2016-04-30

Våren hälsades på Svenskholmen

För tredje året i rad hälsades våren på Svenskholmen.
 
Och trots ett ihärdigt vårregn var publiken talrik.
Uddevalla stadsmusikkår med drillflickorna underhöll med ackuratess som alltid.
Kommunfullmäktiges ordförande höll talet till våren och självklart hade han med sig gitarren och gjorde det dessutom med sång.
Inte mindre än sex körer trängdes på scenen.
Tre dirigenter ledde körerna och vi fick vårt lystmäte av alla de traditionella sångerna som "Vintern rasat ut..." och "Sköna maj välkommen".
Musiken, sången och Valborgsmässoelden värmde publiken. Ett alltigenom lyckat arrangemang.   //

2016-04-29

Kvällspromenad med kameran

 Man hinner fundera en hel del när man tar en kvällspromenad efter jobbet. Kvällens promenad var inget undantag. Den första bilden visar status just nu på hoppbassängen vid landbadet. Jobbet med att fylla igen bassängen är snart klart.
 Vid damernas badplats vid Skeppsviken ligger det här flytetyget för ankar berett att bogseras ut på vattnet för att bli en valborgsmässobrasa i morgon kl 19.
 Och så åter igen en av alla felstavade skyltar. Fast den här har suttit här i många år.
 Buss 820 som går mellan Göteborg och Kampenhof skall enligt dagens Bohusläningen mer eller mindre upphöra fr o m den 19 juni i år- Man kan undra om Västtrafik har fått hjärnblödning?
Vid hållplatsen Kapellevägen går det idag 16 avgångar till Nils Ericsson-terminalen i Göteborg. Fr o m 19 juni skall dessa reduceras till två avgångar, 04.42 och 16.17. I motsatt riktning från Göteborg till Kampenhof blir det inga avgångar alls. Man vill tvinga oss att åka tåg istället. Men hur skall vi ta oss till tåget, vi som bor på vischan söder om stan när det inte går några bussar? Och tåget har fått dåligt rykte efter alla missöden under vintern!

-Jag har full förståelse för att folk kan ha synpunkter, säger Västtrafiks trafikchef Mikael Olsson till Bohusläningen. Jaså, han förstår det???

Och blir det miljövänligare om fler och fler tvingas ta bilen?
Och slutligen bron över Bodelebäcken. Den måste repareras vilket betyder att den måste stängas av helt under en dryg månad i höst. Kommunen vill att vi skall köra en omväg på tio kilometer via Oxeskallebackarna - Groheds station via Hässleröd. Men där säger nu vägföreningen blankt nej till den tanken då vägen är privat och man är rädd för att alla tunga transporter skall göra sönder den. Så hur löser man detta? Ja vi vet ännu inte hur det blir. 

Man får som sagt en del tankar i huvudet på en kvällspromenad!  //

2016-04-28

Leif Börjessons sista arbetsdag vid Uddevalla kommun

Leif Börjesson och kommunstyrelsens ordförande Ingemar Samuelsson.

I dag gjorde Leif Börjesson sin sista arbetsdag för Uddevalla kommun. Att det var en populär person som lämnar sin tjänst gick inte att ta miste på. Kön var lång av dem som ville säga adjö trots att det egentligen var tänkt som ett inofficiellt avsked.

Leif Börjesson är född i Strömstad 1952. Han flyttade till gymnasiet i Uddevalla 1967-68 och sedan fortsatte studierna vid Chalmers. Hans första jobb var som konsult i Malmö i tio år. 1986 flyttade han till Uddevalla och blev trafikplanerare vid Gatukontoret där han sedan blev utredningschef och administrativ chef. När Lars Berg gick i pension efterträdde han honom och blev teknisk chef. Sedan vidare till kommunledningskontoret där han även basade över bl a Räddningstjänsten.

Nästa befattning blev kommundirektör och på senare år har han jobbat med strategisk planering.
Från Räddningstjänsten Mitt Bohuslän uppvaktade Mats Johansson och Bernt Eriksson. De båda passade också på att förära Leif titeln "Hedersbrandchef i Räddningstjänstförbundet för evig tid".
Överförmyndaren Kurt Hansson var givetvis på plats,
liksom Uddevallahems VD Thomas Aebeloe.
Samhällsbyggnadsförvaltningens chef Carina Johansson.
Utredaren Stefan Björling.
Från vänster Uddevalla Hamnterminals VD Ulf Stenberg och till höger kommundirektör Peter Larsson.
Och många andra lät sig väl smaka av tårtan. Avslutningsvis höll Leif Börjesson en underfundig betraktelse om sina 30 år i kommunens tjänst. Han flyttade till Helsingborg för några år sedan och har sedan dess veckopendlat. Vad han skall göra i framtiden sa han sig inte ha en aning om men hans intresse för handboll kommer att ta sig uttryck i att han kommer att följa Kropps på avstånd och i sin nya hemstad har han ju OV Helsingborg "att ta hand om".

Uddevallabloggen önskar honom all lycka!  //

Lite siffror om berättaraftnarna 1984 - 2016

K
Inför gårdagens berättarafton reflekterade jag över hur många gånger jag stått där i Hörsalen på Bohusläns museum och lett berättaraftnar likt den igår.

Det hela började i september 1984. Bohusläns museum var nyligen invigt och på våren det året hade vi bildat Uddevalla Hembygdsförening. Vi inledde då föreningens programverksamhet med Öppet hus på Wessmanska (från 1988), stads- och kyrkogårdsvandringar och berättaraftnar på Bohusläns museum. Konceptet står sig än i dag efter 32 år.

Och när det gäller berättaraftnarna så har det från början varit ett välkommet samarrangemang från Bohusläns museums sida. I början var det mycket jobb med att få fram och kunna visa bilder i Hörsalen. Tekniken på 1980-talet var förstås helt annorlunda mot dagens digitala värld. Jag "tvingade" då den tidens museiledning att inköpa ett episkop (även kallat balloptikon) för att kunna projicera bilder på vita duken. Man lade helt enkelt kort i episkopet och korten blev vansinnigt varma och krullade sig då jag tog dem ur apparaten. Idag är det således mycket enklare inte minst går det att hämta bilder på Facebook och www.digitaltmuseum.se

Om jag räknat rätt så var gårdagens berättarafton den 220:e i ordningen. Vilket innebär att jag har tillbringat 330 timmar i Hörsalen. Vi har sett på 6 600 bilder och berättaraftnarna har genom åren lockat mellan 25 - 30 000 i publiken.  Inte illa!  //

2016-04-27

Fira våren på valborgsmässoafton

valborgsbild

Välkommen till Svenskholmen på valborgsmässoafton - lördag 30 april klockan 19.00. Då hälsas våren med sång och musik, tal och vårbrasa på flotte i fjorden.

Talet till våren hålls av kommunfullmäktiges ordförande Alf Gillberg. Uddevalla Stadsmusikkår med Drillflickor medverkar, samt Valborg Storkör, en kör med cirka 100 sångare från sex olika körer. 

Räddningstjänsten finns också på plats och visar upp sina brandbilar.

Fika samt korv och bröd finns till försäljning.

Arrangör är Kultur och fritid - Uddevalla kommun.

Våren välkomnas också på följande platser i kommunen:

Backamo lägerplats 19.00
Vi hälsar våren med sång och musik. Tipspromenad 19.00, 10 kr. Brasan tänds 20.00. Korvgrillning, kaffe och dricka. Arr: Backamo Natur och fritid

Grinneröds kyrka 18.00
Forshälla sångkör. Vårgudstjänst Stefan Klint. Arr: Ljungskile församling

Högås kyrka 19.00
Vårbrasa. Vårsånger, Högvikskören. Vårtal, Karl af Geijerstam. Andakt, Marcus Boberg. Arr: Bokenäsets församling

Forshälla kyrka 20.00
Vårsånger på kyrkbacken, Forshälla sångkör. Tal, eld, andakt i kyrkan. Arr: Ljungskile församling

Ljungs gamla kyrka 20.00
Kören Fräknarna. Vårgudstjänst Stefan Klint. Arr: Ljungskile församling

Lyckorna torp & kvarn, Ljungskile 21.00
Kören Fräknarna. Tal - Eva Hermansson. Vårbrasa. Korvgrillning. Arr: Ljungskileortens hembygdsförening

2016-04-26

Berättarafton 27 april på Bohusläns museum

Vårens sista berättarafton äger rum i Hörsalen på Bohusläns museum i morgon onsdag 27 april kl 18.30. Alla är hjärtligt välkomna till en nostalgisk afton med Uddevallabilder!  //

2016-04-25

Kommunen har ingen lycka med sina nya gatuskyltar

 Uddevallabloggen har tidigare uppmärksammat en del felaktiga gatuskyltar bland de nya som sattes upp av Uddevalla kommun förra året. Här kommer en till där Jacob Trahnsgatan är felstavat på ena sidan men rättstavat på andra sidan av samma skylt. Skylten sitter i korsningen Kilbäcksgatan - Jacob Trahnsgatan.
Andra sidan av skylten. Här är det rätt. Nu har ju vare sig jag eller någon annan systematiskt letat fel utan råkat upptäcka alldeles för många. Kanske skylttillverkaren skulle få till uppgift att byta ut de felaktiga mot riktiga?  //

2016-04-24

Skepparevägen - Göteborgsvägen - Nordens väg 1961

Bilden lånad av Majlis Hernek

En flygbild från augusti 1961. Bilden togs från helikopter i samband med den stora utställningen Försvar - 61. Bohusläns regemente fyllde det året 300 år, därav den stora utställningen i hamnområdet. Bilder från själva utställningen kommer senare i Uddevallabloggen.  //

2016-04-22

Dags för nästa renoveringsobjekt på Gustafsberg - ETTAN

Ja, nu är det dags för nästa renoveringsobjekt på Gustafsberg. Ställningarna kom upp i veckan och det är alltså byggnaden som heter ETTAN.

ETTAN uppfördes på 1790-talet som kontor och bostad för varvsbyggmästaren och kallades därför även Byggmästargården. Skeppsvarvet låg i sluttningen nedanför ETTAN.

Huset gjordes om till bostad för badgäster på 1820-talet. Verandan - ett "måste" på sommarhus i slutet av 1800-talet - har tillkommit senare.

Renoveringen har varit ute på offentlig upphandling enligt LOU (Lagen om Offentlig Upphandling) och anbudsgivningen vanns av Uddevalla Farmartjänst med Zetterbergs Multitjänst som underentreprenör.

Det första som skall ske är byte av taket, där det tvåkupiga teglet byts till enkupigt.  //

2016-04-21

Arkeologin i kvarteret Sundberg

Bild och del av texten Niklas Ytterberg

Arkeologerna på Bohusläns museum har under två veckor grävt på flera platser i kvarteret Sundberg för att hitta spåren efter det tidiga Uddevalla. Och igår blev det något av en fullträff i det sista hålet då man hittade den här stenlagda gårdsplanen från före branden 1806. Gården låg i norra roten längs västra sidan av dåvarande Norrgatan (jfr sidogatan vid Skatteverket som heter Lilla Norrgatan idag). I dag var det sista dagen i fält och arkeologerna hoppades på en spännande sista dag med fynd under stenläggningen.

Exakt vad man hittade idag vet jag inte men har hört att skaftet till en kritpipa och porslin skall ha hittats. Så småningom får vi en vetenskaplig rapport från grävningarna. Den ser vi fram emot.  //

SUNNY (TRELLEBORG) framme i Pireus

Den 6 april lämnade SUNNY (TRELLEBORG) Uddevalla och stävade mot Pireus i Grekland.
Och idag kom hon fram till målet. Rolf Skiöld som rattar Facebookgrubben "Fartygsbesök i Uddevalla hamn" skriver så här om TRELLEBORGS nuvarande status: Registrerad ägare är MH Marine Company, Care of Go Shipping & Management Inc , 5, Sachtouri Street, Piraeus, Greece.
Manager är Go Shipping & Management Inc., Piraeus, Greece  //

2016-04-20

Nytt arkivfynd på Gustafsberg

Vid det pågående digitaliseringsarbetet av Gustafsbergsstiftelsens arkiv har Harri Kantola hittat en ny ruskig händelse som avslöjas i en ansökan till Gustafsbergs Barnhus.
Där man kan läsa:

"Till vällofliga Directionen öfver Gustafsbergs Barnhus!

Sistlidne höst blef min man jemte flera andra öfverseglad af ångfartyget Elfkungen, och omkom. Härigenom befinner jag mig med 5 st små barn i yttersta fattigdom, derföre wågar jag härmed i min nöd och olycka Ödmjukast bönfalla hos wällofliga Directionen om intagning på Gustafsbergs Barnhus för min Son Johan Fredrik Johannesson, som är född den 13 Februari 1850. Gossen är dotterson af den af Hushållningssällskapet i Länet för odlingsflit och arbetsamhet med en belöning utmärkte men nu sig i små omständigheter befinnande Arrendatoren Matthias Olsson i Stala.

Kleven Under Horleby, Stala Socekn Oroust Östra Härrad den 2 Juli 1860.

Ödmjukast

Anna Bridta Mattis Dotter"

Inte heller denne arme gosse blev intagen på barnhuset och vidare efterforskningar om det faktum har inte givit något resultat.

Däremot finns det mer att finna om själva olyckan där hjulångaren Elfkungen kolliderar med en segelbåt med 13 mans besättning, varvid sex man drunknar.
Katastrofen omnämndes i rikets alla tidningar och även i tidningar utomlands. Här är det BLEKINGS-POSTEN tisdagen den 27 september 1859:

"- Uddewalla. Lördagen den 17 dennes på aftonen inträffade, att ångfartyget Elfkungen i närheten av Gustafsberg och oaktadt ångfartyget genast stoppade farten, påseglade en detsamma alltför nära kommande segelbåt, som kantrade, derwid tretton uti densamma warande manspersoner kommo i sjön.

På ångfartyget widtogos alla till hands stående räddningsmedel, hwarigenom det lyckades berga sju af de i nöd stadde personer, men de öfriga omkommo. Enligt en av de räddades uppgifter lära de drunknade ha warit arbetsfolk, som efter legoarbeten på andra orter woro stadde på wäg till sina hem"

I den här artikeln i Aftonbladet den 6 oktober 1860 läser vi att en av besättningsmännen på Elfkungen med fara för sitt eget liv lyckades rädda en av besättningsmännen. Och för det får han ett år efter händelsen medalj av Kungl. Maj:t för bedriften.  //

2016-04-19

Brandskyddsutbildning på Gustafsberg

 I dag fick Gustafsbergsstiftelsens personal och några företagare en riktig genomkörare i brandskydd. Det var Räddningstjänstens Janne Olsson som höll i utbildningen som först innehöll teori och sedan en praktisk övning med handbrandsläckare.
 Här är det Robin Malm på Snäckan som släcker branden.
Och här det det krögaren på Gustafsbergs Badrestaurang Urban Nielanger som övar sig.

Vi har ju oerhört många kulturbyggnader på Gustafsberg och brandskyddet är förstås superviktigt. Om det skulle uppstå brand i lokal där det finns människor är förstås prioritet 1 att få ut dessa innan någon kommer till skada. 26 av stiftelsens hus är dessutom byggnadsminnen och det är såklart viktigt att få en tidig upptäckt av brand. Därför har vi åtta automatiska brandlarm som går direkt till SOS Alarm och Räddningstjänsten.

Strax efter att övningen var avslutad fick Janne Olsson ge sig iväg som insatsledare vid den svåra trafikolyckan på Groheds mosse http://bohuslaningen.se/nyheter/uddevalla/1.4897426-en-person-avliden-efter-krock  //

2016-04-18

Ljusreglerat vid Bodele


I dag startade ett arbete med att ta bort lösa bergsdelar vid södra infarten till Uddevalla. Ena väghalvan har stängts av på södra delen av Hästepallarna mot infarten till Bodele badplats. Trafiken kommer att regleras med trafikljus. Arbetet beräknas pågå till den 29 april. //

Stor invigning av JAZZEN i Folkets Hus

Onsdag 27 april och torsdag 28 april kl 19.00 är det invigning av Uddevallas nyaste scenrum.   JAZZEN i Folkets Hus i Uddevalla.  Obs, det finns endast 60 platser per kväll så först till kvarn.....
Uddevallabandet Ångmaskinen gästas av Jack Vreeswijk. Det blir härlig musik med Folk,
Visa & Blues.

Jack Vreeswijk delar scenen med de rutinerade musikerna:
Rey-Ove Karlén (key)
Roger Myrehag (elgit, mandolin)
Bertil ”Bas-Berra” Holmgren (bas)
Johan Aronsson (trummor)
Lars Mattsson (elgit, ackgit)
Tillsammans har musikerna spelat med de flesta av Sveriges artister.

I pauserna finns möjlighet att ta ett glas, en kopp och något att äta. 27 april i Folkets Hus DON`T MISS IT!
Biljetter via Folkets Hus 0522 104 94.
Fotograf  musikerna:  Robert Dahlberg


2016-04-17

Bondeförbundets och SLU:riksstämmor i Uddevalla 1938

I juni 1938 höll Bondeförbundet och dess ungdomsförbund SLU (Svenska Landsbygdens Ungdomsförbund) sitt riksting i Uddevalla. Och man kan undra hur de fick plats? 20 000 personer deltog i stämmorna vilket var fler än Uddevallas befolkning, 15 961 personer, det året.

I Tidningsarkivet hittade jag detta:

Tidning Datum Innehåll
Kur 1938-01-31 Bondeförbundets riksting hålles i Uddevalla. Politik.
B-n 1938-02-01 Nordisk ungdomsträff i samband med det stora bondeförbundstinget. Rikstinget.
Kur 1938-05-20 S.L.U:s riksting i Uddevalla ett ståtligt evenelmang. Högtid. Bild.
B-n 1938-05-20 SLU:s riksting äger rum i staden 10-14 juni. Politik.
B-n 1938-06-04 Skall bondeförbundets och SLU:s stora riksting på regementets övningsfält stoppas? Politik.
B-n 1938-06-10 Jordbruksministern Axel Bramstorp anlände i går till Uddevalla och Bondeförbundets riksting. Politik.
B-n 1938-06-11 Jordbruksministern Axel Bramstorp hälsar Sveriges bondeförbundare välkomna till rikstinget i Uddevalla.
Kur 1938-06-12 Trots störtregn blev rikstinget en succés. Politik. Bild.
B-n 1938-06-12 20 000 på rikstinget i Uddevalla. Bondeförbundare från hela landet samlade till fest. Politik.
B-P 1938-06-13 Riksting i sol och regnskurar. Regn höll på att spoliera friluftstinget i Uddevalla.  //

THAMES HIGHWAY nu i Sörviksdockan

(Arkivbild)

I skydd av mörkret anlöpte THAMES HIGHWAY i natt till Sörviksdockan. Hon kommer närmast från St Petersburg och avseglar på måndag kl 16 till Zeebrügge efter att ha lastat "chassi".  //

2016-04-16

Jämför Uddevalla 1955-1967 med 2011-2014

Tipstack till Henrik Lindhe.

På flygfotot här ser du Uddevalla som det såg ut 1955-1967 och till höger 2011-2014. Det är en ny karttjänst som Eniro nu har lanserat. Det syns inte på flygbilden ovan men när man har loggat in ser man att man kan ta tag i gränslinjen mellan de båda flygfotona och dra den fram och tillbaka till vänster respektive höger. På så sätt kan man jämföra dåtida Uddevalla dagens. Verkligen en intressant ny karttjänst.

Här har du länken direkt in på tjänsten. Mycket nöje!! http://kartor.eniro.se/m/rECEW

2016-04-15

Arkeologiska förundersökningen i kvarteret Sundberg fortsätter


Bohusläns museums arkeologer Staffan von Arbin och Thomas Bergstrand i en för dem inte helt vanlig miljö. De är båda marinarkeologer men utför också en del uppdrag på land som här vid den pågående förundersökningen i kvarteret Sundberg.
De är nu nere på 1600-talet och här i gyttjan hittade de en träkonstruktion, ben och snäckskal. Jodå träkonstruktionen syns där till vänster om den rödvita käppen. Man kan undra vad det är man hittat? Det står helt klart att den ät tillverkad av mänsklig hand.
Kempenskölds karta från 1697 är förstås en vägledning för arkeologerna.
Bild lånad från Facebook.

Pålrad under odlingslager från 1700-talet. Den mörka halvmånen ovanpå pålarna är ett åkerdike.

Den arkeologiska förundersökningen pågår ytterligare en vecka och då kommer man bl a gräva i den östra delen av kvarteret som nu är parkeringsplats.

När arkeologerna gjort sitt väntar för deras del rapportskrivning och först då kan vi få del av vad man hittat i marken i kvarteret Sundberg. När de arkeologiska grävningarna är över väntar Uddevallahem på att starta bygget av det här huset.  //