2016-11-29

En mycket ovanlig bild från Bohusläns regemente

Insänt av Lars Barkman:


Hej Gunnar!
Bifogar bild av vykort som påstås avbilda Bohusläns regemente!
Jag har försökt att få hop det men grundligt misslyckats. Så frågan är vilket regemente det är? För det kan väl inte vara I 17 eller?
Hälsningar
Lars Barkman

Vid en första anblick så tänkte jag att nej det kan det inte vara. Men så, visst är det Bohusläns regemente! Jag har aldrig sett en liknande bild så jag förstår att den ställde till det för betraktaren. Fotografen står på Fossumsidan av Bäveån Kanske ungefär där som Försvarsmuseets parkering är?

Byggnaderna är från vänster Sjukhuset och de två Underofficersbostäderna, som idag har adresserna Exercvisvägen 1 och 3. Bakom de två högra tälten ligger Tavelberget. Till höger om Sjukhuset skymtar ett hus vid Kompanivägen eller Soldatvägen.

Och minsann undrar jag om det inte kan vara regementets första "simstadion" i Bäveån i bildens högra kant?? Bilden måste vara tagen på 1910-talet. Ridhuset är ännu inte byggt. I sanning en spännande bild! //

2016-11-28

Berättarafton - Karl XII:s dödsdag och Kåldolmens dag

30 november.

Med anledning av dagen ägnar vi en del av kvällens berättarafton åt Karl XII. Gunnar Klasson, ordförande i Uddevalla Hembygdsförening, berättar om Karl XII:s likfärd, balsameringen och fältriksdagen på Uddevalla torg.

Gun Jarnedal, muntlig berättare, framför skrönor om Karl XII.

Kåldolmens dag firas för att vårt land och vår kultur alltid har berikats av utbyten med omvärlden. Karl XII blev en viktig importör av utländsk kultur och inte minst mat med bland annat kaffe och kåldolmar som han lärt sig uppskatta under sin tid som flykting i det Osmanska riket.

Och det blir som vanligt en hel del Uddevallabilder också.

Samarrangemang mellan Uddevalla Hembygdsförening, Bohusläns Hembygdsförbund och Bohusläns museum.

Tid 18.30 i Hörsalen. Fri entré. Välkomna!!  //

2016-11-27

Julen närmar sig

Igår var det premiär för årets Midvinterfest och idag skyltsöndag med levande skyltfönster på stan.





2016-11-25

Nu läggs busslinje 820 definitivt ned

Nu tar Västtrafik sista steget att lägga ner buss 820 mellan Uddevalla och Göteborg. Fr o m 12 december går busslinjen i graven. Förvånar det någon?

Och det är lätt att förstå Västtrafiks taktik i försök att lugna den vredgade opinionen som rasade i somras. Man har satt in buss 810 i stället. Den "leker tåg" och gör uppehåll endast vid tre hållplatser: Kungälvsmotet, Ljungskile busstation, Uddevalla C innan den rullar in på Kampenhof.

För säkerhets skull har den konkurrerat med 820 och gått från Göteborg fem minuter före buss 820. Resultatet blev att 820 gick från Göteborg långt ifrån fullsatt. Därmed kan Västtrafik med statistik bevisa att väldigt få åker med 820:an och då kan man "motivera" en nedläggning av linjen.

Vi Uddevallabor har återigen blivit dragna vid näsan. Kommunledningens förhoppningar att Västtrafik skulle lyssna har grusats. "Vårt" trafikbolag har återigen lurat oss.  //

2016-11-24

Wille Ängermark död

Wille Ängermark har avlidit. Han var, tillsammans med hustrun Henny, en pionjär när det gäller att skapa och digitalisera register och arkiv. Så här skrev Uddevallabloggen om makarna Ängermark 2007:

Makarna Henny och Wille Ängermark i Svinbohult i Uddevalla är två eldsjälar som förtjänar kulturpris av högsta valör.

De har osjälviskt, generöst och till glädje och nytta för andra utfört ett fantastiskt arbete under flera år.

På Uddevalla släktforskares hemsida http://www.uaslektforskare.se/ kan man gratis hämta deras avskrifter av Uddevalla kyrkböcker.

Kyrkoböckerna är mycket svårlästa bitvis, men Wille och Henny har tolkat dem åt oss och hittills registrerat 33.000 poster och lagt ut dem i sökbara databaser i Excel-format. Vem som helst kan därför ta del av uppgifterna.

Det är ett enastående arbete av två eldsjälar. Skulle man betala för det arbetet handlar det om mångmiljonbelopp, var så säker. Snarare är det väl så att de själva haft en hel del utlägg för sin forskning.

Detta är registrerat:

Döda 1698-1860 (ca 17.500 poster)
Födda 1700-1795 (ca 10.600 poster, de registrerar vidare till 1860 just nu)
Vigda 1698-1860 (ca 4.500 poster)

Alla fäder och manliga faddrar har uppgift om yrken. (sjöman, ostindiefarare, blockmakare, mjölnare, klarinettblåsare mm). Man kan exempelvis hämta alla mjölnare vid S:t Annae äng (obs prästens stavning. lat. gen.). De vigdas hemorter om de icke var från Uddevalla. I de flesta fall de dödas dödsorsaker, kolera 1934 t.ex. Varje post är sorterbar, glöm inte hustrurna. Bäve är också sökbart. Det har hänt olyckor vid kvarnarna och drunkningar i Bäveån...

Ett helt otroligt arbete, helt enkelt! Och de önskar alla intresserade mycket nöje! "Vi har redan roat oss", hälsar de.

Jag har tidgare lagt ut deras avskrift av Olyckligt timade händelser som finns här på Uddevallabloggen. Läs också http://angermark.se/

Wille Ängermark var född i Norum 21 oktober 1924 och sörjes närmast av makan Henny och barnen Sven och Sofia med familj.  //

Konsert lördag 26 november på Bohusläns museum



2016-11-23

Arbetet med att smalna av bron över Bodeleån har påbörjats

Utan förvarning påbörjades idag arbetet med att göra bron över Bodeleån permanent enfilig. Vi som bor, arbetar och verkar på Gustafsberg protesterar mot detta tilltaget. Det kommer att försvåra tillgängligheten för ett av Uddevallas främsta turistmål.

Man väljer här den lättvindigaste lösningen för att lösa problemen med rasrisken utan tanke på vilka långsiktiga konsekvenser det får. Mycket beklagligt!  //

2016-11-22

Karl XII fascinerar

 Christian Perssons föredrag ikväll med rubriken Slaget vid Dynekilen - Om Karl XII:s krig i Bohuslän visade sig vara så mycket mer än så. Vi fick följa Karl XII från barndomen fram till sin död och balsameringen i Uddevalla. Som 18-åring vann han slaget vid Narva 1700 och stupade på Fredrikstens fästning vid 36 års ålder.

Och de flesta känner förstås till att Karl XII:s dödsdag är den 30 november. Men i Norge säger man att det var den 11 december.  Sverige och Norge hade vid den tiden olika tideräkning. Sverige använde den julianska kalender medan Norge tidigare gått över till den gregorianska kalendern. Från 1753 används i Sverige den gregorianska kalender. Så årsdagen av Karl XII:s död är rätteligen den 11 december.

Karl XII:s död har alltsedan skottet vid Fredriksten sysselsatt historiska forskare, men vi får säkerligen aldrig veta vem som sköt kungen. Ett mycket intressant föredrag var det hur som helst.  //



2016-11-21

Många vill vara med och utveckla nationaldagsfirandet

 Idag hade Kultur o Fritid som arrangerar nationaldagsfirandet bjudit in föreningar och organisationer med syfte att utveckla firandet. Minns att Uddevalla Hembygdsförening skrev till Kommunstyrelsen med synpunkter på årets firande. Föreningen kände sig inte inbjuden till evenemanget och med brevet gjorde vi oss till tolks för fler föreningar.

Det ledde till att vi hade ett möte med företrädare för Kultur o Fritid under september. Och jag vill betona att det var ett bra möte där man lyssnade till våra synpunkter och utlovade en bred inbjudan för att diskutera kommande nationaldagsfirande.

Det mötet ägde rum idag på Bohusläns museum och det var överraskande många som deltog vid mötet, vilket visar att nationaldagsfirandet engagerar många.
Efter inledningen av Ulrica Wallin delades företrädarna upp i ett grupparbete som utmynnade i en rad förslag och idéer inför framtiden.
Idéerna antecknades på blädderblock och alla fick vara med och tycka till. Nu tar Kultur och Fritid med sig anteckningarna "hem" och utlovar ett ambitiöst arbete för ett förverkliga ett nationaldagsfirande för alla.  //

2016-11-20

CSCC ASIA anlöpte Uddevalla idag

Vid pass 11.30 anlöpte CSCC ASIA Uddevalla för att lasta den sedvanliga lasten av "used chassie". Hon har mig veterligen inte varit i Uddevalla tidigare. Kanske förklarar det varför hon ledsagades av tre bogserbåtar? En drog henne och en bromsade henne och den tredje kanske övervakade att allt gick rätt till?

Enligt Uddevalla Hamnterminals trafiklista skall hon avsegla igen i morgon men hon har ännu inte beställt lots så vi får väl avvakta och se.

CSCC ASIA kommer närmast från Misurata som ligger i Libyen om jag inte tar fel. CSCC ASIA är registrerad på Bahamas och är 199,9 m lång, 32,26 m bred.  //

2016-11-19

Slaget vid Dynekilen - Om Karl XII:s krig i Bohuslän

Götiska Förbundet inbjuder till historisk afton

Tisdag 22 november 18:30 
Spisrummet Bohusläns Museum

Christian Persson föreläser

Alla välkomna!  //

2016-11-18

COUNTRY ROCKIN' CHRISTMAS

PRESSMEDDELANDE

Premiär 25 november!

Nu lackar det snabbt mot jul och årets julshower i Uddevalla har sina premiärer. På Restaurang Köket i Uddevalla kommer det att bli country och rock’n’roll för hela slanten. En av Sveriges allra mest meriterade countrysångerskor, Inger Nordström möter Sveriges största rockabillystjärna, Uddevallas egen Kent Vikmo eller Jack Baymoore som han kallas i rockabillykretsarna världen över.

- Det ska bli mycket roligt att spela tillsammans med det här gänget och få bjuda publiken på riktigt svängig ”pure country” under dessa fyra helger, säger Inger.

Inger Nordström började sin bana som dragspelare och var under 1980-talet ett välkänt dragspelsnamn i Sverige.1986 spelade Inger Nordström in dragspelsplattan "Duett" tillsammans med norske dragspelaren Sigmund Dehli. Plattan fick det norska "Belgprisen 1986" för årets bästa dragspelsplatta i Norge.

1988 gick Inger in som medlem i countrybandet Freetown Highway och vann Country-SM samt deltog i EM för Country i Hilversum, Holland. 1990 drog Inger tillsammans med Fredrik Andersson igång det egna bandet Inger Nordström ’n' her Rhinestone Band. Bandet vann Country-SM 1990.

Bandet var verksamma under 18 års tid och turnerade ett flertal gånger i USA samt i Europa. Bandet släppte ett antal singlar i USA varav flera gick upp på första plats på den amerikanska Indie Radio-listan. Värt att nämna bland alla de album Inger spelat in är den soloplatta som spelades in i Nashville 1999. På plattan medverkar musiker som Buddy Emmons, Greg Gailbraith, Mike Leach m.fl.

Inger Nordström ’n' her Rhinestone Band röstades också 10 år i rad fram till årets nordiska artist/band av läsarna av Kountry Korall, Sveriges ledande countrymagasin. Inger har medverkat två gånger i den svenska Melodifestivalen. 1994 då hon tillsammans med Jenny Silver körade bakom Nick Borgen med låten "Små minnen av dig" och 1996 då Inger deltog på egen hand med låten "Gråt inte".

- När jag började planera en julshow i Uddevalla inför detta år, så var min tanke country och rock’n’roll och då också att hitta en bra countrysångerska, säger Kent. Både jag och Inger har turnerat med våra band på samma ställen tidigare, men aldrig spelat tillsammans och jag blev väldigt glad när hon tackade ja till att komma hit till Uddevalla och spela. Vi kompas av mitt ena band, trion Tennessee Drifters, med vilka vi vann Country-SM 2009. Denna gång uppgraderat med Ingemar Thorell på piano och Peter Knaif på trummor.

Kent Vikmo, eller Jack Baymoore som är hans artistnamn inom rockabillyvärlden, har en lång karriär bakom sig och har släppt ett antal skivor och turnerat och spelat på de största scenerna i både Europa, USA, Australien och även Ryssland. Han är högaktuell till påsken 2017 då han är en av huvudartisterna på världens största rockabillyfestival i Las Vegas, USA, ”Viva Las Vegas”, med bortåt 10 000 deltagare samt Europas största motsvarighet, ”Rockabilly Rave” i mitten av juni. Mellan de utländska bokningarna spelar han på både större och mindre scener runt om i Sverige och givetvis gärna i sin hemstad Uddevalla.  //

2016-11-17

Vambola Kallaste får Uddevalla kommuns kulturpris

Kultur och fritidsnämnden har vid sitt sammanträde 17 november beslutat utse Vambola Kallaste till årets kulturpristagare 2016 med motiveringen: "Vambola Kallaste har lagt ner ett omfattande ideellt arbete i flera idrotts- och kulturföreningar. Han har gjort en viktig kulturgärning genom att dokumentera platser och händelser i Uddevalla, dels i ABF:s fotoklubb, dels i Uddevalla Varvs- och Industrihistoriska förening som han är en av initiativtagarna till”.

Samtidigt beslutade nämnden tilldela Hanna Björkdahl årets kulturstipendium ”för fortsatta studier och utveckling”.

Kulturpriset är på 10.000 kronor och stipendiet på 25.000 kronor.

Kulturpris och -stipendium kommer att delas ut vid julkonserten i Uddevalla kyrka torsdag 15 december.

Uddevallabloggen ber att få gratulera en värdig vinnare. Vambola fick kulturpriset även 1998 men då tillsammans med övriga i ABF Fotoklubb.  //

2016-11-16

Rätta svaret på den svåra bildgåtan

Svaret på den senaste bildgåtan vållade en hel del huvudbry och jag vet inte om alla har gillat läget ännu? Det som framförallt strulade till det var Kihlmans affär. Många minns Kihlmans affär på andra sidan gatan där Jacobs mataffär ligger nu. Och Kihlmans hade även en affär längre upp på Asplundsgatan.
För visst står det Kihlmans därborta. På gatuskyltarna till höger står det Södra Drottninggatan och Asplundsgatan.
På denna bild från andra hållet av samme fotograf, David Almqvist, ser vi de samma husen. Detta är alltså korsningen Södergatan (till vänster) - Södra Drottninggatan.  //

Ljusinvigning på torsdag


2016-11-14

13 fartyg från oljebranschen nu upplagda vid kaj i Uddevalla hamn

Just nu ligger inte mindre än 13 fartyg upplagda vid kaj i Uddevalla hamn. Samtliga dessutom i normala fall verksamma i oljebranschen. Vid östra kajen i Sörviksdockan (ovan) ligger OLYMPIC CHALLENGER, OLYMPIC PEGASUS, HUGIN EXPLORER, OLYMPIC HERCULES och VIDAR VIKING.

Övriga vid andra kajer är IDUN VIKING, FRIGG VIKING, NANNA VIKING, ODIN VIKING, FREYJA VIKING, SOL VIKING, THEODORA och den senaste i raden BITLAND som anlände idag.
OLYMPIC CHALLENGER
IDUN VIKING, NANNA VIKING och FRIGG VIKING har samtliga legat i Uddevalla över ett år.  //

2016-11-13

Uddevalla Scoutkårs Upptäckarscouter på strapatsrik marsch

Insänt av Erik Lindh:

"Hej Gunnar! Översänder en bild på Uddevalla Scoutkårs Upptäckarscouter (10-11 år) som i helgen vandrat (pulsat) vildmarksleden från Kurveröd fram och tillbaka med övernattning i fina Hällerstugan. Med vänliga hälsningar Erik Lindh"  //

2016-11-12

Årets Gustafsbergsstipendiater

Idag var det högtidlig utdelning av årets Gustafsbergstipendier. Stipendiaterna Madeleine Einarsson, t.v. och Emma Johansson flankerar stiftelsens ordförande Lennart Björk.

I år fanns det fem stipendier att dela ut. Tre av stipendiaterna studerar utomlands och kunde inte närvara utan representerades av anhöriga.

De nya stipendiaterna är:

Emma Johansson, Uddevalla, civilekonomprogrammet Karlstad universitet
Moa Karnström, Bullaren, civilekonomprogrammet Handelshögskolan Umeå universitet
Ida Karnström, Göteborg, Handelshögskolan ekonomprogrammet analytisk inriktning Göteborgs universitet
Madeleine Einarsson, Göteborg, kandidatprogrammet offentlig förvaltning, enskilda kurser företagsekonomi Göteborgs universitet
Matilda Andersson, Uddevalla, Bachelor of Business (public relations) APM College of Business and communication.
 Moa Karnström
Ida Karnström
Matilda Andersson  //

2016-11-11

Gamla skolhuset på Gustafsberg blev kök och matsal

Ja det blev en intressant diskussion om den här bilden både här på Uddevallabloggen och på Facebook.
Frank Berghänel som är en fena på att leta upp bilder lade ut den här på Facebook och om man jämför de båda bilderna ser man att de måste vara tagna vid samma tillfälle. Kökspersonalen är de samma på båda bilderna och kökslampan syns dessutom på båda bilderna.

I dag är det två lägenheter i den gamla skolbyggnaden och jag frågade hyresgästerna i bottenvåningen om den här bilden är från deras nuvarande kök. Jo, de bekräftar det. Spiskupan finns fortfarande kvar.
Erik Kilhamn i Gustafsbergsföreningen påpekar också att det måste vara den gamla skolbyggnaden som vi idag kallar för Herrgården.

I Gustafsbergslitteraturen (Jacobowsky och Granfelt) hittar jag dessutom uppgifterna att när man hade byggt skolhus nr 2 1854 gjordes gamla skolbyggnaden om till kök och matsalar. 1854 års skolhus brann ner 1894 och det nuvarande byggdes 1897 och hela tiden var det kök och matsalar i den gamla skolbyggnaden. Man lär så länge man lever!  //

2016-11-10

Liv och rörelse på stan

Frågan är när den här bilden är tagen? Huset till höger är Jacobowskys minuthandel eller Judens hörna som Uddevallaborna sa. Det är alltså i hörnet Norra Hamngatan - Västerlånggatan. Huset blev svårt skadat vid en brand i februari 1913 och fick rivas.

Längre fram ser vi UWHJ:s (Uddevalla - Wenersborg - Herrljunga järnväg) stationsbyggnad. Den stod klar 1864 och det första tåget till Herrljunga gick 1867. Sommaren 1895 invigdes Lelångenbanan, den smalspåriga järnvägen till Dalsland. Kan bilden möjligen vara tagen på invigningsdagen?  //

2016-11-09

Barnhuspojkar på Gustafsberg

Det finns inte så många interiörer från Gustafsbergs barnhus men här är en av dem. Det jag försöker lura ut är om detta är det gamla barnhuset från 1854 och som brann ner 1894, eller om det är det nuvarande Skolhuset från 1897?

Det höga skåpet därborta tror jag att vi har kvar. I så fall står det i magasinet. Likaså de små stolarna som pojkarna sitter på finns kvar idag, i vart fall flera av dem. Att dessa möbler finns kvar idag skulle kunna tyda på att de köptes in efter att 1897 års skolhus hade byggts. Å andra sidan funderar jag över det bastanta trägolvet. Något sådant har vi inte idag.  //

2016-11-08

Skeppsviken och Svenskholmarna

En vintrig bild tagen från Svenskholmarna mot Skeppsviken. Alla byggnaderna, det är sex stycken om man tittar noga, är borta sedan länge precis som vattenrutschbanan. Några personer har dristat sig till att gå ut på isen. Och när kan bilden vara tagen? 40- eller 50-talet?  //

2016-11-07

Interiörer från Restaurang Havet

Det här vykortet med de fyra bilderna fick jag nyligen i min hand. Det visar interiörer från "Kondotorirestaurang Havet" som det ibland kallades. Många har minnen från Havet och dess fina inredning.

Läs vad jag tidigare skrivit om Havet här http://uddevallare.blogspot.se/2007/07/konditorirestaurang-havet.html  //

2016-11-06

Hjälp oss att identifiera Säfströms porträttbilder i morgon i Wessmanska huset kl 14!

När Bohusläningens gamla hus på Norra Drottninggatan skulle byggas om blev Bohusläns museum erbjudna en massa porträttbilder från Säfströms foto som låg i bottenvåningen och källaren i huset. Museet tackade nej och risken var stor att bilderna skulle bli förstörda. Då tackade Uddevalla Hembygdsförening ja tack under förutsättning att bilderna först digitaliserades.

Så har skett genom Mediacopys försorg och nu har vi drygt 1700 porträttbilder av dem som genom åren gått till Säfströms för att ta foto till körkortet eller passet mm.

Men de flesta av vi inga namn på så nu vill vi ha er hjälp att identifiera personerna på bilderna. I morgon måndag 7 november visar vi bilder som vi hoppas att få namnen på. Han här ovan känner du väl igen?  //

2016-11-05

Känns huset igen?

Ja, frågan är alltså vad detta är för ett hus? Och vad är det för en byggnad däruppe i berget?  //

2016-11-04

Magnus och Magnus bygger båtar i Uddevalla

Magnus Larsson och Magnus Lundgren

Arcona Yachts och Magnus Lundgren har sedan hösten 2014 utvecklat ett nära samarbete med Magnus Larsson, känd från Nord West och Najad produktion, och hans företag Sail Yard vilka har byggt Arconas modeller 430 och 465 Carbon i Kungshamn.

Detta samarbete intensifieras nu i och med att bolagen gemensamt har flyttat in i en ändamålsenlig och modern produktionsanläggning i Uddevalla. Så nu byggs det åter båtar i Uddevalla.

Företagen har hyrt in sig i Benders lokaler och här möjliggörs en rationell och kundorienterad produktion av högsta kvalité med slutresultat i performance - cruisers för seglare med stora krav på komfort - utan att behöva göra avkall på känsla och fart.
I anslutning till produktionen finns Arconas nya försäljningskontor och visningsbåtar vid ny flytbrygga. En utökad satsning på förmedling av nyare högkvalitativa, begagnade segelbåtar kommer även att märkas. Ansvarig för kontoret i Uddevalla blir seglarprofilen Magnus Lundgren.
Seglarsoldaterna Urban Lagnéus till vänster och Magnus Lundgren 1985.

Magnus Lundgren gjorde värnplikten på Bohusläns regementes idrottspluton 1984-85 och jag var hans plutonchef. Han tillhörde då SS Gullmar i Lysekil. För att komma ifråga för utbildning vid en idrottspluton måste man vara meriterad. Han var redan då tvåfaldig svensk mästare i E-jolle. Han var tillsammans med Urban Lagnéus rankad tvåa i 470 1984. Utnämnd till årets junior i svensk segling 1984. Inför OS 1992 var han etta på världsrankingen i 470. Han har även goda meriter från matchracing. Hur många svenska rekord han tagit har han idag inte riktigt koll på.

Sedan Urban gjort ett flerårigt uppehåll i seglandet har de två kompisarna nu hittat varandra igen och i år vann de tillsammans Viken Ägirs tävling Bohusracet.  //

2016-11-03

Bergras vid Wessmanska huset

Idag fick jag rapport om att ett bergras hade inträffat vid Wessmanska huset. Säkert ett ton klippblock hade lossnat från berget.
Som tur var fanns ingen i vägen för klippblocken då de släppte från berget som är fullt av sprickor bakom hembygdsföreningens förråd. Det inträffade har anmälts till kommunen, som äger marken där raset inträffade. Kanske måste berget nu undersökas så att inga ytterligare ras inträffar. Klippblocken slog sönder föreningens kompost bakom förrådet.  //