2014-05-06

Nypremiär för Bohusläningens gamla logotype

Idag var det nypremiär för Bohusläningens gamla logga. Vi är många som har saknat den. Så här beskrev Wilhelm Ängermark på uddevallabloggen.se logotypen på hösten 2007 då den försvann ur tidningen:

"Man ser en silltunna, det fanns tunnbinderi i Uddevalla (det var sillperiod 1870-1899), Ett ankare, en fyrkantig bal (papper?), en ångbåt, två båtar som lägger ut en vad. Det hänger en vad till vänster om ankaret.

Bilden är xylografi, som är signerad av xylografen W. Mewes, som bl. a. skar bilder till Ny Illustrerad Tidning.

Det är en form av träsnitt men gjordes med stickel på ändträ av buxbom. Tekniken är lysande och numera utdöd. Man skar ut bilden för tryckning och då använde man själva stocken i tryckpressen. Jag vet inte om man kunde göra klichéer 1878?

Jag skall leta efter konstnären i litteraturen. Nu kan man inte göra sådana loggor och det är rent oanständigt att inte ha den kvar. Jag vet inte hur vanliga de var på tidningarna men Ture Malmgren ville ha det bästa.

Albert Engström berättar om en "xylograf" som hette Kalle Andersson i en av sina böcker. Det finn väl att läsa mer i Allhems konstlexikon som finns på museet"
.

Bohusläningen använde loggan 1878 - 2007 då den alltså försvann. Länge hade jag den längst ned här på Uddevallabloggen.

Glädjande alltså att den är tillbaka liksom "Så skrev Bohusläningen". Om möjligt var det ännu fler som saknade den "serien". I dagens Bohusläningen återger man artiklar från 1964 och 1989. Bra!!!   //

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar