2013-09-19

Vi i femman-segrarna på stadsvandring

I dag hade jag nöjet att träffa klassen som vann riksfinalen i Vi i femman tidigare i år. Ljungskileskolans femteklassare går nu i sjätte klass. På bilden ser vi dem tillsammans med läraren Patrik Björk och föräldern Roland Christoffersson.

Det var skolchefen Hans-Lennart Schylberg som frågade mig om jag kunde ta med klassen på en tur med historiska förtecken runt i staden.

Vandringen startade med Kungstorget med nedslag i historien i form av Karl XII:s död 1718, kronprins Karl Johan och anfallet mot Norge 1814 och statyinvigningen 1915. Därefter ilade vi upp till klocktornet och klättrade upp i tornets branta trappor. Vi delade upp klassen i tre grupper som gick upp en i taget med mig som guide. Det var flera som tyckte det var ganska läskigt att klättra upp, men det gick bra. Här får man tänka på att ta det lugnt och se var man sätter fötterna.

Och så måste man ha koll på  klockan så man inte råkar befinna sig vid klockan som slår kvartsslagen. Men också det gick bra och vi hann ut innan klockan slog 10.

Därifrån gick vi till Bohusläns museum där konservator Marie Johansson tog med klassen in bakom kulisserna och till magasinen där det finns väldigt mycket spännande att se. Här finns bl a det tornur som Karl Johan skänkte till Uddevalla 1832.

Efter rundvandringen blev det mat ur medhavd matsäck och buss tillbaka till Ljungskile. En trevlig klass må jag säga!  //

1 kommentar:

  1. Det var en ära att få ta med klassen på en 1½- timmas världsomsegling i basmagasinet. Vi var både i Kanada och i Australien. Canada-kanoten, som Harry Macfie i Lyckorna hittat modellen till som trapper i Kanada, samlades vi runt. Guld lockade bohuslänska ynglingar ut i världen och hem kom de med skatter av skilda slag.
    Rundvandringen slutade med att vi listade upp vad som behövs för att få en tranlampa att lysa i höstmörkret.
    Flickor och pojkar - lycka till på era fortsatta resor!
    Och till sist - jag är faktiskt nyfiken på Patriks pedagogik!!!

    /Marie Johansson, Bohusläns museum

    SvaraRadera