2015-11-17

Västra Götalandsregionen räddar Bohusläns museum

Jag har varit tjänsteman i 18 år på Bohusläns museum och var med om processen då museet fördes över till att skötas av Västra Götalandsregionen. 2006-01-01 tog regionen över driften av museet och vi i personalen fick Västra Götalandsregionen som arbetsgivare. Då tyckte jag att det var mycket olyckligt och museichefen Hans Manneby tyckte detsamma.

Tyvärr lyckades inte Bohusläns Hembygdsförbund stå emot regionens locktoner utan gav slutligen med sig då regionen avsatte pengar till en tjänst som hembygdskonsulent. Därmed var det klart att regionen tog över ansvaret för driften av museet. Kommunen lyfte inte ett finger för att försvara museets färger.

Idag är jag andre vice ordförande i museets styrelse och kan konstatera att det var mycket olyckligt att museet fördes över till Västarvet 2006. Ty idag har Länsstyrelsen satt ned foten och förklarat att det hela enligt stiftelselagen var olagligt. Det har lett till att museets styrelse tagit beslutet att återta driften av museet i egen regi.

Det innebär rent krasst att museets ekonomi behöver förstärkas med 5,5 milj kr. Det är dels ökade kostnader pga att museet nu måste betala moms för inköpta tjänster med 1,4 milj kr. Övriga kostnader härrör sig från det faktum att museet nu måste återföra resurser som tagits ifrån museet vid övergången till Västarvet. Exempel på detta är personal för ekonomi- och löneadministration samt IT som fördes över till Västarvet centralt

I stiftelseurkunden från 1977 står det att Bohuslandstinget och Uddevalla kommun skall bekosta driften vid museet. Bohuslandstingets roll har senare övertagits av Västra Götalandsregionen. Från början var fördelningen av stödet till museet 53 % från landstinget och 47 % från Uddevalla kommun. Den fördelningen har Uddevalla kommun senare ensidigt dragit ner vid ett par tillfällen. Senast 2010 drog det borgerliga styret utan egentligt motiv ned sitt stöd med 1,4 milj kr. Någon annan förklaring än att man tyckte att Västarvet fått för mycket att säga till om har inte nämnts.

När jag var personalchef hade vi 116 anställda på avlöningslistan. Idag är det ca 60 anställda, dvs en minskning med hälften. Ändå har publiken inte märkt så mycket av personalminskningarna framför allt för att personalen gjort sitt yttersta för att inte publiken skall drabbas.

Under detta året har ägarna träffats sex gånger i så kallade stiftarsamråd. Ägarna det är alltså detsamma som stiftarna som är Västra Götalandsregionen, Uddevalla kommun och Bohusläns Hembygdsförbund. Av dessa är det alltså regionen och kommunen som bidrar med rena pengar.

De två första stiftarsamråden ägnades från Västra Götalandsregionens sida att försöka övertala oss i hembygdsförbundet att gå med på att ansöka om permutation av stiftelsen. Vi sa nej, vänligt men bestämt! Dels förstås för att Bohusläns Hembygdsförbunds roll i fortsättningen skulle marginaliseras, men också för att vi var förvisade om att Kammarkollegiet aldrig skulle bevilja en permutation. Slöseri med tid och energi således!

Till tredje stiftarsamrådet kom Västra Götalandsregionens förhandlare med helt andra besked. Man hade insett att nu gällde det att göra bästa möjliga för Bohusläns museum och för det fortsatta samarbetet i regionen. Man hade med sig en påse med 3,5 milj kr som man symboliskt satte på bordet framför Uddevalla kommuns två representanter. - "Dessa pengar bidrar regionen med under förutsättning att Uddevalla kommun tar sin del".

Då säger kommunens representanter: - "Vi går inte in med mer pengar!"

Det var oerhört pinsamt att som Uddevallabo sitta där och höra detta.Samtidigt sa sig kommunrepresentanterna värna om museet. Hur då??? Man hade förstås "glömt" att kommunen 2010 dragit ner sitt bidrag med 1,4 milj kr. Visserligen var det då borgerligt styre, men ändå!

Till nästa förhandlingsrunda hade museichefen Hans Kindgren räknat på vad som skulle till för att kunna driva runt museet utan några tillskott av pengar alls. Det enda möjliga var att öka intäkterna. Att spara sig ur situationen fanns inte på kartan. Drygt fem milj kr går inte att spara. Museichefens förslag till intäktsökning var att införa entré på museet. Det skulle förstås drastiskt minska museets besökssiffror som stadigt legat runt 300 000 årsbesökare. Kanske skulle 75 000 besökare ändå betala entré så man får in pengarna som saknas?

Men nu säger Västra Götalandsregionens förhandlare nej. -"Skall ni införa entré så får ni inga pengar av oss! Det skulle bli det enda museet i regionen med entré så det går vi inte med på!"

Återigen går frågan till Uddevalla kommuns representanter som ännu en gång säger att kommunen inte går in med mer pengar!!!

Nu kallade regionens företrädare in det tunga artilleriet i form av regionstyrelsens ordförande Johnny Magnusson (M) för att tala allvar med kommunstyrelsens ordförande Ingemar Samuelsson (S). Men det hjälpte inte, Samuelsson sa nej till mer pengar till museet.

I stället höjde regionen sitt bidrag till 3,6 milj kr. Allt för att ta sitt ansvar som stiftare och rädda fortsatt drift på Bohusläns museum!!!
Kommunens "insats" blev till slut att efterskänka hyran på en dryg miljon för museets lokaler på Junogatan som museet lämnar under 2016. Och det blir ju en punktinsats som bara gäller det året. Kostar således inte kommunen någonting.

Den 1 januari går alltså museet över att drivas i sin egen regi och det är jag nöjd med. Kommunens bleka insats efterlämnar ändå en fadd smak och Västra Götalandsregionens stjärna har i stället seglat upp på min himmel. Vem hade kunnat förutse något sådant!

Därtill måste jag säga att det är glädjande att 59 av 61 anställda har valt att följa med över för att på nytt bli anställda av stiftelsen. Två valde att stanna i Västarvet av personliga skäl då de bor i Göteborg.

Jag måste också berömma museichefen Hans Kindgren och hans ledningsgrupp som jobbat stenhårt under året för att verksamheten i det "nya" Bohusläns museum kommer att bli framgångsrikt.  Det fattas dock fortfarande 700 000 kr i budgeten så det blir tufft. //

6 kommentarer:

  1. Vårt fantastiska kulturhus, Uddevallabornas stolthet. Det vi visar upp först av allt när vi får utsocknes besök!

    SvaraRadera
  2. Men om kommunen efterskänker en hyra på en miljon kan man väl inte säga att det inte kostar kommunen någonting? Kommunen avstår en intäckt på en miljon alltså bidrar kommunen med en miljon!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Under 2016 ja! Men sedan....? Regionens ökade bidrag gäller varje år framöver.

      Radera
  3. Hej Gunnar. Håller med dig att överflyttningen till VGR aldrig skulle skett. Jag, som då var anställd på BM, var också med och kämpade mot en överflyttning. Till skillnad mot t.ex. nuvarande Museichefen, som var för en överflyttning till VGR.. Men Gunnar - jag hänger inte med på din sifferexercis. Du skriver att VGR från början erbjöd ett bidrag på 3,5 miljoner och sedan höjde detta till 3,6 miljoner. Stod verkligen striden om dessa 100 tkr???? I sanning inte mycket att bråka om!! Hälsningar från vännen Jan-Ove.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Uttryckte mig kanske luddigt. Förväntan var att Uddevalla kommun i vart fall skulle bidra med 1,5 mkr. När de inte gjorde det höjde VGR från 3,5 till 3,6. Behovet var 5,5 så budgeten har fått bantas ytterligare men ändå fattas det 700 000. Under 2016 är det verksamhetsövergång så några personalminskningar kan inte göras under året.

      Radera
    2. Hej igen Gunnar. Kan tycka att lovorden till VGR är i överkant. Jag tycker en höjning med 100 tkr, visserligen är lovvärd, men är liten ställd i relation till från början utlovade 3,5 milj. Dessutom tycker jag att Uddevalla kommun har anledning att skämmas - att inte satsa mer på Uddevallas största besöksmål är illa.Att det saknas 700 tkr i budgeten för 2016 är ingen bra start - hade jag varit med i styrelsen hade jag aldrig släppt igenom en sådan budget. Här måste stiftarna öppna sina plånböcker ännu mer!!!/Jan-Ove

      Radera