2014-05-11

Harald Linder var inte bara guldsmed

Uddevallas kände guldsmed Harald Linder hade fler strängar på sin lyra. Hemma hos Lasse och Eivor Olsson i Uddevalla finns bevisen. Det är tre tavlor varav två är signerade och Lasse är övertygad om att även den tredje är målad av Harald Linder.

Tavlan här ovan heter "En stilla kväll vid Rossön" och är målad 1939.
Och den här har han målat 1940.
Alla tre tavlorna hemma hos Lasse och Eivor.

Harald Linder föddes i Luleå 1880 och flyttade vid 30 års ålder till Uddevalla där han startade sin guldsmeds- och juvelerarfirma F. Linder och A-B Svensk Metallkonst. F:et kom troligtvis från hustrun Frida.

Harald Linder hade en egen målarateljé i andra våningen i huset där han bodde vid Kungsgatan och han var även en tid ordförande för Uddevalla Konstförening. I den rollen arrangerade han flera konstutställningar.

Det vore kul att höra om det är någon av Uddevallabloggens läsare som har eller vet om fler av Linders tavlor.  //

3 kommentarer:

  1. Det skulle ju finnas en på Bjursjöstugan Lasse

    SvaraRadera
  2. Har en tavla som jag inte vet var och när den är målad. Vore glad för hjälp med dessa frågor och sänder bilden med mejl som du kanske kan lägga ut här bland kommentarerna.

    SvaraRadera
  3. Intressant, hittade en som varit på auktion: http://www.metropol.se/auktioner/varor/oljemalning_harald_linder_skargardsmotiv_x/%7BBBEC7BFE-CDB0-47EC-B069-073912A8AE98%7D

    SvaraRadera