2018-11-22

Gustaf B. Thordéns memoarer i nyutgåva

Bröderna Peter och Edvard Thordén kunde stolt visa upp nyutgåvan av pappans memoarer "Alla mina skepp"

 Ikväll var det boksläpp på Stallgården i Rotviksbro av Gustaf B. Thordéns memoarbok från 1962.

Bokens första utgåva kom 1962. Gustaf B Thordén var då 68 år gammal och hade sedan fyra år lämnat Uddevallavarvet, som han grundat 1946. I boken berättar han med egna ord om sitt liv, som började i födelsestaden Uddevalla. Efter några ungdomsår i skotska Glasgow och senare i Stockholm, flyttade Thordén 1920 till Helsingfors i Finland där han 1922 - 1944 drev en framgångsrik rederirörelse.

På Brändö utanför Helsingfors byggde han sitt rederikontor. Under andra världskriget spelade han en aktiv roll i den s.k. Petsamotrafiken, som var Finlands livlina mot yttervärlden. Många ville att han skulle bli finsk medborgare, men det avböjde han kategoriskt. Han var svensk och längtade hem till Bohuslän.

Sommaren 1944 flyttade han delar av rederiet till Uddevalla och grundade Thordén Lines. Ett rederikontor uppfördes vid Strömstadsvägen. Åter bohusläning blev han engagerad i problemen i denna fattiga landsända. I norra länsdelen hade det ena stenhuggeriet efter det andra måst läggas ned. Bohuslän behövde verkligen en industri. Ett fartygsvarv i Uddevalla? Varför inte? Thordén bestämde sig för att göra något för bygden och med hjälp av de gamla stabila socialdemokraterna i staden startade han Uddevallavarvet.

I boken får vi följa Uddevallavarvets tillkomst, med alla de svårigheter som tornade upp sig då inga banker trodde på projektet. Men det faktum att varvet under Thordéns elva år i ledningen byggde 61 fartyg talar sitt eget språk.

Behovet av arbetskraft ökade hela tiden. Sedan närområdet tömts på arbetssökande öppnade Thordén en arbetsförmedling i Helsingfors och genom den strömmade hundratals finska medborgare till Uddevalla. De behövde bostäder, skolor till sina barn, sjukvård etc vilket förändrade Uddevalla högst påtagligt. Stadens befolkning fördubblades från 15 000 invånare till 30 000 under Thordéns tid vid varvet. Flera stadsdelar byggdes runt centrum, som ett resultat av Uddevallavarvets kraftiga tillväxt. Det är en stadsutveckling som saknar motstycke i landet.

Gustaf Thordéns son, Peter Thordén, har tagit initiativ till nytryck av denna bok, vars första upplaga färdigställdes året innan Gustaf gick bort 1963. Boken skildrar en väsentlig del av inte bara Uddevallas industrihistoria, utan av Uddevallas historia över huvud taget.

Boken finns att köpa hos Hallmans bokhandel.
 Thordénstiftelsens sekreterare Yngve Johansson var på plats och berättade om stiftelsens tillkomst och att en ny bok om stiftelsens 60 år blir klar inom kort. Det är Ulf G Eriksson som på stiftelsens uppdrag har skrivit boken. Thordénstiftelsen är idag god för 350 miljoner kronor och har delat ut nästan lika mycket i bidrag genom åren.
 Många hade kommit till Stallgården för att vara med om detta unika tillfälle.
 Edvard Thordén berättade sina minnen från uppväxten. Gustaf var noga med att barnen inte skulle skämmas bort utan de fick lära sig att arbeta.
 Peter berättade om bokens tillkomst. Den är tryckt på Munk-Reklam.
Margareta Josefsson, som var familjen Thordéns husfru, var förstås inbjuden till kvällens evenemang.  //

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar