2013-04-30

Årets Valborgsfirande

Det traditionella Valborgsfirandet i Margretegärdeparken håller på att förvandlas till ett "lustigkurreri" med en konferencier som gör sitt bästa för att underhålla publiken med onödigt och pinsamt prat. Till råga på allt annonseras ett nytt tema varje år.

Valborgsfirandets tema skall förstås varje år vara VÅREN och inget annat. Musik av stadsmusikkåren. körsång av Odd Singers och tal till våren av kommunfullmäktiges ordförande är det förväntade innehållet och alldeles good enough. Dessa inslag var bra! Låt oss slippa det övriga!  //

2013-04-29

Då dubbelstatyn var ny

Från Monica Samuelsson kommer den här bilden. Den är ur Veckojournalen antagligen i början av 1915. Statyn är alldeles nytillverkad på Meyers konstgjuteri i Stockholm. Hela företagsnamnet var Otto Meyers Konst- Metall- & Zinkgjuteri. Meyers konstgjuteri har gjort ett 40-tal offentliga statyer runt om i Sverige.

Gjuteriet grundades 1874 och var verksamt till slutet av 1970-talet. Läs mer här http://sv.wikipedia.org/wiki/Meyers_konstgjuteri  //

2013-04-28

Mässlivet lever vidare

Insända bilder: Gunnar Höök

Att officersmässen på I 17 finns kvar 21 år efter regementets nedläggning är ganska fantastiskt, men så är det. Officerklubben driver mässen vidare och i veckan invigdes de nya möblerna i mässens bibliotek. Flera av officersklubbens medlemmar hade hörsammat kallelsen och samlats över en öl denna mässafton. Fortsättning följer.

Strandpromenaden över Junokajen öppen

Nu är Strandpromenaden över Junokajen öppen. Det var några år sedan den här möjligheten senast fanns.

2013-04-27

Skolhuset på Gustafsberg 1897 och i dag

Den översta bilden är från 1897. Det nya skolhuset på Gustafsberg är precis klart och ännu inte invigt. Man ser diverse byggställningar och annat som ligger kvar runt huset. Det är intressant att jämföra de båda bilderna. Den översta har betydligt mer "snickarglädje" än dagens skolhus.

En stor skillnad mellan de båda bilderna är att balkongen har byggts in och där finns i dag ett konferensrum innanför fönstren. Den ombyggnaden gjordes till öppnandet av skolhemmet 1949. Våra dagars konferensrum var dagrum för skolhemseleverna.
Vid internatskolans 200-årsjubileum 1976 såg det ut så här. Samma år avvecklades skolhemmet och sedan dess delar Gustafsbergsstiftelsen ut stipendier i stället.
I dagrummet kunde man spela coronaspel. Känner ni igen gossen till höger? Idag en känd Uddevallabo.
Konferensrummet idag.

2013-04-26

Unika färgbilder från 1928

I Bohusläns museums bildarkiv finns det ett antal unika färgbilder från 1928. De är tagna av fotografen Gustav Wernersson Cronqvist http://sv.wikipedia.org/wiki/Gustaf_Wernersson_Cronquist . Anledningen till att han kom till Uddevalla den här sommaren är med all säkerhet den stora Uddevallautställningen som ägde rum det året. Cronqvists färgbilder väckte antagligen sensation på utställningen.
Den här bilden visade jag på berättarafton tidigare i veckan men vi kunde inte utröna var i Uddevalla den var tagen. Kan någon av Uddevallabloggens läsare räkna ut det, eller är den inte alls från Uddevalla?

De unika färgbilderna hittar du i www.digitaltmuseum.se Klicka dig vidare till Bohusläns museum och sök på Cronqvist eller 1928.  //

2013-04-25

Nu rivs Bleketskolans gymnastiksal

Det här är vad som i kväll återstår av Bleketskolans gymnastiksal. Själva Blekets skola, som var byggd 1887, totalförstördes av en brand den 28 december 1993.  //

2013-04-23

Vattenfallet och Strömdalen

Det här vykortet från 1906 har Olle Lundgren skickat mig. Vattenfallet och Strömdalen är texten och förlaget är Uddevalla Musikhandel. Vattenfallet är förstås Strömbergsfallet. Berget med huset högst upp är Håljuteberget. Vägen som skymtar är Strömbergsgatan. Den heter idag Asplundsgatan. //

Berättarafton 24 april på Bohusläns museum

Då är det dags för vårens sista berättarafton. I morgon den 24 april kl 18.30 i Hörsalen på Bohusläns museum och det är kostnadsfritt.

Alla är hjärtligt välkomna!!  //

2013-04-22

Har metalltjuvar snott inskriptionsplattan på Svensksundstenen?

Christian Isacsson har skickat mig den här bilden på den försvunna inskriptionsplattan på Svenksundstenen. Christian tog bilden vintern 2011 så väldigt nyss fanns den på plats. En av kommentarerna till föregående inlägg gjorde mig uppmärksam på att det kanske är metalltjuvar som varit i farten. I så fall är det ju tragiskt att den inte fått vara ifred. Om någon skulle få för sig att vilja återskapa plattan så kan vi i alla fall tacka Christian för att han tog bilden.

Snäckan populärast i Bohuslän

I en omröstning på Facebook i Västsvenska Turistrådets regi om vilket som är det populäraste fiket i Bohuslän vann Snäckan.

Särskilt roligt tycker jag som medverkat till att Snäckan byggdes ut och renoverades 2011-12. Familjen Malms drift av caféet och restaurangen går ju heller inte av för hackor.

GRATTIS!!  //

2013-04-21

Svensksundstenen på I 17


 
Svenksundstenen idag.

Insänt av Kaj Sandberg:

"Jag funderar över föremål som togs med då regementet flyttade in till Kvarnberget från Backamo. T.ex. de fyra nickhakarna, stenbordet som placerades nedanför kanslihuset. Jag minns en obekväm ålderdomlig soffa som stod framför Svensksundstenen.

Soffan hade inskriptionen: "Denna soffa egdes år 1794 av överstelöjtnant P. Reutersvärd, skänktes år 1812 till sonen, som öfverlämnade densamma till begagnande framför Kongl. Bohusläns Regementes Officerspaviljong at der underhållas och begagnas så länge som möjligt, derom anhålles vördsamt Pontus P:son Reutersvärd"

I Lennart Gabrielssons bok Från Campementsplats.....  finns en bild, nummer 46 sidan 79
på officerspaviljongen.  Och där står soffan till vänster om trappan. Jag känner igen armstöden.
Min fråga är: Var har soffan tagit vägen?   Inte i museét, inte i eller kring kanslihuset ?"

Stenbordet som Kaj frågar efter måste väl vara det som står vid Svensksundstenen nedanför Kanslihuset?
Svensksundstenen, som alltså är ett minnesmärke över slaget vid Svensksund 1790, restes först på Backamo lägerplats. Sedan regementet 1913 flyttade in till Kvarnberget i Uddevalla tog man med sig minnesstenarna från Backamo. Svenksundstenen gick då av och fick sättas ihop med järnband då den restes efter transporten till Uddevalla.

På den här bilden ser vi platsen intill Kanslihuset där den stenen först placerades. Sedermera flyttades den ned till de plats där den fortfarande står.

Som synes på det övre fotot från idag så saknas inskriptionsplattan av metall och man undrar om någon tagit vara på den. Mellan minnesstenen och stenbordet stod en grönmålad mycket gammal soffa. Det måste vara den som Kaj nämner i sitt inlägg.

Inskriptionen på plattan var:
 
Svensksund
den 9 juli 1790
En gärd åt de tappre
en maning till krigaredygd
restes stenen
midsommardagen 1901
i närvaro af vapenbröder
från
Preussiska Fysilier Regementet
Graaf Ron
f.d. medkämpande
Engelbrechtens Regemente

Uddevallabloggen fyller sex år idag

Uddevallabloggen fyller idag sex år. Det var alltså den 21 april 2007 som jag upptäckte bloggandet i och med att jag redan hade ett Googlekonto och det var därför lätt att komma igång. Jag tänkte först och främst att använda bloggen till att lägga upp svar på frågor som jag redan hade fått under flera år, pga mitt Uddevallaintresse. Och det har visat sig fungera bra. Ofta kan jag hänvisa till bloggen när jag  får frågor och där man kan leta upp svaren bland de 3365 inläggen så här långt. Ett tips till den som vill söka är att använda sökrutan Leta i den här bloggen. Skriv ett sökord där och vips hamnar resultatet ÖVERST i bloggen.

De två allra första inläggen handlade om NU-sjukvården och de farhågor jag hyste då har visat sig med råge besannats. Jag vill i sammanhanget passa på att tacka alla medarbetare i NU-sjukvården som skickat in tips. Som bekant har Uddevallabloggen ibland varit en nagel i ögat på Västra Götalandsregionen.

Min ambition är att jag skall ha minst ett nytt inlägg varje dag. Det har jag lyckat med särskilt sedan jag numera kan lägga ut inlägg "på språng" via mobilen.

Vissa inlägg har jag lagt ner väldigt mycket arbete på. Ett exempel på det är inlägget Karl XII och Uddevalla. Det är också det överlägset mest lästa sett över tid. Det finns folk över hela världen som söker på Karl XII och hamnar då ofta på Uddevallabloggen. I högerkolumnen finns för övrigt de tio mest lästa inläggen.

Jag får ofta frågan hur jag hinner med att blogga varje dag? Svaret är väl ett brinnande intresse för Uddevalla, en förstående hustru och att barnen nu är utflugna. Dessutom har ni säkert märkt att det är ganska många som hjälper till att fylla bloggen genom att skicka in bidrag. Jag tar gärna emot fler bidrag, men kom ihåg att de måste ha någon, om än liten, anknytning till Uddevalla.

Jag har under den senaste tiden tvingats att granska kommentarer innan de publiceras. Skälet till det var att somliga använde kommentarsfunktionen till sina egna stupida syften. Jag, kan tack vara mobiltelefonen, snabbt lägga ut kommentarer. Så fortsätt att kommentera så länge det berör ämnet i blogginlägget eller inte rör sig om förtal eller rasism.

Uddevallabloggen lever vidare!!  

2013-04-20

Varvs- och industrihistoriska föreningen



Insänt av Vambola Kallaste:

Hejsan Gunnar.
 
Nu äntligen har Uddevalla Varvs och Industrihistoriska föreningen öppnat sin hemsida. http://www.uddevallaindustrihistoriska.se
 
Föreningen bildades på våren 2009 och jag var redan från början inne på att vi skulle ha en hemsida som informerar om föreningens vision och verksamhet.

Det tog fart när Lars-Göran Larsson och Stefan Brännwik blev medlemmar 2012.

Vi har också en Blogg kopplad till hemsidan där vi vill att Uddevallaborna och andra med bra minne skall skriva till oss om vad dom minn om företag i Uddevalla kommunVi hoppas få massor av svar gällande företag/industrier.

Hemsidan är långt ifrån färdig. Där skall läggas in många uppgifter om industrier och givetvis också ett antal bilder.

På vänster kant av hemsidan  kan man välja vilken kategori man vill kolla och läsa. På flera av kategorierna kan man välja i rubriker högst upp på sidan.

Stefan Brännwik har  de senaste månaderna forskat i olika arkiv om industriuppgifter och fått ihop flera hundra sidor av ett stort antal gamla företag. Stefan och Lars-Göran har gjort ett lyft när det gäller andra industrier än varvet. Vi andra har hållit igång med Uddevallavarvets bildarkiv.  //

2013-04-18

Anrika I 17-byggnader rivs

Fastighetsägaren Hemsö har nu gjort en rivningsanmälan för två byggnader på I 17-området. Den ena byggnaden är sjukhusbaracken på bilden. Den har funnits så länge jag kan minnas och där har bedrivits både sjukvård och sjukvårdsutbildning genom åren.
Den andra byggnaden är Libanonförrådet.
Och så här 21 år efter regementets nedläggning så sitter skyltarna kvar på Libanonförrådet. Det var här man förvarade tält, kokutrustning och "vita blixten", dvs skidor. Förresten så hade vi länge "svarta blixten" som var av en äldre modell.
På denna väggen skall det finnas kulhål efter en 9 mm skarp k-pistpatron. En värnpliktig fick ett spel och som Bohusläningen uttryckte det "sköt vilt omkring sig". Han sköt mot en annan värnpliktig som flydde in bakom Libanonförrådet och sedan hasade utför berget ner mot Barkvägen.

Den värnpliktige tog sedan en taxichaufför som gisslan och beordrade denne att köra mot Göteborg. I Ljungskile lyckades taxichauffören hoppa ur taxin och polisen kunde senare gripa skytten.  //

2013-04-17

Husen på Östberget

Från I 17 är den här bilden tagen i dag. På Östberget från vänster: Östbergsvägen 5, 7 och det pågående bygget av Östbergsvägen 9.
Östbergsvägen 9  //

2013-04-16

Kungsgatan mellan Östergatan och Klintvägen

Den här bilden har jag hämtat från ABF Fotoklubbs almanacka 2008 och visar Kungsgatan mellan Östergatan och Klintvägen. Nyligen hade jag bilder på Kungsgatan 39-41, dvs Edv. Carlssons handelshus på öster. På denna bilden är handelshuset rivet i bildens vänstra kant. Resten av detta kvarter revs senare.

Till vänster utanför bild ligger i dag Agnebergsgymnasiet.

Vi ser Hagbergs kläder och i bildens högra kant skymtar "Svenssons på öster", senare Go-Go:s livs. Dessa hus är samtliga rivna numera.  //

Csav Rio Aysen i Uddevalla hamn

I natt anlände Csav Rio Aysen till Uddevalla hamn. Det är den sedvanliga lasten till Sydamerika som den har lastat under dagen. Lots är beställd till kl 17.15.  //

Roger Johansson ny ordförande för Destination Uddevalla

I dag valdes enhälligt Roger Johansson till ny ordförande för Destination Uddevalla.

Destination Uddevalla skall utveckla varumärket Uddevalla och skapa fler reseanledningar samt samverka med övrig turismnäring i Bohuslän, positionera Uddevalla som ett maritimt center i Sverige med internationell status.

Roger Johansson är till vardags VD för Uddevalla Energi och har därutöver flera uppdrag, bl a är han ordförande för Uddevalla Stadsmusikkår.

Att han nu ger sig in i turismbranschen gör han med kommunledningens goda minne. Hans många roller går att hålla isär och kommer inte att komma i konflikt med varandra, säger han till Uddevallabloggen.

Uddevallabloggen gratulerar Destination Uddevalla till att nu få en handlingskraftig ordförande.  //

2013-04-15

Vårkonsert 19 april på Östraboteatern


Sveriges troligen bästa blåsorkester kommer för en ”gratis”-konsert på Östrabo den 19.4. 
Konserten är sponsrad av Uddevalla Energi och Stadsmusikkåren. 
Titta gärna på www.gwo.se  //

Förvaltningsrätten avslår Västra Götalandsregionens överklagande om Västergötlands museum

I dag beslutade Förvaltningsrätten att avslå Västra Götalandsregionens överklagande av Länsstyrelsens beslut från 2012.

BAKGRUND

Länsstyrelsen Västra Götalands län (länsstyrelsen) har beslutat att förelägga var och en av styrelseledamöterna i Stiftelsen Västergötlands museum att följa stiftelseförordnandet genom att bedriva museiverksamheten i stiftelsens egen regi.

Som den som följt frågan känner till så har Västra Götalandsregionen bildat förvaltningen Västarvet och i den samlat bl a Stiftelsen Västergötlands museum och Stiftelsen Länsmuseet i Göteborgs och Bohus län (Bohusläns museum) m fl. Flera olika avtal har upprättats mellan parterna och alla inblandade parter var överens om avtalen.

Därefter har oenigheten mellan stiftarna för Västergötlands museum växt till vad man närmast kan kalla orkanstyrka. Det ledde till att Länsstyrelsen granskade samarbetsavtalen och tog beslutet att konstruktionen var olaglig.

Detta överklagade således Västra Götalandsregionen och Förvaltningsrättens beslut kom alltså i dag. Länsstyrelsens beslut står fast. Det ÄR olagligt!

Det här är ett komplicerat ärende inte minst mot bakgrund av att samordningen mellan olika administrativa och tekniska funktioner och system har gått långt. Exempelvis är personalen nu anställd av Västra Götalandsregionen, IT-verkssamheten helt integrerad etc etc. Om Förvaltningsrättens beslut står fast blir det en svår nöt att knäcka att backa dessa system.

Bohusläns museum har liknande avtal som Västergötlands museum men ovanstående beslut gäller bara Västergötlands museum.

Förvaltningsrättens dom kan läsas här https://docs.google.com/file/d/0B6bkf8rYKH2iLUtlN1JLaFNPSWc/edit?usp=sharing  //

Svar på bildgåtan - Elis Smide

Elis Johansson Smides AB eller Elis Smide var alltså rätt svar på Jan Aronsons bildgåta. Huset ligger på Junogatan 1. Det var på granntomten som Elis Johansson startade smedjan 1923. Det här huset byggdes 1947 och det är ju pittoreskt att man har behållit karaktären på det genom åren.  //

2013-04-14

Lindebergska huset snart inflyttningsklart

Bygget av det nya Lindebergska huset går som planerat och kommer att vara inflyttningsklart i maj månad. Som bekant brann det gamla Lindebergska ner till grunden den 1 maj 2011. Ägarna Björn Lindström och Martin Hultberg hade då lagt ned månader av renoveringsarbete. Några fönster och dörrar var på renovering hos hantverkare och de var det enda som klarade branden.

I dag var jag där och tittade på hur det ser ut just nu. Bilderna här nedan säger en del om hur Björn och Martin velat återskapa så mycket detaljer som möjligt från det gamla huset. Arkitekten har, liksom byggfirman, gjort ett gott arbete det kan sägas redan nu.
Detta fönstret fanns i det gamla huset
Det blir många fönster att putsa.
Kakelugnarna är på plats.
Många vackra golv
Det stora rummet i bottenvåningen blir likt det gamla.

Fler vårtecken