som är intresserad av Peter Götells svar kan läsa här:

    http://bohuslaningen.se/bloggar/1.1291747-ledarbloggen?blogPostAction=view_post&postingId=19.441096

    SvaraRadera
  11. Gunnar. Du får kolla upp din webbsida det går inte att lägga upp en klickbar länk även om den har körts genom en webbläsare.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror det beror på vilken webbläsare du använder. Jag kan konstatera att i vissa går det att klicka.

      Radera