2013-08-09

Var det så här det var tänkt?

I flera år har det talats om en terrassering väster om Hasselbackshuset och ned mot Bäveåns vattenspegel (där denna bilden är tagen). Nu har jag förstått att arbetena med nya tryckbankar nedströms och uppströms Träbron i det närmaste är klara.  Eller har jag fel?

Är det detta vi kommer att mötas av då vi sitter på den planerade terrassen för att njuta av vattnet? Att vattennivån skulle dölja stenbumlingarna tror jag inte kommer att ske mer än någon enstaka gång då vattennivån har stigit med minst en halv meter.
Som tryckbankar fungerar säkert stenbumlingarna men hur har man tagit vara på skönhetsvärdena? Är det bara en teknisk lösning?  //

27 kommentarer:

  1. Stenarna är nog tänkta för fiskens skull så den kan göra sin lek o ynglen får skydd. Sånt här arbete pågår i hela sverige just nu.
    Mycket bra tycker jag då kommunen o ua energi misskött bäveån under de 30 år ja levt iaf.
    Sen e de extrema lågvatten överallt just nu o de rättar snart till sig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag bor alldeles i närheten och håller inte med om att detta är extremt lågvatten. Det är tvärtom ganska normalt vattenstånd just uppströms Träbron.

      Radera
    2. Det syns en tydlig gräns på kajkanten var normalt vattenstånd är.

      Radera
  2. Jag vill njuta av vattenspegeln. Det här ser ut som ett träsk. Gör om och gör rätt!

    SvaraRadera
  3. Om man lade en bank eller barriär (ca 30 cm hög) tvärs över Bäveån en bit uppströms från Västerbron räknat skulle man kunna höja vattennivån något innanför denna. Det skulle sannolikt medföra att de nu synliga stenarna skulle hamna under vattenytan.

    SvaraRadera
  4. Tragiskt att se. Ge oss Bäveån tillbaka. Vill se djupt rinnande vatten. Det ger staden liv.

    SvaraRadera
  5. Jag tycker det är rofyllt med vatten i rörelse. Till exempel med hjälp av stenarna.

    SvaraRadera
  6. Stenarna kommer att fungera alldeles utmärkt för havsöringen och ev lax som ståndplatser när de simmar upp i Bäveån om höstarna! Vid de tillfällen vattnet klarnar upp mellan höstregnen kommer vi på första parkett kunna se hur överraskande stora/många fiskar som letar sig upp i Bäveån! Synd bara att man inte kompletterar med anläggande av lekbottnar och laxtrappor högre upp i vattensystemet! Potential finns ju nu att få ett mkt spektakulärt sportfiske i centrum !
    Peder Grahn

    SvaraRadera
  7. Den som är ansvarig för detta tilltag borde avskedas , åtalas för miljöförstöring och ur egen plånbok återställa åbottnen! Detta ser för bedrövligt ut! Jag misstänker att ingen vågar erkänna sitt ansvar!

    SvaraRadera
  8. Ge oss Bäveån tillbaka nu! Sportfiskarna har förstört skönhetsvärdena för folket. Ån skulle lyfta staden. Nu blir den ett sänke..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej Leif. Vid normalt vattenstånd så blir det perfekt för människor och fiskar.

      Radera
    2. Gunnar skriver att det är normalt vattenstånd nu.

      Radera
    3. Det är det INTE!

      Radera
    4. Enbart några få dagar är det högre stånd. Gunnar har rätt.

      Radera
  9. Såklart skall de flesta vara så J-vla negativa här i stan. Vänta och när det är klart, innan alla som vanligt gnäller i Uddevalla

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är klart uppe vid Träbron! Nu skall dom ner och förstöra vid Västerbron!Jag undrar om det går att överklaga beslutet att fullständigt förstöra Bäveån?

      Radera
  10. Och Gunnar vet ALLT?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Uddevalla sjunker som en sten.. Var ska det sluta??

      Radera
  11. Tomma affärer, hus rivs, kajer rasar och nu har de byggt ett träsk mitt i allt elände.. Blir så trött...

    SvaraRadera
  12. Grävmaskinisterna har gjort ett bra jobb. Nu är det säkert att vara runt ån och fiskarna kan leka. Tack!

    SvaraRadera
  13. Håller nog med "Korpen". Uddevallas problem ligger nog inte i Bävoån.
    Våra "förtroendevalda" får nog tänka till lite bättre..............
    Hoppfull!

    SvaraRadera
  14. Jag måste hålla med om att det ser förjävligt ut just nu, kan alltid hoppas att det blir bra till slut.

    Bäveån hade behövt ett till vattenflöde från t.ex. Vänern, då hade det blivit fart på den och nuvarande stensamling hade dolts under vattnet. Nackdelen är väl att vattnet i Byfjorden blir mer bräckt.

    SvaraRadera
  15. Så här beskrivs landskapsmiljön i miljökonsekvensbeskrivningen som ingick i ansökan till vattendomstolen:
    I Uddevalla stadsmiljö har Bäveån ett mycket högt värde som landskapsbildande element, som måste bevaras och vårdas.
    Åtgärder med uppfyllnad av åns botten bedöms ej få sådan inverkan på landskapsbilden att denna riskeras försämras - snarare kommer den att förbättras något. Det förutsätts att naturmaterial används som ytskikt på de planerade tryckbankarna".
    Svårt att få den beskrivningen att stämma med resultatet.

    SvaraRadera
  16. Mats Andersson2013-08-14 10:21

    Jag tycker alla gnällspikar kan lugna sig lite och avvakta med klagolåten tills ni sett ett tag hur det är och blir.
    Alla borde känna till att tryckbankarna är ett nödvändigt ont och utifrån det perspektivet tror jag nuvarande lösning blir jättebra.
    Redan tidigare fanns ett fåtal stenar som stack upp ur vattnet vid lägre vattennivå och dessa stenar har alltid givit en trivsam livlighet i vattenflödet.

    SvaraRadera
  17. Skälet till att det ser onaturligt ut är att ungefär lika stora stenar ligger onaturligt utplacerade på rad i rutmönster av människohand. Så ser det sällan ut i orörd natur.
    Men för fisken är det prima och med lite justering tror jkag det skulle kunna bli jättebra.
    En bättre laxtrappa och iordningsställda lekplatser skulle kunna få få fisket att blomstra då det sannerligen inte är något fel på vattnet, även om det ser brunt ut så är det kemiskt sett
    i det närmaste perfekt för öring och lax.

    SvaraRadera
  18. Om stenarna låg lite mer i grupper och av varierande storlek, på ett sådant sätt att det bildades forsnackar, strykor och sel samt att det planterades lite växtlighet i form av säv
    på sina ställen skulle det nog kunna bli riktigt snyggt och funktionellt.
    I Japan finns en konstform som kallas "Iwagumi" som handlar om att placera ut stengrupper på ett naturligt sätt och som det faktiskt dessutom arrangeras tävlingar i.
    I sin enklaste form handlar det om att placera ut tre stenar, varav en mindre, en större och en störst på ett för ögat så tilltalande sätt som möjligt inom en definierad kub.....men man tillämpar även Iwagumi med större stengrupper i konstgjorda landskap såsom vattendrag i trädgårdar, stadsmiljö eller i akvarium. Gyllene snittet ligger här ofta till grund för en lyckad installation. Målet är att uppnå naturlighet, harmoni och balans samt funktion.
    Kanske man skulle utlysa en teckningstävling på hur bävenån skulle kunna se ut vid låg
    och högvatten och låta bästa resultatet beaktas vid en uppsnyggning av det idag inte så tilltalande utplaceringen.
    Googla gärna på Iwagumi för att se hur olika Iwagumiinstallationer kan ta sig ut i olika sammanhang.

    SvaraRadera
  19. På bilderna ser man att det är stora delar av gruset/stenarna som ligger helt torrlagda vid den här vattennivån. Om lax/havsöring leker på detta grus vid högvatten kommer rommen dö så fort vattnet rinner undan och vattennivån återgår till det normala och gruset torrläggs igen. Om detta grus var till för att gynna fiskens lek skulle detta arbete göra mycket större nytta längre upp längs ån runt regementsmuseet där det finns fina lekplatsområden för fisken.

    Som det är nu lurar man fisken att leka på grus som senare kommer göra att deras rom dör.

    SvaraRadera