2014-07-25

Bernadotte upptäcker de varma baden på Gustafsberg

Det kan ha varit i detta badkaret på Gustafsberg som Bernadotte badade i dag för 200 år sedan. När man 1983-84 byggde om varmbadhuset till vandrarhem sparade man detta badrum i sitt ursprungliga skick.

Ni minns väl att i går den 24 juli var det exakt 200 år sedan den 15-årige Oscar Bernadotte badade i det nya varmbadhuset på Gustafsberg. Vad berättade han för sin pappa kronprinsen Carl Johan då han kom "hem" till Lars Wennerbergs hus vid torget i Uddevalla?
Jag tror att han var ganska entusiastisk för redan morgonen därpå var han tillbaka och då med sin pappa kronprinsen. Säkert hade han beskrivit hur skönt det hade varit att få sig ett gott, varmt och renande bad. Sådant var man vid den här tiden inte bortskämda med ens om man var kunglig.

Som vi ser i badinskrivningsjournalen för den 25 juli ovan, dvs i dag för exakt 200 år sedan, så står det Dito, dvs Oscar, och Hans Kongl Höghet Kronprinsen Carl Johan. Vidare ser  vi:

Herr Kammarherren Baron De Geer
Herr General Björnstjerna
Herr General Cardell

Det var således en nybadad kronprins Carl Johan som strax skulle komma att anfalla Norge.

Jag citerar Sten Kristiansson igen:

"De främmande sändebuden dröjde ännu några dagar i Uddevalla under ständiga överläggningar med svenska regeringen. Under tiden uppmjukades kronprinsens inställning. I Uddevalla fick han brev från sin väninna, den berömda franska författarinnan madame de Stael, som däri sökte påverka honom att antaga den norska konstitutionen och endast kräva, att Sveriges konung skulle intaga prins Kristians plats. Brevet gjorde intryck och Karl Johan lät indraga den redan färdiga ströskriften. På måndagen den 25 juli hölls en viktig överläggning i utrikesministern von Engeströms närvaro. Man beslöt därför att Norge skulle erhålla egen nationalförsamling. Men detta var sista budet."  //

1 kommentar:

  1. Tack Gunnar. Fantastiskt att Norges öde bestämdes i Uddevalla. Tänk om fler norrmän kände till detta. Det skulle locka fler norska turister till Gustafsberg.

    SvaraRadera