2014-11-30

Stabilt Kropps herr vann klart över Höörs HK H 65 28 - 21 (13 - 12)

Kropps herrar tycks ha funnit melodin under nye tränaren Per-Anders Lindfeldt. Bortaseger i förra omgången och en klar seger i dagens hemmamatch mot Höör. Och det verkar som förbannelsen att Kropps tappar i slutet av matcherna har vänt. Nu tycks man bli starkare ju länge matchen lider.

Målvakten Christoffer Johnsson kom in efter en kvart och stod sedan hela matchen. Mot slutet tog han det mesta. Han fick välförtjänt priset som bäste spelare i Kropps.

Publik 228.  //

Uddevallainspelad TV-serie startar ikväll kl 21

Foto SVT
Minns att SVT i maj månad genom Uddevallabloggen sökte statister till inspelningen av serien Blå ögon. Ikväll har den premiär i SVT 1 kl 21.  //

2014-11-29

Här rivs det för framtida byggen

Den här bilden från 1968 är inte helt lätt att placera in i dagens stadsbild. Huset håller på att rivas. Men hur ser där ut idag?  //

2014-11-26

Ljussättning på Gustafsberg


Så här ser det ut i kväll på Gustafsberg. Det är resultatet av ett pågående projekt för att lysa upp området under vinterhalvåret. Det lyser nu i var och vartannat hus, både stiftelsens egna och de privata husen. Det är för övrigt en av de privata villaägarna, Bengt Fredin, som tagit initiativet.

Med den nya LED-tekniken öppnas det nya möjligheter inte minst när det gäller kostnaderna för elen. De har minskat rejält. Som till exempel de två strålkastarna som sitter riktade som fasadbelysning mot Societetshuset. Det har tidigare inte varit försvarbart att med den gamla tekniken lysa upp fasader. Ny är de bytta mot LED-strålkastare och kostar betydligt mindre att ha igång.

STOREL:s ljusmässa tidigare i höst sporrade oss att gå vidare med ljussättningen.  //

2014-11-25

Rivning av vändskiva?

Kan det här vara rivning av vändskivan vid lokstallarna vid Lelångenbanan?  //

2014-11-24

Berättarafton onsdag 26 november kl 18.30 på Bohusläns museum

Så är det dags för årets sista berättarafton. Vilken gång i ordningen som vi träffas i museets hörsal för berättarafton vet jag inte exakt. Men det är över 200 gånger under 30 år. Och lika stort intresse för Uddevallabilder idag som det var när allt började.

Om du gillar Facebookgrupperna "Uddevallabilder" och "Du vet att du är från Uddevalla därför att...." så är detta något för dig. Massor av kända och okända bilder visas under 90 minuter och det är ni i publiken som berättar. Jag lovar: Har du aldrig varit med så låt detta bli första gången!

Kanske vi kommer att berätta om bygget på bilden.

VARMT VÄLKOMNA TILL BOHUSLÄNS MUSEUM PÅ ONSDAG KL 18.30. FRI ENTRÉ!  //

2014-11-23

På mammas gata - Hallavägen

Foto Rune Andreasson

Ja det var här han man växte upp, på mammas gata Hallavägen 14. Det är huset längst ner på högra sidan och närmast Västgötavägen. Huset hade också adressen Västgötavägen 59.

Många barn var vi i efterkrigstiden. Jag var endabarnet men kände mig aldrig ensam då det kryllade av kompisar i varje hus. Det är framlidne Rune Andreasson, uppväxt på Humlevägen, som tagit bilden uppifrån Stora berget.

På andra sidan Västgötavägen ser man kasernstaketet. Ville man som barn in på kasernområdet fick man i allmänhet smita in. Oftast då borta vid Fossum där det var lätt att komma in. En gång blev vi arresterade av några vaktsoldater med skarpladdade vapen och inlåsta i finkan. Där blev vi förhörda av vaktchefen. Då var det inte mycket med en. Sedan ringde han till föräldrarna som fick komma och lösa ut oss. Jag kan säga att det dröjde ett tag innan man smet in på kasernområdet igen.

Vi bildade Halla IF och hyrde regementets gymnastiksal en timme varje lördag. För att kunna betala hyran sålde vi tidningar och samlade tidningar som vi sålde på skroten.

Det lockade att få vara innanför staketet och när det var dags att göra lumpen fick man vara där helt legalt. På den tiden var det inte ständig nattpermission utan i veckorna bodde jag på luckan och under helgerna i föräldrahemmet på Hallavägen 14. Efter lumpen stannade jag kvar i 26 år på regementet. Ja resten är historia.

På bilden ser vi soldathemmet som drevs av Svenska kyrkan. Soldathemsföreståndare var Knut Dahlström och sonen Bertil var en av mina bästa kompisar. Det var med honom jag var på Soldathemmet när Brasiliens VM-lag i fotboll gömde sig där för pressen. Man kände sig priviligerad.

Bertil försvann till Göteborg för studier medan jag blev kvar hemma på roten. Tyvärr gick Bertil bort 1973, endast 27 år gammal.

Soldathemmet var i praktiken ett av tre marketenterier på området. Markan och soldathemmet Libanon var de andra två.

Trots att både byggnadsnämnden i Uddevalla och Bohusläns museum vädjade till Försvarsmakten revs Soldathemmet 1979. Skälet var väl främst att Svenska kyrkan inte orkade driva det vidare. Knut Dahlström fyllde 70 år samma år.
2005 hade vi en återföreningsträff för alla som hade bott på Halla-Stenbacken. Och vad historier vi berättade. Ja, det var en riktigt lyckad dag och nu hör jag en del som säger att vi skall göra om det.  //

2014-11-22

Be Agnetha Johansson om ursäkt, P4 Väst!

Agnetha Johansson omgiven av sin chef Martin Hollertz och undertecknad i januari 2013.

I måndags gick P 4 Väst ut med en i deras stycke sensationell nyhet i värsta Janne Josefsson-stil nämligen att en av kommunens tjänstemän struntat i kommunens upphandlingsregler och därtill anlitat närstående. Hela inslaget och mellansnacket under dagen var tendensiöst och andades att enhetschefen gjort sig skyldig till fiffel och båg, underförstått att hon utnyttjat sin ställning för egen vinning. Den kommuninvånare som har den minsta kunskap om vem som genom åren har lett arbetet med att sköta kommunens planteringar och gräsmattor fattade direkt att det var Agnetha man syftade på.

Tack och lov kom Bohusläningen i går med en balanserad uppföljning av radions nyhetssändning. Man har gått djupare in i vad problemen egentligen består av och det ger en helt annan bild.

Hennes chef fram till i somras då hon gick i pension, Martin Hollertz säger till Bohusläningen:

- Agnetha har fått bära hundhuvudet här för något som i grunden är en organisatorisk problematik. Personalbristen som fanns på upphandlingsavdelningen har gjort att enhetschefen inte fått den hjälp med upphandlingar som hon skulle ha fått.

Även Tekniska kontorets förvaltningschef Patrik Petré stöttar Agnetha och säger till Bohusläningen att han hoppas att hon skall känna att det finns många som tycker att hon gjort ett bra jobb under de 44 åren hon varit på kommunen.

P 4 Västs chef Peter Sundblad säger till Bohusläningen att kritiken som framförs mot radion inte stämmer. - Vi har försökt att komma i kontakt med henne men inte fått tag på henne.

I stället gjorde radion som man brukar göra för att skydda sig. I en avannons sa man att man sökt henne men inte fått tag i henne.

Jag kan förstå Agnetha att hon inte vill uttala sig på band till radion i det läget. Hon måste ha varit i ett chocktillstånd efter att ha hört de grova anklagelserna mot henne under dagen. Och när man vet att etermedia gärna klipper och klistrar i en sådan inspelning så är det förståeligt att man inte vill låta sig intervjuas. Man väljer helt enkelt sådant som är till fördel för sin egen sak.

Till Bohusläningen säger Sundblad nu att: - Grejen är inte hon utan kulturen in organisationen.

Tja, det är ju lätt att säga nu men den som lyssnade på radion i måndags fick inte alls den uppfattningen. Det var enhetschefen som hängdes ut. Inget sades om kulturen i organisationen.

I gårdagens Bohusläningen trädde hon fram och gav sina förklaringar till radions anklagelser och hennes chefer stöttar henne i allt väsentligt.

Sedan två år tillbaka har jag ett samarbete med Gatu- och parkavdelningen kring Gustafsberg och min kontaktperson har varit Agnetha. Jag har från min horisont kunnat se att hennes arbetsbelastning har varit mycket hög. I själva verket har jag dragit mig för att störa henne för mycket på grund av just det.

Jag känner också till svårigheterna för Tekniska kontoret att få upphandlingar gjorda genom kommunens upphandlingsavdelning.

Det är också talande att nu när hon har slutat har Tekniska kontoret anställt två personer för de arbetsuppgifter som låg på henne ensam. Och man har också anställt en egen upphandlare.

Nej P4 Väst! Ni har hängt ut en enskild tjänsteman utan att gå till botten med problematiken bakom.

Det minsta ni kan göra nu är att be henne om ursäkt!  //

2014-11-21

Kalle Stenbäcken spelar Mozart och Haydn med Uddevalla kammarorkester lördag 22 november kl 16.


Nu rivs Gula villan - överläkarbostaden vid Uddevalla sjukhus

Just nu pågår rivningen av Gula villan vid Uddevalla sjukhus. Den var en gång i tiden överläkares tjänstebostad och har på senare tid använts som träffpunkt för psykotiskt sjuka.

Enligt obekräftade uppgifter till Uddevallabloggen rivs Gula villan för att bereda plats för en busshållsplats eller bussvändplats. Redan 1956 fanns det ett förslag att villan skulle rivas.  //

2014-11-20

Kropps dam - RP Linköping 29 - 30 ( 15 - 19 )

Ikväll mötte Kropps dam Bottenlaget RP Linköping hemma i Agnebergshallen. Tyvärr var laget långt ifrån att kännas igen från de senaste hemmamatcherna. Försvaret läckte stundtals som ett såll.
Kropps började med Sofie Börjesson i målet men hon fick inte stor hjälp från försvaret som inte lyckades täcka RP:s skott något vidare.
Sedan kom Amanda Jansson in i målet men hon hade heller inte någon större framgång. (I matchprotokollet är hon överstruken. Är det någon som kan tala om för mig varför då hon ju faktiskt spelade en hel del?)
I halvtid ledde RP rättvist med fyra bollar men efter 10 minuter hade Kropps gått ikapp till 23-23.

Sedan släppte tjejerna fram RP igen. Med 10 minuter kvar ledde gästerna med fem mål.
Och med drygt två minuter kvar hade Kropps kommit ikapp igen. Tyvärr lyckades RP med en minut kvar göra ytterligare ett mål vilket avgjorde matchen.

Nej Kropps var inte att känna igen. När försvaret sviktar kan ibland målvakterna rädda situationen genom "idioträddningar" men inte idag.

Kropps ligger trots förlusten kvar på tredje plats i tabellen följd av OV Helsingborg på samma poäng.

Publik 260

Målskyttar

Sarah Börjesson 9
Malin Andersson 7
Fanny Skoglund 3
Sara Arvidsson 3
Nora Kovacs 3
Elin Bagge 1
Kristina Iveljic 1
Charlotte Brink 1
Ellen Johansson 1  //

Varde ljus

Kvällens ljusgivningsceremoni inleddes med skönsång från scenen på Kungstorget ikväll. Kent Vikmo, Sofia Jakobsson och Christmas Chicks ackompanjerade av musiker stod för några traditionella julsånger.

Kent Vikmo har en gudabenådad röst och hans tolkning av Elvislåten "In the ghetto" gjorde att man fick gåshud över hela ryggen.
Kommunstyrelsens nye ordförande höll en stämningsfull betraktelse över vad ljuset betyder för oss i denna mörka årstid. Därefter uttalade han: "Varde ljus!" och plötsligt badade hela Kungstorget i ljus.
Och julgranen tändes för första gången. Fasadbelysningen på Klocktornet lyste redan och avslöjade att klockan gick två timmar efter rätt tid.
Och längs Bäveån frå Träbron till Västerbron lyste det så fint.  //

Få ett SMS då det är risk för översvämning

Från Uddevalla kommun.

För att uppmärksamma medborgarna om när vattennivån är hög i Bäveån erbjuder Kundtjänst nu en kostnadsfri informationstjänst via sms.

I Bäveån sitter en mätstation som kontinuerligt skickar information om hur hög vattennivån är. Genom att registrera ditt mobilnummer till en prenumeration får du ett meddelande från mätstationen när vattnet når en hög nivå.

- Att vattennivån är låg är inte en garanti för att det inte blir översvämning eftersom det är flera faktorer som till exempel stark vind som påverkar detta, säger Susanne Snare som är Kundtjänstchef.
- Men vi tycker att det är en bra service att tidigt kunna informera om att det råder omständigheter som innebär en risk för översvämning.


Nivåbevakningen är endast en upplysning inte en varning!

För mer information kontakta gärna: 
Kundtjänst
Tekniska kontoret
Telefon 0522-69 64 00  //

2014-11-19

Ulf G Eriksson får årets kulturpris

Bild från Facebook.

Kultur och fritidsnämnden beslutade idag att tilldela Ulf G Eriksson Uddevalla kommuns kulturpris med motiveringen "Med stor inlevelse skildrar Ulf G Eriksson människan och hennes plats i historien. Med ett intresseväckande språk i både manus och böcker berikar han läsarens kunskaper och förståelse."
Det är en synnerligen välmeriterad kulturarbetare som äntligen får årets kulturpris. Ulf har varit inblandad i det mesta som hänt på den lokalhistoriska teaterscenen på senare år. Brandguldet, Bredfjällsspelen och nu senast Gustafsbergsspelet 1814 har han skrivit manus till.

Och tillsammans med Lennart Karlsson och undertecknad skrev han boken Historien om Uddevalla 1995.

Uddevallabloggen ber att få gratulera en välförtjänt pristagare!

Till Uddevalla kommuns kulturstipendiat utsågs koreografen och dansaren Carmen Olsson med motiveringen ”för fortsatta studier och utveckling".

Stipendiet till Emil Sahlgrens minne 2014 tilldelas Stellan Ström, Bohuslän-Dals Handikappidrottsförbund.

Stellan Ström får stipendiet på 10.000 kronor med motiveringen "För många års hängivet arbete och för hans stora engagemang vilket bidragit till att skapa möjligheter för alla, oavsett funktionsnedsättning, att ges tillträde till en meningsfull fritid. Stellan har genom att se individers olika förutsättningar skapat en verksamhet där de medverkande får en ökad självkänsla och tro på sin egen förmåga – detta leder till utveckling på individnivå och deltagande på lika villkor."

Kulturpriset på 10.000 kronor, kulturstipendiet på 25.000 kronor och stipendiet till Emil Sahlgrens minne kommer att delas ut vid julkonserten i Uddevalla 16 december.  //

Villa Östrabo - Zachaus villa och sedan barnhem

Foto Rune Andreasson.

Mitt i bilden ser vi den stora gula villan med svart tak. Det är Villa Östrabo som byggdes av tändsticksfabrikören Zachau och som 1930 blev barnhem i landstingets regi. Barnhemmet upphörde 1969 och 1979 revs villan.

Hitom Villa Östrabo ligger idag Östrabogymnasiets yrkesutbidlning.

Vill du veta mer om barnhemmet kan du klicka på denna länken http://uddevallare.blogspot.se/2007/07/strabo-barnhem.html#links //

2014-11-18

Skeppsviken - närmaste och populäraste badplatsen

Den här bilden från slutet av 1930-talet eller början av 1940-talet visar hur populär badplatsen var. Med sin närhet till staden var det lätt för alla Uddevallabor att ta sig hit för att njuta av sommar och bad. //

Ljusinvigning torsdag 20 november kl 18 på Kungstorget


2014-11-17

Mycket har förändrats sedan hamnbilden togs på 1940-talet

På den här färgbilden från 1940-talet finns det många intressanta detaljer. Kullgrens stensliperi, Junohus, järnvägen till Junohus, Söderskolan ännu inte byggd (1949) mm  //

2014-11-16

Klarar du en samhällskris under de 72 första timmarna?

Insänt av Civilförsvaret i Uddevalla:

Klarar du en samhällskris under de 72 första timmarna?

"Det tar cirka tre dygn innan samhällets funktioner ställt om sig för att hantera en svår kris i någon form. Under denna tid får man räkna med att till stor del klara sig själv. Vad bör du vara förberedd på då?

Civilförsvaret i Uddevalla ger gratis information och tips under en timme om hur du klarar de viktigaste behoven.

I vårt moderna samhälle räknar vi med att alla funktioner ska fungera; vatten, värme, mat, elektricitet, sjukvård och transporter. Men om de inte fungerar?

Informationen vänder sig i första hand till grupper om 15-25 personer ur föreningar/organisationer av alla slag. Lokal med videoprojektor är ett önskemål.

I Uddevalla kontakta Marta Göransson 0522-18683 , Lars Hartelius 0522-19255, Hans Granquist 0707-593972, Galina Granquist 0705-54053, Roger Pettersson 0707-91100 " //

2014-11-15

Förnyat förtroende som borgerlig vigselförrättare

Då närmar sig min första fyraårsperiod som borgerlig vigselförrättare sitt slut. Jag vet inte exakt hur många par jag vigt men det är nog över etthundra vid det här laget.

Det är ett trivsamt uppdrag där det gäller att vara lyhörd och försöka tillmötesgå brudparens önskemål inom ramen för den myndighetsutövning som det faktiskt är.

Kommunstyrelsen i Uddevalla har nominerat mig för ytterligare en fyraårsperiod och i går kom beslutat från Länsstyrelsen att jag förordnas för perioden 2015 - 2018. Så här byråkratiskt avslutar länsstyrelsen beslutet:

"Länsstyrelsens bedömning

Någon anmärkning mot ditt sätt att sköta uppdraget har inte kommit till Länsstyrelsens känndom. Du har genomfört Länsstyrelsens kunskapskontroll och bedäms lämplig för uppdraget."

Går du i giftastankar och vill gifta dig borgerligt kan du gå in på kommunens hemsida och läsa om vad du skall tänka på . Klicka här http://www.uddevalla.se/kommunpolitik/radochservice/borgerligvigsel.4.18fc9baff787eb9b980001803.html  //

2014-11-14

Bohusläns regemente på marsch

Bilden insänd av Lars Barkman.

Året är 1914 och första världskriget står för dörren. Bohusläns regemente är på benen på väg in mot Uddevalla. De har just kommit in på Södra Drottninggatan och kanske går musikkåren framför dem. Tittar man noga ser man att de går i takt och det var lättare till marschmusik.

I bakgrunden bakom trädraden ser vi Södra vägen.  //

Geir Skotnes, Kynningsrud Prefab, tog hem prestigefyllt pris vid årets betonggala.

Till vänster Joachim Lindroth, VD, och pristagaren Geir Skotnes.

Kynningsrud Prefab i Uddevalla var för första gången nominerat till priser vid årets betonggala i Stockholm. Ja till och med var man nominerade i två klasser.

Inför 800 samhällsbyggare på galan vann Geir Skotnes, Kynningsrud Prefab, priset som bästa montagledare. ”En brinnande montageledare med egen montageavdelning", löd motiveringen.

- Har man tagit ett jobb med dålig marginal är det en duktig montageledare som kan rädda affären. Står man med en kran som kostar 8 000 kronor i timmen och väntar på element som kommer på lastbil, ja, då vill det till att logistiken fungerar, säger Joachim Lindroth till bohuslaningen.se .  //

2014-11-13

De får arkitekturpris och byggnadsvårdspris

Musselbaren får arkitekturpriset.

(PRESSMEDDELANDE)

Årets arkitekturpris går till Musselbaren i Ljungskile och årets byggnadsvårdspris går till fastigheten Dirhuvud 1:12 Majviken i Ljungskile. Det beslutade miljö och stadsbyggnadsnämnden på torsdagens sammanträde.

Arkitekturpriset delas ut till bästa nybyggda hus, som är estetiskt tilltalande och ger en god helhetsverkan. Placering och utformning, hänsyn till stads- och landskapsbild samt hänsynstagande till natur- och kulturvärden ska beaktas.

Miljö och stadsbyggnadsnämndens motivering till arkitekturpriset, som går till fastigheten Lyckorna 2:271, Musselbaren i Ljungskile:
”Tyst som en mussla har denna pärla smugit sig in i en idyllisk miljö.”

Musselbaren i Ljungskile ägs av J.Ba Fastighets AB, med Janne Bark och My Evaldsson i styrelsen.
Byggnadsvårdspriset till Dirhuvud 1:12 Majviken.

Byggnadsvårdspriset delas ut till bästa ombyggda hus, som är estetiskt tilltalande och ger en god helhetsverkan. Placering och utformning, hänsyn till stads- och landskapsbild samt hänsynstagande till natur- och kulturvärden ska beaktas.

Miljö och stadsbyggnadsnämndens motivering till byggnadsvårdspriset, som går till fastigheten Dirhuvud 1:12 Majviken i Ljungskile:
”En vit solitär med tidlöst, stilrent och graciöst uttryck i naturskön omgivning.”

Dirhuvud 1:12 Majviken ägs av Ann-Britt Svedberg och Glenn Arthur Svedberg.
Priserna kommer att delas ut på miljö och stadsbyggnadsnämndens sammanträde den 11 december. // 

2014-11-12

Vaktavösning i Uddevalla kommunfullmäktige

Idag sammanträdde för första gången efter valet det nya kommunfullmäktige. Nygammal ordförande blev Alf Gillberg (S).
Detta första mötet handlade mest om val och formalia, utom på en punkt. Den rödgröna majoritetens förslag till ny skattesats gick igenom vilket betyder att skatten i Uddevalla höjs med 25 öre.
Utanför dagordningen genomfördes också ett val, med valsedlar, valurna och allt. Det var val av ombud till Sveriges kommuner och Landstings kongress 2015-2019. Först ut att lägga sin röst var Sture Svennberg (M) under överinseende av Lars-Olof Laxrot (V).

Här hade jag tänkt att länka till kommunens hemsida www.uddevalla.se så att Uddevallabloggens läsare kan se vilka ledamöter som ingår i det nya kommunfullmäktige. Tyvärr har de uppgifterna inte uppdaterats ännu.  //

Kropps dam - Eskilstuna Guif 22 - 17 ( 11 - 8 )

Kropps målvakt Amanda Jansson var bäst på plan när Kropps vann över Eskilstuna Guif i Agnebergshallen ikväll med 22-17 (11-8). Det var aldrig något snack om segern. Eskilstuna ledde med två mål under de första fem minuterna men sedan tog Kropps över taktpinnen och ledde matchen rakt igenom.

Ett starkt försvarsspel bäddade för kontringar där Amanda Janson flera gånger nådde flyfotade Sara Arvidsson med mål som följd.

Och när kunde vi senast redovisa tio olika målskyttar i Kropps? Jag tror aldrig det hänt tidigare.
 Tränaren Sanjin Bahtijarevic hade all anledning att vara nöjd över spelet.

Julia Bredeby punktmarkerade Eskilstunas bästa spelare Josefin Johansson. Julia gjorde dessutom två snygga mål från linjen.

Alldeles i början av matchen skadade sig Sofia Johansson och att det gjorde ont hördes i hela hallen. Det såg ut som en knäskada och vi får verkligen hoppas att det inte var så illa som det verkade.
Kropps ligger efter kvällens match på tredje plats i Damallsvenskan efter Kristianstad och Boden. Tre segrar, två oavgjorda matcher och en förlust ger Kropps åtta poäng.

266 personer såg dagens match och det spelet damerna presterar just nu borde kunna locka långt fler.

Målskyttar:

Sara Arvidsson 4
Emma Pettersson 4
Sarah Börjesson 3
Ellen Johansson 3
Elin Bagge 2
Julia Bredeby 2
Fanny Skoglund 1
Lisa Olsson 1
Malin Andersson 1
Charlotte Brink 1  //

Thames Highway i Sörviksdockan

(Arkivbild)

Strax före midnatt anlände Thames Highway till Uddevalla och Sörviksdockan för att lasta chassi. Det är hon eller systerfartyget Elbe Highway som tycks stå för den största delen av dessa transporter nu för tiden.

Besöket ser ut att bli kortvarigt. Lots är beställd till kl 13 idag.  //

2014-11-11

Lokstallarna i Uddevalla

Den här bilden vet jag inte mycket om. Men bland Uddevallabloggens läsare finns säkerligen experter som kan berätta både om loken och folken.  //