2011-04-05

Snäckan går mot sitt färdigställande

Nu går om- och tillbyggnaden av Snäckan snabbt mot sitt färdigställande. Byggnadssnickare, plåtslagare, elektriker, grävare m fl jobbar för fullt för att allt skall bli klart. Invändigt skall det vara klart så att Café Snäckan kan öppna till påsk. Utvändigt kommer det att återstå en del, bl a målningen som måste invänta ett varmare väder. //

9 kommentarer:

  1. Snyggt och tidsenligt med grön plastbelagd bandtäckning på en flera hundra år gammal byggnad. Måste ses!

    tycker Siw-Ann

    SvaraRadera
  2. Jag anar vem som döljer sig bakom signaturen Siw-Ann, men du är välkommen till mig så skall jag berätta för dig varför det blev bandtäckning på tillbyggnaden.

    SvaraRadera
  3. Att inte Siw-Ann och andra gnällspikar i denna stad kan tänka efter och ta reda på fakta innan man uttalar sig.
    Dessutom vänder säkert sig Fru Knape i graven när historia och byggnadsminne tenderar att bli viktigara än barnen. Vadå barnen kanske någon tänker, ja det är ju faktiskt så att ända uttalade syftet med Gustafsberg är att begåvade barn med dåliga resurser ska få bättre förutsättningar för att studera.
    Men självklart ska man göra det som är möjligt och rimligt för att bevara.

    SvaraRadera
  4. Och hur många barn går på någon form av utbildning på gustafsberg i våra dagar?

    Att man bevarar de gamla byggnaderna är huvudsyftet i våra dagar, vi har ont om dem i trakterna och därför är det destå viktigare att de bevaras.

    /en annan anonym
    Att de sen lägger en viss typ av tak eller liknande som kanske inte är original men som ändå efterliknar originalet men skyddar byggnaden bättre så är det en bra kompromiss enligt mitt tycke.

    SvaraRadera
  5. "en annan anonym" du behöver nog också ta reda på hela sanningen. Nej det är visserligen sant att inga barn går i skola där men det delas ut stipendier i samma syfte. Det finns också stadgar som är tydliga med vad som gäller och där står inget om kulturminnesvård. Där emot om förvalta och stötta barnen.
    Jag förstår att historien är viktigare än framtiden för dig och det är djupt tragiskt. ;)

    SvaraRadera
  6. Och om det inte vore för byggnaderna som underhålls och hyrs ut så fanns det inte så mycket pengar till stiftelsen, så går det ändå inte lite hand i hand?

    Det tycks inte vara bara jag som hänger upp mig på historien, iallfall när det gäller att upprättahålla "det uttalade syftet" som uttalades för hur många år sedan?

    Inte minnst tycker jag det är lika viktigt att det tas hänsyn till detta syfte som att man vårdar och efterhåller byggnaderna på gustafsberg för att FRAMTIDA generationer också skall få möjlighet att njuta av den stämningsfulla miljön på området.

    /En annan anonym

    SvaraRadera
  7. Vad tycker Siv-Ann om elektricitet i en flera hundra år gammal byggnad då?

    SvaraRadera
  8. Jag har faktiskt inte sagt att de inte ska underhållas. Utan vilket sätt man gör det på. Att underhålla kulturminnnen kostar en hel del mer och det är inga pengar du kan lägga på hyran för det får man inte. Alltså blir det mindre över till barnen.
    Sveriges rikes lag skrevs delvis för länge sen och den följer vi. Stiftelsens stadgar gäller fortfarande också skrivna slutet 1700-talet och uppdaterade ca50 års sedan.
    Har Siv-Ann funderat på att området dessutom är privat och av god vilja och kommers får brukas av allmännheten. Skulle det vara det bästa och mest ekonomiska för stiftelsen att stänga till och utnyttja området på annat sätt så ska de göra så. Hoppas ni förstår principen.
    Alltså Siv-Ann's begär efter historien och att glömma framtiden väger ingenting då det finns stadgar att följa för de som bestämmer där. Att ha synpunkter på siftelsen är i princip som att ha synpunker på hur vida din granne väler plast eller klinkergolv i sitt badrum.
    Men som sagt om det är möjligt att behålla så mycket som är möjligt ska man det.
    Tycker det är trevligt att Gunnar har den viljan att dela med sig om hur det går i ombyggnation.

    SvaraRadera
  9. Ser fram emot vår och sommar där!!

    SvaraRadera