2013-11-30

Karl XII:s dödsdag

Idag är det Karl XII:s dödsdag. Det är 295 år sedan "hjältekonungen" sköts genom huvudet vid Fredrikstens fästning i Halden. Hans död fick en särskild betydelse för Uddevalla.

Mitt blogginägg från 2007 är det överlägset mest lästa på Uddevallabloggen. Läs den spännande historien här http://uddevallare.blogspot.se/2007/11/karl-xiis-dd-och-uddevalla.html  //

Fristaden visar sin nyrenoverade kyrka på första advent

Insänt av Fristaden: 

Kyrka som allaktivitetshus

I två och ett halvt år har församlingen Fristaden renoverat den gamla missionskyrkan på Lilla Norrgatan 9 i Uddevalla. Nu till helgen, första advent, är det invigning.

Vi har velat bevara den gamla lokalens uttryck men göra den fullt modernt utrustad och funktionell. Det innebär, förutom teknisk utrustning för ljud och ljus, bl a fler toaletter, handikappanpassning och enklare planlösning.

Som det alltid är när man renoverar gamla hus så blev det mycket mer arbete än vi hade tänkt från början. En ny varmgrund har anlagts, nytt vatten, avlopp och ventilation. All elektricitet är omdragen och vi har lagt om taket. Huset har målats och den mysiga innergården har fräschats upp.

Den gamla altartavlans form finns kvar men själva målningen och texten är borttagen för att vara mer anpassad för lokalens fleranvändning. Både målningen och texten finns bevarade inunder och möjligheten att ta fram det igen finns.

Med duktiga arbetsledare och mycket planering har ett stort antal frivilliga gett åtskilliga timmar för att ro det hela i land.

Lokalerna kommer att användas flitigt under alla veckans dagar. Vi kallar kyrkan för ett allaktivitetshus eftersom vår intention är att vara en öppen plats för Uddevallaborna.

Huset kommer att rymma aktiviteter för barn, unga och vuxna. Fristaden har verksamhet som är mer än gudstjänsten på söndagar. Det är musik, dans, drama, stora och små samlingar av olika slag, soppluncher och samtal. Vi är också villiga att hyra ut till andra intresserade föreningar.

Församlingen Fristaden kommer att fortsätta att ha sina gudstjänster på söndagar kl. 16.00 i Pingstkyrkan eftersom lokalen på Lilla Norrgatan är för liten för att rymma den växande gudstjänstfirande skaran.
Kyrkan från 1896
Oktober 2011 varmgrund förbereds
Januari 2012 kyrksalen under bearbetning
 September 2013. Det nya ekgolvet oljas in
Kyrksalen snart färdig
Kyrkan färdig

2013-11-29

Kommunen sponsrar Ljungskile SK med en miljon kronor

Enligt vad Uddevallabloggen erfar kommer Uddevalla kommun, genom Kultur och Fritid, att sponsra Ljungskile SK med en miljon kronor.

Kultur och Fritidsnämndens ordförande Johan Wiktorsson (M) bekräftar uppgifterna för Uddevallabloggen och förslaget kommer upp i nästa kommunstyrelse för beslut sedan i Kommunfullmäktige.

Wiktorsson tycker att det är viktigt att stötta LSK som ligger så högt i seriesystemet. Ljungskile har också i samarbete med Groheds IF 280 ungdomar som betyder en del för beslutet. Han vet också att berätta att LSK får 900 000 av Thordénstiftelsen.

På min fråga om hur han tror att exempelvis föreningarna som håller till i Lotcen kommer att reagera på uppgiften, säger han att det faktum att man kommer att säga upp hyresavtalet om 450 000 kr med Lotcen inte skall tas för intäkt att det verkligen kommer att drabba föreningarna där. Man har sagt upp hyresavtalet förr och gör man inte det nu minskar handlingsfriheten då det annars löper på ytterligare två år.

En utredning om verksamheten är beställd och vad han hört är det många föreningar som drar nytta av lokalerna där. //

Om kommentargranskning på uddevallabloggen.se

Några av er som på senare tid skrivit kommentarer till inlägg på Uddevallabloggen har kanske märkt att era kommentarer inte publicerats.

Det beror på att jag granskar alla kommentarer för att se om jag kan stå för dem å era vägnar. I de allra flesta fall kan jag direkt trycka på knappen "Publicera" och då läggs kommentaren ut.

På Uddevallabloggen får man vara anonym men om man exempelvis riktar stark kritik mot namngiven person måste den vara saklig och undertecknad med namn. Kort sagt så måste jag veta vem som har skrivit en sådan kommentar.

Jag godkänner inte heller kommentarer som inte berör det som inlägget handlar om. Håll er alltså till ämnet!

Vissa inlägg genererar väldigt många kommentarer och då kan det hända att jag i hastigheten först publicerar den men vid närmare eftertanke tar jag bort den.  //

2013-11-28

Ny utställning om Carolina Christiansson på Bohusläns museum

Idag öppnar utställningen om Carolina Christiansson på Bohusläns museum.

Välkommen till en fascinerande utställning om Carolina Christiansson, som var konservator och allt-i-allo på Uddevalla museum 1864–1912. I nästan ett halvt sekel! Utställningen berättar om Carolinas dramatiska väg till yrket, om hennes arbetsinsats och om att vara kvinna i 1800-talets manliga museivärld. 
Utställningen om Carolina Christiansson visar exotiska föremål som kom in till museets samlingar under hennes tid. Inte minst olika djur, som stoppades upp av Carolina och som finns kvar än idag. 
Utställningen öppnar torsdagen den 28 november kl 14 i Nedre Galleriet på Bohusläns museum och pågår t.o.m den 2 mars 2014..
Välkommen att göra en djupdykning i Bohusläns museums 150-åriga historia!
För frågor och mer information:
Ann-Marie Brockman, Bohusläns museum

2013-11-26

Berättarafton 27 november på Bohusläns museum

(Arkivbild)

I morgon onsdag den 27 november kl 18.30 är det dags för höstens sista berättarafton. Välkommen till Hörsalen på Bohusläns museum!  //

Bohusläningen lägger ner sina lokalredaktioner

I dagens Bohusläningen läser vi att tidningen lägger ner sina lokalredaktioner. Fast man försöker få det att låta som en förbättring.

Det är precis så det har låtit när sjukvården motiverar varför man lägger ner småsjukhusen eller när Polismyndigheten lägger ner polisstationer och säger att polisnärvaron kommer att öka i stället för att minska.

Att Bohusläningen kämpar för sin överlevnad är allmänt känt och det hade varit ärligare att förklara för läsarna att det är av ekonomiska skäl man tvingas till detta drastiska beslut. Ingen tror väl att lokalredaktionernas avskaffande utgör en förbättrad närvaro i lokalsamhället?  //

2013-11-25

KD-politiker grillas om det svenska försvaret av Roger Johansson


Vad händer med det svenska försvaret? var temat då Kristdemokraterna bjudit in till ett samtal i Rådhuset igår kväll. Förutom lokala kristdemokrater deltog riksdagsmannen Mikael Oskarsson, som sitter i Försvarsutskottet, och ungdomsförbundets ordförande Sara Skyttedal. Samtalsledare var Roger Johansson med ett stort engagemang i det svenska försvaret.
Det utvecklade sig till en intressant och trevlig kväll, inte minst beroende på Roger Johanssons sätt att leda samtalet.
Mikael Oskarsson (KD) riksdagens försvarsutskott.
Sara Skyttedal, KDU:s ordförande med ett stort engagemang för försvarsfrågorna. Passande namn förresten!
Arrangören Magnus Jacobsson (KD) och partikamraten Martin Hellström. Längst till höger Ulf Blomgren, Bohusläningen.

Att tilltron till det svenska försvaret inte är särskilt stor hos någon av kvällens aktörer var tydligt. Oskarsson berättade att avskaffandet av värnpliktsarmén inledningsvis har inneburit stora personalförsörjningsproblem och detta måste man genast ta itu med.

På den raka frågan från Roger Johansson om de anser att Sverige skall gå med i NATO svarade Skyttedal ett väldigt tydligt ja! Oskarsson lindade in sitt svar med diverse politiska svängar men för åhöraren var det ändå att uppfatta som ett ja.

På en skala 1-10 där 1 är uruselt och 10 mycket bra uppmanades Skyttedal och Oskarsson att betygsätta Försvarsmakten så som det ser ut idag. Skyttedal svarade 2 och Oskarsson 3-3,5. Båda två ger alltså det svenska försvaret ett kraftigt underbetyg.

Bland åhörarna fanns dessutom en högre officer som bara kunde hålla med om betygsättningen eller kanske att den till och med var lite i överkant.  //

Helikopterflygning vid Uddevallabron

Insänt av Joakim Sihlberg:

"Hej Gunnar!
Idag bevittnade jag följande helikopter (bild) vid södra änden på Uddevallabron, brevid Sunds herrgård.Den släppte av en gubbe som stod kvar på marken medans dom flög flera rundor runt området och landade flera gånger. Vet du vad dom kan ha tänkas gjort?
mvh: joakim"

Nej det vet jag inte men skulle inte bli förvånad om någon av Uddevallabloggens läsare har svaret.  //

Kynningsrud Prefab öppnar lokalkontor i Göteborg

Det går bra för Uddevallabaserade Kynningsrud Prefab. Så bra att man nu öppnar lokalkontor i Göteborg.

PRESSMEDDELANDE:

Med ett centralt läge vid Lilla Bommen i Göteborg, etablerar Uddevallaföretaget
Kynningsrud Prefab nu ett helt nytt lokalkontor.

- Genom att finnas på plats även i Göteborg kommer vi att bli mer tillgängliga för våra kunder,
säger Mikael Andersson, nytillträdd konstruktionschef på Kynningsrud Prefab.

- Vi har många stora projekt i Göteborg och med ett kontor här kommer vi nu att kunna supporta
dessa ännu bättre.

På det nya kontoret kommer ett antal konstruktörer, säljare och projektledare att ha sina
arbetsplatser och Mikael Andersson kommer även själv att fördela sin tid mellan Göteborg
och Uddevalla.

- Det kommer dessutom att finnas gott om plats här både för möten och för dem som behöver
sitta i Göteborg och jobba emellanåt, även om de är stationerade i Uddevalla till vardags.
Inflyttning sker den 1 december och målet är att verksamheten ska vara igång i mitten av
samma månad.

- Läget vid Lilla Bommen är verkligen helt ultimat. Det är enkelt för våra kunder att komma hit
med tåg eller bil från både norr och söder och det finns dessutom goda parkeringsmöjligheter.

För ytterligare information:
Carl-Johan Appelberg, marknadschef
Kynningsrud Prefab AB
Kasen 25 451 63 Uddevalla
Tel 0522-63 63 36 Mobil 0702-73 92 36
carl-johan.appelberg@kynningsrud.se  //

2013-11-24

Digitaliserade svenska dagstidningar - en ny skattkista på nätet

Insänt av Christian Westergaard:

"Hej Gunnar!
Här är väl något för Uddevallabloggen. Jag slog ordet "Uddewalla" på Kungliga Bibliotekets tjänst "digitaliserade svenska dagstidningar" och fick 4 710 träffar!
En veritabel skattkista för den lokalhistorieintresserade amatörforskaren!
Vh Christian Vestergaard"

Tack Christian! Den här tjänsten kände jag faktiskt inte till och därför lägger jag ut tipset här på Uddevallabloggen så att andra intresserade kan ta del av denna nyhet.

Sä här beskriver Kungliga Biblioteket tjänsten:

"För att bevara och förbättra tillgängliggörandet har Kungl. biblioteket (KB) påbörjat en digitalisering av svensk dagspress. Det material som nu blir tillgängligt är producerat inom två projekt: ”Digitalisering av svensk dagspress” samt ett EU-finansierat projekt ”TELplus” som ingår i The European Library.

Denna webbplats ger tillgång till drygt 200 000 sidor tidningstext samt material från Kungl. bibliotekets samlingar. Direktskannat material återges i färg medan skannad mikrofilm återges i svartvitt. Urvalet av material består av flera titlar, dels större tidningar dels landsortstidningar för att visa en helhetsbild av svensk dagspress. Detta speglar spridningen i tid och geografi av svensk tidningsutgivning från 1700-tal till 1900-tal.

Tjänsten är just nu en betaversion, dvs under utveckling".  //

2013-11-23

Nu rivs Lilla Bodele

Nu kommer Lilla Bodele att rivas. Det har Tekniska nämnden beslutat. Skälet är det vanliga när det gäller kommunens hus. Det har stått obebott ett antal år nu och värmesystemet frös sönder under en av de stränga vintrarna för ett par år sedan. Till slut går det så långt att det blir billigare för kommunen att riva än att lägga pengar på underhåll.

Här bodde länge familjen Öström. Barbro Öström kände jag. Hon var civilanställd på I 17. Barnen Peter och Hillevi är uppväxta här. Peter Öström bor numera på Haiti och jag har skrivit om honom några gånger här på bloggen.

Huset ligger vid Strandpromenaden ett 100-tal meter öster om bron över Bodelebäcken. Marken ägdes tidigare av Christierninska stiftelsen, som sedan sålde till Uddevalla kommun. Barbro Öström kämpade länge för att få friköpa Lilla Bodele men det lyckades aldrig.  //

2013-11-22

Midvinterfest - Ett skepp kommer lastat

Uddevallabloggen har förhandstittat på årets Midvinterfest på Bohusläns museum. Utställningen är ett samarbete mellan Slöjd i Väst och Bohusläns museum.

Under hela advent och en vecka in på det nya året visar 69 utställare från Västra Götaland sina alster. Allt som visas på Midvinterfest är lokalt tillverkat, för hand.

Dessutom är allt till salu och kan köpas direkt, som i en butik. Det gör att utställningen förändras under tiden den pågår, allteftersom föremål säljs och nya kommer till.

Utställningen invigs lördagen den 23 november kl 12 av Ann-Marie Brockman som är antikvarie på museet och arbetat med årets Midvinterfest. Därefter visar och berättar slöjdaren Lars Bohlin om sina sjömansarbeten.

Eftersom utställningen står till och med den 6 januari finns möjligheten att byta eventuella julklappar och att ge bort presentkort.

Inte för sent att få upp båten på land


Aschebergsplatsen - Sankt Mikaelsgatan återinvigda

Arbetena som startade i maj månad på Aschebergsplatsen och Sankt Mikaelsgatan är nu slutförda. Så här fint blev det.
Den som kör elbil kan nu ladda den här.

2013-11-21

Herrgårdens tavlor restaurerade och tillbaka på plats

(Målerikonservator Maria Lagerqvist)

I somras målades Herrgården på Gustafsberg om och samtidigt påbörjades restaureringen av de båda tavlorna som suttit på byggnaden sedan tidigt 1800-tal. De sattes upp till minne av Gustafsbergsstiftelsens grundare Anders Knape. Här startade han Sveriges första internatskola.

Idag har tavlorna, som länge varit svårlästa, kommit på plats igen på den gamla skolbyggnaden från tidigt 1700-tal igen. På den ena står det:

ANDERS KNAPE HANSON
offrade här 1776 fruckten av Sina mödor
för att
af BOHUSLÄNS värnlösa Barn bereda goda medborgare
åt FÄDERNESLANDET
Säll den hwars Ära så af stilla mödor skördas
Han uti Seklers längd i Tacksamt Minne vördas

På husets norra sida sida sitter den tavla med text som Anders Knape själv författat:

Barn, förgäten icke här
hwad I hwarit, hwad I ären
Waren tacksamme och lären
Allt hwad gott och nyttigt är.

Det är Lagerqvist & Gabrielsson Konserveringsateljé som på uppdrag av Gustafsbergsstiftelsen restaurerat tavlorna. På det stora Skolhuset (av sten) sitter motsvarande visdomsord och de håller nu på att imålas med guldfärg.

Skönt att kunna bocka av också detta på Gustafsbergsstiftelsens långa att göra-lista.  //

Douglas Holmstedt död

(Bild från Willys blogg. Douglas orkester från 1956: Övre raden: Bosse Hasslöw, Janne Norrman, nedre raden: Lars Hay, Lars Svanebjer, Douglas själv samt Roy Arne Karlsson )

Douglas Holmstedt har avlidit. Douglas föddes den 4 april 1928 i Bureå, Västerbotten. Han blev musikfurir vid Norrbottens regemente 1949 och vid Bohusläns regemente 1953. Musiksergeant 1953, vid Armémusikkåren i Uddevalla 1957, vid Militärmusikkåren i Uddevalla 1960. Musikfanjunkare 1962.

Han tillhörde Bohusläns regemente 1953-1971. 1971 omorganiserades militärmusikkåren och blev Regionmusikkåren i Uddevalla. Man flyttade då ut från regementet till Skolhuset och Köksbyggnaden på Gustafsberg, dvs min nuvarande arbetsplats (mitt kontorsrum var då notarkiv).

Vid sidan av militärmusiken blev Douglas Holmstedts orkester mycket populär. Jag minns särskilt hans trumpetsolon.

Som person var Douglas en behaglig och lättsam människa som hade ett stort hjärta. Han ägnade sig åt fysisk träning och sprang mycket. Jag minns också en korpmatch i fotboll då regementets lag mötte Stuveriet. Vi saknade målvakt och "tvingade" Douglas att följa med till matchen. Vi förlorade med 9-1 och det var inte (bara) Douglas fel. Han fick efter den bravaden smeknamnet "Zamora" efter fotbollslandslagets målvakt Bengt "Zamora" Nyholm.

Vi skojade alltid om den matchen då vi möttes flera år efteråt.

Vila i frid Douglas!  //

2013-11-20

Lill-Zlatan och morbror raring - Barnteater söndag 24 november

Om det underbara att ha vänner och svårigheten att leka tre.

Barn- och familjeföreställning från 4 år.

Lill-Zlatan älskar sin morbror raring. De har så roligt ihop, vare sig de lyssnar på musik, leker döden eller tittar på folk. Men en dag slår svartsjukan till, när det plötsligt sitter en man i köket som också vill vara med. Lill-Zlatan har inte den minsta lust att dela sin favoritmorbror med någon annan...

När 4:e teatern i Västerås presenterar en ny barnteaterföreställning har man valt illustratören och författaren Pija Lindenbaums uppskattade och Augustnominerade bok Lill-Zlatan och morbror raring. Flera av hennes böcker har tidigare gjort succé som teaterföreställningar.

Söndag 24 november kl 17.00

Biljetter 60 kronor Folkets Hus Uddevalla 0522 104 94
-obs vi tar ej betalkort.  //

Från de nya redaktionsfönstren

Uddevallabloggens nya redaktion förfogar över två fönster. Så här är utsikten mot Societetshuset.
Och här ser vi från vänster Magasinet, Rättarebostaden och närmast till höger Verkstaden, f.d. Drängstugan.  //

2013-11-19

Vårt nya hem på Gustafsberg

Det är hit vi flyttar idag. Direktörsvillan på Gustafsbergm är precis 100 år i år. Det är en etagelägenhet med ingång som vi ser på bilden. Trappan och balkongen och de fönster som är till höger om dessa.

Huset är ett av 26 byggnadsminnen som stiftelsen förvaltar. Det målades utvändigt i våras innan jag visste att vi skulle flytta in där.

Sedan den förre hyresgästen flyttade ut har lägenheten renoverats, främst vad gäller kök och badrum (IKEA). För den intresserade så har vi själva bekostat diskmaskin och tvättmaskin, liksom en del badrumsinventarier. Vi betalar samma hyra som den föregående hyresgästen.

Adressen är Gustafsberg 411 C, 451 91 Uddevalla.

Nu går flyttlasset mot Gustafsberg


2013-11-17

Ny produkt hos Citygross - fläskkotletter av gris


Sista bilden från detta redaktionsfönstret

Detta är sista bilden från Uddevallabloggens redaktionsfönster vid Kungstorget. Vad vore mer typiskt för vyn från fönstret än Uddevalla Cykelklubbs lördags- och söndagsträningar. Under hela tiden vi bott här har vi sett dem samlas tidigt på morgnarna för flera mils cykelåkande i ur och skur, året runt.

Förhoppningsvis fortsätter de med det men Uddevallabloggen flyttar nu till andra marker. Vi har bott i en fin lägenhet i ett historiskt hus vid Kungstorget. Nu är det alltså slut med det och packning inför den förestående flytten pågår. Flyttlasset går på tisdag.

Dessvärre har Telia inte lyckats bekräfta flytten av vår telefoni och bredband. Trots att jag var ute för flera veckor sedan säger operatören att hon ännu inte har lyckats göra en beställning! Man tar sig för pannan!

I klartext betyder det att det kanske blir lite ryckigt med rapporteringen från Uddevallabloggen från och med nu. Det går förvisso att göra inlägg både från ajFånen och ajPädden men det blir ändå inte detsamma.

Hav tålamod tills jag är ordentligt på banan igen!  //