2015-10-31

Möt tecknaren Henry Simmerström på Wessmanska måndag 2 november

Känner du igen Henry Simmerström? Kanske minns du honom från Lundqvists järnhandel eller senare från Kökshörnan? Men alla kanske inte minns tecknaren Henry Simmerström? 80-årige Henry har tecknat i decennier och inte minst har han delgett läsarna av Kuriren och senare Bohusläningen sina ofta underfundiga teckningar. Och fortfarande kan det dyka upp någon teckning i bladet.
Det är en diger samling teckningar som också är tidsdokument över Uddevalla, Bohuslän och Sverige.

Nu har du möjlighet att träffa Henry och höra honom berätta om hur hans teckningar kommit till.

Välkommen till Wessmanska huset, Södra vägen 7, på måndag den 2 november kl 14. Alla är välkomna!  //

2015-10-30

Fartygsbesök i Uddevalla hamn

 
Sedan några dagar har man kunnat se det här fartyget på Byfjordens redd. Det är ABIS BRESKENS som är registrerat i Nederländerna. Hon lossade storsäck gödningsmedel i början av veckan och ligger och väntar på att antingen lasta här i Uddevalla eller annan last i annan hamn.
Båten är speciell med tanke på att bygget ligger fram och däcket förhållandevis lågt, hon har bra egenskaper för att transportera vindkraftverk vilket är historiken för henne här i Uddevalla.

Hon ligger alltså för ankar på ca 40 meters djup och vi får väl se hur länge hon blir kvar.
Idag kom också AUTOPROGRESS som under några timmar lastade chassi vid det gamla roro-läget vid Skeppsholmspiren. Nu ikväll avgick hon igen mot Bremerhafen med sin last.  //

2015-10-28

Nu har ABF Fotoklubbs Uddevallaalmanacka för 2016 kommit

Som vanligt har fotoklubben letat upp bilder som vi inte har sett tidigare. Omslagsbilden från Unneröd är ett bra exempel på just det. Huset där borta till vänster är manbyggnaden på Unneröd. Huset byggdes 1750 och finns kvar idag som församlingshem för Bäve församling. Vad jag inte visste var att byggnaden har flyttats ett 20-tal meter österut.

Almanackan finns att köpa på Bohusläns museum, på ABF:s expediton och förstås av fotoklubbens medlemmar.  //

Stolarna tog slut vid kvällens berättarafton


Stolarna tog slut vid kvällens berättarafton, vilket gjorde att några fick stå. Efter 31 år med samma koncept är det fantastiskt att folk kommer i stora horder fortfarande. Och det var idrottsbilder, bilder från ABF Fotoklubbs nya almanacka och "vanliga" Uddevallabilder. Berättarlusten var det heller inget fel på.

2015-10-27

Nybyggda hus i Kapellebacken

Här är Kapellevägen "nya" dragning med sina nybyggda hus. På 1937 års karta nedan ser vi hur det såg ut då i Kapellbacken som det står på kartan. Ordat Kapelle kommer från Kapelliden. Jämför Bodele och Bodelid.

2015-10-26

Arne Thorburn - en äventyrlig officer

Bild Bohusläns Försvarsmuseum. Arne William Thorburn, född i Uddevalla 1906-01-19, död 1977-10-01.

Arne Thorburn började sin militära bana som volontär vid Bohusläns regemente 1925. Hans karriär kom inte att bli den traditionella. Som löjtnant kom han att delta i bildandet av den etiopiske kejsaren Haile Selassies kadettskola.

Kejsaren Selassie hade starka band med Sverige och begärde 1934 av Sverige att få låna en grupp svenskar för att bygga upp en officersskola efter svensk modell. Det kom att bli ett av Sveriges billigaste biståndsprojekt där Etiopien stod för alla kostnader. Kaptenen vid Svea Livgarde Viking Tamm fick med sig fyra löjtnanter från olika truppslag där Arne Thorburn representerade infanteriet. 

"Grupp Tamm" kom till Etiopens huvudstad Addis Abeba i december 1934 för att påbörja ett arbete som i sin förlängning skulle komma att pågå till mitten av 1960-talet, med uppehåll för åren 1939-1945.

Arne Thorburn begärde och fick avsked av den svenska regeringen och blev i stället anställd av den Etiopiska 1935 - 1936. Om detta med våra ögon spektakulära biståndsprojekt kan man läsa i i boken Svenskar i krig 1914 - 1945 av Lars Gyllenhaal och Lennart Westberg.

Thorburn återvände till den svenska armén och Bohusläns regemente där han blev kapten 1940. 1946 blev han major vid Svea Livgarde. Avsked och inträde i Svea Livgardes reserv 1961.  //

2015-10-25

Berättarafton onsdag 28 oktober

Höstens andra berättarafton går således av stapeln på onsdag kl 18.30 i Hörsalen på Bohusläns museum!

ALLA ÄR VÄLKOMNA!!!  //

2015-10-24

Konstnären Gunnar Åberg

Insänt av Owe Petersson:

Gunnar Åberg ( 1869 -1894) föddes i Uddevalla där fadern var telegrafkommissarien Henrik Åberg som kommit till Uddevalla 1864. Redan vid 17 års ålder blev Gunnar Åberg elev vid konstakademin i Stockholm.

Efter studier i Paris återvände Åberg till vid 23 års ålder och etablerar sig som konstnär med egen ateljé i Stockholm.

Ibland anordnades utställningar i Rådhuset i Uddevalla som finansierades   med ett  konstlotteri – lottpriset var då  1 krona!  Det är för dessa utställningar och lotterier som en del av hans kända Uddevallamotiv kommit till.

Den socialt utåtriktade Gunnar Åberg ombads att medverka i ett historiskt festspel i Stockholm i samband med den första Hazeliusfesten på Skansen 1883. Då kom besked från Slottet att Majestät , Oskar II. Gärna ville se generalrepetitionen dagen för Valborgsmässoafton!  Men kvällen blev och Gunnar  Åberg fick en ordentlig förkylning, vatten i lungsäcken tillstötte och därför ordinerades  vila i hemmet i Uddevalla.

Han var då en av de sex sökande till Akademins stora resestipendium på 3000:- per år under tre år! Trots att en förutsättning för att erhålla detta stipendium var att vederbörande var beredd att åka fastställde Kungl. Majt. att Åberg skulle få detta stipendium trots att han låg sjuk i hemmet i Uddevalla! Man hoppades tydligen på att han skulle kunna tillfriskna…

Men en galopperande lungsot tillstötte och Gunnar Åberg avled i hemmet 10 februari 1894 – vid 25 års ålder. Hans grav finns på Norra Kyrkogården.

Passande nog pryder en av Gunnar Åbergs Uddevallamotiv från 1890-talets början omslaget på den av historikern Martin Åberg ( inget släktsamband!) sammanställda ”Uddevalla stads historia” - jubileumsboken som kom ut i samband med stadens 500-årsjubilueum 1998.

Tavlan finns numera på museet  - donerad  av Dagmar Thorburn. Tavlans motiv   finns också  som vykort på museet och som affisch på biblioteket!

Ett annat välkänt Uddevallamotiv  är  tavlan  ”Utgång från kyrkan”- fanns förr  som julkort  på museet! Damen med den vackra  hatten  och muffen  är konstnärens syster Maria bakom henne - i svart sjalett -  ses en trotjänarinna i familjen!

I högra hörnet på tavlan ser man  en liten familj – och vilka det var fick sin förklaring när jag en gång kåserade om konstnären Gunnar Åberg på Hembygdsföreningen och visade ett kort på tavlan!

Nedanstående fick  jag då reda på genom Birgit Rosén vars fars morfar var  mannen i  kubb!

Mannen i kubb hette Herman Pettersson (f. 1839)  och  var kyrkvaktmästare och orgeltrampare. En orgeltrampare trampade bälgarna som försåg kyrkoorgeln med luft – detta sker numera med eldrivna fläktar!

Strax bakom honom går hans hustru Anna Fredrika Eriksdotter ( f. 1841) och deras dotter Ellen ( f.1880).

Denna dottern Ellen kom senare att gifta sig med Bror Edvin Olsén  som hade en ostaffär i Saluhallen vid Kungstorget.

Deras dotter Elly Maria ( f. 1914) var gift med regementsmusikern Olle – vanliga kallad ”Pick- OLLE”.  De övertog Ellys pappas ostaffär i Saluhallen  - en ostaffär som säkert många  gamla uddevallabor  fortfarande kan  minnas!

Uddevallabloggens läsare  kanske  känner igen andra personer i Gunnar Åbergs personintressanta och stämningsfulla tavla….? //

2015-10-23

SM i terränglöpning vid Samneröd 24 - 25 oktober

Lördag och söndag arrangerar Hälle IF SM i terränglöpning på Samnerödsfältet intill Rimnershallen. För fem år sedan arrangerade klubben Nordiska Mästerskapen i samma terräng. Då deltog supertalangen Napoleon Solomon (bilden) och kom på andra plats i sin klass. Han förlorade knappt med fyra sekunder.

Då var han 16 och nu har han hunnit fylla 21 och jodå. Den supertalang jag utnämnde honom till 2010 har utvecklats stort. Jag måste erkänna att jag inte följt honom så noga men en googling ger bl a detta: flera segrar i Lidingöloppet, seger i Skärholms­loppet, SM-guld på 3 000 meter hinder, elva guld och två silver i ungdoms- och junior-SM. Brons på Stockholm Halvmarathon.

Arrangörsklubben Hälle IF ställer förstås upp med flera svenska toppnamn. Dock är det osäkert in i det sista om stjärnan Meraf Bahta kommer till start.

DAGSPROGRAM FÖR TÄVLINGARNA

Tävlingen startar ca kl. 12 på lördagen och avslutas ca kl. 15 på söndagen.

Lördag 24 oktober
M, P17, P16, P15, K, F17, F16, F15 4000m
K35, K40, K45, K50, K55, K60, K65, K70, K75 4000m
M60, M65, M70, M75, M80, M85 4000m
M35, M40, M45, M50, M55 8000m

Söndag 25 oktober

F19 4000m
K22, P19 6000m
M22, K 8000m
M 12000m  //

Konsert med Elisabeth Wiklander lördag


2015-10-22

Fossums kvarn från norr

Fossums kvarn medan den fortfarande var i funktion som kvarn. Mjölnarens hus ser vi till vänster i bakgrunden. 1930-tal?  //

Livstid för äldre brodern i trippelmordsrättegången

Pressmeddelande

Dom i trippelmordsrättegången

[2015-10-22] Uddevalla tingsrätt

Uddevalla tingsrätt har idag meddelat dom i mål mot de personer som är misstänkta för delaktighet i det s.k. trippelmordet på Bävedalsvägen i Uddevalla natten mellan den 6 och 7 mars 2015. Tingsrätten dömer den äldre av de två åtalade bröderna till livstids fängelse medan den yngre brodern frikänns.

Två bröder har åtalats för morden medan en bekant till bröderna åtalats för medhjälp bestående i att han lämnat en av de pistoler som använts vid dödsskjutningarna till den äldre brodern strax före brotten ägde rum. Samtliga har förnekat att de haft något med morden att göra.

Tingsrätten har kommit fram till att det är bevisat att den äldre av bröderna är skyldig till morden och har bestämt straffet till livstids fängelse. Gällande den yngre brodern finns sådan tveksamhet kring hans medverkan att han ska frikännas. Även den man från Ljungskile som lämnat tillbaka en pistol till den äldre brodern efter att ha lånat den, frikänns då det inte är bevisat att han haft kunskap om att den skulle användas som mordvapen.

Skälen för de bedömningar som gjorts beträffade de båda bröderna är i korthet följande: 

Den tekniska utredningen visar klart att de tre offren skjutits till döds på Bävedalsvägen på den plats där deras kroppar påträffades. Två pistoler har använts men utredningen ger inte något säkert svar på om det är fråga om en eller flera gärningsmän. Det är genom samma utredningsmaterial klarlagt att skyttens avsikt varit att döda. Av flera av varandra oberoende vittnen, som hört skottlossning, framgår att skotten föll strax efter kl. 01.00 den 7 mars. Genom de åtalade brödernas egna uppgifter och annan bevisning är det utrett att båda uppehållit sig i närheten av brottsplatsen i nära anslutning till tidpunkten för morden. Det är också visat att den äldre brodern genom telefonsamtal och SMS fått offren, som han kände sedan tidigare, att komma till platsen, samt att de två pistoler som användes har ägts av honom. Vidare har en lätt MC av scootermodell som också ägs av den äldre brodern knutits till brottsplatsen på sådant sätt att rätten anser att det är klarlagt att den använts som transportmedel av mördaren eller mördarna.

Förhållandet att offren förmåtts komma till platsen av den äldre brodern samt att de skjutits med hans pistoler strax efter att han haft kontakt med dem och av någon som använt hans scooter för att ta sig från mordplatsen har övertygat rätten om att det inte finns något utrymme för ett scenario där han inte är gärningsman. Den äldre brodern har lämnat en förklaring med innebörden att han anlitat kriminella personer för att råna ett av de tre mordoffren som hämnd för att han blivit lurad i en narkotikaaffär och också lånat ut vapen och mobiltelefon till dem. Tingsrätten har dock avfärdat hans berättelse som en uppenbar efterhandskonstruktion.

Beträffande den yngre brodern har domstolen kommit fram till att det finns ett utrymme för tvekan när det gäller om han var på Bävedalsvägen när morden ägde rum. Det finns bevisning som talar för detta men den är inte tillräckligt stark för att varje tvivel ska vara undanröjt och han ska därför frikännas. Det finns inget som visar att den yngre brodern varit delaktig i de åtgärder den äldre brodern vidtagit för att få offren att komma till platsen, skaffa fram vapen eller annat.

Vid påföljdsvalet har rätten ansett att livstids fängelse är ett självklart val eftersom det är fråga om mord på tre personer.

Den äldre brodern döms också för grovt vapenbrott, narkotikabrott och framkallande av fara för annan. Mannen från Ljungskile, som alltså frikänns för medhjälp till morden, döms också för grovt vapenbrott medan en kamrat till honom döms för grovt narkotikabrott. Påföljden har för båda dessa bestämts till fängelse.

En kvinna var åtalad för vapenbrott då hon enligt åklagaren skjutit på allmän plats med ett av de vapen som användes vid morden vid ett tidigare tillfälle. Åtalet mot henne har emellertid ogillats då hon förnekat detta och de vittnen som hörts har lämnat olika uppgifter om vilka personer som sköt med vapnet vid det här tillfället.

Rättegången hölls i Göteborgs tingsrätts lokaler och pågick i nio dagar.


2015-10-19

Kulturmord i Bohusläningens gamla hus

(Klicka på bilden så blir den större)
Insänt av Jan-Gunnar Lindgren (vars föräldrar drev Konditorirestaurant Havet i Bohusläningens hus och är tidigare länsantikvarie. Sitter nu bl a i Gustafsbergsstiftelsens direktion)

"Idag var jag i Uddevalla och fick ett infall. Besökte Bohusläningens hus och Restaurang Havets gamla lokaler för att se hur ombyggnaden utvecklats. Inget är för evigt! Allt ska förgås! Så är det!  Men nog kunde fastighetsägare, fastighetsutvecklare och arkitekt stannat upp en stund och funderat!
”Kanske ska vi inte utplåna husets historia helt! Kanske ska vi ta vara på något av spåren från förr! Det kan ju bli en kvalitet som faktiskt kan påverka vad vi kan ta ut i hyra! Och här ska vi ju inte bli lägenhet utan kontorslokaler så det borde nog vara möjligt. Och visst var det så att de här målningarna konserverades för några år sedan”! Men!  ”Nä - det blir perfekt med en gipsvägg här sa Måns.  Riv ner skiten sa Bill. Skit är vad det är sa Bull”!
Ack ja! Huset är väl inte byggnadsminnesklass, interiören var väl inte i klass med Gunnebo och målningarna inte av mästarklass! Men ändå! Kunde man inte haft lite fantasi? Kunde man inte varit lite mer varsam? Kunde man inte tagit vara på något av husets historia och identitet? Själv tycker jag detta är pinsamt dåligt! Men jag är ju lite partisk förstås!

JG" 
Så här såg det ut på Havets tid.  //

2015-10-18

Släktföreningen Natt och Dag på Uddevallabesök

Idag hade Uddevalla besök av släktföreningen Natt och Dag. Ett tjugotal medlemmar ur den västsvenska grenen kom till Uddevalla för att söka sina rötter. Och givetvis blev det besök på Norra kyrkogården vid ett par gravar, här vid Svante Natt och Dags familjegrav.
Det ligger Natt och Dagsläktingar även i andra gravar som här den Wesslauska graven.

Svante Natt och Dag var förutom bryggeridirektör också en av mina företrädare som direktör för Gustafsbergs barnhus. Det här porträttet hänger i Gubbrummet i Societetshuset på Gustafsberg och årtalen avser de år mellan vilka han var direktör.
Natt och Dags bryggeri var stadens största och låg i kvarteret Dagson. Kvarteret brann 1859 och det här huset uppförde Svante efter branden som bostad och kontor. Och givetvis besökte släktföreningen också det Natt och Dagska huset.
Besöket i Uddevalla avslutades på Gustafsberg med först fika på Snäckan och sedan visning av arkivet och Societetshuset.  //

2015-10-17

Fossumsberg och Fossum

Det här fotomotivet är inte så ovanligt, men just denna bilden har jag inte sett förut. Fossumsbron har haft olika utföranden genom åren, här är en variant. Och det är nu i höst som den nya bron skall komma på plats.

Till höger skymtar vi Fossums kvarn och till vänster bakom träden ligger Fossumsbergs kvarn. Och det stora byggnaden till vänster är manbyggnaden på Fossumsberg.  //

2015-10-16

Svenska mästerskapen i kpistskjutning 7 maj 1979

Bild Bohusläns Försvarsmuseum

Kommittén som organiserade SM i kpist 7 maj 1979.

Från vänster: Kapten Göran Bryntesson, fanjunkare Sigvard Andersson, Gösta Agermark, förbundsordförande överste Platerud, vice förbundsordförande Bertil Johansson, förbundssekreterare Ingvar Jarlemo, Georg Skansebo, Einar Isacsson och Erik Dahlberg.  //

2015-10-15

En rejäl ansiktslyftning vid Rödöns småbåtshamn

Sedan kommunens Gatu- och parkavdelning tagit över arrendet av småbåtshamnen vid Rödön har det hänt saker. Idag har den stora parkeringen asfalterats.
Och vid de nyaste pontonbryggorna ser det ut så här nu. Den väldigt håliga grusplanen har också blivit asfalterad och fin.
Och runt hela hamnen har det blivit en ny stenskoning. Snart kommer de nya "klassiska" Gustafsbergslyktorna att sättas upp och parkeringsrutor skall målas.  //

Från redaktionsfönstret

Asfaltering på gång

2015-10-14

Bohusläns regemente från berget vid Halla - Stenbacken

Foto Bohusläns Försvarsmuseum (Klicka på bilden så blir den större)

En tidig bild på kasernetablissemanget. Exempelvis är inte marketenteriet byggt. Lägg också märke till toalettbyggnaderna här och där på kasernområdet. Och bussgaraget i hörnet Regementsvägen - Västgötavägen är ännu inte byggt. När skedde det? Många intressanta detaljer att studera.
Och här har Jan Aronson skickat en nästan likadan bild. Här ser vi bl a den stora marketenteribyggnaden står färdig.  //

2015-10-13

Gustafsbergsstiftelsens kartarkiv är en guldgruva för Skredsviksborna

(Klicka på kartan så blir den större)

Ikväll hade jag nöjet att vara i Bygdens hus i Skredsvik och berätta om Gustafsbergsstiftelsens verksamhet. Då hade jag bl a med mig bilder på våra digitaliserade kartor som denna.

Att Gustafsbergsstiftelsen har kartor över Skredsvik har sin förklaring i att donatorn Anders Knape, som bildade Gustafsbergsstiftelsen, köpte Gullmarsbergs säteri med 23 underliggande gårdar 1782. Det gjorde han för att stärka ekonomin för sitt skötebarn, barnhuset på Gustafsberg. Och det visade sig vara en riktig satsning och fortfarande än idag har stiftelsen stor nytta av sin mark i Skredsvik.

Stiftelsen ägde Gullmarsberg och alla gårdarna fram till 1940-talet. Då fick man kungligt tillstånd att sälja säteriet och gårdarna för att kunna starta Gustafsbergs skolhem (1949-1976). Men man sålde inte allt. Man behöll drygt 300 hektar i huvudsak skog.

Att Gustafsbergsstiftelsen ägde säteriet och gårdarna i drygt 160 år avspeglar sig förstås i vårt fina arkiv. Massor med kartor, som samtliga är digitaliserade av Harri Kantola, och andra handlingar finns i arkivet.

Är du intresserad att ta del av kartmaterialet eller andra handlingar så är det bara att höra av sig till mig.  //

2015-10-12

Ny gång- och cykelbro över Bäveån

Klicka för större kartbild
PRESSMEDDELANDE

"Under oktober börjar bygget av en ny gång- och cykelbro över Bäveån vid Fossumsbergsvägen. Bron ingår som en del av Strandpromenaden, som startar vid Skalbankarna.

Fossumsbergsbron kommer att sträcka sig från Fossumsbergsvägen på västra sidan Bäveån över till östra sidan av ån mot Försvarsmuseet och Thordéngården. På denna plats har det tidigare funnits en bro, som revs av fastighetsägaren Hemsö av säkerhetsskäl för drygt ett och ett halvt år sedan.

- Den nya bron gynnar hela rekreationsområdet vid Äsperöd, och knyter samman de vägar som finns sedan tidigare. Bron kommer att ha en träkonstruktion av samma modell som Äsperödsbron som byggdes för ett par år sedan, säger Anders Löfström, projektledare.

En del av brokonstruktionen är en 15 meter lång stomme som kommer att lyftas på plats med kran. Bygget av Fossumsbergsbron pågår fram mitten av december, då bron öppnar för allmänheten. Under våren 2016 kvarstår eventuellt att lägga det översta lagret asfalt.
För mer information, kontakta gärna:
Kundtjänst
Tekniska kontoret
Telefon 0522-69 64 00"
Så här såg den gamla bron ut.

2015-10-11

Ingen idé att polisanmäla inbrott hos Mattssongruppen

Insänt av Bengt C:

Hej Gunnar.
Jag var ute i går Lördag kl 1745 och gick ner för att se om det var öppet för strandpromenaden nere vid kommunens förråd vilket den inte var. Men där upptäckte jag att någon hade brutit sig in
genom staketet till Mattsongruppen och upptäckte en del saker slängda vid en buske.
Som medborgare ringer jag 11414 för att anmäla detta vi ca 1815, jaha kö på detta 37 samtal före. 
Jag tänkte jag väntar, det tog ca 20 min innan jag kom fram. Jag pratade med en dam vilken skulle slussa mej vidare till ledningscentralen Göteborg. När jag pratar med dessa ca 1840 om mitt ärende vilket han förstår var viktigt.

Under tiden jag pratar kommer Nokas bevakningsföretag (tror de heter så) och säger detta till L-centralen han tycker jag ska prata med dessa vilket jag gör, ut kliver en man känner på låset till kommunens förråd, jag uppmärksammar den samme att det skett ett intrång genom staketet en bit bort. Han följer med och konstaterar att det inte ingår i hans uppgift, det ligger på polisen eller Securitas. Då sa jag till honom att han kan prata med  dom då? Nej jag har så mycket att göra så det får du göra själv, jag blev lite snopen men jag ringer upp 11414 igen jag ber dem ringa upp när det är min tur (kö 27 före).  De ringer upp jag tar det hela igen och blir kopplad till L-cent.

Förklarar igen min anmälan, han ber mej vänta och säger sedan att en bil är på väg och är där om en stund. En stund för mej är 15-20 min men när jag väntat 1 timma så ger jag upp och går hem. Kl är då 2005.

Jag undrar om de verkligen har varit på plats om de varit det så tycker jag att de kan ringa till mej o bekräfta detta (Jag står och väntar än).

En sista reflektion jag kommer nog inte att bry mej nästa gång.
Bengt.C. //

2015-10-10

En busstation - men var?

Den här bilden förbryllar mig. Det verkar vara en busstation men var låg den i så fall? Kan det vara Aschebergsplatsen, dvs Sagaplan???  //

2015-10-09

Kungabesök vid regementets 300-årsjubileum

Foto Bohusläns Försvarsmuseum

I augusti 1961 firade Bohusläns regemente sitt 300-årsjubileum. Jubileet satte under dagarna tre sin prägel på staden. En del av jubileet var den stora utställningen "Försvar -61" i södra hamnen. På bilden ser vi kung Gustav VI Adolf när han blir visad runt på utställningsområdet av regementschefen överste Gunnar Smedmark och utställningsgeneralen kapten Axel Hernek till höger.

Bakom kungen ser vi till vänster kapten Håkan Åhs. Kanske någon av Uddevallabloggens läsare känner igen officeren som skymtar i luckan bakom regementschefen och kapten Hernek?  //

2015-10-08

Fyra regementschefer

Foto Bohusläns Försvarsmuseum

Fyra av Bohusläns regementes chefer på samma bild. Överste Bertil Kamph, överste Gunnar Åberg, överste Åke von Schéele och överste Lars Löfberg. Av dessa är det bara Åke von Schéele som är i livet. Han fyller 90 år den 16 november i år.  //

Arkeologer fann gata från 1700-talet

Insänt av arkeolog Niklas Ytterberg:

"Hej Gunnar,
Bifogar några foton från den fina gatan som vi fann igår. Den var vällagd och där den var intakt kunde vi mäta en bredd på drygt 3,6 meter från vägdike till vägdike (lika med 6 aln). Vi har lokaliserat den på 1783 och 1750 års kartor. Det bekräftas också utifrån fynd som kan dateras till 1700-talet, som kritpipor, porslin, samt keramik i s.k. yngre rödgods och något flintgods med tidstypisk dekor. Vägen var anlagd i ca 20 cm sättsand och under denna fanns ett odlingslager från omkring sent 1600-tal/första halvan av 1700-talet. Dessutom fann vi fragmentariska rester av bebyggelse som legar intill gatan.
Vänliga hälsningar
Niklas Ytterberg"
Rännsten
Den arkeologiska undersökningen sker alltså längs vid Asplundsgatan på den tomt där det tidigare i år revs ett hus.

Idag, kl 11.40, kan du höra en direktsändning i P 4 Väst från platsen.  //

2015-10-07

Sörvik - ett område som förändrats

Kjell Berggren med en bild från 1936, tagen från samma plats.

Kjell Berggren tog i somras med mig på en tur i ett område som förändrats mycket. Han kan området som sin egen ficka. Från Kasen - Sörviksområdet och ut till Fröland låg det tidigare 65 - 70 hus har Kjell räknat ut. Alla utom ett är borta nu. För Sörviks del är orsakerna två. Sörviksvarvets tillblivelse är det ena  och så förstås motorvägen genom staden. Här måste man också räkna in Bohusbanan som fick ny sträckning främst pga E 6:ans nya dragning.
 Här har vi bilden från 1936. Det är väl bara Stora Kärra holme som står att känna igen. Till vänster har vi Sörvik. Rakt fram ligger Repslagarholmen och den större ön bortanför den är alltså Stora Kärra Holme. I förgrunden ser vi gamla Rikstvåan och Kärra lada. Undrar vad man hade tänkt om man 1936 hade fått veta att det skulle byggas ett varv och senare en bilfabrik på området.
Här har kameran vridits åt höger i förhållande till förra bilden. Stora Kärra Holme till vänster, Repslagarholmen i förgrunden och Lilla Kärra Holme där borta till höger.
Rikstvåan i förgrunden och rakt fram "Thorburns" väg till Kärranäset och senare vägen till Hedlunds varv.
Området idag.

Det finns gott om spår i terrängen efter bebyggelsen som i huvudsak bestod av sommarstugor. Många hade dåliga vatten- och avloppslösningar.
Hede banvaktsstuga ovanför Kissleberg 1940
Och banvaktsstugan ligger kvar än i dag och fortfarande stryker Bohusbanan förbi huset.
Järnvägsövergången vid Hede banvaktsstuga som ligger till vänster utanför bild. Kjell berättade att när banvakten skulle flytta till en annan banvaktsstuga skedde detta förstås med tåg. Ett lok och en tågvagn körde ut från stan och så lastades flyttlasset på. Man får anta att tågtrafiken inte var så tät på den tiden.  //