2019-10-11

Sensationella arkeologiska fynd på Anton Niklas Sundbergs plats

Det var egentligen inte alls tänkt att bli någon större arkeologiska utgrävning på den nya Anton Niklas Sundbergs plats. Men när gravmaskinerna hade tuggat sig för djupt ner i marken blev det tvunget. Hela centrala stadskärnan är en fast fornlämning och där får man inte gräva hur som helst.
På platsen har arkeologerna från Bohusläns museum nu hittat resterna efter minst tre hus och en rad olika föremål som kan dateras till 1700-talet.
Ett kopparmynt från Karl XII:s tid.
Ett sigill från en glasflaska där man kan läsa inskriptionen CE 1744.
En keramiktunna med botten upp.
En planka där timmermannen satt sitt bomärke.
Ett 1700-tals strykjärn.

Arkeologen Eirik Johansson som leder grävningarna säger till Uddevallabloggen att denna grävningen är dem mest fyndrika i Uddevalla på senare år. Och vad som händer i fortsättningen får vi veta så småningom. På måndag fortsätter de spännande grävningarna.  //

1 kommentar:

  1. Vilka fina fynd! Tack Gunnar för att du lägger ut bilder på fynden. Vad gäller strykjärnet kan det vara äldre. Karl-Otto Kull specialiserade sig på "utslätningshjälpmedel" genom tiderna.
    I hans bok om ämnet ser jag ett snarlikt, ja nästan identiskt, från 1600-talet.
    K-O Kull om modellen:
    "STÄRKEJÄRN, Sverige, 1600-talet.
    Smidd, tunn strykplatta med den för 1600-talsjärnen karakteristiskt stort rundade framdelen. Ett smitt runt handtag är fastsatt i stryksulan."
    Kulls modell finns på Jämtlands Läns museum i Östersund och har måtten:
    längd 13,5 cm, bredd 8,5 cm och höjd 1,0 / 8,5 cm.
    Även om det är tillverkat på 1600-talet kan det naturligtvis ha använts eller sparats in i kommande århundraden. Likaså antar jag att 1600-talsmodellen kan ha tillverkats in på 1700-talet.
    Niklas Krantz, Göteborg

    SvaraRadera