2019-08-11

Blöta Gustafsbergsdagar

Man kan inte påstå att vi hade tur med vädret vid årets Gustafsbergsdagar. Första dagen bjöd på en del regnskurar, särskilt på morgonen, men sedan blev det bättre med flera timmars uppehåll.

Men det var ändå inget mot söndagens regnande! Det regnade praktiskt oavbrutet vilket gjorde att programpunktera fick byta plats. Utomhus mot inomhus. Såsom Folkdanssällskapet National som intog Societetshuset så fort gudstjänsten var över. Och det blev bara så bra!

Här kommer en del bilder från evenemangen de båda dagarna (foto Harri Kantola och undertecknad):
Nytt för i år att vi hade en utropare. Det var Mats Randér, Gustafsbergs vänner, som oförtrutet berättade om aktiviteterna. Och det gjorde han med den äran.
Invigningen saluterades Westbo mässingssextetts blåsare.
Vi hade besök av historielärare från hela Sverige. Här tittar de fram genom fotoväggen på Skvallertorget.
Den som ville kunde prova på boule och självaste Boule-Bengt var lärare.
Westbo mässingssextett (för dagen åtta man) underhöll flitigt båda dagarna från musikpaviljongen.



Shoppingvädret blev efterhand bra på lördagen. Något man inte kan säga om söndagens väder.
Prova på gammaldags lekar kunde man göra vid Snäckan. Inte så himla lätt!
 Cirkusshow och workshop bjöd Johanna Abrahamsson och Cirkusexpressen på i Societetshuset.

Poistivhalaren Moa Brynnel underhöll både ute och inne.
Hästskjutsen fanns på plats båda dagarna,
men på söndagen lyste passagerarna med sin frånvaro.
Även en Bohuslänsguide kan behöva sitta en stund.
Jag är beredd på att slå vad om att Rebecka Gustafsson är den första kvinnliga prästen som predikat på Gustafsberg. Och hon gjorde det bra!
Håkan Hellman och Bertil Eriksson började båda på skolhemmet som öppnade 1949. 70 år sedan minsann. De fanns på plats i sitt gamla internat och kunde berätta för publiken om hur det var att bo på skolhemmet. Det förekom absolut ingen mobbning var de båda överens om och de fick lära sig att ta hänsyn till varandra.
 Jag hade tre visningar av Gustafsbergsstiftelsens fantastiska arkiv. Här är det Historielärarna förening som besöker arkivet.
Gustafsbergsstiftelsens arkivbyggnad uppfördes 1882. Det var mycket förståndigt särskilt mot bakgrund av att det dåvarande skolhuset brann ner 12 år senare, 1894. Alla stiftelsens handlingar fanns den gången i säkert förvar i arkivbyggnaden.

1962 hyrde stiftelsen ut arkivbyggnaden till Krigsmakten, som byggde om den till kylrum för batterier. Allt arkivmaterial hamnade i källaren på Skolhuset. Och där låg handlingarna i stor oordning när jag behövde en praktisk uppgift i min arkivarieutbildning i början av 90-talet. Det tog tre år att ordna upp arkivet och till min hjälp hade jag tre historieintresserade personer som för tillfället hade drabbats av 90-talets arbetslöshet. Efter 30 års uppehåll blev arkivbyggnaden återigen arkiv, som den var avsedd för. Idag är det en fröjd att kunna visa upp ett fantastiskt material som sträcker sig tillbaka till 1770-talet.  

Vi tar nya tag nästa år, för givetvis blir det Gustafsbergsdagar då också.  //

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar