2015-06-30

Fyra skadade vid allvarlig trafikolycka på Kisslebergsrakan

Foto Jan Aronson

Två personbilar och en lastbil skall ha varit inblandade i en trafikolycka som inträffade under eftermiddagen. Larmet om olyckan inkom kl 15.23. Båda personbilarna blev mycket tilltygade och fick skäras upp för att få ut personerna i bilarna.

Tre personer har avförts med ambulans och en fjärde med ambulanshelikopter.  //

Nu rullar flyttbilarna till nya Folkets Park

I dag inleds inflyttningen i de två nybyggda PEAB-husen vid Folkets Park. Inflyttningarna kommer att ske över tid för att undvika trängsel i hissar och trappuppgångar. På den enda gatan som leder fram till husen blev det dock trängsel i alla fall då de närliggande p-platserna ännu inte är färdiga.

PEAB kommer att starta försäljningen av lägenheter till ett tredje hus i höst och när en trededel av lägenheterna är tecknade kommer bygget av det huset att påbörjas.  //

2015-06-29

Magsjukan slog till

Om ni undrar varför det inte hänt något på Uddevallabloggen sedan den 26 juni så beror det på att redaktören legat däckad i den värsta magsjuka han råkat ut för under sitt 70-åriga liv. I dag på den tredje dagen börjar han kunna inta fast föda så det finns hopp!  /

2015-06-26

Täten i Bohusracet

Nu ikväll, kl 23.30, har täten i Bohusracet rundat Tjörn och Orust och är på väg norrut. De första båtarna är i höjd med Ramsvikslandet utanför Hunnebostrand.

Följ tävlingen på www.tractrac.com eller i appen tractrac  //

Första starten i Bohusracet har gått

Första starten i årets stora segleingstävling gick exakt klockan 11.00. Här samlar båtarna ihop sig till starten och det gäller att inte passera startlinjen innan startskottet går.
Här har starten gått men bland dessa var det minst två båtar som tjuvstartat och fick vända om för att på nytt passera startlinjen.
Starten rönte ett stort intresse, inte minst bland dem som skulle starta senare idag.
Och här har seglingen kommit igång på allvar.

Och när båtarna kommit utom synhåll kan man följa dem via trackern tractrac eller via webben.  //

2015-06-25

Uddevalla Water Week inledd

Under dagen började de tävlande båtarna i Pantaenius Bohusracet att samla sig i Uddevalla. Bortemot 200 tävlande båtar allt som allt. Ännu sent i kväll kom det båtar in i hamnen. Det är samtidigt första dagen för Uddevalla Water Week.
Här registrerar sig de tävlande på Bohusläns museum.
Nytt för i år är att man kan följa tävlingen via internet då varje båt är försedd med en transponder. Du kan ladda ner en app som heter tractrac eller gå in på www.tractrac.com för att följa båtarna.
Här dök det upp två gamla beväringar från idrottsplutonen på I 17. Urban Lagneus, Uddevalla, och Anders Nordström, Västerhaninge. Båda var elitseglare när de gjorde lumpen. Urbans i seglingssammanhang ständige följeslagare Magnus Lundgren, Lysekil, fick jag inte kontakt med men de båda startar i Bohusracet tillsammans i morgon.
Massor av folk sökte sig ut på stan i årets första nattsudd.
Mats Andersson underhöll från scenvagnen vid den Lundqvistska tomten.
Veteranbilar visade upp sig på Kungstorget.
Äntligen hade det vackra vädret infunnit sig.  //

Så kom hon då, M/V NAVIOS HOPE

Restaurang Villa Lindesnäs visade sig vara den perfekta platsen att äta lunch och fartygsskåda samtidigt.

Jättefartyg anländer Uddevalla i dag

Insänt av Uddevalla Hamnterminal:

Idag 25/6, vid middagstid kommer ett av de största fartygen som någonsin varit i Uddevalla för lastning att lägga till. Helt enkelt når fartyget det max som vår hamn har möjlighet att ta emot.

Fartyget M/V Navios Hope är över 220 m långt, 32 m brett och 11 m djupgående. Med dödvikt på 75397 ton är hon bland de tre största fartyg som kommit till  Uddevalla för att lasta/lossa. Dessutom är fartyget 30m högt och max höjden för de två broar som hon passerar är 32 m.

M/V Navios Hope kommer att dellasta spannmål ca 21000 ton med destination Kuwait.
Lastningen kommer att ta ca 5 dagar och engagera 3 kranar, bilar som sköter interntransporterna från spannmålssilon och magasin, sammanlagt ca 20 personer kommer att vara involverade.
Lastningen kommer att ske på Sörvik, där djupgåendet är tillräckligt för att ta emot panamax fartyg.

Uddevalla Hamnterminal har noterat en ökning av spannmålsexporten under 2015, och vi är glada att kunna ta emot fartyg av M/V Navios Hope:s klass, vilket ökar möjligheterna för Svenska spannmålsproducenter att sälja till världsmarknaden.  //

2015-06-24

Inställd danskväll på Gustafsbergs Badrestaurang i morgon 25 juni

I dag tvingades krögaren Urban Nielanger att ställa in danskvällen som skulle ägt rum i morgon torsdag den 25 juni. Dansbandet Mejdej har drabbats av akut sjukdom och krögaren kan inte på så kort tid skaffa ett ersättningsband. Så tyvärr ingen danskväll i morgon. De som bokat bord har redan fått beskedet.  //

Nu har vovvarna fått sin egen badplats

Alla kanske inte vet att det råder badförbud för våra hundar på allmänna badplatser? Nu är dock det problemet löst då en alldeles egen hundbadplats har gjorts i ordning på Bodele.
Det är alldeles i närheten av Bodeleåns utlopp som man nu gjort i ordning den nya badplatsen.
Man har slagit gräset på ett stort område för våra fyrfota vänner och deras hussar och mattar. Kan det också betyda att människor inte bör bada i samma vatten?  //

2015-06-23

Han avrättade Rolf Runge - blev själv mördad


Det var den här mannen som lät avrätta Rolf Runge och hans kamrater. Joachim Peiper (1915-1976), även känd som Jochen Peiper, var officer i Waffen-SS under andra världskriget och personlig adjutant till Reichsführer-SS Heinrich Himmler mellan november 1940 och augusti 1941. Peiper kämpade både östfronten mot Röda armén och västfronten mot de västallierade, och han vann Riddarkorset av Järnkorset med eklöv och svärd för extrema insatser på slagfältet, mod och enastående militära ledarskap.

Peiper dömdes till döden för krigsförbrytelserna i Belgien men straffet omvandlades till fängelse. Han satt fängslad i 12 år. Han anklagades även för krigsförbrytelser i Italien, men italienska och tyska domstolar kom fram till att det inte fanns tillräckliga bevis för att motivera åtal.

Efter sin frigivning från fängelset, arbetade Peiper för både Porsche och Volkswagen, innan han flyttade till Frankrike, där han översatte böcker från engelska till tyska under pseudonymen Rainer Buschmann.

Peiper mördades i Frankrike i juli 1976, då han blev skjuten av okända angripare som sedan brände hans hus till marken med molotovcocktails.

Läs om Joachim Peiper här https://sv.wikipedia.org/wiki/Joachim_Peiper

Det finns också en hel del material om Joachim Peiper på YouTube, bl a från rättegången mot honom. Klicka här https://www.youtube.com/results?search_query=joachim+peiper  //

2015-06-22

Rolf Runge stupade under andra världskriget då han stred för USA - begravdes i Uddevalla

Lars Rhinebo har forskat i arkiven och hittat historien om Rolf Olof Runge från Uddevalla som emigrerade till USA 1934 vid 23 års ålder och stred för amerikanarna under andra världskriget i Europa.

Så här skrev Bohusläningen i april 1949 vid Runges jordfästning i Uddevalla:

"I en metallkista, svept i stjärnbaneret, jordfästes på söndagen i Uddevalla stoftet av den i Belgien stupade korpralen i amerikanska armén Rolf Runge till vila i fädernestadens jord.

Rolf Runge, som var son till bankdirektör Karl Runge, var med i de amerikanska styrkor som överfördes till Europa. Postumt har han efter sin död erhållit tapperhetsmedaljen Purple Heart.

Stoftet hade med flyg transporterats till Oslo och därifrån med bil till Uddevalla eskorterat av tre amerikanska officerare.

Jordfästningen ägde rum i kyrkans gravkapell och inleddes med Chopins sorgemarsch spelad av musikdirektör C.G. Andersson. Harry Åkerberg utförde så Adagio ur Beethovens Patitic, varpå komminister Franck förrättade jordfästningen. Utgångsmarschen ur kyrkan var Karl XV:s sorgmarsch.

Kistan fördes därpå i en öppen vagn till Norra kyrkogården, där gravsättningen ägde rum i familjegraven".
Lars Rihnebo vid familjen Runges grav på Norra kyrkogården.
I Belgien finns det här minnesmonumentet där man skymtar Rolf Runges namn vid den svenska flaggan i den högra nedre bilden. Det är en amerikansk veteran som var med i striderna som här besöker minnesmonumentet 2012.

Så här beskrivs händelsen då Rolf Runge dog:

På morgonen den 17 december 1944 blev tolv soldater ur den amerikanska 27 Armored Infantry Battalion tillfångatagna och transporterade till ett område söder om staden Stavelot kallat La Vaulx Richard. Den tyske befälhavaren Joachim Peiper bestämde  att fångarna skulle avrättas och de sköts alla tillsammans med tre civila belgare.  //

2015-06-21

Villa Klippan på Gustafsberg


Text Kurt Hansson:
Historia
Ritningen till huset beställdes av fabrikören/byggherren Sunnderdal och byggnadsfirman Bark & Warburg i Göteborg som var pionjärer inom industriellt byggande tillverkade huset i Göteborg och numrerade all plank. Huset uppfördes sedan på det som då kallades den Bergenfeldtska tomten på Gustafsbergsstiftelsens mark år 1885. Från början var huset en sommarbostad.
Namnet på huset kan ha kommit från den klippa som finns på tomten men också från Klippans pappersbruk där Olivia Kullman, husets första ägare, var delägare.
Arrendeavgiften till Gustafsbergstiftelsen var ursprungligen 50 kr per år och av arrendeavtalet framgår att arrendatorn omedelbart skulle inhägna tomten för att undvika skadegörelse från de kreatur som strövade inom området och som ägdes av stiftelsen. Man var tillika som arrendator av marken skyldig att inskriva sig i societetshuset och betala en därtill hörande avgift.
Huset uppfördes i det som kallades för schweizerstil och den för tiden typiska bruna färgen som dock var något ljusare än idag. Huset hade mer utsmyckningar från början med profilsågade konturer och vindskivor. Inredningen i huset var ståndsmässig med 3.4 meter i takhöjd med stora delvis guldfärgade taklister.
Huset är väl bevarat sedan den ursprungliga tiden men nu med modern uppvärmning och inredning. Huset blev ett åretruntboende år 1960 men tilläggsisolerades och moderniserades under 1970-talet. Bakom de stora fönstren mot hamnen fanns tidigare en öppen veranda som nu är en del av vardagsrummet. Verandan närmast vattnet tillkom några år efter själva huset. Garagebyggnaden har tillkommit mycket senare. Byggnader för vedförråd och utedass har försvunnit.

Ägarlängd
  • 1885 änkefru/konsulinnan Olivia Kullman
  • 1893 hovrättsrådet Hugo Zetterberg och underlöjtnant Verner Zetterberg
  • 1905 rektor BG Bergin
  • 1943 Carl Wallström
  • 1960 Leif Blomqvist
  • 1969 Nils Olov Kandell
  • 1972 Kjell och Eivor Forsberg
  • 1985 Arne och Karin Petersson
  • 1993- Kurt och Ingela Hansson

Du kan läsa mer om husen på Gustafsberg på www.onspotstory.com eller ladda ner appen onspotstory till din smartphone.  //

2015-06-20

Villa Syskrinet på Gustafsberg

Text Richard Hagelberg:

"Villa Syskrinet uppfördes cirka 1840 av Direktionen för kurorten. Den växande kurortsverksamheten medförde att det under storhetstiden på 1820-talet fanns ett stort behov av bostäder åt badgästerna. Detta hade hittills lösts genom inkvartering i Uddevalla och transport med häst och kärra ut till Gustafsberg. Direktionen hade tillgång till ett antal hus med uthyrningsrum men det räckte förmodligen inte. Stugan som byggdes upp fick en utformning som starkt påminner om ”Gula Huset”, d.v.s. en rak huskropp i två plan. Den höga nordliga delen liksom veranda och frontespis tillkom senare. De tre fönster som syns inne på verandan inklusive det som sitter på den sydliga kortändan var vid denna tidpunkt ytterfönster. Det innebär att det som senare kom att kallas för ”Villa Syskrinet” var efter uppförandet mer en stuga. I likhet med ”Gula Huset” hade ”Syskrinet” tegelpannor och båda var vid denna tidpunkt rödmålade. På övervåningen fanns det tre rum och dörrarna in till dessa var numrerade, vilket styrker bilden av att stugan användes som korttidsboende.

Kurortsveksamheten avtog och istället växte Barnhusverksamheten vilket innebar behov av annan användning av lokalerna. Skolpojkarna behövd skor och kläder varför det behövdes lokaler till skomakaren och skräddaren/sömmerskan. 1813 bygger och etablerar sig John Bergenfeldt i Skomakarhuset som skomakare. Därmed blev det naturligt att de två husen som användes för dessa verksamheter kom att kallas ”Skomakarhuset” och ”Syskrinet”.

Skomakarverksamheten tas över av sonen Abraham som gifter sig med Laura. Efter sin mans bortgång blir hon intresserad av Syskrinet. Vid ett direktionsmöte 8:e juni 1885 beviljas Laura att bo året om i Syskrinet för 1 kr/år. Det framgår inte någonstans om Laura köpte stugan av Direktionen men eftersom hon omnämns som förste ägare i ägarlängden verkar det troligt. Med tanke på att Laura beviljades bo i Syskrinet lät hon bygga verandan vilket medförde att hela takkonstruktionen måste kompletterats med den utbyggnad som fungerar som tak över verandan. Verandan var dock kortare än dagens och bestod av tre öppningar mot dagens sex. För att få till takpartiet togs tegeltaket bort och de lägre och flackare takstolarna salades på med nya takstolar med större takvinkel. Genom denna utbyggnad blir stugan mer villalik. Det är förmodligen vid denna utbyggnad som huset också målas i den gula färg som huset har idag.

1896 köper familjen Erik Adolf Rehnberg huset och låter bygga ut det med den höga Dubbletten som syns till vänster om man står framför huset. Verandan förlängdes också fram till den nya utbyggnaden. Genom ombyggnationen blev nu stugan definitivt mer villalik och kom därmed att få sitt namn ”Villa Syskrinet”.

1920 köper Axel Åhman huset och som efter faderns bortgång ärvs av Astrid Hagelberg. Huset har därefter varit i familjens ägo. Villan har de senaste 20 åren genomgått en omfattande renovering för att återställa och omkonstruera tidigare byggtekniska misstag. Bland annat har stora delar av huset lyfts och en hel ny grund skapats".

2015-06-19

GLAD MIDSOMMAR FRÅN ETT VÄLBESÖKT GUSTAFSBERG!

Midsommarafton inleddes traditionsenligt med att Gustafsbergs Vänner klädde midsommarstången.
Och några varv runt midsommarstången fick det allt bli.
Och efter väl förrättat värv blev det kaffe i Societeten.
Och kl 16 var det så dags för den stora allmänheten att delta i dansen som med sedvamlig ackuratess leddes av Christer och Lasse.
Jag vill också vara med!
Uddevallabördiga Heléne Lööw på besök i hemstaden.
Lucas och mormor
Och en fantastisk tur med vädret hade vi i år igen.  //