2015-06-21

Villa Klippan på Gustafsberg


Text Kurt Hansson:
Historia
Ritningen till huset beställdes av fabrikören/byggherren Sunnderdal och byggnadsfirman Bark & Warburg i Göteborg som var pionjärer inom industriellt byggande tillverkade huset i Göteborg och numrerade all plank. Huset uppfördes sedan på det som då kallades den Bergenfeldtska tomten på Gustafsbergsstiftelsens mark år 1885. Från början var huset en sommarbostad.
Namnet på huset kan ha kommit från den klippa som finns på tomten men också från Klippans pappersbruk där Olivia Kullman, husets första ägare, var delägare.
Arrendeavgiften till Gustafsbergstiftelsen var ursprungligen 50 kr per år och av arrendeavtalet framgår att arrendatorn omedelbart skulle inhägna tomten för att undvika skadegörelse från de kreatur som strövade inom området och som ägdes av stiftelsen. Man var tillika som arrendator av marken skyldig att inskriva sig i societetshuset och betala en därtill hörande avgift.
Huset uppfördes i det som kallades för schweizerstil och den för tiden typiska bruna färgen som dock var något ljusare än idag. Huset hade mer utsmyckningar från början med profilsågade konturer och vindskivor. Inredningen i huset var ståndsmässig med 3.4 meter i takhöjd med stora delvis guldfärgade taklister.
Huset är väl bevarat sedan den ursprungliga tiden men nu med modern uppvärmning och inredning. Huset blev ett åretruntboende år 1960 men tilläggsisolerades och moderniserades under 1970-talet. Bakom de stora fönstren mot hamnen fanns tidigare en öppen veranda som nu är en del av vardagsrummet. Verandan närmast vattnet tillkom några år efter själva huset. Garagebyggnaden har tillkommit mycket senare. Byggnader för vedförråd och utedass har försvunnit.

Ägarlängd
  • 1885 änkefru/konsulinnan Olivia Kullman
  • 1893 hovrättsrådet Hugo Zetterberg och underlöjtnant Verner Zetterberg
  • 1905 rektor BG Bergin
  • 1943 Carl Wallström
  • 1960 Leif Blomqvist
  • 1969 Nils Olov Kandell
  • 1972 Kjell och Eivor Forsberg
  • 1985 Arne och Karin Petersson
  • 1993- Kurt och Ingela Hansson

Du kan läsa mer om husen på Gustafsberg på www.onspotstory.com eller ladda ner appen onspotstory till din smartphone.  //

3 kommentarer:

  1. Jag skulle kunna tänka mig att arrendera en bit mark på Gustafsberg eller t.o.m. köpa. Är det bara att ansöka hos stiftelsen?
    Det verkar ju ändå finnas ganska många hus som stiftelsen har sålt eller arrenderat ut till.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Stiftelsen har 59 privata hus på sin mark. Dessa arrenderar en arrendetomt av stiftelsen. Dvs de som byggde dem en gång i tiden fick lova att göra det av stiftelsen. Stiftelsen får enligt sina stadgar inte sälja något av den mark som fanns under donatorns livstid. Stiftelsen sålde dock landeriet Kristinedal 2012. Det kunde vi göra pga att den marken köptes in 1878, nästan hundra år efter donatorns död. Därutöver finns det fyra avstyckade och friköpta tomter inom badorden. Ägarna till dessa utnyttjade ensittarelagen (som fanns 1918-1975) och kunde med hjälp av den köpa loss sina tomter. Den möjligheten finns alltså inte längre.

      Radera
  2. Tack för en trevlig beskrivning av Klippan! Vill emellertid påpeka att Hugo Zetterberg, min farfar, var hovrättsråd och inte häradshövding. När jag kollade i Jakobowskys bok om Gustafsberg, verkade inte årtalen för ägarlängden stämma överens med den du har angivet . Kanske bäst att titta i arkivet på Gustafsberg - där finns säkert facit. Eftersom Hugo Zetterberg 1906 övertog Villa Carolina tror jag att ditt årtal stämmer där och inte det som står i Jacobowsky
    Inger Zetterberg

    SvaraRadera