2014-01-14

200-årsdagen av freden i Kiel

I dag är det exakt 200 år sedan freden i Kiel. Det var alltså den 14 januari 1814 som fredstraktatet skrevs under.

Jag såg någon uppgift i går att Sverige sedan dess inte varit i krig. Vi Uddevallabor vet dock bättre. Men låt oss först titta vad som ledde fram till vad.

Napoleon hade förlorat slaget vid Leipzig i oktober 1813 och på den segrande sidan stod bl a Sverige, som leddes av den nye kronprinsen Karl Johan. Han hette Jean Baptiste Bernadotte och hade adopterats av Karl XIII och hans drottning Hedvig Elisabeth Charlotta. Bernadotte hade varit en av Napoleons fältmarskalkar.

Danmark hade stått på Napoleons sida i kriget, alltså på den förlorande sidan. I freden i Kiel stadgades det då att Danmark skulle förlora sitt lydrike Norge och att detta skulle tillfalla Sverige i stället.

Det ogillades i högsta grad av norrmännen som den 17 maj förklarade sig självständiga genom att anta en ny grundlov och välja den danske prinsen Kristian Fredrik till kung.

Detta kunde inte Sverige acceptera utan förflyttade sin 50 000 man starka armé till gränsen mot Norge. Den svenska ledningen grupperade sig i Uddevalla. Dit kom Karl Johan som flyttade in i det som idag är rådhusets västra flygel och dit kom även Karl XIII och hans drottning tillsammans med 150 personer ur hovet.

Den 26 juli var Karl Johan på Gustafsberg och badade i det nya varmbadhuset och redan dagen därpå inledde han anfallet mot Norge. Läs mer om händelserna i Uddevalla genom att klicka på denna länken http://uddevallare.blogspot.se/2013/07/sommaren-da-sverige-styrdes-fran.html#links .

Anfallskriget mot Norge blev kortvarigt men inte alls det oblodiga krig som ibland antyds. I detta krig som i historieböckerna kallas för "Fälttåget mot Norge" stupade ca 400 svenska och norska soldater och 300 soldater sårades.

Den svenska huvudstyrkan kom sjövägen och intog Hvaleröarna den 29 juli. 1-4 augusti stod det strider mellan svenskarna och fästningsbesättningen i Fredrikstad, som till slut besegrades. 2 augusti stod slaget vid Lier, 5 augusti slaget vid Matrand, 9 augusti slaget vid Langnes bro och den 14 augusti slaget vid Kjölbergs bro.

Slaget vid Kjölbergs bro vanns av svenskarna och samma dags beslutades om "Konventionen vid Moss", som i praktiken var en vapenvila där Sverige dikterade villkoren.

Sedan slaget vid Kjölbergs bro den 14 augusti 1814 har Sverige haft fred.  //

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar