2016-04-14

HISTORIEN OM LJUNGSKILE - "Ställets skönhet överträffar all förväntan"

Foto omslagets framsida: David Bylund

I veckan kom boken HISTORIEN OM LJUNGSKILE. Författare är Stefan Edman och bilder Ingemar Nordmark och Johannes Johnsson i Ljungskileortens Hembygdsförenings fotokommitté

Boken är väldigt lättläst genom att texten är allmänintressant hela tiden. Således inte bara intressant för de närmast berörda.

Det är lokal historia men här och där anknytningar till Bohusläns historia i större skala, som järnvägs- och landsvägsdragningarna genom Ljungskile.

Ett intressant avsnitt är det om Bohus stickning och Maria "Maja" Mannheimer på Nedre Tjöstelsröd.

Boken spänner över epoken tidigt 1800-tal fram till nutid, men det finns också vissa trådar bakåt i tiden, t ex Kungsvägen genom Bohuslän.

Boken är en väldigt god hjälp för den som vill förstå varför Ljungskile ser ut som det gör idag.
Foto ca 1910. Ljungskiles samlade taxiflotta står redo på järnvägsplan.
Foto ca 1910. Annexet till Kochs pensionat med apotek och post kallas nu ofta Järnvägshotellet (idag måleriaffär).

En sak som slår mig då jag läser boken och tittar på alla de fina bilderna är att förr byggdes det inga fula hus utan minsta lilla skjul var angenämt att se på.

Att Ljungskile är Stefan Edmans egen uppväxtmiljö råder inget tvivel. Kärleken till orten är stark. Folkhögskolan har en given plats i Ljungskiles historia och av bilderna slås man av att ortens bäckraviner var välskötta och bara det gjorde att landskapet var vackert att skåda.
 Hembygdsföreningens fotokommitté Johannes Johnsson och Ingemar Nordmark.
Minst lika viktigt som Stefan Edmans text är bilderna i boken. Ingemar Nordmark och Johannes Johnsson har lagt ner hundratals timmar i att leta fram och bearbeta bilder till texten ur hembygdsföreningens förnämliga bildarkiv. Och där är det ordning och reda kan jag intyga efter ett studiebesök och demonstration framför datorerna.

Boken kan varmt rekommenderas även för icke Ljungskilebor. Den finns att köpa på ICA i Ljungskile och så hos Ljungskileortens hembygdsförening förstås. www.ljungskileorten.se  //

1 kommentar:

  1. Väldigt moderna taxibilar för att vara 1910,1930 ligger nog närmare sanningen

    SvaraRadera